Paniekaanvallen: Behandeling met hypnose
02 juni 2021 
in Angst
5 min. leestijd

Paniekaanvallen: Behandeling met hypnose

Regelmatig last hebben van paniekaanvallen is ontzettend vervelend. Zo heb ik eens iemand geholpen die al 20 jaar, sinds zijn 18e, last had van paniekaanvallen. Dit had een behoorlijke impact op zijn leven en dit is misschien herkenbaar voor jou.

Paniekaanvallen: Hoe het voelt

In zijn geval hadden de paniekaanvallen te maken met zijn gezondheid, want hij kampte met hartritmestoornissen waarvan hij flauw zou kunnen vallen.

Dit gaf hem een kwetsbaar gevoel, omdat als dit zou gebeuren hij dan afhankelijk zou zijn van andere mensen.

Er konden wat hem betreft 2 dingen gebeuren:

  1. Hij zou beroofd worden terwijl hij daar “out” zou zijn.
  2. Mensen zouden een ambulance bellen en allemaal gedoe maken, terwijl hij wel weer bij zou komen.

In beide scenario’s had hij geen zin.

Een ander probleem was, dat als hij dan ergens was met andere mensen hij zich druk begon te maken over dat hij wel eens last van hartkloppingen kon krijgen en daardoor kreeg hij dan weer een paniekaanval.

Of hij werd bang voor het gevoel van een paniekaanval, angst voor de angst.

Daarmee werd angst voor een paniekaanval, zeker in het openbaar, een soort zelf vervullende profetie. Hoe drukker de omgeving, hoe drukker hij zich ging maken over de bovenstaande scenario’s.

Niet heel rustgevend.

Misschien is dit herkenbaar voor je, en anders kan je paniekaanvallen ook aan de volgende zaken herkennen:

De invloed van paniekaanvallen

De paniekaanvallen hadden ook veel invloed op zijn leven. Zo ging hij steeds minder naar plekken waar hij bang was een paniekaanval te krijgen. Hierdoor raakte hij in een sociaal isolement en ging hij steeds minder dingen doen.

Dit is een herkenbaar fenomeen wat ook door wetenschappers wordt bevestigd. Heb je vaker last van een paniekaanval dan 1 keer, dan kan dit zorgen voor een sociaal isolement en het stoppen van normale activiteiten[2].

Op het strand wil hij bijvoorbeeld het liefst lopen als er verder niemand is, dus dat betekent alleen in de winter een wandeling op het strand maken.

Als hij wel ergens heenging, dan neemt hij altijd een heel voedselpakket mee, omdat dit hem het gevoel gaf dat hij controle had over zijn lichaam.

Wanneer hij bijvoorbeeld merkte dat hij hartkloppingen begon te krijgen, dronk hij wat water en at iets om voor zijn lichaam te zorgen.

Het hele leven word dus rondom de angst gepland. Misschien is dit ook herkenbaar voor jou.

Hypnotherapie tegen paniekaanvallen

Voor paniekaanvallen kan je medicatie krijgen, maar dat is niet altijd wat iemand wil. Zo ook deze man die ik hielp, vanwege bijwerkingen die medicijnen kunnen hebben.

De wetenschap geeft ook aan dat hypnotherapie een goede behandeling kan zijn bij angststoornissen voor mensen die om wat voor reden dan ook geen medicatie willen nemen.

Onderzoekers geven aan dat met hypnose dan de volgende handvatten gegeven kunnen worden:

  1. Ontspanningsoefeningen
  2. De kracht van de geest over het lichaam laten zien
  3. Versterken van het ego
  4. Versterken van bewustzijn
  5. Het moduleren en reguleren van symptomen
  6. Zelfhypnose
  7. Positieve gedachten[3]

Voor de derde en vierde handvatten kijk je als hypnotherapeut vaak naar overtuigingen. Je probeert dan te achterhalen waarom iemand angstig is en paniekaanvallen krijgt, zodat je de persoon daar dan mee kan helpen.

Waar komt je angst die paniekaanvallen veroorzaakt vandaan?

In het geval van de man die ik hielp waren er een aantal factoren die in combinatie zorgden voor de paniekaanvallen.

Ten eerste had hij op zijn 18e last gekregen van hartritmestoornissen, was hiermee naar het ziekenhuis gegaan waarin alles is gemeten. Artsen zeiden dat er buiten het sporten om niets mis kon gaan.

Hij ging natuurlijk wel door met sporten, maar tijdens het sporten had hij op gegeven moment een hartslag van 280 slagen per minuut. Dit was ontzettend pijnlijk. Hierdoor heeft hij ook een aantal keer het gevoel gehad dat hij dood zou gaan.

In de tweede plaats is hij opgegroeid in een onveilige buurt waar kinderen messen trokken. Hier komt de angst voor beroving vandaan wanner hij “out” zou gaan tijdens zo’n moment dat het hart zegt van ik ga even heel hard kloppen.

Dan het gedoe als mensen 112 bellen terwijl er niet al te veel aan de hand is. Je hele dag is naar de maan als je naar het ziekenhuis wordt gebracht en wie weet willen ze je er houden ter observatie en dergelijke, ook iets wat niet handig is in je leven.

Hierom vindt hij het belangrijk om controle over zijn lichaam te hebben en dat is nu net iets wat niet echt mogelijk is.

Voor jou kun je ook kijken of je bepaalde indirecte angsten hebt of zorgen die voor paniekaanvallen zorgen, zoals overtuigingen die je hebt meegekregen in je jeugd waarom het bijvoorbeeld onhandig zou zijn om “out” te gaan, of wat je angst dan ook is waardoor je last krijgt van paniekaanvallen.

Vind je het lastig om dit te bepalen? Dan kan regressie hierbij een rol spelen. Met regressie ga je terug naar het eerste moment dat je het gevoel had wat nu zorgt voor een paniekaanval. Meestal kom je dan uit bij iets uit je jeugd, zoals een kind die je bedreigt met een mes, of iets anders. Dit is voor iedereen verschillend.

Vervolgens ga je in gedachten iets doen met dat moment, om die overtuiging weg te nemen. In het geval van de bovenstaande man had dat heel goed zijn volwassen zelf kunnen zijn die tegen zijn jongere zelf zegt dat hij daar niet meer woont en niet meer op dat soort plekken komt en er dus niets is om je druk over te maken.

Dit is een techniek die is onderzocht op het overwinnen van paniekaanvallen en het werkt. Het helpt bijvoorbeeld om meer het gevoel te hebben dat je controle hebt, jezelf beter te kennen en het verwijderen van symptomen die altijd maar doorgaan (zie bron 1).

Wat voor jou het beste werkt wat betreft visualisaties en regressie kan anders zijn dan het voorbeeld voor deze man, maar daar helpt een hypnotherapeut je dan mee.

Belachelijk maken van een onlogische overtuiging

Naast het achterhalen waar een overtuiging vandaan komt en dan iets doen met die herinnering om paniekaanvallen te voorkomen, kan je ook een overtuiging belachelijk maken.

Bijvoorbeeld het gevoel dat je je hele lichaam moet controleren. Dit is natuurlijk onmogelijk. De meeste organen functioneren sowieso vanuit zichzelf en eigenlijk is alleen de ademhaling iets wat je kunt controleren én wat uit zichzelf functioneert als je er even niet op let.

Stel je voor dat je jouw milt, lever, darmen en alles moet controleren. Dat zijn zoveel taken tegelijk, dan ben je binnen 3 minuten dood. Laat staan als je ook nog bewust je hartslag moet gaan regelen.

Door te kunnen lachen om zo’n onlogische overtuiging door het naar het belachelijke te trekken geef je de onlogische overtuiging ook minder kracht, waardoor het eenvoudiger voor je wordt om het los te laten en om dus geen last te hebben van paniek.

Er zijn veel manieren waarop je een onlogische overtuiging belachelijk kunt maken. Zo kan je angsten heel groot en heel klein visualiseren of een soort filmpje in je hoofd afspelen alsof het een oude Charly Chaplin film is.

Zelfhypnose voor het verminderen van paniekaanvallen

Als je hypnotherapie hebt gehad kan zelfhypnose ook helpen om je nieuwe verbeterde staat vast te houden (zie bron 2). De staat waarin je dus geen last meer hebt van paniekaanvallen.

Dit kan bijvoorbeeld door suggesties te herhalen die je nieuwe helpende overtuigingen in je onbewuste een stevigere positie te geven.

Je ontspant dan thuis eerst op de bank of op je bed en vervolgens herhaal je hardop of in gedachten suggesties die je van je hypnotherapeut meekrijgt.

Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Ik leef in een veilige omgeving.”

“Alles gaat zijn gangetje.”

“Mijn leven is nu anders.”

Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van jouw overtuigingen en problemen die zorgen voor paniekaanvallen kan jij andere suggesties krijgen. In sommige gevallen kan je ook een audio-opname krijgen die je helpt om in de hypnotische staat te komen en die suggesties aan je geeft, waardoor je eigenlijk niets hoeft te doen behalve op bank liggen en ernaar luisteren.

Wil je meer weten over hypnose en hoe je daar jezelf en andere mensen mee kan helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose of schrijf je in voor een van onze opleidingen.

Bronnen:

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.1990.10402820

[2] https://www.proquest.com/openview/12bb7f27a58af480cae8467866165015/1?pq-origsite=gscholar&cbl=29082

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6876801/

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen