Negatieve mensen: hoe ga je er zelf mee om?
Negatieve mensen: hoe ga je er zelf mee om?
01 februari 2022 
7 min. leestijd

Negatieve mensen: hoe ga je er zelf mee om?

Wat zijn negatieve mensen? Onderzoekers geven aan dat negatieve mensen altijd wel iets vinden om kritiek op te hebben. Ze klagen, zijn cynisch, zijn tiranniek, maken zich altijd zorgen of voelen zich altijd het slachtoffer. Omgaan met negatieve mensen kan daarom heel veel energie kosten en stressvol zijn[1].

Maar waarom is dat toch het geval?

Uiteindelijk plakken we zelf het label op iemand. Terwijl iemand anders die persoon misschien wel weer een positief mens vindt.

Dat labels bepalen we door die persoon te vergelijken met wat wij positief vinden. We zien dus alleen het negatieve in de ander, door wat we zelf negatief vinden. We zien in de ander wat we zelf zijn.

Als we negatieve mensen zien, dan zijn we negatief. Want hoe kun je anders iets herkennen?

Als ik geloof dat mensen niet te vertrouwen zijn, dan zie ik alleen maar mensen die niet te vertrouwen zijn.

Al zijn ze wel te vertrouwen, ik geef ze niet het voordeel van de twijfel, want ik twijfel niet over dat mensen niet te vertrouwen zijn. Dat kan komen door twee of drie ervaringen in mijn verleden en opeens zie ik die mensen.

Dus ik zie mensen alleen zoals ik ben. Ik kan niet herkennen wat ik niet ken. Als ik niet ken dat mensen te vertrouwen zijn, dan herken ik dat ook niet. Ik vertrouw mezelf niet, ik vertrouw mensen niet, dus zie ik ook niet dat mensen wel te vertrouwen zijn. Die mensen zijn er natuurlijk zat.

Je moet eigenlijk heel goed zoeken om mensen te vinden die niet te vertrouwen zijn.

Net zoals dat je goed moet zoeken naar negatieve mensen. Er zijn eigenlijk veel meer mensen die positief zijn dan negatieve mensen. Maar als je ze niet ziet, dan zeg je dat dat niet zo is in jouw wereld.

Dus dan ben jij het. Niet bewust, maar het is wat je ziet en herkent. Alles wat je herkent in de ander, dat speelt in jezelf.

Als je haat, angst of woede ziet, dan zit dat alleen maar in jou.

Stel je voor dat je alleen maar blij zou kunnen zijn, dan zie je alleen maar blijheid. Dit komt doordat je geen ander referentiekader hebt.

Dit kun je je haast niet voorstellen, omdat we als mensen emoties hebben. De vier basisemoties zijn:

  1. Blij
  2. Boos
  3. Verdriet
  4. Bang

Daarin heb je allerlei nuances en dat zien we dus ook in de wereld.

Maar stel je voor dat je toevallig bent geboren en alleen blij kunt zijn. Je hebt een defect in je brein en kunt alleen maar blij zijn.

Dat is wel vervelend op een begrafenis als iedereen verdrietig is en jij loopt lekker blij rond. Dat is gek. Het zal niet overal begrepen worden, maar dat maakt niet uit, want je bent blij en ziet alleen maar blijheid.


Je kunt niet anders zien dan wat je bent.


Stel je voor je bent alleen maar verdrietig en de rest ervaar je niet, dan zie je alleen maar verdriet.

Stel je voor je zou geen emoties hebben, dan is alles alleen maar neutraal. Dan is er geen gevoel bij iets en dan maakt het je ook niet uit. Het vervelende is dan wel dat je niet kunt kiezen. Dan is er vaak verwarring, want een emotie zorgt ervoor dat je kiest.

Als je moet kiezen tussen een bloemkool en een aardbei is dat lastig voor mensen die hersenletsel hebben gehad door een ongeluk en die daardoor twee uur bij een groenteboer staan na te denken over wat ze moeten kiezen.

Voor jou is de emotie heel simpel en dus de keuze ook, maar voor die mensen niet.

Waarom de bloemkool? Ja gezonder en lekkerder, daar zit dan de emotie. Maar als het neutraal is, dan is het lastiger.

Dus je ziet wat je bent. Jouw kijk op de wereld bepaalt wat je ziet. Dit wordt zelfs negatieve zelfhypnose genoemd en die mensen die je negatief vindt hebben er waarschijnlijk nog veel meer last van[2].

Hoe omgaan met negatieve mensen

Omdat je ziet wat je bent kun je ook zelf veel doen om je omgang met negatieve mensen makkelijker te maken. Je hoeft die mensen dan niet eens te veranderen, dit is ook heel lastig.

Het is wel belangrijk voor je welzijn om een manier te vinden om ook later in je leven goed om te gaan met negatieve sociale interacties[3].

Wat kun je doen als je de wereld wilt veranderen en minder last wilt hebben van negatieve mensen? Je kunt dan alles in het licht zetten. Je kunt je afvragen of je die negatieve mensen positief kunt maken door ze in het licht te zetten? Misschien.

Maar als jij wilt sturen, dan wordt het een uitkomst die niet per se win-win is. Misschien wel een win voor jou, maar niet een win voor een ander.

Je weet namelijk niet wat de beste uitkomst is. Je ego, of je IK-je, die weet dat niet. Maar je goddelijke zelf weet het wel en dat is licht en liefde.

Als je het licht geeft, dan komt er een uitkomst.

Negatieve mensen veranderen is lastig

Als je die negatieve mensen niet in je leven wilt en je zet ze in het licht, worden ze dan positiever? Het kan zijn dat ze juist heftiger worden. Hoe meer licht, hoe heftiger het wordt.

Ik vergelijk het met een wilde kat in een pakhuis. Dat pakhuis is donker en hij leeft al heel lang in het donker. Daar is hij aan gewend geraakt. Opeens kom je binnen en schijn je een bouwlamp op die kat. Dan wordt die kat helemaal gek en rent weg. Als dat licht hem dan achtervolgt, wordt hij helemaal gek. Misschien valt die kat je wel aan, omdat het licht is geworden. Dat kun je ook meemaken bij die negatieve mensen.

Als die mensen als het ware gevangen zijn door het donker, angst en woede dan noemen we dat donker. En je geeft ze licht, dan kan het zo zijn dat die mensen feller worden en misschien gaan ze je haten. Ze gaan zich verzetten.

Je hoeft je niet fysiek te gaan verzetten. Je hoeft alleen maar zaken in het licht te zetten en dan komt de beste uitkomst.

Als je licht stuurt naar de situatie, dan regelt het licht het. Dat is altijd beter. Want elke keer als we mensen gaan manipuleren en iets naar onze hand proberen te zetten, dan gaat het fout.

Kijk maar naar de geschiedenis. Als wij als mensheid iets proberen gaat het fout.

Op dit moment ben ik het boek Mosquito aan het lezen. Dat gaat over de mug. Toen wij met slavenhandel begonnen, wat verschrikkelijk was, was dat in die tijd een soort van normaal. Wij gingen manipuleren. We haalden mensen weg uit Afrika en namen ze mee naar Amerika. Die stammen uit Afrika waren resistent tegen de malariamug. Die mug kwam mee, terwijl hij op dat moment verder nog nergens op de wereld was. Wij namen de mug mee. Toen zijn er in die tijd meer mensen gestorven aan malaria, aan die mug, dan aan de hele slavenhandel bij elkaar, tientallen miljoenen. Waarom?

Als wij als mens iets willen manipuleren wordt dat gewoon afgestraft. In dit geval door de mug dan.

Altijd als we wat proberen komt er een tegenbeweging.

Hoe weet jij nu met je persoontje wat de juiste manier is? Dat overzicht hebben we niet, maar het licht dat we zijn weet het beter dan wij.

Als we dit sturen naar die mensen, dan herkennen de mensen het licht en dan gaat die donkere kant strijden. Maar op een gegeven moment wordt het zo licht dat het opvalt.

Je ziet het nu ook dat veel dingen toch wel apart zijn.

Maar wat doen mensen dan? Dan krijgen ze andere informatie, wat ook apart is, om ze weer af te leiden. Dan nemen ze je mee naar wat niet klopt, terwijl iets wel klopt. Er wordt in ieder geval verwarring gezaaid.

Verander eerst je eigen gevoel

Als je mensen niet tof vindt, bedenk dan dat zij ook licht en liefde zijn. Als alles één is. Als je holistisch bent, is die persoon ook jou en je gaat jezelf ook niet haten.

Begin daarom bij jezelf. Wie ben ik? Licht en liefde. En ga dan daarmee verbinden en kijk dan naar die persoon die je niet mag, of die je negatief vindt, met licht en dan zie je dat niet meer.

Dan wordt het anders. Dan gaat die ander zich misschien ook harder verzetten, niet zijn werkelijke zijn, maar het poppetje, zijn ego, die wordt feller. Die gaat ook dingen roepen waarvan je denkt dat het dan helemaal niet meer klopt.

Maar ze kunnen niet anders doen dan wat ze doen. Een hater noemen we een hater, omdat dat alles is wat hij kan. Een leugenaar blijft liegen, maar kijk daaraan voorbij en zie het licht.

Eerst in jezelf, want jij kunt alleen zien wie jij bent. Als je haat, angst en boosheid ziet, dan denk je: “Shit, ik ben dat nu?” Wil je dat wel? Nee, natuurlijk niet.

Dus eerst licht en liefde voelen en dan kijken. Dan is de wereld opeens een toffe plek en maakt het niet uit wat er gebeurt, want het is toch een uiting van liefde.

Dat elke keer oefenen, dat is de strijd die je aan mag gaan. Stuur het licht zoveel mogelijk.

Beluister ook deze podcast:

https://open.spotify.com/episode/2yULQGLUN9cwgLYTuI0a3E?si=9ca01414180f4dc0

Jezelf beschermen tegen negatieve mensen

Het voelen van licht en liefde en dit uitzenden naar mensen kan helpen om alles anders te zien en dat is al een vorm van bescherming tegen negatieve mensen.

Merk je dat die negatieve mensen zich daar toch tegen verzetten en nog negatiever worden, dan is het soms gewoon nodig om niet meer met ze om te gaan (als dat mogelijk is). Bijvoorbeeld, narcisten hebben het nodig dat je naar ze luistert om invloed op je te hebben. Als je er niet bent, is er geen invloed.

Een andere manier om jezelf te beschermen is door wat ze dan doen niet persoonlijk op te vatten. Het is slechts een manier waarop hun negativiteit wordt gemanifesteerd, echter het zegt uiteindelijk niet veel over jou, maar vooral over hen.

Bedenk je dan maar eens wat een persoon moet hebben meegemaakt om zo negatief te worden. Dan krijg je er haast medelijden mee. Dan wordt het ook een stuk eenvoudiger om licht en liefde te zenden.

Je kijk op de wereld veranderen kan gelukkig met hypnose. Als zelfhypnose je al negatief kan maken, dan kan hypnose ook ingezet worden om het weer positief te maken.

Met hypnose kun je overtuigingen onderzoeken en veranderen die ervoor zorgen dat je het lastig vindt om met negatieve mensen om te gaan en jezelf te beschermen. Die veranderingen zorgen er dan voor dat je het eenvoudiger vindt om grenzen te stellen, licht te geven waar nodig en voor jezelf te kiezen als je verder al van alles hebt geprobeerd.

Hoe dit werkt kom je achter tijdens de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van de opleidingen van het HIN.

 Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen