Momentum: Hoe pak je het?
11 april 2021 
5 min. leestijd

Momentum: Hoe pak je het?

Het is wel grappig hoe mensen de maandag inzetten als een soort nieuw begin. Als je ergens mee wilt beginnen dan helpt het om ook een echt startpunt te nemen. Je hoeft niet per se te wachten op 1 januari, wat voor veel mensen een startpunt is. Je hebt heel veel verschillende startpunten.

De maandagen zijn het nieuwe begin van een week. Je kan dus 52 keer per jaar starten met iets waardoor je een natuurlijk soort momentum hebt.

Het begin van een vakantie of het einde van een vakantie kan ook een goed startpunt zijn. Ga maar na hoe vaak je vakantie hebt en hoe vaak dit je dan een startpunt geeft.

Je verjaardag of de verjaardag van dierbaren van je.

Dan zijn er nog bepaalde feestdagen.

Dus je hebt veel verschillende punten om een natuurlijk momentum te hebben.

Misschien ken je het wel “Na het weekend ga ik beginnen”. Dat zegt nog niet zo heel veel, maar je moet dat natuurlijke momentum wel gaan benutten wanneer je het wilt benutten.

Natuurlijk moet daarnaast (opendeur) een stappenplan bestaan. Hoe ga je iets aanpakken? De meeste plannen falen omdat er geen plan is.

Meer gaan sporten is geen plan. Een plan is dat je maandag naar de fitness gaat om 20.30 en er een abonnement gaat afsluiten en dat je daar de eerste paar weken een begeleider hebt. Zo heb je een paar harde afspraken die je moet nakomen zodat je met jouw zelfkennis weet dat je doorgaat in plaats van weer op de bank zit.

Dat natuurlijke momentum is er dus wel, zoals de maandag. Maar pak dat momentum met een goed plan.

Het goede plan werkt ook wel op een dinsdag, maar dat natuurlijke momentum kan je net die extra vonk geven om de energie te hebben om het plan uit te voeren.

Doe daar dus je voordeel mee 😊.

Hoe pak je dat aan?

De meeste mensen gebruiken te grote doelen. Die willen direct ergens al zijn. Ik ben bijvoorbeeld de topcrossfitter die 240 kilo deadlift, die super fit is en die ook een marathon kan rennen en 7e dan aikido heeft.

Dat is heel mooi, maar waar ben ik op dit moment? Daar ben ik nog lang niet.

Dus wat kan ik nu doen met kleine stapjes zodat ik die richting op ga.

Dan moet ik sowieso crossfitten. Dat doe ik een paar keer in de week.

Als je echt bepaalde doelen hebt, zoals met deadlifts, dan moet je gaan deadliften. Of je moet hulp vragen aan je trainer dat je wat vaker een deadlift doet zodat je sneller jouw record kunt halen.

Dat zijn iets kleinere doelen en concretere punten waarmee je aan de slag kan.

Stel je voor dat je helemaal op 0 staat en je wilt een goede crossfitter worden, dan is een goede eerste stap om erheen te gaan.

Dit klinkt heel simpel, maar misschien vind je het eng. Dan zie je al die mensen…

De eerste keer vond ik het best eng als ik heel eerlijk ben. Maar ik had afgesproken en je laat je natuurlijk niet kennen. Dan zie je allemaal van die mannen met ontbloot bovenlijf die smijten met gewicht en harde muziek. Dan kom ik daar binnen als een lulletje rozenwater die denkt dat die fit is.

Maar de buitenkant zag er bij mij heel anders uit “Ja, we gaan dit wel ff doen.”

Nou het was de hel op aarde, maar nu is het niet meer eng. Nu is het de comfortzone. In het begin was het alleen wel een beetje spannend.

Op zich logisch, alles wat je voor het eerst doet is een beetje eng en spannend. Maar ergens ga je een eerste stap zetten.

Maak de eerste stap kleiner tot je hem kunt zetten

Als erheen gaan een te grote eerste stap is kan je ook een andere eerste stap zetten.

Zoals even opzoeken op het internet wat er bij je in de buurt zit. Of op een video site filmpjes kijken van mensen die het heel tof vinden. Dus je verzamelt de positieve zaken van iets dat je wilt.

Als je wilt pianospelen moet je misschien eerst op zoek gaan naar een key-board op marktplaats of een dergelijke site. Dan is dat de eerste stap.

Dan op een maandag kan je dat natuurlijke momentum pakken om iets nieuws te gaan doen, maar houd het klein. Op die manier kun je elke dag iets doen, even in de ochtend wat opzoeken en in de avond je inlezen of wat doen.

Afhankelijk van je doel kun je kijken en ermee bezig zijn. Want dat zorgt ervoor dat je het momentum blijft houden. Dan hoef je niet 6 keer in de week naar de fitness te gaan, want de meest mensen redden dat niet, maar misschien ben jij wel zo iemand.

Je mag meestal blij zijn dat je 2 keer in de week redt. Dus dan mag je al blij zijn.

Het is ook wel nodig, dat sporten, en je hoeft niet per se naar de fitness, maar ga wandelen, ga rennen, ga naar buiten. Ga iets doen.

Zeker in deze tijd (coronatijd) is het belangrijk om lekker buiten te wandelen of even te bewegen.

Dan ben je ook met je algehele welzijn bezig. Je kunt ook even een podcast luisteren, dit kan thuis of als je wandelt. Soms wil je juist in stilte wandelen.

Maar wat belangrijk is, is dat ook wanneer je je niet helemaal 100% voelt, je met je lichaam aan de slag gaat. Neem bijvoorbeeld een koude douche. Je zult merken dat je dan weer wat helderder bent.

Het is even heftig, want je gaat uit je comfortzone, maar het helpt.

Dus doe hier je voordeel mee en pak je momentum om iets te gaan doen. Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/4177559-pak-je-momentum?play=true

Mensen die wat van je willen gebruiken deze techniek ook

Dat kleiner maken van de eerste stap is ook een strategie die andere mensen gebruiken om momentum te creëren zodat mensen zich makkelijker voegen naar gedrag of een actie die niet in 1 keer geaccepteerd wordt[1].

Als iemand bijvoorbeeld tegen je zegt: “Ik wil dat je bij 10 mensen aanbelt en vraagt hoe het met ze gaat.” Zeg je waarschijnlijk nee.

Maar als iemand dan zegt: “Ik wil dat je iemand op straat aanspreekt en vraagt hoe het met hem gaat.” Is de kans al veel groter dat je ja zegt.

Dan kan het verzoek steeds een stapje verder gaan tot je uiteindelijk geen probleem hebt met het aanbellen bij 10 mensen en vragen hoe het met ze gaat.

Dit is momentum voor een doel van een ander, maar je kunt die techniek dus net zo goed voor je eigen doelen gebruiken.

Momentum bij herstel van ziekte

Andere doelen met betrekking tot je gezondheid heb je bijvoorbeeld vaak bij revalidatie. Uit onderzoek blijkt dat het hebben van doelen ook kan helpen om dagelijks momentum te ervaren in de stappen die je zet naar een weer goede gezondheid[2].

Wat je dus eigenlijk ziet is dat het stellen van doelen en subdoelen je een gevoel van momentum geven wanneer je deze behaalt. Het maakt niet uit of het gaat om fitter worden, een vaardigheid onder de knie krijgen, je persoonlijke ontwikkeling of gezondheid.

Doelen laten je momentum ervaren.

Hulp bij het ervaren van momentum

Wil jij ook graag momentum ervaren maar weet je niet waar je elke maandag mee moet beginnen? Dan kan hypnose je helpen met het vinden van wat jij wilt ontwikkelen en het bedenken van een plan met subdoelen.

Dit kan bijvoorbeeld met een oefening waarbij je visualiseert waar jij over een jaar bent en hoe je daar bent gekomen. Dit is wel een gevorderde techniek.

Heb je juist meer last van uitstelgedrag of angst om de eerste stap te zetten naar iets wat je eigenlijk heel graag wilt? Dan kan regressie juist een techniek zijn om je te helpen.

In dat geval ga je terug naar het moment in je leven waar uitstelgedrag is ontstaan of waar je ergens hebt besloten dat dat doel voor jou toch niet haalbaar is. Vervolgens ga je in gedachten iets met dat moment doen, met hulp van een hypnotherapeut, waardoor je jouw interpretatie van het moment verandert. Dit verandert meestal ook de onbewuste overtuiging. Daardoor wordt het opeens een stuk eenvoudiger om die eerste stap te zetten.

Wil je meer weten over hypnose en wat je er allemaal mee kunt doen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen om aan de slag te gaan met de bovengenoemde technieken. Super leuk om jezelf of juist andere mensen mee te helpen.

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1901/jaba.1996.29-535

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/09638288.2013.825653

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen