Volwassen worden: Wat je je gaat realiseren
Volwassen worden: Wat je je gaat realiseren
30 april 2020 
6 min. leestijd

Volwassen worden: Wat je je gaat realiseren

De ene persoon wordt sneller volwassen dan de andere persoon, maar wat is volwassen worden eigenlijk? Sommige mensen zeggen bijvoorbeeld dat volwassen worden een soort valstrik is, omdat je leven dan saai wordt. Maar is dat wel zo? In dit blog ga ik dieper in op volwassen worden.

Wat is volwassen zijn?

Wat volwassen zijn betekent, daar zijn mensen het niet allemaal over eens. Uit onderzoek blijkt wel dat er een aantal factoren zijn die ervoor zorgen dat mensen zich volwassen voelen, namelijk:

Zelf verantwoordelijkheid nemen voor het eigen gedrag.

De rol op je nemen om zaken veilig te houden (zoals letten op kinderen en jongeren)[1].

Of jij je wel of niet volwassen voelt hangt ook erg samen met de identiteit die je jezelf geeft. Voel jij je nog een kind of voel je je volwassen? Doe je volwassen en “fake” je het eigenlijk of voelt het ook echt zo voor je?

Onderzoekers hebben ook gekeken naar wat kinderen kenmerken van volwassen gedrag vinden en die zijn ook wel interessant, omdat veel overtuigingen over hoe de wereld werkt juist ontstaan in de kindertijd. Uit dit onderzoek kwamen de volgende resultaten:

  • Je ben in staat om een balans te creëeren in werken en spelen.
  • Je mag meer doen (zoals brutaal zijn) zonder dat dit vervelende consequenties heeft.
  • Je bent baziger en hebt meer controle over andere mensen.
  • Je bent fysiek meer volwassen (mannen hebben bijvoorbeeld baardgroei)[2].

Dit zijn hele interessante observaties van kinderen, maar ze kloppen nog niet helemaal. Wel is het goed om te zien dat kinderen vinden dat volwassen mensen eigenlijk meer controle hebben over wanneer ze willen spelen of werken en dat volwassen mensen dit beter kunnen controleren dan zijzelf (want zij willen gewoon spelen).

Het tweede punt laat vooral zien dat andere mensen naarmate je ouder wordt je minder terechtstellen en dit heeft natuurlijk ook te maken met de eigen verantwoordelijkheid.

Volwassenheid kan ook een vorm van status geven, waardoor mensen je gaan volgen. Of je bazig bent hangt natuurlijk meer van jezelf af.

De fysieke volwassenheid, ja daar kunnen we veel over zeggen, maar dat zegt dus niets. Dit is iets wat je pas later in je leven ontdekt.

Maar wat toch de boventoon blijft voeren bij volwassenheid is dat je zelf verantwoordelijk bent voor wat je doet in je leven en je misschien zelfs wat verantwoordelijkheid op je neemt, waardoor je bijvoorbeeld mensen kunt helpen. Of zoals kinderen het zien: waardoor je de baas kunt zijn.

Eigen bedrijf

Een van de beste dingen die je kunt doen om volwassen te worden is je eigen bedrijf beginnen. Je bent dan namelijk helemaal zelf verantwoordelijk voor het succes van je bedrijf. Je kunt niet meer je baas de schuld geven van zaken die niet goed gaan in je leven, want jij bent zelf de baas.

Maar er komt erg veel kijken bij het hebben van een bedrijf, zoals je administratie, je website bouwen, je product of dienst maken en dan ook nog aan de man brengen.

Al snel kun je je dan realiseren dat je niet alles alleen kunt doen en het mooie is, dat hoeft ook helemaal niet.

Je realiseren dat je hulp mag vragen om zaken te bereiken is ook iets wat heel volwassen is.

Op school is het gevoel er misschien ingeslopen dat je alles zelf moet doen. Je moet zelf leren voor een toets, je moet zelf een examen halen. Dit gebeurt allemaal in het begin van je leven en daardoor kun je denken dat je alles in je leven zelf moet doen.

Dit “alles zelf doen” afleren is een duidelijk teken van volwassenheid.

Samenwerken met andere mensen

Samenwerken met andere mensen om je eigen doelen te bereiken is ontzettend volwassen en dit kan overkomen alsof jij “de baas” bent (je kunt je ook zo gaan voelen).

Op school heb je wel eens van die groepsopdrachten gehad waarbij je mensen om je heen kon verzamelen waarvan je kon zeggen: “Jij bent hier goed in, dus jij kunt die taak goed uitvoeren.” Maar vaak kwam je erachter dat je of als enige in het groepje aan het werk was of dat samenwerken gewoon niet lukte.

Maar ja, je bent dan ook aan het samenwerken met onvolwassen mensen.

Geloof me, het wordt echt heel anders als mensen moeten gaan samenwerken om brood op de plank te krijgen.

Visie van waar je heen wilt

Een ander ding wat heel volwassen is, en waarmee je geconfronteerd wordt als je een bedrijf hebt, is dat je een beeld moet hebben van waar je heen wilt. Je wilt je bedrijf bijvoorbeeld laten groeien. Je wilt bepaalde diensten of producten aanbieden. Je wilt uitbreiden naar andere landen dan Nederland.

Het kan van alles zijn.

Zo is het ook in je eigen leven. Je wilt misschien een wereldreis maken of juist gewoon huisje boompje beestje. Je wilt een partner of twee, je kunt het zo gek maken als je maar wilt.

Als je klein bent is waar je heen wilt of gaat allemaal duidelijk. Je gaat naar school, dan naar de middelbare school, vervolgens studeren en dan werken. Je doet alles “gewoon” zoals het hoort.

Wanneer je dan werkt zoals elke volwassene – en je heel volwassen voelt, omdat je alles doet zoals het hoort – kan het opeens toch een beetje gaan kriebelen.

Is dit wel leuk? Is dit wel wat je echt wilt? Is dit wel waar je echt gelukkig van wordt?

Dan heb je misschien zelfs alsnog een beetje een kortetermijnvisie.

Je kunt ook gaan nadenken over hoe je ouder wilt worden. Wil je later een fitte opa zijn? Wat wil je dat mensen over je zeggen tijdens je begrafenis. Dit kan heel heftig voelen, maar als je weet wat je dan wilt, weet je ook wat je nu moet doen.

Een fitte bejaarde is iemand die zijn hele leven wel beweegt.

Een vrolijke bejaarde is niet iemand die is blijven hangen in een baan waar hij zuur van werd.

Dit kan dus betekenen dat je op de een of andere manier een betekenisvol project moet starten naast je werk, zodat je niet verzuurd raakt. Je kunt bijvoorbeeld leuke dingen maken en die via Etsy verkopen of bijles gaan geven aan pubers als dat iets is dat je wel leuk vindt.

Dit kan ook betekenen dat je toch eens aandacht moet schenken aan je dieet en beweging.

Je begint dan nu met je visie waar je wilt eindigen. Je kunt daar waar je wilt zijn als ijkpunt nemen en dan terugrekenen naar wat je moet doen. Hierdoor kun je makkelijker zien wat relevant en irrelevant is.

Beluister ook deze webinar:

Hypnose om volwassen te zijn

Als je dus het punt waar je wilt zijn in je hoofd hebt, kun je elke keer vanaf dat punt een stap terugzetten naar hoe je daar bent gekomen. Dit is iets waar hypnose je mee kan helpen. In plaats van zoals bij regressie te kijken naar hoe een bepaalde gebeurtenis je leven heeft beïnvloed, ga je kijken naar hoe een bepaalde visie je leven kan beïnvloeden.

Dit werkt ook heel goed om een duidelijk plan te hebben om dit doel te bereiken en om dat dan ook echt te realiseren. Een hypnotherapeut kan je helpen om dit te doen terwijl je in hypnose bent.

Als je heel goed bent in hypnose kun je het zelfs zelf doen, maar dan moet je je wel in hypnose verdiept hebben.

Een ander punt waarmee hypnose je kan helpen met volwassen zijn is om de angst voor verantwoordelijkheid weg te nemen. Je kunt bijvoorbeeld denken dat je niet slim of goed genoeg bent om bepaalde dingen te doen, maar dat zijn maar overtuigingen.

Je hebt namelijk alles in je om de doelen die je zelf bedenkt te bereiken, anders zou je ze niet eens bedenken.

Hypnose kan je dan bijvoorbeeld helpen om je zelfvertrouwen te verbeteren en je zelfwaardering te vergroten, waardoor je wel je eigen keuzes durft te maken en durft te doen wat nodig is om je doelen te bereiken.

Dit wordt bijvoorbeeld gedaan met hypnotische suggesties zoals:

“Ik ben sterk.”

“Als ik het kan bedenken, kan ik het doen.”

“Ik ben veel waard.”

“Ik kan alles wat ik wil.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van je doelen en overtuigingen over jezelf kan een hypnotherapeut je andere suggesties geven. Deze suggesties krijg je dan vaak ook mee als huiswerk, zodat je thuis met zelfhypnose de effecten ervan kunt blijven versterken.

Wil jij weten of je in hypnose kunt komen en of je mensen kunt hypnotiseren? Kom dan eens naar een Hypnose playshop. Deze worden gegeven in Wormerveer en Zwolle.

Wil je hypnose op een goede manier aan het werk zien en leren en ervaren hoe hypnose helpt om persoonlijke problemen op te lossen? Kom dan eens naar een seminar.

Wil je juist mensen helpen om hun doelen te bereiken en hypnose gebruiken als verrijking? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden gegeven in Zwolle, Wormerveer en online.

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jonm.12030

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140197100903816

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen