Faalangst overwinnen met hypnose
Faalangst overwinnen met hypnose
04 maart 2016 
in Angst
6 min. leestijd

Faalangst overwinnen met hypnose

Faalangst is verschrikkelijk. Als je een klein foutje hebt gemaakt kun je totaal in paniek raken. Beginnen te trillen en uit angst nog meer foute beslissingen maken. Faalangst is dus niet alleen vervelend het zorgt er ook nog eens voor dat het corrigeren van een klein foutje totaal in de soep kan lopen en dan ben je nog verder van huis. Aan de andere kant merk je dan ook dat niet je hele bestaan ophoudt als je een foutje maakt, maar dat idee heb je natuurlijk niet. Je bent in eerste instantie al bang om een fout te maken.

Omdat faalangst een groot probleem kan zijn in zowel je privé als zakelijke leven ga ik in dit artikel in op faalangst en wat je eraan kunt doen.

Iedereen heeft wel een beetje last van faalangst, want fouten maken vindt niemand leuk. Echter als je daardoor gedrag gaat vermijden omdat je bang bent fouten te maken en dan maar liever niets probeert dan dat je probeert succes te hebben is er wel wat aan de hand. De gevoelens die bij falen komen kijken zoals teleurstelling, frustratie, boosheid, spijt en verwarring zijn niet leuk maar voor de meeste mensen ook niet zó onplezierig om dan maar niet eens een poging te wagen. Faalangst heeft daarom ook vaak niet iets met die gevoelens te maken, maar met gevoelens van schaamte.

Je schaamt je omdat je een mens bent dat fouten maakt.

Schaamte is een ongezonde emotie omdat het ons een slecht gevoel geeft over onze acties, namelijk schuld over wat je hebt gedaan, en het geeft je een slecht gevoel over de moeite die je voor iets gedaan hebt, namelijk spijt. Dit is erg jammer want juist wat je doet en hoeveel moeite je voor iets doet zegt ook vaak iets over jezelf en daardoor is schaamte eigenlijk een hele destructieve emotie voor je zelfvertrouwen.

Faalangst symptomen

Als je niet zeker weet of je faalangst hebt kun je jezelf checken met de volgende symptomen:

 • Je bent bang over wat andere mensen van je denken als je faalt.
 • Je bent onzeker over je eigen kunnen om je doelen te bereiken als je faalt.
 • Je bent bang dat mensen je oninteressant vinden als je faalt.
 • Je bent onzeker over je intelligentie en het kunnen uitvoeren van taken als je faalt.
 • Je bent bang dat mensen die jij belangrijk vindt slechter over je gaan denken als je faalt.
 • Je hebt de neiging om mensen op voorhand te vertellen dat het misschien niet lukt om verwachtingen te temperen.
 • Als je faalt heb je moeite om te bedenken wat je anders had kunnen doen om wel de slagen.
 • Je krijgt vaak vlak voor een deadline of voordat je iets moet doen hoofdpijn, buikpijn of andere fysieke symptomen die ervoor zorgen dat je niet alles af kunt krijgen.
 • Je wordt vaak afgeleid door andere taken waardoor je de hoofdtaak niet op tijd afkrijgt. Achteraf blijken die onderbrekende taken toch niet zo belangrijk.
 • Je hebt last van uitstelgedrag en hebt regelmatig net niet genoeg tijd om iets goed voor te bereiden.

Als deze symptomen herkenbaar voorkomen kan je last hebben van faalangst. Het vervelende is dat faalangst zich vaak onderbewust afspeelt waardoor het niet opvalt, zoals de onderbrekingen van andere taken en het uitstelgedrag wat niet direct laat zien dat je bang bent om te falen. Het mooie is dat hypnose juist op het onderbewuste invloed heeft.

Faalangst kinderen

Ik was laatst aan het zappen tijdens het telvisiekijken en bleef hangen bij een diepteverslag over faalangst bij kinderen door de steeds grotere regeldruk in het onderwijs. Kinderen wilden bijvoorbeeld niet overgaan naar groep drie “omdat ik dan geen fouten meer mag maken.”, aldus het kind. Hartverscheurend vind ik dat.

Daarom is het belangrijk om kinderen te leren dat fouten maken bij het leven hoort. Niemand is perfect. Je kunt bijvoorbeeld vertellen over fouten die jij zelf hebt gemaakt tijdens de schooltijd en hoe erg of juist niet erg dat eigenlijk was voor de rest van je leven.

Daarnaast is het belangrijk om kinderen te leren dat juist fouten je in staat stellen om verder te komen. Fouten zijn vaak de beste leermomenten in het leven. Niet alleen voor het werk, maar ook in je privéleven.

Kinderen maken de emoties die bij fouten horen vaak voor het eerst mee, omdat ze het vaak alweer vergeten zijn na een tijdje, maar dat kan op gegeven moment best indruk maken. Vooral als kinderen gestrest raken door fouten is het belangrijk om kinderen te leren hoe ze met emoties die bij fouten maken horen om kunnen gaan. Erkenning van die emoties is vaak de eerste stap.

Hypnose kan je kind helpen om te achterhalen waarom hij nu zo bang is om een fout te maken en om suggesties te geven hoe hij het beste met een fout om kan gaan en waarom fouten maken niet erg is. Het onderbewuste wordt dan zo beïnvloed dat hij overtuigingen krijgt die hem verder helpen in zijn leven om eens uit de comfortzone te komen en een kans te grijpen.

Faalangst volwassenen

Faalangst kan ook later in het leven ontstaan bijvoorbeeld door een inschattingsfout waarna er dus schaamte is ontstaan. Als iemand dan ook nog even op de pijnlijke plek drukt, zoals tijdens een functioneringsgesprek of zelfs ontslaggesprek kan de faalangst en het daarbij behorende gedrag sneller ontstaan.

Daarnaast kun je ook kritiek krijgen op je eigen spullen of juist vol ontzag naar de inrichting van anderen kijken en daardoor denken dat jij iets niet goed doet. Daardoor kan faalangst zowel in het zakelijke als privéleven voorkomen.

Faalangst en perfectionisme

Als je perfectionistisch bent kan dat je faalangst verergeren. Er mag dan namelijk helemaal niets misgaan en misschien moeten er zelfs dingen goed gaan die helemaal niets met de taak te maken hebben. Je bent bijvoorbeeld bezig met het schrijven van een tekst en daarvoor moet je bureau er ook perfect bij liggen. Dat is eigenlijk helemaal niet nodig voor een taak.

Of je moet een presentatie geven en dus moet je er perfect uitzien. Een pukkel kan je al een gevoel geven dat je faalt terwijl iedereen weleens last heeft van pukkels.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat er een samenhang is tussen perfectionistisch zijn het krijgen van paniekaanvallen, angst voor het maken van fouten en angst over de juistheid van je handelen. Dit zijn allemaal symptomen die passen bij faalangst.

Faalangst therapie

Faalangst is iets dat vaak onderbewust een probleem is. Daarom is het verstandig om hulp te zoeken als je je zorgen maakt over het maken van fouten en als je onzekerheid hebt over je eigen kunnen. Hypnotherapie kan zeker helpen om je van faalangst te verlossen. Dit komt doordat hypnotherapie juist invloed uitoefent op je onderbewuste en gedachtepatronen die de faalangst in de hand werken kan doorbreken.

De hypnotherapeut kan terwijl je onder hypnose bent samen met jou onderzoeken welke angsten ervoor zorgen dat je last hebt van faalangst. Welke gedachten de faalangst versterken en of er een patroon in je handelen zit als je iets moet doen waarbij je bang bent om te falen.

Door de overtuigingen die de faalangst hebben laten ontstaan te wijzigen terwijl je onder hypnose bent kun je overtuigingen krijgen die je juist helpen om het beste uit jezelf te halen. Dit kan de hypnotherapeut doen door middel van suggesties.

De gedachtepatronen kunnen ook aangepast worden. Door het patroon bijvoorbeeld eens om te gooien waardoor het niet meer tegen je werkt.

De rituelen die de faalangst in de hand werken kunnen eens onder de loep worden genomen om te zien of die rituelen ook onderbroken kunnen worden zodat je de kans op falen juist kleiner maakt in plaats  van groter.

Vervolgens kun je ook ego-versterkende technieken krijgen. Faalangst is namelijk niet goed voor je zelfvertrouwen en door dat weer omhoog te halen verklein je de faalangst.

Als laatste kun je, maar dat hoeft niet altijd, zelf-hypnose oefeningen meekrijgen van de hypnotherapeut waardoor je ook thuis in je eigen tijd en tijdens momenten waarop de angst toeslaat je faalangst kunt verminderen.

Faalangst tips

Eerst kun je alvast de volgende tips toepassen om je faalangst te verminderen.

 1. Ga na waarom of waardoor je faalangst hebt gekregen.

Vooral als je faalangst vroeg in je leven is begonnen kun je nu als volwassene terug kijken naar dat moment en zien dat de faalangst totaal onnodig was. Als je moeite hebt om dit moment te identificeren en daar je eigen gedachten over te vormen kan een hypnotherapeut je met regressietherapie helpen om het moment waarop de faalangst is ontstaan te identificeren en er op een andere manier naar te kijken.

 1. Versimpel wat je moet doen.

Soms lijkt een project te groot om aan te kunnen. Bedenk daarom eerst uit welke onderdelen een project bestaat en in welke volgorde je die onderdelen kunt uitvoeren. Je bepaalt als het ware een aantal mini en simpele doelen die je helpen om het uiteindelijke doel te behalen.

 1. Ga na wat je hebt geleerd van fouten.

Hoe ver was jij in je leven gekomen als je nooit fouten had gemaakt? Fouten maken hoort bij het leven en ervan leren ook. Een fout maken is daarom ook eigenlijk helemaal niet erg. Ga eens na welke positieve dingen je uit je fouten hebt gehaald.

Wil je meer weten over wat je kunt doen tegen faalangst en hoe hypnose daarbij kan helpen? Bekijk dan de evenementen en opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

 

Bronnen:

https://www.psychologytoday.com/blog/the-squeaky-wheel/201306/10-signs-you-might-have-fear-failure

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000579679800083

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Janny van Leeuwen
Door

Janny van Leeuwen

op 01 Jul 2018

Ik heb extreme faalangst en wil daar heel graag vanaf! Het blokkeert me volledig! Zou hypnose mij kunnen helpen? Groet

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 02 Aug 2018

Ja dat denk ik zeker wel!

Reactie plaatsen