Onschuld zien in alles en iedereen
Onschuld zien in alles en iedereen
12 augustus 2021 
in Angst
5 min. leestijd

Onschuld zien in alles en iedereen

De onschuld zien in alles en iedereen, dat lijkt misschien raar, maar het kan. Zo zie ik de onschuld van Donald Trump. Ik zie een jongetje die het lastig heeft. Zo las ik een artikel dat hij valsspeelt met golfen en ik vind dat dan aandoenlijk. Hij lijkt het lastig te hebben met zichzelf.

Op dit moment volg ik ook de cursus in wonderen en een effect ervan is dat je de onschuld ziet in alles en iedereen. Zelfs in mensen waarin veel andere mensen geen onschuld zien.

Je begrijpt dan waar gedrag vandaan komt. Je kunt dan zeggen: “Als ik zo zou opgroeien, zou ik ook zo kunnen zijn.”

Je kunt het verhaal van de persoon die iets doet begrijpen.

Als je het verhaal kent, is iedereen onschuldig

Vroeger keek ik de film Karate Kid. Dat gaat over een arme jongen die is verhuisd naar een buurt waar ook wat rijkere jongens zitten. Die pesten hem en ze doen allemaal aan karate. De pesters zitten bij de karateclub Kobra Kai. Aan het einde van de film verslaat hij in een karatetoernooi de grootste pestkop. Dat is het verhaal. De pestkop is de slechterik, die hele club is slecht, maar de jongen is de goeie.

Maar nu is er ook een serie op Netflix over Kobra Kai. Dan blijkt alles toch opeens wat genuanceerder te zijn. Je leert meer over het leven van de pestkop en zelfs over het leven van de trainer van de pestkop. Je ziet alles eens uit een ander perspectief en dan blijkt veel toch opeens anders te zijn. Dan begrijp je opeens waar het allemaal vandaan kwam.

De rollen lijken ook opeens omgekeerd, omdat de hoofdpersoon in de Karate Kid een succesvolle zakenman wordt. Terwijl de pestkop er een beetje een zooitje van lijkt te hebben gemaakt. Dan zie je ook wat status met je doet of kan doen.

De manier van belichten zorgt altijd voor een bepaald verhaal. En als je maar genoeg verlicht zie je dat we ergens allemaal onschuldig zijn.

Maar wat dit ook laat zien is dat iedereen een verhaal heeft. Iedereen komt ergens vandaan en we zijn allemaal onschuldig.

Dit is heel lastig, want we plakken heel snel ons oordeel op iemand. Dit doen we aan de hand van het gedrag van mensen. Iemand die je afsnijdt is al snel een lul, maar je weet niet waarom hij het doet.

Terwijl jij misschien ook wel eens iemand afsnijdt. Dan ben jij opeens een lul, maar jij weet met welke intentie het ging en je kunt sorry zeggen als het per ongeluk ging.

Dus eigenlijk is het handiger als we mensen beoordelen op hun intentie, maar die kun je niet zien.

Als het de intentie was om het expres te doen is het wel een lul, maar wat als je zijn hele verhaal kent en die niet geweldig was? Dan kan je reactie ook weer genuanceerder zijn.

Wetenschappers geven ook aan dat het kennen van de intentie wanneer iemand iets doet dat slecht uitpakt belangrijk is voor mensen om de onschuld van mensen in anderen te zien[1].

Op een gegeven moment kun je hierdoor steeds meer de onschuld zien door alles en iedereen.

Dus ik zag het ook toen ik las dat Trump valsspeelt met golfen. Daar kan ik de onschuld van inzien. Van het kleine jongetje dat nooit groter is geworden. Die ook altijd de prikkels heeft gekregen dat hij wegkomt met valsspelen. Voor mij is hij een klein jongetje die niet helemaal begrijpt hoe je met mensen omgaat. Daar hebben veel mensen misschien een andere mening over.

Maar als je denkt over die meningen en dergelijke. Dan kan je je realiseren dat er geen Trump is om die irritatie los te laten. Alleen die stap om het helemaal los te laten is lastig.

Om toch te beginnen met loslaten is het zien van onschuld een goede eerste stap.

In de bijbel zei Jezus ook tegen zijn vader over de mensen die tegen hem waren: “Vergeef ze, want ze weten niet wat ze doen.” Zo is het met heel veel. We weten allemaal niet wat we doen. Ze hebben allemaal een verhaal en ze doen maar wat. En als je dat ziet, dan kun je de onschuld van mensen zien.

Het nieuws kan je hier ook bij helpen. Het is best heftig, want nieuws is vaak negatief geladen, maar probeer maar eens te zien hoe al die mensen onschuldig zijn.

Maar als je dat kunt, naast de ECIW lessen, dan bereik je veel rust.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/7366900-de-onschuld-zien-in-alles-en-iedereen?play=true

Waarom is de onschuld weggegaan?

Als je heel cynisch bent geworden en denkt dat veel mensen vooral slecht zijn, is dat niet iets waar je gelukkig van wordt. Het is immers niet prettig om omringt te zijn door slechte mensen, maar hoe komt het dat het zo ver is gekomen? Hoe komt het dat de wereld vol gevaar is door mensen?

Over het algemeen zorgen ervaringen in je leven ervoor dat je mensen niet meer kunt vertrouwen. Vooral als je familie onbetrouwbaar is gebleken kan het lastig zijn om andere mensen als onschuldig te zien, want als je familie al X doet, wat doet iemand die helemaal geen band met je heeft dan?

Die ervaringen heb je ergens opgeslagen en die hebben voor een bepaalde mindset of staat gezorgd en meestal zul je niet checken of je het allemaal goed hebt gezien.

Met hypnose kun je teruggaan naar het eerste moment waarop je het gevoel had dat iedereen schuldig is en vervolgens iets doen met dat moment en de volgende momenten om dit gevoel weg te nemen.

Dit maakt het een stuk eenvoudiger om de onschuld te zien in alles en iedereen.

Een van de belangrijke stappen bij dit soort ervaringen is om de mensen te vergeven die iets hebben gedaan. Dit kan bijvoorbeeld door even stil te staan bij hun verhaal tijdens de regressie[2].

Soms is het lastig om dat te doen en dan kun je ook juist met een beetje fantasie je huidige zelf met je jongere zelf laten praten dat alles goed is gekomen.

Een regressie wordt gebruikt om bepaalde gevoelens los te laten en om opnieuw iets te leren over hoe de wereld werkt. Dit kan ontzettend goed helpen om weer onschuld in andere mensen en jezelf te zien.

Onschuld in jezelf zien

Wat ook nog kan is dat je denkt dat niet alleen de rest van de wereld, maar ook jijzelf niet meer onschuldig bent. Je kunt ontzettend veel last hebben van schuldgevoel.

In dat geval is het ook handig om jezelf te vergeven. Uiteindelijk maken de meeste mensen met de informatie en de gevoelens die ze op dat moment hebben de beste keuze die ze op dat moment kunnen maken.

Als dat dan niet geweldig uitpakt of je krijgt later toch het gevoel dat je wat anders had moeten kiezen kan dat lastig zijn.

Maar vergeet dan niet dat jij je best hebt gedaan. Dat jij toen de kennis niet had die je nu hebt.

En soms is die keuze zelfs achteraf nog de beste keuze. Als je bijvoorbeeld mensen hebt losgelaten omdat er altijd drama met hen was, maar jij je er toch schuldig om voelt, is het goed om je te realiseren dat als je niet had losgelaten je nu nog steeds last had gehad van de drama. Misschien was het allemaal wel erger geworden.

Bepaalde suggesties herhalen voor meer zelfliefde kan ontzettend goed helpen om jezelf weer als onschuldig te zien.

Zo kun je tijdens zelfhypnose de suggestie herhalen:

“Ik accepteer en vergeef mezelf volledig. Ik heb de beste keuze gemaakt die ik kon maken met de kennis en het leven wat ik toen had.”

Dit is slechts een voorbeeld. Als je met andere gevoelens zit kan een hypnotherapeut je een andere suggestie geven die je kunt herhalen tijdens zelfhypnose.

Wil je meer weten over hypnose en hoe je het verhaal van ieder mens kunt zien of je kan voorstellen? Kom dan eens naar een gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen om jezelf en andere mensen te kunnen helpen met hypnose. Super leuk als je coach of psycholoog bent of op een andere manier met mensen werkt.

 

Bronnen:

[1] https://psycnet.apa.org/buy/2018-53590-006

[2] https://web.b.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=08100713&asa=Y&AN=42226458&h=y9%2fi9unJhY0uAAo%2b%2b8n8KyAks1oHByA2Id%2fKfHmCZyA%2blu1aKX1rZ8%2fY7TFBtZRw9Oj0KS3eAxu2u3mCiVzBXg%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d08100713%26asa%3dY%26AN%3d42226458

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen