Niet kunnen praten over gevoelens is voor veel mensen een probleem. Terwijl gevoelens uiten zo belangrijk is om je leven fijner te maken. Als iemand immers weet hoe jij je voelt kan daar rekening mee gehouden worden, of ze kunnen je nieuwe inzichten geven waardoor negatieve gevoelens opeens als sneeuw voor de zon verdwijnen.
In dit blogartikel lees je meer over wat gevoelens zijn, waardoor je niet kunt praten over gevoelens of problemen en hoe je kunt leren praten met je partner als dat nu lastig is.
Gevoelens
We hebben allerlei soorten gevoelens, onze emoties, onze onderbuikgevoelens, je voelt zelfs hoe het weer voelt. Eigenlijk voel je altijd wel iets. Zelfs als je je verdoofd voelt, is dat een bepaald gevoel[1].
Gevoelens zijn over het algemeen subjectieve ervaringen die geprikkeld worden door wat je meemaakt of door wat je denkt. Het gevoel is iets wat je in jezelf ervaart, zoals dat je je gelukkig voelt, of angstig of iets dergelijks.
Die gevoelens kunnen dus ontstaan door wat je meemaakt, zoals ultiem geluk als je partner je ten huwelijk vraagt, of ultieme sipheid als die partner je om wat voor reden dan ook weer verlaat.
Ook kunnen je eigen gedachten gevoelens veroorzaken, en daar zit vaak ook de kracht van hypnotherapie.
Gevoelens kunnen kort en lang duren, zoals korte heftige angst als je ergens van schrikt, of langdurige gevoelens van somberheid of geluk. Denk aan een depressieve fase of een verliefdheidsfase.
Wat ook goed is om je te realiseren is dat gevoelens vaak gezien worden als iets wat in je lichaam zit en niet in je hoofd, zoals bij gedachten (bron 1). Daarbij hebben gevoelens vaak zelfs nog een grotere invloed op je leven dan als je iets beredeneert. Veel mensen laten zich bijvoorbeeld leiden door hun gevoel wanneer ze een beslissing maken, en lang niet altijd door de ratio.
Gevoelens zijn ook niet altijd in taal te pakken (bron 1), en ook daar houdt hypnotherapie rekening mee.
Niet kunnen praten over gevoelens
Omdat gevoelens niet altijd goed in taal te vatten zijn, is het voor sommige mensen lastig om te praten over gevoelens. Er zijn mensen die zelfs helemaal blokkeren als het gaat om praten over hun gevoelens.
Ongeveer 10% van de mensen vindt het zelfs lastig om te bepalen welke emotie ze op een bepaald moment voelen en vinden het daardoor lastig om erover te praten.
Het is echter wel zo dat als mensen die hier last van hebben getest worden op prikkels en reacties, zoals hun ademhaling en zweten, ze vaak heftiger reageren dan mensen die emoties wel goed kunnen verwoorden[2].
Niet kunnen praten over gevoelens kan daardoor voor meer stress zorgen. Als je last hebt van stress of een trauma kan hierover praten zelfs helpen om fysiek en mentaal gezonder te zijn[3].
Praten over gevoelens is echter niet altijd beter voor je. In een onderzoek naar stellen waarbij een van de twee kanker had, zorgde het praten over gevoelens juist voor meer stress en verminderd functioneren. In dat geval was het beter om het bij de feiten te houden om minder last te hebben van stress[4]. Onderzoekers gaven ook aan dat er betere adviezen aan stellen met kanker gegeven moet worden, zoals over wanneer je praat over gevoelens en wanneer juist niet.
Niet kunnen praten over problemen
Wat vaak gelinkt is aan praten over gevoelens is niet kunnen praten over problemen. Dit kan komen doordat de problemen of negatieve gevoelens die je hebt voor gevoelens van schaamte zorgen, waardoor je het lastig vindt om erover te spreken[5].
Het vervelende is dat stressvolle momenten, zoals wanneer je een praktisch probleem hebt dat grote gevolgen kan hebben, voor negatieve gevoelens zorgt. Daar dan niet over praten zorgt ervoor dat er ook geen hulp is om het praktische probleem op te lossen[6].
Dit kan zelfs zorgen voor meer mentale en fysieke problemen.
Schaamte is in die zin een hele onhandige emotie die het oplossen van problemen in de weg kan staan.
Leren praten met je partner
Als je het lastig vindt om te praten over gevoelens kan dit ook impact hebben op de sociale relaties die je hebt. Die zijn dan vaak minder goed[7], dit geldt ook voor je romantische relaties.
Je wilt wel dat die goed blijven, anders kan een relatiebreuk zomaar het gevolg zijn van niet kunnen praten over gevoelens en problemen met je partner.
Goede communicatie is ontzettend belangrijk in elke relatie, zowel zakelijk als persoonlijk.
Praten over gevoelens begint met luisteren
Echter, voor een gesprek zijn 2 mensen nodig. Dus stel dat jij een probleem hebt met een partner die niet goed kan praten over zijn of haar emoties, dan is het ook belangrijk om voor jezelf na te gaan: Ben ik goed in luisteren?
Als je goed bent in luisteren kan dit je partner namelijk aanmoedigen om meer open te zijn over gevoelens. Hiervoor is het accepteren van je partner belangrijk, zelfs als hij of zij dingen verkeerd doet, en het is belangrijk dat je partner weet dat jij hem of haar waardeert.
Daarbij probeer je ook op dezelfde golflengte te komen als de persoon die het lastig vindt om over gevoelens te praten. Hiervoor is je lichaamstaal ook van belang. Vaak geef je onbewust signalen over wat je van iemand vindt. Daarom is de intentie waarmee je luistert van belang, zodat de onbewuste signalen overeenkomen met dat je de persoon waardeert, accepteert en dat je echt even wilt luisteren.
Je kunt herhalen wat de persoon heeft gezegd, zodat die zich begrepen voelt[8].
Leren praten over gevoelens: Emoties herkennen
Wat vaak gebeurt – meestal bij mannen – is dat ze niet verder komen dan “ik voel me goed” of “ik voel me slecht”. Dat is op zich al een begin, maar het is vooral een inzicht over het globale gevoel wat iemand heeft[9].
Door dieper te kijken naar goed of slecht kunnen er meer emoties benoemd worden.
Een manier om emoties beter te herkennen is door regressie toe te passen. Als er bijvoorbeeld een probleem is wat voor een bepaald gevoel zorgt, maar je kunt het niet helemaal plaatsen, dan kun je met leeftijdsregressie teruggaan tot je derde levensjaar om de eerste keer dat je dat gevoel had te herkennen. De situatie van toen kan je helpen om het makkelijker te maken om te zien welke emotie dit nu echt is.
Ingewikkelde emoties kunnen bijvoorbeeld zijn:
- Afgunst
- Jaloezie
- Ironie (iets leuk en verdrietig tegelijkertijd vinden)
Dit kan ook een moment zijn waarop bepaald is dat het beter is om niet over emoties te praten. Door vervolgens andere hypnose technieken te gebruiken, zoals een gesprek met je innerlijke kind of de fast fobia techniek, kun je de belemmerende overtuiging die je blokkeert om over emoties te praten “repareren”[10], waardoor je wel over je emoties kunt praten.
Makkelijker praten over emoties door hypnose
Een moment waarop het opeens heel duidelijk kan worden dat het lastig is om over emoties of gevoelens te praten is wanneer je de diagnose van kanker krijgt. Ondanks dat de zorg in de laatste 50 jaar veel beter is geworden, is deze diagnose nog steeds niet prettig om te horen.
Het zorgt vaak voor veel emoties, zoals hoop op beterschap, angst voor de dood, angst voor de behandeling, gevoelens van hopeloosheid of depressie, wie je de schuld wilt geven, het winnen van een darwin-award (ook al ligt het niet aan jou). Van alles.
Om mensen met kanker te helpen om de behandeling relatief stabiel te ondergaan kan het handig zijn om die emoties te herkennen en ermee om te gaan. Hypnotherapie wordt steeds vaker gebruikt als aanvulling op de behandeling, om het proces eenvoudiger te maken[11].
Hypnotherapie helpt dan om een transformatie in je mindset te krijgen, minder last te hebben van angst en in het algemeen om je beter te voelen.
Als dit al helpt tijdens zo’n turbulente periode van een kankerbehandeling, dan zou het in het algemeen toch ook veel moeten doen om je omgang met emoties te verbeteren? Dan kun je vervolgens ook beter praten over je gevoelens.
Groepshypnose kan ook helpen om met lotgenoten het gesprek aan te gaan, zodat je daar ook al kunt oefenen in het praten over emoties. Dit kan ook gaan om bijvoorbeeld lotgenoten in relatieproblemen, werkproblemen of andere problemen dan ziekte.
Hypnose leren
Wil jij jezelf of juist vooral anderen helpen met het kunnen praten over gevoelens? Kom dan eens naar onze gratis masterclass voor een kennismaking.
Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen of opleidingen.
De opleiding kun je zowel klassikaal op locatie als live online volgen. Ideaal als je een keertje niet in Nederland bent, of helemaal aan de andere kant van de wereld woont. (Ja, we hebben studenten uit Indonesië), de opleiding wordt wel in het Nederlands gegeven.
Klik hier voor onze opleidingen.
Heb je een vraag over onze opleidingen? Plan hier een 1-op-1 gesprek in.
Bronnen:
[2] https://www.semanticscholar.org/paper/Emotional-reactions-to-odors/9686fca313f154949b4bd269a2c71d2fdce337fe?utm_source=consensus