Verlossing: jouw verlossing bereiken met een andere kijk

Als jij je niet goed voelt, dan kan er soms iets gebeuren wat verlossing brengt van dat gevoel. Die verlossing kan ervoor zorgen dat je veel lichter door het leven gaat en weer kunt genieten.

Je kunt verlost moeten worden van van alles, maar over het algemeen van vervelende gevoelens zoals depressie, angst, woede, verdriet, teleurstelling, spijt of zelfs schuldgevoel.

Maar hoe verlos je jezelf daarvan?

Hoe kom je uit deze persoonlijke hel?

Dit is ook belangrijk, want als je te lang met negatieve gedachten doorloopt krijg je last van chronische stress en wellicht zelfs van een burn-out[1].

Je persoonlijke hel

Als je voor je gevoel vastzit in een negatieve emotie of gedachte kan dit voelen als jouw persoonlijke hel.

Je hiervan verlossen zorgt vaak voor persoonlijke groei. Er zijn meerdere manieren om dit te doen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat corona voor sommige mensen voor post-traumatische stress heeft gezorgd en dat ze religie hebben gebruikt om hiermee om te gaan (om maar even bij het thema hel te blijven). Met name vrouwen in Spanje hebben dat op die manier aangepakt en zagen zichzelf daarna als spiritueler en persoonlijk gegroeid[2].

Sowieso is het mooi als je jezelf kunt verlossen van zo’n negatieve emotie, want dat betekent dat je iets in jezelf hebt veranderd waardoor je ermee kunt omgaan. Hierdoor ben je gegroeid.

Als schuld de hel is, wat is dan het tegendeel? Het kan lastig zijn om antwoord op deze vraag te geven. Je kunt wat aarzelen en dat komt niet door de vraag, maar of jij gelooft dat schuld de hel is.

Zo ja, dan zie je gelijk hoe direct en simpel dit is. In dit blog heb ik een oefening die je kan helpen om jezelf te verlossen van negatieve gedachten. Je hebt de oefening dan misschien niet nodig. In een eerder blog heb je al meer geleerd over jouw heiligheid en dat dit je verlost.

Oefening:

Deze oefening kun je op één dag doen, met vier oefenperiodes van vijf minuten. Eerst herhaal je het idee:

“Mijn heiligheid is mijn verlossing.”

Vervolgens spoor je jouw liefdeloze gedachten op. Dit kan gaan om angst, onzekerheid, onbehagen, depressiviteit, kwaadheid enzovoort.

Welke vorm je liefdeloze gedachten ook aannemen, ze zijn beangstigend omdat ze liefdeloos zijn. Dus zijn zij het waarvan jij moet worden verlost.

Specifieke situaties, personen of gebeurtenissen die jij koppelt aan liefdeloze gedachten zijn geschikte onderwerpen voor de oefening van dit blog.

Het is voor jouw verlossing belangrijk dat jij die gebeurtenissen anders gaat zien. Dat jij die gebeurtenissen een andere visie geeft, dat jij ze anders gaat zien.

Onderzoek je denkgeest langzaam op elke gedachte die tussen jou en je verlossing staat, zonder te veel de nadruk te leggen op een gedachte.

Pas op elke gebeurtenis het idee van vandaag toe:

“Mijn liefdeloze gedachte over … houden mij in de hel. Mijn heiligheid is mijn verlossing.”

Deze oefenperiode kan makkelijker worden als je tussendoor kortere oefenperiodes houdt. Daarin herhaal je het idee van vandaag alleen maar een paar keer voor jezelf.

Het kan je helpen om korte momenten in te lassen om gewoon te ontspannen en nergens aan te denken.

Dit kan in het begin allemaal lastig zijn, maar het wordt steeds makkelijker naarmate je oefent.

Eindig elke oefenperiode door het idee weer te herhalen en voeg eraan toe: “Als schuld de hel is, wat is dan het tegendeel.”

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/7721407-eciw-les-39?t=0

Waar komt je negatieve gedachte vandaan?

Nu kan het zijn dat alleen deze oefening niet zoveel voor je doet. Je begrijpt dat die ene herinnering of die situatie die je koste wat kost wilt vermijden je in de hel houdt, maar hoe kom je dan uit die hel? Hoe zorg je ervoor dat jij je heiliger of gewoon beter gaat voelen? Hoe zorgt dit er nu voor dat jij de situatie anders ziet?

Therapie is in ieder geval een oplossing voor negatieve gedachten[3], maar wat zou die dan moeten doen?

Die gedachte laat jou in ieder geval iets zien waarover jij denkt dat het niet goed is. Het is onrecht, het is niet juist en je voelt je er zelfs naar door.

Het oordeel wat je dan hebt komt ergens vandaan. Er is iets waarop jij baseert wat jouw oordeel is. Dat iets zijn je overtuigingen over hoe het leven werkt, hoe de wereld hoort te functioneren en hoe jij kunt functioneren in de wereld.

Deze overtuigingen ontstaan vaak in je onderbewuste, als je nog een kind bent. Je bent geboren als een soort onbeschreven blad en in de eerste zeven tot acht jaar van je leven wordt dat blad volgeschreven met “dit is hoe het leven werkt”.

Je kijkt eigenlijk nooit meer terug naar dat volgeschreven blad. Dat zit gewoon lekker in je onderbewuste je gevoel van dag tot dag te bepalen over wat je meemaakt. Het bepaalt enigszins wanneer je het gevoel hebt dat alles lekker gaat en het bepaalt je gevoel wanneer je denkt dat het helemaal niet lekker gaat.

Om die liefdeloze gedachten los te kunnen laten is het belangrijk dat je dat volgeschreven blad met leefregels er toch bewust even bij pakt. Je bent nu immers volwassen en je weet veel meer dan toen je een klein kind was.

Het kan heel lastig zijn om dit in je eentje te doen. Een hypnotherapeut kan je hierbij helpen.

Als je een probleem hebt, zoals die negatieve gedachte die je maar vasthoudt, kun je hiermee naar een hypnotherapeut gaan. Met een techniek die regressie wordt genoemd kun je dan geholpen worden om te bepalen op welk moment jouw onderbewuste een bepaalde regel heeft bedacht over hoe de wereld blijkbaar werkt.

Vaak kom je dan uit bij een gebeurtenis uit je jeugd. Het kan zijn dat een van je ouders iets heeft gezegd, dat je iets hebt gezien, dat een docent of leeftijdsgenootjes iets hebben gedaan en jij hebt toen bepaalt dat dat iets betekent.

Door nu als volwassen persoon nog een keer naar die situatie te kijken kun je jouw leefregel herschrijven. Soms is het al voldoende om je in te leven in de mensen die er op dat moment waren en soms is er meer nodig.

De hypnotherapeut heeft dan meerdere technieken bij de hand die jou helpen om jouw leefregel een update te geven, zodat je minder last hebt van die liefdeloze gedachten.

Je kunt zelfs het gevoel krijgen dat het onlogisch was dat je met die gedachte rondliep.

Praat met iemand in je omgeving

Is het nog een te grote stap voor je om naar een hypnotherapeut te gaan? Dan kan het ook al veel doen door met iemand in je omgeving te praten. Je kunt hem/haar je probleem en visie voorleggen en dan kan die persoon met de inzichten van zijn blad van zijn leefregels je vertellen hoe hij/zij het ziet.

Dit kan je kijk op de liefdeloze gedachten ook al ontzettend veranderen en je tot een verlossing brengen.

Omdenken

Anders naar je probleem kijken kan ook betekenen dat je de liefdeloze gedachte omdenkt. Als dit lastig is, is dit ook een activiteit waar een hypnotherapeut je mee kan helpen.

Een paar voorbeelden:

“Niemand wil me helpen.”

Omdenkgedachte: “Ik heb de persoon die mij kan helpen nog niet gevonden.”

“Ik sta er alleen voor.”

Omdenkgedachte: “Ik kan om hulp vragen.”

“Ik kan geen nee zeggen.”

Omdenkgedachte: “Nee zeggen is belangrijk voor mijn gezondheid en inzetbaarheid op de lange termijn.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Je kunt ook naar aanleiding van je sessie bij de hypnotherapeut hypnotische suggesties meekrijgen die je thuis kunt herhalen om je verlossing goed vast te houden.

Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“De toekomst staat niet vast.”

“Alles is uit te vogelen.”

“Ik ben goed zoals ik ben.”

“Mensen die van me houden accepteren me zoals ik ben.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw liefdeloze gedachten kun je andere suggesties meekrijgen.

Wil je meer weten over hoe hypnotherapie werkt, waarom het werkt en wat je er zelf aan hebt? Kom dan eens naar een gratis online masterclass over hypnose.

Wil je juist andere mensen helpen als coach of therapeut? Dan kun je je ook inschrijven voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden online gegeven om de continuïteit van je leertraject te waarborgen (geen coronamaatregelen die roet in het eten gooien 😉).

[1] https://peerj.com/articles/4181/

[2] https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.567836/full?utm_source=F-AAE&utm_medium=EMLF&utm_campaign=MRK_1481182_69_Psycho_20201112_arts_A

[3] https://link.springer.com/article/10.1007/BF01173748