Uitbesteden werk: hoe je dit vol vertrouwen doet
Uitbesteden werk: hoe je dit vol vertrouwen doet
17 april 2023 
in Stress
6 min. leestijd

Uitbesteden werk: hoe je dit vol vertrouwen doet

Als ondernemer (en ook gewoon thuis als privépersoon) kun je heel veel klussen hebben die je eigenlijk niet goed kunt. Boekhouden is bijvoorbeeld een taak die veel ondernemers uitbesteden. Marketing is ook iets wat ondernemers vaak uitbesteden en als je personeel hebt wordt zelfs HR (human resources) wel eens uitbesteedt.

In je huis wordt schoonmaken vaak uitbesteedt en er zijn zelfs bedrijven die je kleding strijken. Super handig!

Maar wat als je het heel erg druk hebt. Je weet dat je eigenlijk iets moet gaan uitbesteden, maar iets houdt je tegen? Waar komt dit vandaan en wat kun je ertegen doen.

Werk uitbesteden als ondernemer

Veel ondernemers die het lastig vinden om werk uit te besteden doen dit niet omdat ze ergens de overtuiging hebben dat alleen zij het werk dat gedaan moet worden goed of zelfs perfect kunnen uitvoeren. Het werk aan andere mensen overlaten kan alleen maar misgaan.

Dit is angst, maar het is ook een gebrek aan vertrouwen in je medemens. Je denkt bijvoorbeeld dat ze er met jouw gegevens vandoor gaan.

Dit is natuurlijk een recept voor hele lange dagen,- want als je én je website moet onderhouden, én je marketing moet doen, én je boekhouding, én dan ook nog het werk waarmee je je geld verdient ben je voordat je het weet meer dan twaalf uur per dag aan het werk. Zeker als je bedrijf succesvol is en je veel transacties in je boekhouding moet verwerken.

Een andere overtuiging die je kan blokkeren als onderneming is dat werk uitbesteden te duur is. Wanneer het letterlijk onbetaalbaar is, dan is dat zo. Maar als je het op zich wel kunt betalen, dan kan er wat anders aan de hand zijn. Zoals het onbewuste idee dat je die extra vrije tijd of die investering in meer vrijheid niet waard bent.

Dit zijn beide overtuigingen die ervoor zorgen dat je het als ondernemer te druk kunt hebben. Daarbij is het ook echt zonde, omdat uit onderzoek blijkt dat als jij als ondernemer je werk goed uitbesteedt, dat dit er vaak voor zorgt dat je financieel weer beter af bent[1].

Daarnaast kan het uitbesteden van werk er ook voor zorgen dat je beter nieuwe diensten of producten kunt ontwikkelen, omdat je simpelweg meer tijd hebt en meer verbonden bent met andere mensen/bedrijven/ondernemers die je daarmee kunnen helpen dan wanneer je alles helemaal alleen doet[2].

Daarbij krijg je vaak een betere onderhandelingspositie over het uitbesteden van werk als je bedrijf groter is. Soms is dus eerst voor je gevoel duur uitbesteden nodig om later relatief goedkoop te kunnen uitbesteden (bron 2).

Genoeg voordelen zijn dus gekoppeld aan het uitbesteden van werk om de blokkades die je als ondernemer tegenhouden om dit te doen weg te nemen.

Dit kan bijvoorbeeld gaan om angsten, perfectionisme en een gebrek aan vertrouwen in de medemens.

Hypnose om werk te kunnen uitbesteden

Als hypnotiseur kun je ondernemers helpen om werk uit te besteden door te achterhalen welke onbewuste overtuigingen ervoor zorgen dat ze bepaalde taken niet kunnen overdragen aan een ander.

Regressie kan bijvoorbeeld gebruikt worden om te achterhalen of er gebeurtenissen in het leven van de ondernemer zijn geweest waardoor er een overtuiging is ontstaan dat hij/zij alles zelf moet doen. Dat om hulp vragen slecht is of zelfs een teken van zwakte.

Dat is helemaal niet handig.

Met regressie helpt een hypnotherapeut je om in gedachten terug te gaan naar het eerste moment waarop je voelde dat je bepaalde taken niet uit handen kon geven. Dit kan zelfs een moment in je kindertijd zijn. Misschien heb je bijvoorbeeld te vaak met groepsprojecten op school meegemaakt dat klasgenootjes de gemaakte afspraken niet nakwamen waardoor je cijfer lager uitviel dan nodig was.

Dit soort herinneringen kunnen je de rest van je leven blokkeren, omdat je nooit bewust iets doet aan die herinnering.

Met hypnose kan de therapeut een ondernemer bijvoorbeeld helpen om zich in te leven in andere mensen die er op dat moment waren. Waarom zou een klasgenootje bijvoorbeeld iets niet doen?

Daarnaast kan een hypnotherapeut je ook bewust maken van dat de situatie nu totaal anders is. Je klasgenootje kreeg bijvoorbeeld niet betaald voor het werk, maar reken er maar op dat als er rekeningen betaald moeten worden mensen het werk wat ze moeten uitvoeren echt wel uitvoeren en daar hun best voor doen.

Dit helpt je dan om weer te vertrouwen in mensen en dat andere mensen taken net zo nauwkeurig kunnen uitvoeren als jijzelf (en in het geval van boekhouding wellicht zelfs nauwkeuriger).

Als je als ondernemer juist het uitbesteden van werk te duur vindt, maar je kunt het eigenlijk wel betalen, dan kan zelfwaardering een probleem zijn.

Ook in dat geval kan een hypnotherapeut een ondernemer helpen. Bagage uit het verleden die gezorgd heeft voor een te lage zelfwaardering om werk te kunnen uitbesteden kan bijvoorbeeld worden weggenomen. Dit kan door in heftige gevallen te werken met het innerlijk kind.

In minder erge gevallen kan er ook op andere manieren gewerkt worden aan het verhogen van zelfwaardering en zelfvertrouwen. Dit kan bijvoorbeeld met geleide visualisaties en door zelfhypnose te leren aan de ondernemer.

Als ondernemer kun je dan dagelijks zelfhypnose toepassen met de geleide visualisatie en vaak ook het herhalen van hypnotische suggesties zoals:

“Ik ben het waard.”

“Ik mag tijd voor mezelf maken.”

“Ik gun mezelf een fijn leven.”

“Ik gun mezelf rust.”

“Andere mensen kunnen ook taken uitvoeren.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van de problemen met zelfwaardering van de ondernemer kan een hypnotherapeut andere suggesties bedenken die thuis met zelfhypnose gebruikt kunnen worden.

Gedragspatroon van alles zelf doen doorbreken

Ook kan je een gedragspatroon hebben waarbij je automatisch bij elke taak die op je pad komt je denkt dat je het zelf moet doen. Om hulp vragen kan lastig zijn.

Een hypnotherapeut kan je ook helpen om je bewust te worden van dit soort gedachte- en gedragspatronen waarna dit patroon veranderd kan worden.

Zo kun je bepaalde patronen in een filmpje voor jezelf afspelen en dan vervolgens dit filmpje opknippen en veranderen, zodat je brein het gedragspatroon niet meer logisch vindt.

Vervolgens kan met een posthypnotische suggestie een nieuw gedragspatroon aangemoedigd of zelfs geïnstalleerd worden.

Deze suggestie zegt niet iets over wat er gebeurt tijdens de hypnotherapie, maar na de hypnotherapie. Dit kan bijvoorbeeld de volgende suggestie zijn:

“Je zult merken dat je na verloop van tijd merkt dat je het prettig vindt dat er taken zijn die je kunt uitbesteden. Dat je meer geniet van je vrije tijd en van de extra tijd die je kunt besteden aan taken in je bedrijf die je juist graag zelf uitvoert. Je zult merken dat dit goed voelt en dat je taken die je niet leuk vindt graag uitbesteedt aan andere mensen.”

Dit is slechts een voorbeeld, afhankelijk van de problemen die een ondernemer heeft met uitbesteden kan een andere suggestie door de hypnotherapeut bedacht worden.

Werk uitbesteden in je huis

Ook thuis kan het soms fijn zijn om werk uit te besteden. Schoonmaken, een kinderoppas, de hond uitlaten, kleding strijken, je tuin onderhouden; er zijn allerlei klusjes thuis waar je mensen voor kunt inhuren.

Zelfs ondernemers kunnen hier baat bij hebben als ze werk voor hun bedrijf liever niet uitbesteden.

Maar ook als je gewoon in loondienst bent kan het schoonmaken uitbesteden ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld meer tijd met je familie en vrienden kunt doorbrengen. Je kunt verder weg werken als je niet tijdens de lunch naar huis hoeft om de hond uit te laten.

Dus ook hier kan het uitbesteden van werk ervoor zorgen dat je meer vrijheid en meer kansen hebt om je leven leuker te maken.

Ook hier geldt dat als je het wel kunt betalen, je wilt het, maar je vindt het te duur, dat daar een mentale blokkade is. Voor jezelf kiezen is dan iets waar een hypnotherapeut je mee kan helpen.

Je kunt bijvoorbeeld een bepaald doel hebben over hoe jij je leven wilt hebben, maar niet weten hoe je daar komt. Met progressie kan een hypnotherapeut dan mensen helpen om hier een goed plan voor te maken.

Dit plan kan zeker ook inhouden om taken uit te besteden die je blokkeren om je doelen te bereiken. Als het gaat om de keuken en badkamer schoonmaken in het weekend, wat je blokkeert om een leuke dag met energie met je familie te hebben, dan is dit het waard.

Werk uitbesteden vergt vertrouwen in andere mensen. Het maakt niet uit of dit voor je bedrijf is of gewoon voor huishoudelijke taken. Hypnose kan je helpen om weer vertrouwen te hebben in andere mensen en in jezelf om goede krachten die jou kunnen helpen te vinden.

Wil jij weten hoe hypnose mensen en ondernemers kan helpen? Kom eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je eens in voor een seminar of een van onze opleidingen als jij mensen wilt helpen met hypnose. De opleidingen worden live online gegeven of klassikaal. Kies een opleidingsvorm die bij je past.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen