Sjögren syndroom en voeding: Hoe hypnose kan helpen
Sjögren syndroom en voeding: Hoe hypnose kan helpen
09 mei 2022 
5 min. leestijd

Sjögren syndroom en voeding: Hoe hypnose kan helpen

Waar de ene persoon om de haverklap even kwijlt, heeft de andere persoon juist last van een droge mond met alle gevolgen van dien. Het Sjögren syndroom zorgt ervoor dat je vochtklieren weinig vocht aanmaken en dit merk je vooral door een droge mond en droge ogen[1]. Heel irritant, want dat vocht heb je natuurlijk niet voor niets. Maar wat is het nu? En hoe zit het met voeding? En hoe kan je minder last hebben van dit syndroom? Daarop ga ik dieper in in dit blog.

Wat is Sjögren?

Het syndroom van Sjögren is een systemische auto-immuunziekte waardoor je vochtklieren in je mond en ogen hun werk niet meer goed uitvoeren. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben last van deze aandoening, maar het kan ook voorkomen bij mannen, kinderen en oudere mensen.

Ook kan vermoeidheid een indicatie zijn van dit syndroom[2].

Naast een droge mond en droge ogen kan je ook last krijgen van lymfeklierkanker.

Dit komt doordat deze auto-immuunziekte ook het bindweefsel aanvalt dat je juist nodig hebt zoals je ogen en mondhuid. Dit komt doordat je B-cellen en T-cellen van je immuunsysteem niet meer normaal reageren.

Om een diagnose te stellen wordt in je bloed gekeken naar bepaalde antilichamen en kan er een biopt van je mondweefsel worden genomen.

De behandelingen zijn vooral gericht op je weefsels en om je immuunsysteem met medicatie weer te corrigeren(bron 1).

Aan droge ogen en een slechte visie kan je merken dat je last hebt van dit syndroom. Oogdruppels werken dan vaak als middel om hier minder last van te hebben.

Daarnaast kan je medicatie krijgen als piloparcine om je klieren iets harder te laten werken zodat je geen last meer hebt van een droge mond en droge ogen[3].

Sjögren syndroom en voeding

Slechts in 54% van de gevallen kan familie en de omgeving een verklaring geven voor waarom het syndroom bij iemand ontstaat. Er is dus nog veel niet bekend.


Wat al wel duidelijk is, is dat mensen die een Mediterraan dieet volgen een lagere kans hebben op de ontwikkeling van dit syndroom (bron 2).


Dit komt onder andere door de vis die in het Mediterrane dieet zit. Daar zit weer veel omega-3 in wat goed kan zijn voor bepaalde moleculaire reacties als je last hebt van dit syndroom of als je het wilt voorkomen.

In het onderzoek kwam overigens naar voren dat hoe meer vis mensen aten, hoe minder last ze hadden van dit syndroom. Het vervangen van vis met supplementen hielp niet. Je moest echt de vis zelf eten (bron 2).

Ook het eten van planten, fruit en groente, zou goed moeten zijn bij dit syndroom. Het Mediterrane dieet bestaat vooral uit vis, groente, fruit en noten. Yoghurt en kaas is minder belangrijk dan bijvoorbeeld voor veel Nederlanders het geval is.

In het onderzoek kwam ook naar voren dat hoe meer groente er gegeten werd, hoe minder kans op dit syndroom (bron 2).

Daarnaast heeft dit dieet vooral wit vlees en weinig rood vlees. Denk dan bijvoorbeeld aan kip en kalkoen in plaats van biefstuk.

Wat wel leuk is, is dat alcohol ook bij dit dieet hoort. Letterlijk 1 glaasje wijn bij het avondeten kan geen kwaad 😉.

In het onderzoek werden mensen gebruikt die naar de dokter gingen met klachten die bij dit syndroom hoorden. Die zijn een hele tijd gevolgd en daarna werd vastgesteld of het syndroom zich ook echt verder ontwikkelde of niet.

Hypnose en Sjögren

Aandoeningen waarbij het maken van speeksel lastig is kunnen ook baat hebben bij hypnotherapie. Visualisaties kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om de aanmaak van speeksel te stimuleren[4].

Je visualiseert dan bijvoorbeeld dat je een citroen of mandarijn pelt en in stukjes snijdt om op te eten. Je krijgt hiervoor begeleiding van een hypnotherapeut die je meeneemt in het proces van naar de koelkast lopen om een frisse citroen of mandarijn te pakken tot aan het moment dat je de eerste hap neemt.


Dit werkt verbluffend goed voor veel mensen om alsnog speeksel aan te kunnen maken.


Daarnaast kan hypnose je ook op andere manieren helpen.

Als je het bijvoorbeeld lastig vindt om gezond te eten kan hypnose je helpen om dit automatischer te doen.

Heb je nu bijvoorbeeld de gewoonte om elke dag een koekje te eten? Dan kan die gewoonte vervangen worden door elke dag een stukje fruit of komkommer te eten om zo meer gezonde voedingsstoffen tot je te nemen.

Met de SWISH techniek kun je heel snel het ene gedrag vervangen met het andere gedrag. Ook dan maak je gebruik van visualisaties en positieve en negatieve gevoelens. Je visualiseert bijvoorbeeld het koekje met een negatief gevoel en het eten van een appel of komkommer met een positief gevoel.

Dit wissel je dan in gedachten heel snel af, waardoor je onbewuste snel de juiste keuze kan maken en zo kun je het eten van ongezonde voeding eenvoudig vervangen met het eten van gezonde voeding.

Je kijk op gezonde voeding veranderen

Als je opeens last krijgt van deze aandoening kan dit ervoor zorgen dat je kwaliteit van leven en je welzijn lager wordt. Je kunt meer last krijgen van negatieve gedachten over hoe je leven nu is en dat helpt je vaak niet verder.

Daarbij kan hypnose je ook helpen om te blijven genieten van eten, al is het nu wat gezonder.

Hypnose wordt bijvoorbeeld gebruikt om de manier waarop je groente ervaart te verbeteren. Dit kan je helpen om van een ongezond dieet moeiteloos over te stappen op een gezond dieet.

Geleide visualisaties zoals die je speekselaanmaak stimuleren kunnen ook gebruikt worden om je smaakperceptie van groente te veranderen waardoor je eenvoudiger groente eet.

Daarnaast kunnen overtuigingen die je simpelweg blokkeren om gezond te eten onder de loep worden genomen terwijl je in hypnose bent en veranderd worden.

Suggesties kunnen je helpen om gezond eten meer te accepteren. Dit kan met suggesties als:


“Ik ben gezonde voeding waard.”“Gezond snacken is ook snacken.”“Gezelligheid kan ook gezond.”


Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen kan je andere suggesties krijgen die beter passen bij jouw blokkades om gezond te eten.

Alleen deze stappen kunnen al helpen om gezonder te eten.

Je kijk op het Sjögren syndroom veranderen

Dit syndroom kan heel ernstig zijn, omdat mensen hierdoor vaak ook eerder doodgaan dan gemiddeld. Geen leuk vooruitzicht, maar des te meer reden om te genieten van je leven. Alleen dat kan soms lastig zijn.


Hypnose kan je helpen je kijk op het probleem en de invloed van dit syndroom op je leven te veranderen.


Als je bijvoorbeeld het idee hebt dat je door dit syndroom bepaalde dingen niet meer kunt bereiken kan een progressietechniek gebruikt worden om de kijk op je toekomst te verbeteren en je het gevoel geven dat alles nog wel mogelijk is.

Je kunt vervolgens ook een post-hypnotische suggestie krijgen dat je alles veel fijner vindt na de hypnotherapie en dat je toch gewoon kunt doen wat je leuk vindt, ondanks dat je last hebt van dit syndroom.

Nu je dit leest vind je dit misschien lastig te geloven. Maar met hypnose kom je in een staat waardoor je onderbewuste meer openstaat voor dit soort suggesties en je deze makkelijker in je opneemt waardoor je er automatisch naar gaat leven.

Het Sjögren syndroom kan veel invloed op je leven hebben en het is belangrijk om hier een medische oplossing voor te vinden. Hypnose kan daarnaast gebruikt worden om het leven met dit syndroom aangenamer en makkelijker te maken. Het kan je helpen om gezonder te eten en het helpt je om minder last te hebben van dit syndroom in je dagelijkse leven.

Wil je weten hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Wil je mensen of jezelf juist helpen met hypnose? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden online gegeven vanuit een professionele studio met voldoende assistentie voor 1 op 1 aandacht.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

sjorgen syndroom en voeding

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen