Uitvallen naar mensen: De Freudian slip
Uitvallen naar mensen: De Freudian slip
04 mei 2022 
6 min. leestijd

Uitvallen naar mensen: De Freudian slip

Uitvallen naar mensen, opeens in een soort rant vervallen en als je klaar bent heb je zoiets van “wat heb ik net allemaal gedaan en gezegd”. Je hebt daarna direct spijt of een ander raar gevoel van “dat ging niet helemaal goed” zoiets. Waar komt dat vandaan.

Misschien ken je de serie Better call Saul wel. In deze serie is de hoofdpersoon een man die met heel veel moeite advocaat is geworden. Zijn veel oudere broer is een gerespecteerde advocaat en vindt hem eigenlijk maar een snotjong.

Tijdens een rechtszaak begint de oudere broer na wat triggerende woorden van zijn broertje opeens te ranten. Alle frustraties kwamen er opeens uit en al zijn overtuigingen over wie rechtvaardig is en wie niet. Opeens zag iedereen dat het juist de oudere broer was die niet helemaal ok was. Een hele grote Freudian slip, zoals de Engelsen dat zeggen.

Waar komt zo’n uitval naar mensen vandaan en wat kan je doen om jezelf beter in de hand te hebben of gewoon niet meer getriggerd te raken?

Een Freudian slip hoeft ook niet een hele rant te zijn. Het kan ook gewoon zijn dat je een zin of woord zegt die je eigenlijk helemaal niet wilt zeggen. Of zelfs opeens ingaat op een heel ander onderwerp.

Wat is een Freudiaanse verspreking?

Een Freudiaanse verspreking is eigenlijk een verspreking die een andere waarheid insinueert[1]. Als een vrouw met overgewicht vraagt of een jurk haar mooi afkleed is het natuurlijk sociaal gewenst om ja, of je bent best slank of iets dergelijks te zeggen. Maar bij een Freudiaanse verspreking komt er opeens uit “Je bent toch een dikke trol.”

Dan haal je als toehoorder toch even je wenkbrauwen op. Die opmerking gaat veel verder dan nee. Wat voor motief zou iemand hebben om opeens te gaan schelden, of zoals de grotere broer in Better call Saul om in een hele rant te vervallen?

Daar is meer aan de hand.

Freud kwam iets meer dan 120 jaar geleden met de term parapraxis opzetten. Beter bekend als een Freudiaanse verspreking. Volgens hem was dit een fout die het gevolg is van repressie, het reguleren van ongenoegen, onbewuste conflicten, associaties, en bevorderlijke en blokkerende gebeurtenissen[2].

Onbewust conflict

Aan de andere kant kan je ook heel bewust gebruikmaken van een Freudiaanse verspreking. Als iemand heel irritant is, kan je dat op die manier al dan niet subtiel duidelijk maken. Maar uiteindelijk is een Freudian slip iets dat je doet met een intentie, maar met een intentie die in strijd is met een grotere intentie[3].

Om maar even terug te komen op de opmerking van de vrouw in de jurk. Je hebt bijvoorbeeld de grote intentie om vrienden met haar te zijn en een fijne relatie te hebben. Maar aan de andere kant maak je je zorgen om haar gewicht en dat ze wel iets meer aan haar uiterlijk mag doen. De opmerking van de dikke trol kan je dan maken met de intentie dat zij zich hier ook bewust van raakt en iets doet aan haar gewicht en uiterlijk.

Maar ja, die opmerking helpt natuurlijk je grotere intentie, namelijk die van de goede vriendschap weer niet.

Woepsie.

Waarden en intenties achterhalen

Om te achterhalen waarom je last hebt van een Freudian slip kan het handig zijn om even een top 10 of top 5 te maken van waarden die jij belangrijk vindt in je leven en intenties die je bij mensen hebt.

Heb je telkens een Freudian slip bij dezelfde mensen, zoals bij je ouders, ga dan even na wat voor intenties je hebt bij die mensen. Wat wil je bereiken en waar stoor je je aan? Of heb je meerdere intenties bij ze?

Vervolgens kan je je afvragen waar dat aan ligt, het storen aan. Ligt het aan gedrag van hun in het verleden of eigen onzekerheden?

Als iemand je wat heeft aangedaan is het bijvoorbeeld heel begrijpelijk dat je terug wilt slaan, maar bijvoorbeeld bij familie is dat lastig omdat je over het algemeen een lange termijnrelatie met ze hebt. Ze aanspreken op hun gedrag kan enige verlichting geven, maar is geen garantie dat wat je irritant aan ze vindt iets is wat weggaat.

In beide gevallen kan je eigenlijk alleen zelf iets doen om jouw gevoel bij die mensen te veranderen zodat je niet opeens naar ze uithaalt.

Vergeving geven

Als iemand jou ooit iets heeft aangedaan, maar vanwege je werk of familie moet je ze toch blijven zien is het belangrijk dat je die persoon vergeeft. Je hoeft hiervoor niet naar hem/haar toe te gaan en te zeggen dat je hem/haar vergeeft, maar je kan dit wel in je eigen gedachten doen.

Het vergeven van iemand kan ervoor zorgen dat je je mentaal beter voelt en minder of helemaal geen last meer hebt van onbewuste conflicten. Iemand vergeven zorgt ervoor dat je minder kwaad bent en je je minder vijandig voelt naar die persoon, je voelt minder stress en onrust en je voelt je over het algemeen beter[4].

In gedachten kan je bijvoorbeeld een gevoel van medelijden oproepen. Want wat moet iemand wel niet hebben meegemaakt om jou iets aan te doen? Dat ze dat normaal vinden?

Je kunt ook op momenten dat je het even lastig hebt rustig blijven en diep ademhalen en tegen jezelf zeggen (in gedachten over die andere persoon):

“Ik vergeef je voor dit gedrag. Ik snap dat het niet aan mij ligt, maar aan jou en dat jij iets hebt meegemaakt waardoor je maar lastig normaal kunt doen. Ik vergeef je.”

Hierdoor trek je de macht als het ware naar jezelf toe waardoor je eenvoudiger beleeft kunt blijven en niet opeens uitvalt naar die andere persoon. Het geeft jezelf ook rust.

Onzekerheid wegnemen

Daarnaast kan je dus ook door je eigen onzekerheden getriggerd worden om er opeens wat uit te flappen. Niet altijd even handig. Dus wat dan?

In dat geval is het handig om te achterhalen welke overtuigingen ervoor zorgen dat je je onzeker en aangevallen voelt.

Sommige mensen moeten bijvoorbeeld onbewust andere mensen naar beneden halen om zich goed te voelen[5], maar uiteindelijk voel je je dan eigenlijk alleen maar slechter.

De waarden en intenties die je eerder hebt onderzocht kunnen je ook een inzicht geven in onzekerheden die je hebt en waaraan je kunt werken.

Want waarom vind je iets belangrijk of heb je bepaalde intenties?

Als je dan moet denken aan een bepaalde overtuiging die ervoor zorgt dat je jezelf lang onderdrukt, wat de kans op een verspreking vergroot, is het belangrijk om die overtuiging te veranderen.

Er zijn meerdere manieren om dit te doen. Een regressie is een van de eerste technieken die je op het HIN leert om overtuigingen te veranderen.

In dat geval ga je naar het eerste moment waarop je de onzekerheid voelde die nu voor die stomme versprekingen zorgt. Vervolgens ga je met behulp van de hypnotherapeut in gedachten iets doen met dat moment.

Dit kan van alles zijn. Over het algemeen zijn dit momenten uit je kindertijd, daarom kan het inleven in mensen die er toen bij waren al veel voor je doen. Je weet nu immers meer dan toen jij een kind was. Door je in te leven in andere mensen, betere verklaringen te vinden voor wat ze deden dan wat je kon bedenken toen je een kind was kunnen veel overtuigingen die je niet verder helpen al wegnemen.

Daarna is het van belang om op die plaats waar de weggenomen overtuiging zat een nieuwe overtuiging te plaatsen. Dit kan door bijvoorbeeld hypnotische suggesties te herhalen, zoals:

“Ik ben goed genoeg zoals ik ben.”

“Als ik mezelf ben trek ik mensen aan die bij me passen.”

“Ik mag gehoord worden.”

“Ik kan alles.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen en problemen met Freudiaanse versprekingen kan je andere suggesties meekrijgen van de hypnotherapeut.

Daarnaast kan je ook nog een post-hypnotische suggestie krijgen. Dit is een suggestie die invloed heeft op je gedrag na de hypnotherapie. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

“Je gaat straks naar huis en je voelt je helemaal goed. De dagen en weken hierna voel je je ook goed en zeg je vooral wat je wilt zeggen volgens je belangrijkste intenties. Alles gaat lekker en je voelt je steeds beter en je merkt dat je steeds minder hoeft na te denken om versprekingen te voorkomen.”

Ook dit is een voorbeeld. Een hypnotherapeut kan je een andere suggestie meegeven.

Zomaar uitvallen naar mensen, of dit nu een rant van heb ik jou daar is of met een Freudiaanse verspreking is altijd vervelend. Al is het maar omdat je je daarna een beetje vervelend voelt. Dit ligt vaak aan het langdurig onderdrukken van iets of een onbewust intern conflict. Dit conflict oplossen en andere technieken kunnen veel doen om herhaling te voorkomen. Hypnose kan je helpen om dit allemaal op te lossen.

Wil je meer weten over hypnose en dit soort technieken? Kijk dan eerst eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. In de eerste opleiding leer je hoe je goede suggesties bedenkt en gaan we ook in op de regressie techniek zodat je jezelf en andere mensen kunt helpen.

De opleidingen worden online gegeven met voldoende assistentie voor 1 op 1 aandacht.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen