Prestatie verbeteren: hoe hypnose je zowel fysiek als mentaal helpt
19 december 2022 
6 min. leestijd

Prestatie verbeteren: hoe hypnose je zowel fysiek als mentaal helpt

Soms wil je gewoon graag iets presteren, maar als je met jouw prestaties op een bepaald niveau blijft hangen kan dit heel frustrerend zijn. Wat kun je dan doen om je prestaties te verbeteren? Je prestaties verbeteren kan van alles inhouden. Wil je bijvoorbeeld je fysieke prestaties verbeteren tijdens het wielrennen of tijdens CrossFit? Of wil je juist slimmer werken en je mentale prestaties verbeteren?

In dit blog ga ik op beide zaken in en op hoe hypnose hierin een rol kan spelen.

Prestatie verbeteren bij sport

In de lente zie je ze vaak opeens weer overal verschijnen, de wielrenners. De ene persoon vindt ze verschrikkelijk en de andere persoon begrijpt het gevoel van vrijheid dat wielrennen geeft. In de Strava-app kun je zelfs hele competities met mede-wielrenners aangaan.

Wat kun je dan doen om die strijd toch eens te winnen?

Je wielrenprestaties verbeteren is iets dat wielrenners eigenlijk altijd willen. Veel wielrenners gebruikten er vroeger zelfs middelen voor zoals EPO en sinds kort wordt zelfs neurodoping onderzocht[1], maar wat is dat eigenlijk en is dat net zo illegaal als EPO gebruiken om beter te kunnen wielrennen? Onderzoekers hebben al aangegeven dat neurodoping ongevaarlijk is voor de eerlijkheid van de sport en in dit onderzoek is hypnose ook aan bod gekomen als een neurodopingmiddel.

Onderzoek bij andere sporten, zoals basketbal, laat bijvoorbeeld zien dat hypnose veel kan doen om de fysieke sportprestaties te verbeteren. Hetzelfde geldt voor voetbal, atletiek en golf.

Daarnaast was er in 1993 een Deense wielrenner genaamd Bjarne Riis die het erg goed deed tijdens de Tour de France. Dit kwam volgens hem door zijn heler die accupunctuur combineerde met de hypnotische suggestie van “drie extra kilometer”. Hij kreeg accupunctuur in de knieën en de heler gaf aan dat dit hem drie extra kilometers of mijlen zou geven om te fietsen. Dus net even wat meer energie. De naalden in combinatie met wat over het effect gezegd was kun je zien als een soort hypnotische suggestie die de wielrenprestaties van de Deen verbeterden (bron 1).

Suggesties kunnen ook invloed hebben op CrossFit prestaties. Het veranderen van het idee van hoeveel tijd er beschikbaar is om bepaalde oefeningen te doen zorgt bijvoorbeeld voor betere prestaties en een groter gevoel van kunnen bij atleten die CrossFit doen[2].

Aangezien hypnose kan helpen bij allerlei soorten sporten, zou het bij CrossFit ook veel verschil kunnen maken.

Ook bij voetballers kan hypnose helpen om het gevoel van kunnen, de stemming tijdens het voetballen en om de voetbalprestaties te verbeteren. Hypnose wordt dan gebruikt om het ego te versterken. Je kunt dan dus suggesties krijgen over hoe goed je wel niet bent als voetballer[3].

Daarnaast kun je ook oefenen door te visualiseren hoe je een bepaalde sport uitvoert. Je ziet bijvoorbeeld vaak bij de Nederlandse schaatsers dat ze voor hun wedstrijd op een bankje zitten in diepe concentratie. Soms bewegen hun schouders alsof ze in gedachten al aan het schaatsen zijn. Ze zijn dan eigenlijk mentaal aan het oefenen hoe ze die topprestatie neer gaan zetten[4].

Als je het lastig vindt om iets op een succesvolle manier te visualiseren, dan kan een hypnotherapeut je helpen om dit te leren, zodat je daarna zelfhypnose kunt toepassen voor dit soort oefeningen.

Cognitieve prestaties verbeteren

Cognitieve prestaties zijn je denkprestaties, zoals prestaties bij werk waarbij je veel moet nadenken of bij toetsen. Voor studenten, ingenieurs en leidinggevenden kan het dus soms ook wel handig zijn om cognitieve prestaties te verbeteren.

Een toets kan bijvoorbeeld veel stress en angst opleveren, net als een belangrijke opdracht moeten halen voor je werk. Die stress en angst kan weer nadelig werken op je cognitieve prestaties, dus het kan dan handig zijn om hier iets tegen te doen.

In een onderzoek bij medische professionals die bepaalde toetsen moesten halen kregen ze twee keer vijftig minuten hypnotherapie om ervoor te zorgen dat ze minder last zouden hebben van angst en stress. Tot nu toe hadden de medische professionals die toetsen nog niet gehaald, maar na de hypnotherapie haalden tien van de elf professionals de toets alsnog. Dit alleen maar door mentaal anders in de toets te zitten en dus geen last te hebben van vergeetachtigheid[5].

Een ander probleem waarbij fysieke en mentale prestaties verbeterd kunnen worden is bij het maken van muziek. Dit is vaak toch een behoorlijk inspannende mentale taak en bij publiek kan angst, bijvoorbeeld plankenkoorts, er net even voor zorgen dat je vergeet waar je je vingers moet zetten, wat de timing van het muziekstuk is of wat de tekst van het muziekstuk is. Ook in dat geval kan hypnose je helpen om die angst te overwinnen om alsnog een geweldige muzikale prestatie neer te zetten.

Uit een onderzoek waarbij muzikanten hypnotherapie of EMDR kregen kwam naar voren dat dit beide goed werkt om de angst te overwinnen en om de muzikale prestaties te verbeteren. De proefpersonen waren ongeveer 18 tot 26 jaar oud (drie van boven de dertig).

In beide gevallen speelde het levensverhaal een rol om de therapie succesvol te maken. Dit verhaal geeft mensen een gevoel van controle en het geeft de therapeut inzicht in waarom bepaalde situaties bepaalde angsten en cognitieve problemen opleveren.

Negatieve gedachten werden met de hypnose minder belangrijk gemaakt. Ook werd er gebruik gemaakt van positieve visualisaties, het veranderen van onhandige gedragspatronen en het bewerkstelligen van positieve verandering. Dit alles om bepaalde doelen die je jezelf hebt gesteld te kunnen halen.

Bij EMDR werd er juist vooral gewerkt aan het anders processen van de angst. Je geeft de angst een soort nummer. Bijvoorbeeld een tien voor erge angst en naarmate de behandeling steeds beter gaat zou het gevoel van de angst weg moeten gaan, totdat je de angst het cijfer één, geen angst, kunt geven. Dan wordt er een positieve cognitie gedachte geïnstalleerd.

EMDR wordt ook wel eens gecombineerd met hypnose, maar dat is in dit onderzoek niet gebeurd[6].

Het levensverhaal kan ook op meerdere manieren gebruikt worden met hypnose. Angst en stress worden bijvoorbeeld vaak veroorzaakt door overtuigingen. Dit kunnen overtuigingen zijn over wat er gebeurt als je verliest of juist als het goed gaat. Door je leven te gebruiken kun je momenten bepalen waarop dit soort belemmerende overtuigingen zijn ontstaan. Met hypnose kun je dan in regressie gaan om zo’n moment te vinden. Vervolgens kun je met hypnose dit moment opnieuw interpreteren, waardoor de herinnering een ander gevoel krijgt. Je begrijpt nu beter wat er toen gebeurde, want vaak zijn dit momenten uit je vroege jeugd.

Alleen daardoor al kun je veel angst en stress loslaten.

Prestatie verbeterplan

Hypnose kan dus alleen al door stress en angst te verminderen en door motivatie te verhogen veel doen om prestaties te verbeteren.

Soms heb je echter meer nodig dan alleen emotionele stabiliteit en veel motivatie. Een marathon lopen is bijvoorbeeld niet iets dat je alleen op motivatie kunt doen. Hiervoor is ook een goede voorbereiding nodig. Zeker als jij je tijd wilt verbeteren ten opzichte van een eerdere marathon.

Er zijn technieken die je kunnen helpen om een prestatie verbeterplan uit te denken. Zo kun je met progressie je ideale toekomstbeeld voor je zien. Dit kan bijvoorbeeld die recordtijd zijn van de marathon, maar het kan ook het succesvol afwikkelen van een project op je werk zijn.

Het hangt er maar net vanaf welke prestatie je wilt verbeteren.

Een hypnotherapeut helpt je om dit toekomstbeeld zo ideaal mogelijk en zo compleet mogelijk neer te zetten. Je gevoel, je emoties, wat je hebt, wat je ziet en dergelijke.

Vervolgens ga je in de tijd een stap terugzetten van dat moment. Wat heb je voor dat moment gedaan? En dan weer een stap terug en weer een. Tot het moment dat je in de stoel van de hypnotiseur zit. Dit geeft je een plan waarmee jij je prestaties kunt verbeteren.

Hypnose kan dus veel voor je doen wat betreft fysieke en mentale prestaties. Voor mentale prestaties is het met name van belang om bronnen van stress en angst weg te nemen en hiervoor kan regressie gebruikt worden.

Voor fysieke prestaties wordt met name het ego versterkt en wordt er iets gedaan om de motivatie te verbeteren.

In beide gevallen kunnen visualisaties een belangrijke rol spelen. Aan de ene kant om een beeld te hebben van het doel wat je wilt bereiken, wat je kan inspireren tot een bepaald stappenplan. Aan de andere kant kan dit je spiergeheugen triggeren, waardoor het eenvoudiger is om bepaalde bewegingen te maken.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van de seminars of opleidingen als jij technieken wilt leren om mensen direct een beter gevoel te geven.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen