Omgaan met verandering: Hoe je er ook naar kunt kijken
Omgaan met verandering: Hoe je er ook naar kunt kijken
11 januari 2021 
in Angst
6 min. leestijd

Omgaan met verandering: Hoe je er ook naar kunt kijken

Als je kijkt naar hoeveel er de afgelopen jaren is veranderd, zoals met Sinterklaas, zie je dat verandering lastig is. Ik vind het fijn dat mijn jongens niet meer in Sinterklaas geloven, want toen ze nog wel geloofden was er in ieder geval al niet zoveel beveiliging bij een intocht als nu. Er is nu ontzettend veel beveiliging bij Sinterklaas. Dat is wel interessant.

Omgaan met veranderingen in de maatschappij

Wat je ervan vindt, vind je ervan.

Wat ik ervan vind is dat alles in het leven onderhevig is aan verandering. Veel dingen die duizend jaar geleden gebeurden zijn ook weg. Alles is weg, behalve de piramides en de Chinese muur. Overblijfselen van een tijdperk.

Ik ben blij dat mijn jongens het gevierd hebben en ik ben blij dat ze er nu niet meer in geloven. Ik schat dat het over 20 tot30 jaar helemaal weg is. En daar kun je wat van vinden, daar kun je blij mee zijn of daar kun je verdrietig om zijn, maar het gaat gebeuren en je ziet het gebeuren.

Wat zo interessant is, is dat wanneer je dit ziet gebeuren er ontzettend veel weerstand komt. Eigenlijk is dit zinloze energie of weerstand. Je kunt het er niet mee eens zijn, maar het gebeurt toch.

Nederland heeft ook zeker de kans dat de dijken gaan breken. Dat heel Noord-Holland dan onder water staat. Dit kun je vervelend vinden, maar je gaat dan wel verhuizen. Er wordt ook wel gezegd dat klimaatvluchtelingen straks de grootste groep vluchtelingen zijn. We gaan zien of dit klopt, maar ook dan zal er veel weerstand zijn.

Dit is een beetje op macroniveau, zoals klimaat en Sinterklaas (een beetje). Als je kijkt in je eigen leven, zoals op microniveau, dan zie je misschien ook dat je vasthoudt aan zaken die klaar zijn om te veranderen.

Mensen hebben soms last van hun leeftijd. Ze vinden het lastig om van 20 naar 30 te gaan of van 40 naar 50. Ook daar zie je een soort afscheid. Het idee dat het feest voorbij is.

Ook daar zie je veranderingen en sommige mensen kunnen daar maar heel lastig mee omgaan. Terwijl je weet dat het gaat gebeuren. En eigenlijk weet je het helemaal niet, er zijn zat mensen die jouw leeftijd niet behalen. Dus eigenlijk is het juist een feest als je de 30, 40, 50, 60, 70 of 80 of nog ouder bereikt.

Eigenlijk is het top. Zo zou je het kunnen zien en het gaat gebeuren als het mag. Dus waarom zou je moeilijk doen.

Daar heb je natuurlijk redenen voor. Dat zijn bepaalde waarden die je aanhangt.

Maar sommige dingen kun je toch weinig aan veranderen. Zoals de veramerikanisering dat Halloween opeens een ding is.

Over 10 jaar is het weer anders en 10 jaar later nog een keer.

Ik denk dat het goed is om juist dat met een open mind en een open hart toe te treden. Om de veranderingen te verwelkomen in plaats van er tegen te vechten. Sommige dingen, zoals ouder worden, ga je sowieso verliezen. Dus dat heeft toch geen zin.

Wat betreft de maatschappelijke veranderingen zeggen veel mensen: “Maar je moet toch vechten voor je idealen?” Maar weet jij dan wel wat je idealen zijn? Zo nee, zoek dan even uit hoe belangrijk je iets vindt en zo ja (heel belangrijk), wat vind je er dan belangrijk aan.

Als het om kleinere dingen gaat, zoals dat er een kopje niet schoon wordt gemaakt en je daardoor ruzie met je partner krijgt, wat zit daar dan achter?

Het gaat niet om het kopje? Het gaat erom wat je denkt dat het impliceert, wat het daarachter betekent.

Misschien denk je dat iemand dan geen respect voor je heeft, dat iemand niet van je houdt als hij dat doet. Het gaat niet om het kopje.

Het gaat bij grotere zaken vaak niet om Sinterklaas, maar het gaat om wat anders. Iets waarom je gehoord en gezien wilt worden. Bij Sinterklaas gaat het om de les dat je iets kunt geloven, wat gewoon niet waar is. Dit kan op zich ook met de Kerstman.

Het gaat altijd om iets waarin je gehoord of gezien wilt worden.

Maar als je weet waar het om gaat, vraag je dan af waarom dan? Zo’n feest koppelen aan onze cultuur is ook een dingetje. Want wat is dan onze cultuur? Wat betekent onze cultuur of Nederland?

Is het niet zo dat in Nederland altijd van alles verandert? Is het niet zo dat we van water land hebben gemaakt? Is het niet zo dat we altijd mensen hebben omarmt, waar ze ook vandaan kwamen? Ja, we hebben mensen ook slaaf gemaakt en dat hebben we ook veranderd, dus dat we dat niet meer doen.

Zo hebben we van alles veranderd. We doen ook niet meer aan openbare verhangingen als feest, dat is toch ook veel fijner. Nu is het misschien zelfs een heel apart idee dat je openbare ophangingen hebt.

Omdat het toch verandert, wees dan blij dat je ergens woont waar dat kan. Ik denk ook dat overal van alles verandert.

Grenzen aan verandering in de maatschappij

Natuurlijk kom je er ook achter dat je grenzen hebt aan wat je wilt veranderen. Vrijheid van godsdienst is bijvoorbeeld ontzettend belangrijk voor mij. Iedereen moet het lekker zelf weten, tot het punt dat ze mensen gaan onderdrukken of bang maken. Het maakt me niet uit of het dan moslims of christenen zijn. Er zijn altijd uitzonderingen in het geloof, waardoor ik denk: “Dit slaat helemaal nergens op. Het staat in geen een boek.”

Er zijn ook mensen die dat wel doen, maar daar ben ik het gewoon niet mee eens. Zo simpel is het.

Het bestaat wel.

De hypnose van Sinterklaas is voor mij de hypnose van het leven. Alles verandert, alles gaat voorbij en als je alles stript blijft er niet heel veel over.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/2227088-sinterklaas-hypnose?play=true

Omgaan met verandering in je persoonlijk leven

Zoals gezegd is de weerstand er bij veranderingen in je persoonlijk leven door overtuigingen die je hebt over hoe het leven hoort te gaan. Als het bijvoorbeeld gaat om ouder worden, hebben veel mensen hier moeite mee zoals eerder in de tekst aangegeven.

Ouderdom komt immers met gebreken. Japanners worden gemiddeld ontzettend oud en hebben dus allerlei manieren gevonden om hiermee om te gaan.

Een manier is “painful self-disclosure” gecombineerd met humor. Dit betekent dat ze hun gebreken koppelen aan het stereotype van oud worden en er een soort grap van maken. Er wordt bijvoorbeeld vaak bij gelachen en de persoon die luistert lacht mee. Dit versterkt dan ook weer de band tussen die twee mensen[1].

Wat ze in Japan doen is heel interessant, want ze gaan dus lachen om hun probleem. Dit is ook een techniek die gebruikt wordt bij hypnotherapie. Immers, als je erom kunt lachen is het geen probleem meer.

Wanneer je in hypnose bent kun je met een Socratisch gesprek achterhalen waarom je iets belangrijk vindt en waardoor je weestand hebt tegen een verandering. De waarom-vraag wordt dan een aantal keer herhaald. Wat licht achter je overtuiging? Wat is de implicatie? Waarom is dit zo?

Als je dan bij je kernovertuiging bent gekomen en die eigenlijk nergens op slaat kun je hem op een bizarre manier uitspreken. Net zo lang, totdat je erom moet lachen.

Uit onderzoek blijkt ook dat bepaalde vaardigheden handig zijn bij negatieve veranderingen in je leven, zoals oplossingsgerichtheid, je focussen op bepaalde doelen, sociale steun, het herkaderen van de situatie, acceptatie en het bijstellen van standaarden.

Hoe meer van deze vaardigheden mensen hadden, hoe beter ze konden omgaan met negatieve veranderingen in het leven[2].

Bij dit lijstje kan hypnose ook een rol spelen. Hypnose kan je bijvoorbeeld helpen om je focus te verleggen van wat er niet goed gaat in je leven naar wat er wel goed gaat, of juist naar kansen om je doelen te behalen.

Acceptatie of loslaten is ook iets waar hypnose mee kan helpen. Dit kan onder andere door overtuigingen onder de loep te nemen en bij te stellen, zodat je makkelijker kunt omgaan met de nieuwe situatie.

Daarnaast kan hypnose ook helpen om een situatie opnieuw te bekijken. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan met regressie. Met regressie ga je terug naar het eerste moment waarop een overtuiging die nu voor weerstand voor de verandering zorgt is ontstaan. Dit is voor veel mensen een moment in de jeugd, dus je hoeft niet eens altijd de verandering zelf te bekijken.

Dit moment, waarop dus de overtuiging is ontstaan die nu zorgt voor weerstand, ga je opnieuw bekijken. Met de kennis die je nu hebt over het leven en over waarom mensen doen wat ze doen. Alleen hiermee kan de overtuiging al veranderen, waardoor je makkelijker kunt omgaan met de verandering in je leven.

Je kunt hem of sneller accepteren of juist nieuwe manieren bedenken voor hoe je omgaat met het probleem om alsnog tot een oplossing te komen.

Wil je meer weten over hoe hypnose je kan helpen? Kom dan eens naar een gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. De opleidingen worden online gegeven vanuit een professionele studio met voldoende hypnose-experts om een-op-een aandacht te geven.

Bronnen:

[1] https://search.proquest.com/openview/9b45ab659a22ce72ee679fec3bb1f5db/1?pq-origsite=gscholar&cbl=37022

[2] https://link.springer.com/article/10.1007/s10433-010-0160-6

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen