Ontevreden: weet je waar het aan ligt?
01 augustus 2021 
6 min. leestijd

Ontevreden: weet je waar het aan ligt?

Als je ontevreden bent kan dit over van alles gaan. Je partner, je advocaat, je leven, je baan. Het kan van alles zijn. In dit blog ga ik dieper in op het hebben van een ontevreden gevoel en wat je daaraan kunt doen.

Ontevreden gevoel

Ontevredenheid kan eigenlijk over van alles gaan, maar wat in ieder geval duidelijk is, is dat iets niet is zoals je wilt.

Die ontevredenheid kan zich uiten in allerlei gevoelens zoals:

Soms is dit niet heel duidelijk en voel je eigenlijk vooral onvrede of ontevredenheid. Maar als je even verder denkt, dan weet je wel welk gevoel bij dat ontevreden gevoel hoort.

Ontevreden over mijn leven

Een probleem dat veel mensen hebben die ontevreden zijn over hun leven is dat ze bijvoorbeeld werkeloos zijn. Onderzoek laat zien dat mensen die werkloos zijn meer ontevreden zijn dan mensen met werk en bij het uitvoeren van vergelijkbare activiteiten zijn mensen zonder werk vaak verdrietiger.

Wat wel weer een voordeel is van geen werk hebben is dat je de tijd die iemand normaal gesproken op zijn werk spendeert kunt gebruiken om iets te doen waar je blij van wordt[1].

Dit biedt ook gelijk een ingang over wat je kunt doen om toch meer tevreden te zijn, namelijk iets waar je blij van wordt.

Hoeveel tijd spendeer jij bijvoorbeeld aan iets waar je blij van wordt? Door dit even na te gaan en tijd te plannen voor iets waar je blij van wordt kun je in ieder geval al iets doen om meer tevreden te zijn.

Natuurlijk is niet iedereen ontevreden over zijn of haar leven als ze werkeloos zijn en mensen met werk kunnen ook ontevreden zijn over hun leven.

Bijvoorbeeld als het werk niet is wat ze echt willen doen.

Amerikaans onderzoek laat zien dat mensen die erg ontevreden zijn over hun leven vaak de volgende problemen ervaren:

Altijd ontevreden

Als je merkt dat je altijd ontevreden bent is dat natuurlijk super vervelend. Er is dan duidelijk iets wat je dwars zit en wat je lastig vindt om los te laten.

Op zich hoeft dit niet erg te zijn, want misschien is dit ook wat je motiveert om iets te doen zodat je juist wel tevreden bent.

Maar als dat “iets doen” keer op keer niets oplevert wat betreft tevredenheid, dan is dat super vervelend.

Als je praktisch gezien iets wilt doen om meer tevreden te zijn heb ik voor de mensen die van een glaasje wijn op zijn tijd houden goed nieuws. Er is geen samenhang met alcohol en juist tevreden zijn over je leven.

Minder drinken is dus niet per se nodig (maar misschien wel als je alcoholgebruik tot problemen leidt).

Verrassend genoeg is het gebruiken van zonnebrandcrème of andere zonbescherming iets wat een positieve samenhang heeft met je tevreden voelen.

Daarnaast kunnen de volgende zaken ook helpen om meer tevreden te zijn:

Dit zijn vooral zaken die je fysiek kunt doen om je meer tevreden te voelen over je leven, maar soms is alleen een fysieke verandering niet genoeg.

Ontevreden gevoel wegnemen

Er zijn een aantal zaken die je kunt doen om minder last te hebben van ontevreden gevoelens.

In een cursus die ik een tijd geleden gaf had ik het volgende hierover te melden.

Je bent vaak ontevreden door iets anders dan je denkt dat het is.

Je kunt tegen jezelf zeggen:

“Ik voel nooit onvrede over de reden die ik denk.”

Dit haakt aan op het idee dat een gedachte niets betekent.

Maar dit idee kun je ook gebruiken bij een gebeurtenis of een persoon die je onvrede geeft. Dit kun je toepassen op alles waarvan jij gelooft dat het de oorzaak is van jouw onvrede.

Onvrede kan zich voordoen als angst, bezorgdheid, haat, jaloezie, noem alles maar op. Deze gevoelens lijken allemaal verschillend, maar op zich gaat het over onvrede of ontevredenheid.

Elke vorm is eigenlijk geschikt als onderwerp. De eerste stap is je realiseren dat een ontevreden gevoel een vorm heeft, zoals een van die bovengenoemde emoties.

In eerste instantie kun je je ontevreden gevoel een naam geven, zoals angst of jaloezie als de oorzaak.

Je gaat eerst je gedachte over die ontevredenheid een minuut onderzoeken.

Misschien neig je heel erg naar een bepaald idee, maar door er even een minuut over na te denken en verder te kijken dan alleen het “logische” idee kun je iets onderzoeken. Je kunt dan een aantal verschillende vormen achterhalen.

Alles wat in je opkomt wat onvrede heeft is goed om mee te oefenen. Want het is lastig om aan de ene kant ontevredenheid los te laten als je het ergens anders vasthoudt.

Dan ga je de oefening doen:

Bijvoorbeeld:

“Ik voel me niet kwaad op Sjonnie om de reden die ik denk.”

“Ik voel me niet bang voor de snelweg om de reden die ik denk.”

“Ik voel me niet bezorgd om geld om de reden die ik denk.”

“Ik voel me niet neerslachtig om de reden die ik denk.”

Enzovoort.

Doe deze oefening drie tot vier keer per dag. Probeer geen willekeur aan te brengen, realiseer je dat iedere vorm van ontevredenheid onvrede is.

Beluister hier ook de uitleg over de oefening:

https://www.buzzsprout.com/195236/7121113-eciw-les-5?play=true

De rollen in je leven

In je leven heb je vaak ook veel rollen of elementen. Zo ben je thuis, op je werk, met vrienden of ergens in een vereniging met je hobby. Wat je kunt merken is dat deze facetten van je leven je vreugde of ontevredenheid kunnen brengen.

Het balanceren van deze zaken in je leven kan ook belangrijk zijn om ontevredenheid te verminderen.

Wat kan helpen is om rollen in je leven waar je tevreden over bent belangrijker voor je te maken. Je kunt misschien minder gaan werken als je de thuisvader of -moeder zijn geweldig vindt. Of je kunt iets vaker met vrienden afspreken of een grotere rol op je nemen in je hobby.

Het versterken van je rol in het domein waar je blij van wordt kan ontevredenheid over het domein waar je niet blij van wordt verminderen of een manier zijn om ermee om te gaan[4].

Hypnose om ontevredenheid weg te nemen

Werkt de oefening in dit blog niet voor je of kom je er gewoon niet echt achter waarom je een ontevreden gevoel hebt? Dan kan hypnose je ook helpen. Als je hypnotherapie een beetje begrijpt kun je dit zelfs bij jezelf toepassen met zelfhypnose.

Mensen met hemofilie (dan kan je bloed geen of lastig korstjes maken) hebben bijvoorbeeld veel last van pijn en zijn daardoor vaak meer ontevreden over hun leven. In een pilotstudie naar de behandeling gecombineerd met hypnotherapie blijkt dat de groep met hypnotherapie na verloop van tijd minder last had van pijn en meer tevreden waren over hun leven[5].

Ontevredenheid kan dus komen door allerlei emoties, maar er is in ieder geval iets wat niet is zoals jij vindt dat het hoort te gaan. Dit kan je lichaam zijn die je in de steek laat bij ziekte of totaal wat anders.

Wat jij vindt over hoe het hoort hangt af van de overtuigingen die je hebt. Een hypnotherapeut gaat daarmee aan de slag, bijvoorbeeld door dubbel te checken met jou hoe logisch bepaalde overtuigingen zijn.

Een voorbeeld van een overtuiging:

“Ik kan alleen gelukkig zijn als ik geld heb.”

Dit is zo’n overtuiging waar je ontevreden van kunt worden. Een hypnotherapeut helpt je dan om die overtuiging te veranderen naar iets wat constructiever is.

Dit kan soms vrij eenvoudig door bepaalde suggesties te herhalen, zoals:

“Ik heb alles om me tevreden over te voelen.”

“De kleine dingen in het leven maken het mooi.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen en oorzaken voor ontevredenheid kan een hypnotherapeut je andere suggesties meegeven.

Soms is er ook meer nodig dan alleen het herhalen van hypnotische suggesties. Je kunt bijvoorbeeld hulp krijgen met het bepalen waar je gelukkig van wordt en hoe jij daar met jouw capaciteiten kunt komen.

Of je gaat juist in je verleden graven naar het moment waarop een overtuiging is ontstaan die je nu een ontevreden gevoel geeft om dat moment in je gedachten te veranderen. Die verandering van je herinnering, of de interpretatie van die herinnering, kan al voldoende zijn om met een lichter gevoel naar bepaalde problemen te kijken.

Sommige mensen hebben na afloop van hypnotherapie zelfs het gevoel dat ze niet eens meer begrijpen waarom ze ontevreden waren. Super leuk!

Wil jij meer weten over hypnose om jezelf of juist andere mensen te helpen om meer tevreden te zijn? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. Ideaal als je met mensen werkt of als coach.

Bronnen:

[1] https://academic.oup.com/ej/article-abstract/120/547/867/5089697

[2] https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10900-007-9066-4

[3] https://link.springer.com/article/10.1007/s12529-009-9032-x

[4] https://nobascholar.com/chapters/55/download.pdf

[5] https://www.nature.com/articles/s41598-019-49827-1

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen