Nerveus: wat te doen tegen een nerveus gevoel?
Nerveus: wat te doen tegen een nerveus gevoel?
19 april 2023 
in Stress
6 min. leestijd

Nerveus: wat te doen tegen een nerveus gevoel?

Ben je wel eens in een situatie geweest waarin je je zenuwachtig voelde en niet wist hoe je hiermee om moest gaan? Misschien voel je je wel eens nerveus voor een belangrijke presentatie op je werk, een eerste date of een sollicitatiegesprek. 

Het is normaal om in dit soort situaties een zenuwachtig gevoel te hebben, maar als dit gevoel vaak voorkomt en je dagelijkse leven beïnvloedt, kan het tijd zijn om hier iets aan te doen. In dit blog ga ik in op nerveus zijn en verschillende manieren die je kunt gebruiken om met een nerveus gevoel om te gaan en weer controle te krijgen over je leven.

Wat is nerveus zijn eigenlijk?

Nerveusheid is eigenlijk een hele aparte term. Atleten geven bijvoorbeeld wel eens aan dat ze zich voor een wedstrijd geen zorgen maken, maar dat ze wel last hebben van nerveusheid[1]. Je maakt je bijvoorbeeld geen zorgen om je voorbereiding, maar je zorgen zijn meer gericht op de toekomst. Op de vraag of alles nu ook echt goed zal komen.

Daarnaast wordt nerveusheid ook meer gelinkt aan het gevoel van je lichaam[2]. Rationeel gezien, in je gedachten, weet je dat je bijvoorbeeld alles hebt gedaan om een presentatie goed te kunnen leveren, maar toch geeft je lichaam aan dat je nerveus bent.

Dit gaat om nerveusheid in een acute stressvolle situatie.

Maar ook als je langdurig in een stressvolle situatie zit kan je lichaam wat nerveus aanvoelen. Dan laat je bijvoorbeeld sneller iets vallen en je bent schrikachtiger dan wanneer je bijvoorbeeld geen stressvolle periode op je werk of thuis hebt. Het is dus een soort fysieke reactie op iets wat buiten jezelf gebeurt en bijvoorbeeld chaotisch op je overkomt (bron 2).

Symptomen van een nerveus gevoel

Een nerveus gevoel kun je daarom ook herkennen aan:

 1. Verhoogde hartslag
 2. Slecht slapen
 3. Maagklachten
 4. Concentratieproblemen
 5. Spierspanning
 6. Duizeligheid
 7. Zweten
 8. Blozen
 9. Knoop in de maag
 10. Trillen
 11. Angst
 12. Twijfel 
 13. Onzekerheid
 14. Sneller ademen (hoog in de borst ook)

Wat te doen tegen een nerveus gevoel

Er zijn meerdere dingen die je zelf al kunt doen tegen een nerveus gevoel. Je kunt bijvoorbeeld met een ademhalingsoefening je fysieke reactie als het ware op pauze zetten of weghalen. Je haalt dan diep in door je neus en je ademt uit door je mond. Probeer op dat moment ook door je buik adem te halen in plaats van via je borst. Doe dit een paar minuten en probeer daarbij je lichaam te ontspannen. 

Langzaam ademhalen, zoals bij de yoga pranayamische ademhaling, helpt je om het zenuwstelsel te resetten[3] en dus om het gevoel van nerveusheid te verminderen.

Zit je niet in een acute stressvolle situatie, maar heb je meer last van nerveusheid door stress in het algemeen? Dan kan even iets ontspannends doen ook goed helpen tegen dit gevoel. Je kunt jezelf bijvoorbeeld afleiden met een leuk boek of door muziek te luisteren die je mooi vindt.

Een wandeling in de natuur doet ook altijd wonderen om minder last van nerveusheid te hebben. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat als jij in je lunchpauze op het werk gaat wandelen dit helpt om nerveusheid te verminderen en om weer enthousiasme en ontspanning te voelen. In het onderzoek liepen de deelnemers tien weken, drie keer per week, dertig minuten tijdens de lunchpauze. Dus je hoeft dit niet eens dagelijks te doen[4].

Meditatie en yoga helpen je ook om even niet te denken aan hetgeen waar jij nerveus van wordt. 

In een Chinees onderzoek bij medische studenten kwam bijvoorbeeld naar voren dat studenten die een week lang dertig minuten per dag aan mindfulness meditatie deden daarna veel minder last hadden van stress en nerveusheid dan de groep studenten die dit niet hadden gedaan[5]. Zelfs mindful de afwas doen kan je al helpen om nerveusheid te verminderen[6].

Yoga helpt tegen nerveusheid doordat het je helpt om je goed te voelen, het verbetert je mindfulness en het versterkt je zelfcompassie. Daarnaast heeft het ook invloed op je brein en het verminderen van stresshormonen[7].

Hypnose tegen een nerveus gevoel

Misschien heb je al deze oefeningen al eens gedaan, maar helpt het je niet om van je nerveusheid af te komen.

In dat geval kan er wat meer aan de hand zijn, want veel emoties en lichamelijke reacties die je voelt, voel je omdat je bepaalde overtuigingen over het leven hebt en hoe jij daarin volgens jou hoort te functioneren. 

In dat geval kan het handig zijn om met een hypnotherapeut te werken om te zien wat die kan doen om je nerveuse gevoelens te verminderen. 

Onderzoek naar schoolkinderen van dertien en veertien jaar die nerveus zijn voor toetsen laat bijvoorbeeld zien dat hypnotherapie heel goed werkt om die nerveusheid voor de toets te verminderen. In het onderzoek kregen de kinderen acht hypnosesessies in de maand voorafgaand aan de toets. 

De pubers leerden ontspanningstechnieken en kregen positieve suggesties voor hun onbewuste brein. Ze kregen bijvoorbeeld suggesties over het managen van tijd en het versterken van hun zelfvertrouwen. Zelfs hun kijk op de toetsen zelf werd door hypnose veranderd, waardoor ze positiever tegen toetsen aan keken. De resultaten werden ook veel beter nadat ze hypnotherapie hadden gehad[8].

Dus hypnotherapie is zeker iets om eens uit te proberen als je last hebt van nerveuze gevoelens voor toetsen of andere belangrijke momenten die voor acute stress kunnen zorgen. 

Een van de eerste oefeningen waarmee deze je helpt is ontspannen, omdat dit ook nodig is om lekker diep in hypnose te gaan.

Zo kan er een visualisatieoefening worden gegeven waarin de therapeut je aanmoedigt om je een plaats voor te stellen waar jij je helemaal veilig en kalm voelt. Dit kan een plaats zijn waar je ook echt bent geweest, of het kan een plaats zijn die jij met je fantasie creëert. Deze oefening kan je zelfs geleerd worden door de hypnotherapeut, zodat je hem kunt uitvoeren met zelfhypnose.

Daarnaast kan er dan met hypnose achterhaald worden waarom je nerveus wordt. Bij het Hypnose Instituut Nederland geven we wel aan dat de waarom vraag stellen als hypnotherapeut niet handig is, dus daar wordt dan met een soort omweg naar gevraagd. 

Zo kan eerst bijvoorbeeld gevraagd worden in wat voor situaties je last hebt van nerveuse gevoelens. Is dit bijvoorbeeld vooral op je werk/school of heb je er ook last van als je uitgaat of met familie en vrienden? Wat gebeurt er eigenlijk in situaties waar je nerveus van wordt? En heb je bepaalde gedachten die elke keer terugkomen als je nerveus wordt?

Door dit soort vragen te beantwoorden kan de hypnotherapeut een inschatting maken van het type overtuigingen waardoor je last krijgt van nerveuze gevoelens en daar dan wat aan doen. 

Ook kun je aangemoedigd worden om bepaalde gevoelens die je onderdrukt uit te spreken. Dat kan al heel erg opluchten en dat helpt de hypnotherapeut ook om je nog beter te helpen om van nerveuze gevoelens af te komen. 

Heb je bijvoorbeeld gedachten over of je goed genoeg bent? Dan kunnen suggesties om je meer zelfvertrouwen te geven al veel effect hebben. 

Omdat je in hypnose bent neem je dat soort suggesties sneller in je onderbewuste voor waarheid aan. Dit kunnen suggesties zijn zoals: 

“Ik kan alles.”

“Ik ben goed genoeg.”

“Ik heb charisma.”

“Ik ben geliefd.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van de overtuigingen waardoor je nerveus wordt kan een hypnotherapeut je andere suggesties meegeven. 

Soms ligt het allemaal toch iets ingewikkelder dan dat. In dat geval kan regressie worden uitgevoerd. Met regressie ga je terug naar het eerste moment waarop jij je zo nerveus voelde. Dit is vaak een moment uit je kindertijd, omdat dat het moment in je leven is waarop jij je bedenkt hoe de wereld werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren. 

Vervolgens helpt een hypnotherapeut je om dit moment te ‘repareren’. Je overtuiging is namelijk in je onderbewuste nog steeds als toen en met hypnose kun je die onbewuste overtuiging een update geven, zodat deze beter bij je leven van nu past[9]. Je zult merken dat je dan al veel minder last hebt van nerveusheid. 

Als nerveusheid door je sociale kring komt

Heb je last van nerveusheid bij vrienden en familie? Dan kan een oefening met het sociaal panorama helpen om daar minder last van te hebben.

Met het sociaal panorama kun je visualiseren waar bepaalde mensen in je leven voor jou staan. Dit geef je aan bij de hypnotherapeut die dan kan doorvragen wat mensen op die plek doen en wat er nodig is om ze op een andere plaats te zetten. Misschien staat iemand die je daar niet wilt hebben te dicht bij je en staat iemand die je juist dichtbij wilt hebben iets verder weg.

Het visualiseren dat je mensen dichterbij en verder weg zet kan al heel veel doen om onbewust gedrag en onbewuste gevoelens te veranderen, zodat je bijvoorbeeld niet nerveus wordt op familiefeestjes. 

Hypnotherapie kan dus zeker helpen als je last hebt van je nerveus voelen en als andere manieren je niet helpen om van dit nare gevoel af te komen. 

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Wil je juist mensen helpen met hypnose? Schrijf je dan in voor een van onze seminars of opleidingen. De opleidingen kun je klassikaal of live online volgen.

Heb je juist hulp nodig tegen je nerveus voelen? Ga dan naar bestetherapeut.nl

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen