Spontaniteit: Hoe word ik spontaner?
Spontaniteit: Hoe word ik spontaner?
04 augustus 2022 
6 min. leestijd

Spontaniteit: Hoe word ik spontaner?

Hoeveel spontaniteit hebt jij? Hoe vaak doe jij nog iets in een opwelling of omdat je gewoon het “gevoel” hebt dat het leuk gaat zijn, of dat het gaat werken zoals jij wilt dat het gaat werken. Doe je niet meer zoveel spontaan? En wil je graag spontaner worden? Lees dan dit blog even. 

Wat betekent spontaan?

Als je iets spontaan doet betekent dit dat je iets doet vanuit een opwelling. Je doet niet iets omdat iemand wat van je vraagt, maar het komt helemaal vanuit jezelf. Je kunt het ook zien als iets impulsiefs[1].

Alleen impulsief iets doen, is iets dat je zelf doet. Je kunt spontaan ook in je eentje doen, maar bij spontaniteit kan je ook sociaal spontaan zijn. Bijvoorbeeld als je met een vriend of vriendin spontaan de slappe lach krijgt over iets. 

Voordelen van spontaniteit

Spontaniteit kan goed zijn voor je relaties en het is goed voor je werk.

Onderzoek laat zien dat spontaniteit op het werk goed kan zijn voor collegialiteit, het geven van handige suggesties, het verspreiden van goodwill en voor het ontwikkelen van jezelf.

Een goede stemming hebben op je werk is vaak iets dat voorafgaat aan spontaniteit[2].

Ik ben mijn spontaniteit kwijt

Waar veel mensen graag spontaan willen zijn is in hoe ze hun vrije tijd invullen. Je wilt bijvoorbeeld geen plannen hebben, maar gewoon vrij zijn en dan pas bedenken wat je gaat doen[3].

Alleen het leven gaat soms anders en voordat je het weet is je agenda al helemaal volgepland en dan kan je het gevoel krijgen dat jij je spontaniteit kwijt bent geraakt. 

Als je bijvoorbeeld kinderen hebt en je wilt wat leuks doen met het gezin is de kans groot dat je dit allemaal moet plannen, zeker als je kindje een rugzakje heeft[4].

Dan kan je ook nog het idee hebben dat je spontaan moet zijn voor je werk of onderneming. Het klopt dat spontaniteit voor ondernemers van belang is, maar  dan wel als onderdeel van voorstellingsvermogen. Je kan je bijvoorbeeld voorstellen hoe het is om een bepaalde dienst aan te bieden of een bepaalde actie te houden. Dat idee kan spontaan ontstaan, maar als onderdeel van het grotere geheel. Hoe meer voorstellingsvermogen je hebt als ondernemer, hoe succesvoller je vaak wordt[5].

Spontaniteit leren

Spontaniteit heeft soms training nodig in tegenstelling tot creativiteit. Dit komt omdat je over het algemeen top-down denkt. Je hebt bepaalde ideeën over hoe de wereld werkt en vandaaruit komt een oplossing, dat is creativiteit. Bij spontaniteit pak je als het ware de oplossing en maak je vandaaruit nieuwe ideeën en dat is dan weer iets meer spontaan. Bij spontaniteit krijg je namelijk een gevoel over hoe iets kan werken, voordat je daadwerkelijk bewijs hebt dat het zou kunnen werken. Je gaat dan iets doen, zonder dat je zeker weet dat het werkt. Je neemt als het ware een risico door spontaan te zijn[6]

Een manier om spontaniteit te leren is door iets met drama te doen. Ja, met theater. Dit kan je namelijk helpen in de omgang met dingen in je leven die niet gebeuren of die nog niet gebeurd zijn. Je kunt dan namelijk scenes gaan spelen en dan moet je bij improvisatie theater bijvoorbeeld spontaan bedenken hoe je op bepaalde situaties gaat reageren. 

Daarbij kan meer spontaniteit ook zorgen voor meer creativiteit (bron 6).

Daarnaast is hoe spontaan je bent ook een beetje afhankelijk van je stemming, de context waarin je je bevindt (de situatie), en mentale processen. Je ziet ook vaak bij theater dat mensen eerst worden opgewarmd, dat je even los moet laten bijvoorbeeld, om de spontaniteit die bij theater nodig is op te wekken. 

Het leuke is dat fysieke activiteit je al spontaner kan maken. Door dus dagelijks te wandelen, even te touwtjespringen of door iets anders te doen kun je jouw stemming al wat verbeteren, waardoor je ook spontaner kunt worden (bron 6).

Hypnose kan ook helpen om in de staat te komen die spontaniteit kan triggeren. Als je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je jouw spontaniteit bent kwijtgeraakt, dan heb ik goed nieuws voor je. Je weet namelijk hoe jij je voelde toen je nog wel spontaan was.

Met hypnose kan je hulp krijgen om dit gevoel weer op te halen en dan kan je dat ankeren voor situaties waarin je graag weer wat spontaner wilt zijn. Bijvoorbeeld bij interacties met vrienden of tijdens vergaderingen op je werk. 

Daarnaast is de kans op spontaniteit ook groter als je met je aandacht in het hier en nu bent[7]. Een zekere mate van mindfulness kan dan ook heel goed helpen. 

Spontaniteit in therapie

Spontaniteit speelt ook een rol in therapie. Bij het HIN geloven we bijvoorbeeld dat iedereen de oplossing voor het probleem al in zich heeft en dat de therapeut er alleen maar is om die oplossing in jezelf te vinden. 

Bij de therapie begin je dan als therapeut eerst heel bewust met bepaalde technieken, maar na verloop van tijd wordt de therapie meer spontaan, omdat je ook als therapeut moet reageren op wat je cliënt zegt. Je gaat dan als het ware samen op zoek naar die oplossing. 

De dialoog die je als therapeut aangaat om mensen bewust te maken van hun eigen kracht is bijvoorbeeld iets wat veel spontaner kan worden dan je in eerste instantie verwacht. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je goede verbinding maakt met je cliënt, als er een goede relatie is tussen cliënt en therapeut. Dan is de therapeut niet meer heel bewust bezig met bepaalde technieken, maar gaat meer op in het moment. 

Die spontaniteit is ook belangrijk voor het doormaken van veranderingen bij de cliënt[8].

Hypnose om weer spontaan te worden

Zoals eerder gezegd kan een hypnotherapeut je helpen met het ankeren van een spontane stemming die je bijvoorbeeld kan helpen om op bepaalde momenten in je leven, zoals op je werk of als je tijd met je gezin doorbrengt, spontaner te zijn.

Dit komt omdat spontaniteit ook afhankelijk is van je stemming, hoe beter jij je voelt des te groter de kans op spontaniteit. 

Maar je stemming is vaak ook weer afhankelijk van je overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren. Misschien vind je het bijvoorbeeld wel makkelijk om thuis spontaan te zijn, maar ben je dit om de een of andere reden op je werk niet of andersom.

Of vroeger was je wel spontaan, maar allerlei omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat je nu minder impulsief je geweldige ideeën deelt dan eerder. 

Met hypnose kan je achterhalen wat er nu aan de hand kan zijn waardoor je blokkeert als spontaniteit in je opborrelt.

Regressie is bijvoorbeeld een techniek waarmee je belemmerende overtuigingen van je af kunt schudden. Met regressie ga je terug naar het eerste moment waarop je jouw spontaniteit stopte. Dit is namelijk het moment waarop je ergens de “leefregel” hebt bedacht dat spontaniteit voor jou niet handig is.

Dit zijn vaak momenten uit je jeugd, waarin je minder kennis had over de wereld dan nu. Alleen die leefregels ga je meestal niet bewust her-evalueren en met regressie kan je dat wel doen. Met hulp van de hypnotherapeut kan je het moment bijvoorbeeld opnieuw interpreteren en dat kan je inzichten geven over waarom spontaniteit toch nog iets goeds kan zijn in je huidige leven.

Daarnaast kan je ook hypnose gebruiken om je zelfvertrouwen te versterken, wat ook handig is om in het algemeen je welzijn te verbeteren en om een betere stemming te hebben.

Dit kan bijvoorbeeld door jezelf te visualiseren in een spontane stemming en je visualiseert dan ook dat die spontaniteit geaccepteerd wordt door de mensen om je heen. Door je voorstellingsvermogen te prikkelen over de mogelijkheden die spontaniteit biedt is de kans groter dat je dat gedrag ook gaat zijn.

Daarnaast kan je ook affirmaties krijgen van de hypnotherapeut die je kunt herhalen, zoals:

“Ik mag spontaan en vrij zijn.”

“Mijn ideeën zijn het waard om gehoord te worden.”

“Het is ok om onvoorbereid te zijn.”

“Ik mag op mijn gevoel afgaan.”

Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van jouw problemen met spontaniteit kan je andere suggesties krijgen van de hypnotherapeut. 

Spontaniteit is iets waarbij je een idee krijgt over iets wat leuk zou kunnen werken, zonder dat je daar een goede onderbouwing voor hebt. Spontaan kan je bijvoorbeeld bedenken dat naar een pretpark gaan een leuke manier is om je dag met je familie door te brengen. Of je krijgt een spontaan idee over iets wat je op je werk kunt doen. Meestal krijg je dit soort spontane ideeën als je in een goede stemming bent. 

Die stemming kan je ophalen met een NLP anker, of door middel van hypnose. 

Hoe hypnose precies werkt kan je achter komen tijdens de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen of seminars.  

 Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen