Sneller leren door je te identificeren met de expert
Sneller leren door je te identificeren met de expert
29 mei 2020 
5 min. leestijd

Sneller leren door je te identificeren met de expert

Snel vaardigheden onder de knie krijgen. Je zou denken dat je dan elke dag moet oefenen, moet lezen, je moet inschrijven voor cursussen en van alles en nog wat. Natuurlijk kan dit helpen om nieuwe vaardigheden te leren, maar dan duurt het heel lang.

Gelukkig is er een manier om snel te leren en ergens ken je die manier al, want dit heb je eerder gedaan. Hier zal ik eerst op ingaan.

Als je klein bent, tussen de nul en vier jaar oud, dan moet je heel veel dingen leren. Enorm veel dingen, veel meer dan je nu op een dag leert. Je moet leren hoe het werkt in je gezin, je omgeving, hoe je met je ouders moet omgaan en als die gescheiden zijn hoe het met stiefouders, opa’s en oma’s en broertjes en zusjes zit.

Hoe je met je cultuur omgaat – de Nederlandse, Indische of Islamitische cultuur – en hoe dat gaat in het dorp waar je woont. Zijn die regels daar opeens anders? En de cultuur in je gezin, hoe verhoudt die zich tot het dorp?

En dan moet je naar school en daar moet je ook weer van alles leren.

Als je zo oud bent, ben je nog helemaal niet bezig met kritische vragen te stellen over hoe het werkt. Je doet gewoon. Je doet bijvoorbeeld je vader en je moeder na. Je bent ook een combinatie van de 20.000 genen van je vader en de 20.000 genen van je moeder.

Een fruitvlieg heeft meer genen dan jij.

Als je dus zegt dat wat je doet genetisch is, denk ik altijd dat dat wel mee zal vallen. Dat is nature.

Dan hebben we ook nurture: hoe we worden opgevoed. Welke regels, ideeën en eigenschappen krijgen we mee?.

En we hebben genetic nurture: in welke omgeving groeien we op. Als je in Afrika opgroeit, is je IQ gemiddeld 11 punten lager, omdat in die omgeving minder voorhanden is van alles wat je IQ een boost geeft.

Dus dit krijgen we allemaal cadeau. Je krijgt gewoon 11 punten IQ cadeau vergeleken met derde wereld landen. Je hoeft alleen geboren te worden op de juiste plek. En daar kun je wel of niet wat mee doen.

Dan hebben we onze omgeving, die ons stimuleert en die bepaald gedrag uitlokt, onze opvoeding en onze genen.

Een van de belangrijkste dingen die je doet, is je vader en moeder nadoen. Dan doe je later – als je zelf kinderen hebt – opeens uitspraken die je geleerd hebt van een van je ouders, terwijl de daar vroeger een hekel aan had. Dat er opeens iets uitfloept, waardoor je denkt: “Shit, nu klink ik net als mijn moeder (of mijn vader) en dat wil ik helemaal niet.” En toch doe je gewoon hetzelfde als wat een van je ouders vroeger deed.

De meeste mensen doen dingen hetzelfde als hun ouders en dat zie je dan ook weer bij hun kinderen. Je ziet dan bepaalde overgeërfde gedragingen, maar ook overgeërfde ziektebeelden. Rugklachten, schouderklachten, nekklachten. Ja, onze hele familie heeft die klachten. Ja, jullie doen ook allemaal hetzelfde.

Het is ook logisch dat je hetzelfde doet, want je moet toch overleven. Je moet toch weten hoe alles werkt.

Je kunt er zelfs tegenin gaan en zelfs dat komt vaak dan door je vader of moeder.

Of je nu gaat rebelleren of je doet precies zo, in het begin doe je precies hetzelfde. Later komt het rebelse. Dan zie je dat mensen bepaalde trekjes of hetzelfde loopje hebben als een van hun ouders.

Heel logisch, want je wilt zo snel mogelijk dingen leren.

Maar het kan zijn dat je later liever de vaardigheden van een andere persoon overneemt dan die van je ouders. Misschien zijn zij niet de beste rolmodellen voor de doelen die je nu hebt.

Dit is dus een snelle manier om iets te leren.

Maar hoe doe je dit nu als volwassen persoon?

Met een diepe trance identificatie kun je dan “iemand anders” nadoen.

Als je bijvoorbeeld de vaardigheden wilt hebben van Martin Luther King toen hij die speech gaf, dan stap je in hem.

Er zijn drie dingen die je kunt geloven over wat er dan gebeurt.

  1. Je stapt in de energie van die persoon en je krijgt daardoor allerlei informatie, vaardigheden, beelden en ideeën.
  2. Je stapt in jouw idee van die persoon. Alles wat je onbewust hebt opgepikt komt opeens naar boven en dat voelt alsof dat Martin Luther King is.
  3. Je kanaliseert de informatie die er hangt van Martin Luther King.

Ik geloof het derde. Het hele universum is opgebouwd uit informatie, uit bits. Vroeger dachten ze dat het allemaal materie is, toen dachten ze dat het energie is en nu denken de natuurkundigen dat het allemaal informatie is, allemaal bits.

Ik denk dat wij, dat onze breinen, die informatie channelen. Ik channel de informatie van Edwin. De belastingdienst, mijn moeder, mijn vader en mijn omgeving zegt het. Dus dit wordt elke keer bevestigd. Alles zegt dat ik Edwin ben en ik zeg het zelf ook. Dus ik channel alle info die Edwin heeft en die er hangt.

Ik stel me dan zo voor dat mijn brein een soort ontvanger is die de informatie channelt.

Zo kan ik me dan ook channelen op Richard Brandson en dan krijg ik hele interessante ideeën, inzichten en overtuigingen en dan denk ik: “Wow man, zo kun je ook over het leven denken.”

Die inzichten blijven ook plakken en de gevoelens blijven ook.

Met aikido heb ik dat veel gedaan en toen kreeg ik hele heldere ideeën en gevoelens, zoals de realisatie van hoe het buikgevoel werkt en hoe je je arm moest bewegen. Want ik richtte mij dan de oprichter van aikido.

Zo gingen mijn vaardigheden enorm vooruit. Dus niet een lineaire groei, maar ineens ging ik een niveau naar boven.

Ik geloof dat je dan met je brein afstemt op de zender van die persoon waar je wat van wilt leren en dan channel je die informatie. Want die hangt er gewoon.

Energie en informatie is altijd aanwezig en die moet je dan pakken.

Informatie is ook merkbaar, in je lichaam. Het is dan zo, zo voel je dat. Die nieuwe kennis voel je door je hele lichaam.

Zo heb je vroeger ook geleerd van mensen van wie je wilde leren en zo kun je dat nu ook weer doen van mensen van wie je zou willen leren.

Nu behaal ik met crossfit zoveel betere resultaten door af te stemmen op andere informatie dan alleen Edwin Selij. Ik stem dan af op Matthew Frazier, de drievoudig crossfit kampioen. Die heeft altijd zin om te trainen en dan gaat het opeens een stuk makkelijker.

Je lichaam gaat opeens een stuk sneller en je wordt sterker, want ook je mindset verandert en dan gaat het heel anders. Je gaat anders doen en ook je lichaam verandert (in mijn geval dus veel sneller en veel sterker) als je jezelf voorhoudt dat je die persoon bent.

Je lichaam past zich daar dan opeens op aan.

Natuurlijk heb je ook te maken met je genen. Als jij je afstemt op personen met vaardigheden die jij wilt hebben, dan leer je ze veel sneller.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1229870-hoe-kan-je-nu-veel-sneller-iets-leren

Als jij juist meer in die andere twee vormen van deep trance identificatie gelooft, is het nog steeds belangrijk om een rolmodel te vinden.

Misschien heb je al een rolmodel in je hoofd. Bijvoorbeeld een geweldige muzikant, een geweldige sporter of een geweldige ondernemer.

Observeer die persoon, lees een biografie en ga dan in deep trance identificatie. Alles wat je bewust en onbewust hebt opgepikt tijdens de observaties komt dan bij je boven, waardoor je ook snel nieuwe ideeën kunt krijgen over hoe jij zaken kunt aanpakken. Je kunt realisaties krijgen en dit kan je ontzettend veel kennis opleveren.

Dit is een gevorderde techniek voor hypnotherapeuten en deze krijg je in de hypnose 2.0 opleiding.

Wil jij weten of jij jezelf of anderen kunt hypnotiseren? Kom dan naar de hypnose playshop. De playshops worden gegeven in Wormerveer en Zwolle.

Wil je hypnotherapie in actie zien, dus dat mensen geholpen worden met hun problemen? Kom dan eens naar een hypnose seminar.

Wil je direct aan de slag met hypnose technieken om te kunnen doorstromen naar de 2.0 opleiding? Schrijf je dan in voor de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen