Je hoort vaak in een therapie setting dat mensen het over het innerlijke kind hebben. Maar wat is je innerlijke kind en wat kun je ermee? In dit blog ga ik dieper in op het innerlijke kind.
Sinds ongeveer de jaren zeventig wordt er in de psychologie gewerkt met het innerlijke kind. Het wordt sindsdien vooral gebruikt als techniek om je te helpen met het herstel van iets ongezonds dat je in je kindertijd hebt geleerd, zoals kindermishandeling of verwaarlozing[1].
Hierdoor is het lastig om jezelf te zijn en ontwikkel je eigenlijk een overlevingspersoonlijkheid, in plaats van dat je jezelf kunt uiten zoals je echt bent. Op de lange termijn word je daar erg ongelukkig van en dat is natuurlijk ook niet gezond.
Reden genoeg om eens te werken met je innerlijke kind.
Wat is je innerlijke kind
Je innerlijke kind is het kind aspect van je persoonlijkheid. Dit slaat eigenlijk op alles wat je onbewuste heeft opgeslagen uit je kindertijd. Als je bijvoorbeeld nog voordat je naar de middelbare school ging een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt, dan kan je therapeut gaan werken met je innerlijke kind.
De kern van jou is vaak je innerlijke kind. Het is jouw bron van wat je de waarheid vindt, het geeft je wijsheid en kan werken als een gids voor je leven. Je innerlijke kind is ook iets om voor te zorgen. Als je dat doet merk je bijvoorbeeld dat je vol zelfvertrouwen bent en je waardevol voelt[2].
Voelen dingen juist niet goed? Dan kan het zijn dat je volwassen zelf niet goed luistert naar je innerlijke kind en de aanwijzingen die je innerlijke kind geeft.
Als therapeut kun je veel weerstand krijgen over het werken met een innerlijk kind. Bijvoorbeeld voor mannen kan dit lastig zijn en dan kun je het soms beter innerlijk werk noemen, maar het voordeel van hypnotherapie is dat mensen sneller iets aannemen en minder kritisch zijn. Dit kan het taalprobleem van de naam van het innerlijke kind al oplossen, waardoor de weerstand om ermee te werken kleiner is.
Ego en het innerlijke kind
Je ego omschrijf ik vaak als je Ikje. Die wil van alles. Je ego wil meer geld verdienen. Je ego wil die dure auto. Je ego wil op vakantie. Je ego wil een bepaalde uitstraling. De kern van je ego is het innerlijke kind. Je innerlijke kind wil van alles wel en van alles niet.
Je innerlijke kind is de kern van je Ikje.
Om dat innerlijke kind heen heb je allemaal sub-persoonlijkheden. Zoals je innerlijke criticus. Je innerlijke ouder, de regelmaker enzovoort[3]. Die herken je vaak als dat stemmetje dat tegen je zegt of iets wel of niet hoort. Dat is ook iets waar je innerlijke kind zich door laat beïnvloeden en waardoor je bijvoorbeeld bepaalde emoties kunt krijgen van je eigen gedachten.
Innerlijk kind zelf opvoeden
Als je eenmaal het probleem van je innerlijke kind hebt achterhaald kun je met dat andere onderdeel van je ego kwaad worden op dat kind , en dat die niet begrijpt dat de wereld anders is en dat je niet meer in die vervelende situatie van vroeger zit. Maar daar kan die kern van jou eigenlijk niets aan doen.
Dit is vrij natuurlijk, omdat je meestal niet onbewuste overtuigingen die in je kindertijd ontstaan zijn evalueert.
Soms is alleen die evaluatie ook niet voldoende, maar is het nodig om met jezelf, om met dat innerlijke kind, in gesprek te gaan. Om de opvoeding van je ouders of verzorgenden te vervangen met de opvoeding van jezelf. Jij kunt je innerlijke kind opvoeden op een liefdevolle manier, waardoor je alsnog een gids krijgt die je helpt en waardoor je vol zelfvertrouwen en zelfwaardering verder kunt leven.
Dit is met hypnotherapie meestal niet de eerste techniek die gebruikt wordt om je kijk op een probleem te veranderen. Als regressie bijvoorbeeld niet helemaal het gewenste effect heeft kun je vaak gaan werken met het innerlijk kind.
De hypnotherapeut helpt je dan om het gesprek met je innerlijke kind aan te gaan en om je innerlijke kind op een gezonde manier te laten opgroeien, tot het moment waarop je in de stoel bij de therapeut zit.
Dit kan in eerste instantie al heel veel doen om het probleem waarvoor je op dat moment bij een therapeut bent op te lossen.
Geleide visualisatie om met je innerlijke kind te praten
Zoals gezegd helpt de therapeut je om met je innerlijke kind te praten. Dit wordt meestal gedaan door je innerlijke kind te visualiseren en in die visualisatie het gesprek met je innerlijke kind aan te gaan.
Je kunt ook direct met het innerlijke kind gaan praten en de regressie overslaan. Je gaat dan eerst in hypnose. Je sluit je ogen en ontspant. Een visualisatie om in de hypnotische staat te komen en om bij je innerlijke kind te komen is om je voor te stellen dat je een kamer inloopt. Die kamer heeft een deur en achter die deur zit een trap. De trap gaat naar beneden. Jij loopt langzaam die trap af terwijl je ontspant. Je herhaalt ook het woord ontspan naar jezelf terwijl je de trap afloopt.
Onder aan de trap kom je buiten zie je jouw veilige plek. Daar loop je naartoe. Je bent je bewust van de geluiden, beweging en alles wat je ziet in jouw veilige plek. Dit is een veilige plaats voor verbinding, waar jij de verbinding met je innerlijke kind aangaat.
Je ziet je innerlijke kind en kijkt naar dit kind om te zien of hij/zij de verbinding met je aan wil gaan. Als je innerlijke kind niet kan praten, probeer dan te voelen wat je innerlijke kind voelt.
Je kunt bijvoorbeeld een lijstje met emoties afvinken, zoals:
- Blij
- Verdrietig
- Angstig
- Boos
- Rusteloos
- Gekwetst
- Enthousiast
- Of misschien is er wel een heel ander gevoel.
Als je innerlijke kind wel kan praten, vraag dan eens hoe het gaat en hoe hij/zij zich voelt.
Luister met liefde en respect.
Als je weet wat je innerlijke kind voelt, vraag dan wat je innerlijke kind nodig heeft. Wat kun jij doen om je innerlijke kind een beter gevoel te geven?
Misschien mag je jouw innerlijke kind oppakken en een knuffel geven. Haal diep adem en zend liefde en licht naar jouw innerlijke kind. Laat hem/haar weten dat je er bent en dat je er in de toekomst ook voor hem/haar zul zijn. Vertel je innerlijke kind dat hij/zij veilig is op deze veilige plaats in jou. Als het kan, neem je kind dan mee naar het nu.
Laat je innerlijke kind in gedachten opgroeien met de nieuwe kennis en nieuwe gedachten. Laat je kind ervaren hoe het dan zou zijn geweest en laat je kind versmelten met je huidige jij. Als je innerlijke kind ondanks dat toch in de toekomst iets nodig heeft, kan je innerlijke kind dat aan je laten weten.
Spreek af welk signaal je dan krijgt van je innerlijke kind om te bepalen of je iets moet doen.
Loop weg uit je veilige plaats en loop terug naar de trap. Loop de trap weer op, de kamer in en haal nog een paar keer diep adem. Als je straks je ogen open doet, voel je je energiek en simpelweg fantastisch.
Doe je ogen open.
Dit was een voorbeeld van een geleide visualisatie, maar lezen kan heel mediterend werken en hypnotisch. Dus vandaar ook even een kleine manier om je uit hypnose te halen, just in case 😉.
Als je dit eenmaal onder de knie hebt, is het ook een stuk eenvoudiger om jouw innerlijke kind te checken in lastige situaties.
Check je innerlijke kind in lastige situaties
Je komt alleen niet elke dag dezelfde problemen tegen en door het ene probleem op te lossen kun je tegen nieuwe problemen aanlopen. Dus problemen die je nog niet eerder hebt gehad, doordat je nu gedrag vertoont dat je nog niet eerder hebt laten zien.
Als de situatie dan lastig is kun je even bij jezelf checken hoe je innerlijke kind op de situatie reageert en of deze op dat moment invloed heeft op hoe jij omgaat met het probleem; op het bewerkstelligen van een oplossing of op het blokkeren van de oplossing.
Door je innerlijke kind aandacht te geven en te geven wat hij/zij nodig heeft zul je met meer zelfvertrouwen door een lastige situatie kunnen navigeren[4].
Het innerlijke kind kan in allerlei therapeutische settingen gebruikt worden en zo ook in hypnotherapie. Wil jij weten hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.
Of schrijf je in voor een van onze opleidingen. In de opleiding komt werken met het innerlijke kind ook aan bod. Dit is al een gevorderde techniek, dus je leert hem niet direct, maar later in de opleiding.
De opleidingen worden online gegeven vanuit een professionele studio en met voldoende assistentie voor een-op-een aandacht, zodat jij jezelf en andere mensen op de beste manier kunt helpen.
Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:
Bronnen:
[2] https://books.google.nl/books?id=mCs-UfzXhfwC&pg=PA43&redir_esc=y#v=onepage&q=inner%20child&f=false (pag. 37)