Straalangst: Als je achter de coulissen van je leven wilt blijven

Kevin Hart heb ik ooit eens horen zeggen dat zijn leven een film is en hij bepaalt hoe die film gaat en laat niemand die film verpesten. Gezien zijn populariteit met komediefilms kun je wel zeggen dat hij zowel letterlijk als figuurlijk straalt op het podium van het leven.

Maar wat als je straalangst hebt? Wat als je op het podium van jouw leven liever verborgen blijft? Terwijl je eigenlijk wel die kansen wilt grijpen? In dit blog ga je meer lezen over straalangst en wat je hiertegen kunt doen.

Wat is straalangst?

Je kunt bij straalangst denken aan de angst wanneer je als muzikant op een podium moet gaan staan, maar het is meer dan alleen plankenkoorts. Er zijn momenten in je leven dat jij even in de schijnwerpers staat, zoals wanneer je gaat trouwen, tijdens het geven van een  presentatie, als je aan het winnen bent in een bepaalde sport of als je gaat ondernemen en jouw ideeën met de wereld moet delen om daar een succes van te maken.

Dit soort momenten, daar kun je angst voor hebben en dan spreken we ook wel van straalangst.

Je kunt dus zowel als artiest als op persoonlijk vlak last hebben van angst voor momenten wanneer je moet stralen.

Straalangst herkennen

Wellicht heb je het bovenstaande gelezen en denk je nu al “ja dat ben ik”, maar soms kan straalangst iets subtieler zijn.

Mensen die last hebben van straalangst kunnen de volgende problemen ervaren:

  1. Nerveusheid en angst voor een sociale situatie
  2. Trillen of zweten door deze angst
  3. Verhoogde hartslag door deze angst
  4. Versprekingen bij praten in het openbaar (of met mensen die niet in je vriendenkring horen)
  5. Het vermijden van situaties waarin je zou moeten stralen

Straalangst kan ook nauw verbonden zijn met faalangst, angst voor succes en het oplichterssyndroom, maar dan dus gericht op meer publieke zaken en doelen.

Onderzoek laat ook zien dat angst voor succes ervoor gaat zorgen dat je prestaties inderdaad minder goed worden[1].

Straalangst is dus helemaal niet handig, omdat dit je kansen op succes in je leven kan verkleinen.

Tijd dus om er iets aan te doen.

Waarom heb je last van straalangst?

De eerste stap om van straalangst af te komen is vaak door te achterhalen waarom je er last van hebt.

Er zijn allerlei redenen die je kunt hebben om niet te stralen en die hebben allemaal te maken met overtuigingen.

Straalangst gaat bijvoorbeeld ook vaak over de angst dat andere mensen je gaan veroordelen. Het is een sociale angst. 

Wat vind jij jezelf ook waard? Vind jij jezelf een spotlight waard? Al is het maar een blogje dat kan groeien 😉. Je gevoel van eigenwaarde kan je ook in de weg zitten.

En het oplichters-syndroom gevoel wat erbij kan horen gaat eigenlijk over de angst dat als het je lukt en het daarna wellicht weer minder goed gaat dit pijnlijk voor je zal zijn.

Ook kan het faalangstelement zijn, dat het project wat je wilt uitvoeren zo groots is dat je niet weet waar je moet beginnen en daarom begin je maar niet.

Jouw oorzaak voor straalangst achterhalen (en veranderen)

Voor iedereen kan de doorslaggevende overtuiging voor straalangst net even anders zijn. Met hypnose kun je achterhalen welke overtuigingen er bij jou voor zorgen dat je niet durft te stralen.

In eerste instantie zal je een voorgesprek hebben, maar dan kan een hypnotherapeut helpen door een regressie uit te voeren. Tijdens een regressie ga je terug naar het eerste moment in je leven waarop je voelde dat je beter niet kon stralen. Het moment waarop de straalangst is ontstaan.

Dit is vaak een moment wat dan voor een belemmerende overtuiging heeft gezorgd. Doordat straalangst een vrij ruim begrip is kunnen dit allerlei soorten momenten zijn.

Zoals een gesprek met een van je ouders of docenten. Iets niet goed doen als je op het podium staat met school of een hobby waarbij je in de schijnwerpers stond. Of zelfs een moment tijdens het spelen met vriendjes en vriendinnetjes.

Het zal in ieder geval een moment uit je jeugd zijn, want dat is het moment in je leven waarop je onbewust bepaalt hoe de wereld werkt en hoe jij daarin “hoort” te functioneren.

Vervolgens helpt de therapeut je om je overtuigingen door dit moment te repareren. Dit kan op allerlei manieren gaan, zoals door je in te leven in de mensen die er op dat moment waren.

Daarnaast zijn er ook andere technieken mogelijk.

Maar als alles goed gaat heb je aan het eind van deze oefening niet meer dat gevoel in situaties waarin jij kunt stralen dat dat iets engs is om te doen[2].

In plaats daarvan durf jij jezelf te laten zien.

Strategieën om met straalangst om te gaan

Daarnaast zijn er ook nog andere manieren waarop je met straalangst kunt omgaan. Jonge meisjes die bijvoorbeeld aan turnen doen kunnen last krijgen van angst op het moment dat ze een wedstrijd hebben. Het moment waarop ze moeten stralen. Dit kan de angst zijn om fouten te maken en zelfs angst voor de coach (een belangrijk iemand op dat moment).

Strategieën om die angsten weg te nemen zijn:

  1. Sociale steun
  2. Met je aandacht in het hier-en-nu zijn
  3. Positieve gedachten
  4. Het versterken van zelfvertrouwen
  5. Visualiseren hoe je iets doet
  6. Ontspanningstechnieken[3]

In eerste instantie kun je jouw plannen waarvoor je wilt stralen delen met je vrienden en familie. Als dit goede vrienden zijn, dan zullen ze je steunen en dit kan je lef versterken waardoor je aan de slag gaat.

Met mindfulness kun je ervoor zorgen dat je eenvoudiger met je gedachten in het hier-en-nu blijft, waardoor je het eenvoudiger vindt om de stappen te zetten die nodig zijn voor je plan.

Daarnaast helpt mindfulness je ook om je gedachten in de gaten te houden. Zodra je dan een slechte gedachte hebt, kun je die laten gaan en juist vervangen voor een positieve gedachte.

Een hypnotherapeut kan je helpen om meer positieve gedachten te krijgen over de plannen waarvoor jij wilt stralen.

Die hulp met positieve gedachten kan dan ook helpen met het versterken van je zelfvertrouwen. Hiervoor kun je ook een aantal affirmaties herhalen, zoals:

“Ik ben goed genoeg.”

“Ik verdien het om mijn leven te leiden zoals ik dat wil.”

“Ik mag er zijn.”

“Ik hoor erbij.”

Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van de oorzaken van straalangst kunnen er andere suggesties gegeven worden.

Visualiseren dat je straalt

Visualiseren dat je iets doet is ook een goede manier om je angst weg te nemen. Er zijn meerdere manieren waarop een hypnotherapeut je hiermee kan helpen.

Als je doelen hebt is het bijvoorbeeld heel leuk om juist een progressie uit te voeren. In dat geval visualiseer jij eerst je ideale toekomstbeeld waarin jij straalt. Je hebt je doel bereikt en je kunst (of welk project dan ook) laten zien aan de wereld.

Vervolgens zet je vanaf dat moment telkens een stapje terug. Je stelt je elke keer voor wat de stap was die je hebt gezet voor het moment totdat je in de stoel bij de hypnotherapeut zit.

Dit geeft je een duidelijk plan van aanpak zodat jij je doelen kunt bereiken en dat kan al heel veel straalangst schelen.

Ontspannen met zelfhypnose

Ook kun je voor het moment waarop je moet stralen ontspanningstechnieken leren met zelfhypnose. Stel je gaat een voorstelling geven, of een presentatie, dat kun je voor en tijdens dat moment technieken gebruiken om kalm te blijven en om angst bij je weg te houden.

Met een visualisatie kun je bijvoorbeeld oefenen hoe jij je zou voelen tijdens het moment waarop je moet stralen. Vervolgens leer je om bijvoorbeeld spierontspanningsoefeningen te gebruiken, zodat de angst niet steeds erger wordt door spanning in je lichaam.

Dit oefen je tijdens de hypnosesessie, zodat jij vol vertrouwen weer kunt stralen.

Straalangst is dus een angst met name gaat over momenten waarop je in de aandacht staat en waarvoor je bang bent. Je bent bang om je eigen projecten te starten of om in het middelpunt van de belangstelling te staan en dit kan je allerlei leuke kansen in je leven kosten.

Daarom is het zo belangrijk om straalangst te overwinnen en hypnose kan hier een rol in spelen.

Wil je meer weten over hoe je met hypnose jezelf en andere mensen kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass voor een kennismaking.

Of schrijf je direct in voor een van onze seminars of opleidingen. De opleidingen worden online gegeven vanuit een professionele studio met voldoende 1-op-1 aandacht zodat jij de lesstof goed in je kunt opnemen.

Heb je juist hulp nodig tegen straalangst? Ga dan naar  BesteTherapeut.

Bronnen: