Afvallen zonder sporten: tips en mentale trucs
Afvallen zonder sporten: tips en mentale trucs
Gezondheid
Edwin Selij
Gezondheid
08/05/2020
6 min
0

Afvallen zonder sporten: tips en mentale trucs

08/05/2020
6 min
0

Weight Watchers, geen koolhydraten eten, super veel sporten, er zijn allerlei manieren om af te vallen. Afvallen zonder sporten is ook zeker mogelijk, maar dan moet je wel goed letten op wat je eet. Zeker als je wilt dat het snel gaat, maar hoe houd je het gezond?

Afvallen zonder sporten tips:

Er zijn allerlei manieren om af te vallen zonder daarbij te sporten, namelijk:

  1. Drink veel water
  2. Neem vier porties groente per dag
  3. Laat snoep voor wat het is
  4. Heb een cheatday
  5. Gebruik vasten

Drink veel water

Honger en dorst worden vaak door elkaar gehaald. Door twee liter water per dag te drinken zorg je ervoor dat je goed gehydrateerd bent. Hierdoor kun je minder last krijgen van verwarring van dorst met honger.

Uit onderzoek blijkt ook dat het drinken van water ervoor zorgt dat je minder eet tijdens maaltijden. In dit onderzoek ging het specifiek over mensen van middelbare leeftijd en oudere volwassenen. Voor elke maaltijd moest er een halve liter water gedronken worden.

Dan zit je op een dag toch alweer op 1,5 liter water. De groep die probeerde af te slanken met water verloor in twaalf weken tijd twee kilo meer dan de groep die probeerde af te slanken zonder extra water te drinken[1].

Neem vier porties groente per dag

Dit klinkt misschien als heel veel, maar een bakje snackwortels en je dag beginnen met een groene smoothie zorgt er al voor dat je alleen nog tijdens het diner twee soorten groenten hoeft te serveren. Op die manier wordt het al een stuk eenvoudiger om aan vier porties groente per dag te komen.

Het eten van meer groente zorgt ervoor dat je hongerhormoon minder gevoelig wordt en dat zorgt er weer voor dat je minder trek krijgt. Er zijn zelfs apps ontwikkeld om mensen te helpen om meer groente te eten[2].

Laat snoep voor wat het is

Met afvallen zonder sporten blijft het belangrijk dat je minder eet dan dat je verbrandt. Daarom is het verstandig om snoep, zoals chocolade, chips, drop of cakes of iets dergelijks, te laten voor wat het is. Dit zijn vaak caloriebommetjes en dat maakt het heel lastig om af te vallen zonder te sporten.

Door vooral gezond te eten en te snacken met een komkommer of andere groente zorg je ervoor dat het afslanken zonder sporten veel eenvoudiger gaat.

Heb 1 cheatday

Elke week of elke twee weken kun je wel een cheatday hebben. Deze gebruik je om ervoor te zorgen dat je lichaam weet dat er voldoende voeding is. Dit voorkomt dat je stofwisseling vertraagt, wat er weer voor zorgt dat het lastiger wordt om af te vallen zonder te sporten.

Tijdens de cheatday kun je bijvoorbeeld een pizza nemen. Maak het alleen niet te gek tijdens de cheatday, dat kan ervoor zorgen dat het gewicht dat je de week ervoor kwijt bent geraakt er weer bij komt.

Daarbij helpt het hebben van een cheatday je ook om de andere dagen van bijvoorbeeld chocolade of cola af te blijven[3].

Gebruik vasten

Intermittent Fasting is ook populair om af te vallen zonder te sporten. Je kunt bijvoorbeeld zestien uur niet eten en acht uur wel. Als je dan ’s avonds om acht uur voor het laatst hebt gegeten, heb je jouw ontbijt (breakfast) om twaalf uur. Er zijn ook nog andere opties, zoals twintig uur vasten. Er zijn zelfs mensen die drie dagen niet eten, maar om te beginnen is zestien uur vasten een prettige methode.

Dit kan je helpen met afslanken, maar het heeft ook andere voordelen, zoals een betere darmflora en je slaapritme kan erdoor verbeteren[4].

Het mentale deel van afvallen

Ja al die tips zijn leuk en aardig, maar doe het dan maar eens! Er zijn allerlei redenen waarom het mentaal lastig is om je te houden aan de regels. Je kunt denken dat je het niet kunt, of dat je allerlei lekkere dingen niet mag eten. Ik ga je alvast een paar tips geven hoe je hiermee om kunt gaan.

Niet helpende gedachten

Gedachten zoals dat je gezond eten niet lekker vindt, of dat je niet zonder chocolade kunt zijn helemaal niet handig als je wilt afvallen zonder te sporten.

Wat je dan kunt doen is niet helpende gedachten omdenken, zoals:

Gezond eten is niet lekker >>> Ik ga uitvogelen hoe gezond eten op een gezonde manier lekker te maken is.

Ik kan niet vasten >>>> Ik kan mijn ontbijt overslaan.

’s Nachts moet ik wat eten >>> Als ik slaap eet ik niet.

Als ik veel drink, moet ik vaak plassen >>>> Als ik veel drink, eet ik minder en hoef ik minder te poepen 😉.

Het omdenken kan je op die manier helpen om toch eenvoudiger te doen wat nodig is om met gezond eten en zonder te sporten af te vallen.

 

Je hebt nu zin in dat lekkere

Soms heb je geen honger, maar gewoon super veel zin in chips, cola, suiker of chocolade. Oh, je moet dat nu hebben.

Heel irritant, want als je daaraan toegeeft voelt dat vaak als falen. En dat je dag wat betreft je dieet dan toch al mislukt is.

In plaats daarvan kun je tegen jezelf zeggen: “Ja, ik heb nu zin in dat ene, en dat mag ik ook eten, maar ik stel het gewoon nog even uit.” Door het uit te stellen kun je dit veel makkelijker niet doen, dan wanneer je iets niet mag. Je stelt het gewoon uit tot aan je cheatday.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is heel belangrijk voordat je begint met je plan om af te slanken. Het is zelfs belangrijk om überhaupt te beginnen. Als je het vertrouwen hebt in jezelf, dat je het kunt, dan geloof je erin en doe je wat nodig is. Je begint er dan ook sneller aan.

Heb je dit vertrouwen niet? Dan is de kans groot dat je er niet aan begint.

Om je zelfvertrouwen op te peppen kun je al een lijstje maken van alles wat je bereikt hebt en wat je kunt doen. Je mag beginnen met je veterstrikdiploma.

Daarnaast kun je ook dit blog lezen met tips voor meer zelfvertrouwen.

Oude trauma’s oplossen

Soms is het heel mysterieus waarom je nu eigenlijk opeens aankomt en het je niet meer lukt om af te vallen. Dit kan komen door oude onbewuste trauma’s. Iets in je huidige leven triggert een onbewuste overtuiging over waarom het bijvoorbeeld beter is om dik te zijn en dat kan ervoor zorgen dat je onbewuste ervoor zorgt dat je ook gewoon wat dikker wordt dan je bewust wilt zijn.

In dat geval is het belangrijk om dit op te lossen. Dit kan onder andere met hypnose.

Bekijk ook deze video over hypnose en afvallen zonder sporten

https://www.youtube.com/watch?v=rcm-O62EUSM

Hypnose en afvallen zonder sporten

Met hypnose kun je invloed uitoefenen op ontzettend veel zaken. Overtuigingen over gezonde voeding en wat je lekker vindt. Onbewuste trauma’s zijn op te sporen en op te lossen. Uit wetenschappelijk onderzoek – waarin hypnose wordt vergeleken met cognitieve gedragstherapie – blijkt dat mensen met hypnose in 94% van de tijd meer gewicht verloren dan mensen die geen hypnose gebruikten[5].

Er zijn ontzettend veel hypnosetechnieken die mensen kunnen helpen om af te vallen zonder te sporten.

Regressie is bijvoorbeeld een techniek om het ontstaan van niet helpende overtuigingen te achterhalen, zoals waarom je gezonde voeding niet lekker vindt, of waarom je opeens alleen maar dikker wordt? Op die manier is ook een onbewust trauma te achterhalen.

Nadat je in hypnose bent gebracht word je gevraagd om terug te gaan naar het eerste moment waarop je iets voelde of dacht, bijvoorbeeld het idee dat gezonde voeding niet lekker is. Omdat je in hypnose bent zal zich direct een herinnering aan je openbaren. Die herinnering is dan vaak het moment waarop de niet helpende overtuiging is ontstaan.

Vervolgens ga je iet doen met dat moment om ervoor te zorgen dat je die overtuiging kwijtraakt. Je kunt je bijvoorbeeld inleven in andere mensen die er in die herinnering bij waren, of je kunt met je fantasie het hele moment veranderen. Je kunt bijvoorbeeld je huidige volwassen persoon tegen je kind-zelf laten praten over hoe het met je gaat en dat je die verkeerde overtuiging niet nodig hebt.

Dit soort technieken helpen om snel van een onhandige overtuiging af te komen. Dit helpt je om direct je gedrag te kunnen veranderen, waardoor je makkelijker geniet van gezonde voeding.

Daarnaast kun je zelfhypnose technieken leren die je helpen om sneller een voldaan gevoel te krijgen als je wat gegeten hebt[6]. Dit helpt je ook om minder te eten.

Ben je nieuwsgierig naar hypnose? Ben je diëtist of help je mensen (of jezelf) met afvallen? Dan kan kennis van hypnose een goede aanvulling zijn op wat je mensen kunt bieden.

Tijdens een hypnose playshop leer je in een dag de basis van hypnose en hoe je mensen hier een goed gevoel mee kunt geven.

Ook kun je meedoen aan een seminar. Tijdens een seminar kun je ook demonstraties zien van een hypnose sessie.

Of schrijf je direct in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. De opleidingen worden live online gegeven vanuit een professionele studio om een zo optimaal mogelijke uitleg te krijgen. Of wanneer mogelijk worden ze gegeven in Wormerveer en Zwolle.

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2009.235

[2] https://link.springer.com/article/10.1186/s12966-017-0563-2

[3] https://blog.nasm.org/nutrition/cheat-meals-make-diet-sense

[4] https://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev-nutr-071816-064634

[5] https://psycnet.apa.org/record/2018-03961-001

[6] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.22262

Reacties
Categorieën