Overleven: als het leven toch wel heel lastig wordt
Overleven: als het leven toch wel heel lastig wordt
29 september 2022 
in Stress
6 min. leestijd

Overleven: als het leven toch wel heel lastig wordt

Er kunnen momenten in je leven zijn waarin je niet leeft, maar overleeft. Het gevoel dat je aan het overleven bent kan bijvoorbeeld naar voren komen wanneer je in een traumatische situatie zit of zelfs na een traumatische gebeurtenis. In de huidige tijd kan zelfs een hogere energie rekening ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt dat je moet overleven in plaats van dat je leeft. Hoe ga je daarmee om?

Van moment tot moment overleven

Soms kun je in een totale staat van overleving zitten, bijvoorbeeld wanneer je eigenlijk heel erg neigt naar het plegen van zelfmoord. Je kiest dan als het ware elk moment om wel te blijven leven of niet. Dit kun je doen met een soort mindset waarbij je ervoor kiest om niet dood te gaan of met een soort mindset waarbij je ervoor kiest om in het moment te leven.

Aan de ene kant klinkt dit verschrikkelijk stressvol, maar aan de andere kant is dit wel de levenslijn die je hebt als je heel erg last hebt van suïcidale gedachten. Door ervoor te kiezen om nu nog even niet dood te gaan of om in het moment te leven, kies je namelijk ook voor een kans op hulp om uit die hele negatieve gedachte van het overwegen van suïcide te kunnen komen.

Eigenlijk is het ook een moment van grote twijfel over je doel of lot in je leven[1].

Op zo’n moment kun je heel erg met jezelf in discussie zijn over redenen die je moet vinden om te blijven kiezen voor het leven.

Je kunt dan ook last hebben van intense gevoelens van onveiligheid. Onveiligheid in je buurt, je huis, bij je vrienden en je voelt je zelfs onveilig voor jezelf. Die gevoelens van totale onveiligheid zijn dan lastig te uiten en dan kan het idee ontstaan dat er een einde aan maken de enige manier is om ervan af te komen. Ook omdat schaamte en angst voor dit stigma mensen beletten om over hun depressieve gevoelens te praten.

Iemand helpen met zijn verhaal kan ook helpen om te achterhalen waarom iemand de emoties heeft die hij heeft en dat kan ervoor zorgen dat de angst voor het leven vermindert, omdat er ten minste begrip is voor waar al die negativiteit vandaan komt. Dit kan helpen om de omslag te maken van een focus op de dood naar een focus op het leven.

Als hulpverlener kun je veel betekenen voor iemand die in de overlevingsstand staat door met die persoon te praten en samen uit te zoeken hoe het zover is gekomen. De deelnemers aan het onderzoek gaven aan dat ze dit veel liever hadden dan extra pillen om een probleem op te lossen[2].

Hypnose kan in dit soort gevallen helpen om onbewuste overtuigingen die voor deze diepe mentale overlevingsstrijd zorgen te achterhalen, zodat je kunt bedenken wat je hiertegen kunt doen.

Ook het genereren van meer controle over gedachtepatronen helpt dan om te kiezen voor het leven en om het overleven dus eenvoudiger te maken (bron 2). Dit helpt ook om de focus van de dood af te halen en meer naar het leven te verplaatsen.

Het werken aan het veranderen van gedachtepatronen kan vaak pas nadat iemand zich weer kan focussen op de keuze om te leven en niet op de keuze om niet dood te gaan (bron 2).

Bel 113 als je op dit moment last hebt van suïcidale gedachten en hulp nodig hebt.

Overleven met weinig geld

In deze tijd van inflatie en energierekeningen die van maand tot maand stijgen kun je opeens het gevoel krijgen dat dat makkelijke eerste wereld leventje opeens afglijdt naar een minder makkelijk tweede wereld leventje waarin je opeens moet overleven met weinig geld.

Hoe pak je dat aan en hoe zorg je ervoor dat je dit ook mentaal allemaal nog leuk vindt?

Weinig geld kan komen doordat je onzeker bent over het voortbestaan van je baan en dus voor de zekerheid zo zuinig mogelijk leeft. Daarnaast kunnen onverwachte financiële problemen ook invloed hebben op je eigen identiteit, bijvoorbeeld wat betreft je sociaal economische status. Waar je altijd dacht dat je voldoende geld had voor een fijn gemiddeld leven lijkt je situatie opeens meer te passen bij een arme sloeber en dat doet toch ook wel wat met je ego.

Na een sociale ramp, zoals deze extreme inflatie, kunnen mensen meer last hebben van PTSS, depressie, angsten en suïcidale gedachten.

Je welzijn hangt bijvoorbeeld af van je subjectieve identiteit en signalen uit je omgeving die passen bij die identiteit. Als je bijvoorbeeld een twee-onder-een-kapwoning kon betalen, maar nu door de energierekening financieel in de problemen komt past dat bijvoorbeeld niet bij de subjectieve identiteit die je kunt hebben als je een twee-onder-een-kapwoning kunt betalen. Dan krijg je last van cognitieve dissonantie; een gevoel dat er iets niet klopt.

Dit is waarom stabiliteit van bijvoorbeeld energieprijzen, maar meer in het algemeen van de maatschappij om je heen, zo belangrijk is. Dan weet iedereen ten minste waar hij of zij aan toe is en wat je hebt aan moeite steken in bepaalde zaken[3].

Hypnotherapie kan je helpen om met de mentale kant van armoede om te gaan. Hypnose kan je bijvoorbeeld helpen met je zelfbeeld, met betekenis geven aan het leven en om conflicten (die bijvoorbeeld over geld gaan) te verminderen[4].

Het ego versterken is bijvoorbeeld iets wat veel hypnotherapeuten doen om je identiteit weer een boost te geven. Dit kan bijvoorbeeld door het herhalen van bepaalde suggesties, zoals:

“De hoeveelheid geld die ik heb zegt niets over mijn waarde.”

“Ik ben waardevol en goed genoeg.”

“Ik ben creatief.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van de problemen die jij hebt door weinig geld kun je andere suggesties krijgen om het ego te versterken.

Midlifecrisis overleven

Iets anders wat je kunt willen overleven is een midlifecrisis. Je hebt altijd gedaan zoals het hoorde en inmiddels bereikt wat er te bereiken valt en dan opeens denk je: “Is dit het nu? Is dit leven?”

Hoe zorg je ervoor dat je rationeel omgaat met dit besef en niet opeens die lieve partner van je aan de kan schuift voor een jonger model en je een paar jaar later met hangende pootjes terug moet?

Of hoe zorg je ervoor dat je ten minste in de volgende ronde voor iemand kiest die beter bij je past wanneer je toch echt tot het besef komt dat dit niet alles kan zijn voor jou?

Hoe zorg je ervoor dat je niet in een opwelling ontslag neemt, zonder dat je een goed alternatief hebt?

Hoe zorg je ervoor dat je geen soa krijgt, omdat je opeens meer casual seks hebt, omdat dat jouw jeugdigheid aan jezelf bewijst?

Dat wordt dan ook nog eens gecombineerd met het besef dat je tijd opraakt, dat je over de helft bent van een leeftijd die je gemiddeld gezien mag verwachten te behalen[5].

Het is een periode waarin je ook gaat reflecteren over wat je leven je tot dan toe gebracht heeft[6] en in sommige gevallen kan dat je heel ongelukkig maken. In dat geval kan hypnotherapie je helpen om te achterhalen waarom je ongelukkig bent over hoe het tot nu toe is gegaan en je kijk hierop veranderen.

Maar nog leuker is dat hypnotherapie je ook kan helpen om een soort plan te maken voor de toekomst. In dat geval ga je in gedachten niet terug naar het verleden, zoals bij een regressie, maar ga je in je gedachten juist vooruit naar een bepaalde toekomst die je wilt bereiken.

Vervolgens zet je in gedachten vanaf dat toekomstbeeld stappen terug naar het moment in de stoel bij de hypnotherapeut. Dit geeft je een duidelijk plan en biedt een houvast voor hoe je dat beeld kunt bereiken.

Dit is een gevorderde techniek die je bij het HIN in de derde opleiding kunt leren om mensen te helpen om een bepaald doel in hun leven te krijgen; ongeacht of dit vroeg in hun leven is of tijdens de midlifecrisis.

Overleven kan op meerdere gradaties. Je kunt het mentaal heel lastig hebben en daardoor het gevoel hebben dat je van moment tot moment moet overleven. Het is dan heel belangrijk om hulp te vragen.

Daarnaast kun je ook lastige levensomstandigheden hebben, waardoor je het gevoel krijgt dat je moet overleven. Bijvoorbeeld wanneer opeens rekeningen onverwacht hoog worden. In dat geval kan het zijn dat het beeld van jezelf en je identiteit niet meer goed overeenkomen en dat kan ook slecht voelen. Naast de praktische stappen die je moet zetten om te overleven, kan het dan ook handig zijn om mentale stappen te zetten, zodat het overleven ten minste ook nog enigszins ‘leuk’ voelt.

Soms kun je ook periodes in je leven hebben waarin je moeite hebt met hoe je leven gaat.  Of dat je opeens het besef krijgt dat je tijd hier maar beperkt is. In dat geval kan hypnose je ook helpen om een duidelijk haalbaar plan voor je toekomst te maken.

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze seminars of opleidingen.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen