De schepper: jij bent de god in je leven
De schepper: jij bent de god in je leven
12 oktober 2021 
6 min. leestijd

De schepper: jij bent de god in je leven

Een tijdje geleden was ik te gast bij de podcast van Ismail Ilgun, ook bekend als de treitervlogger, en daarin deed ik de uitspraak: Ik ben de schepper. Ik ben god. Hierna volgde een mooi gesprek.

Jij schept je eigen wereld

Want jij schept je eigen wereld. De wereld zit in je hoofd en die projecteer je buiten je. Wie doet dat anders? Dan ben jij de god van jouw wereld, de schepper van jouw wereld.

Hierin vonden we elkaar want in de Bijbel en in de Koran wordt hierover gesproken. Hij gaf bijvoorbeeld wat passages uit de Koran en toen dacht ik: “Eigenlijk staat het er gewoon in.”

Jij bent de schepper van je wereld. Als je dat doortrekt kun je zeggen: “Ik ben de god van mijn eigen wereld. En jij bent dat ook.”

Dus als we allemaal gemeenschappelijk de wereld creëren, dan zijn we allemaal een god. Als je dat doortrekt, is dat het gene wat we allemaal gemeen hebben.

Al het andere kan verschillen. Als we naar elkaar kijken, dan zien we een compleet ander persoon, met andere ideeën en overtuigingen.

Maar een ding hebben we wel gemeen, we zijn allemaal de schepper van onze eigen wereld.

Het woord god kan bij jou hele andere associaties teweeg brengen dan bij mij. Voor mij is God de schepper en ik schep, dus ik ben een god. Voor mij is één plus één dus twee, maar ik snap het als andere mensen dit toch een brug te ver vinden.

Maar ga maar eens voor jezelf na, wie schept deze wereld anders dan jij? Jij projecteert deze wereld. Het licht valt in je ogen en jij maakt er dan een plaatje van in je visuele cortex en dat projecteer je naar buiten toe. Je bent nog nooit uit je hoofd gestapt om te kijken hoe het werkelijk is.

Je zintuigen maken plaatjes. In Rusland zijn in de jaren zestig onderzoekers geweest die blinde mensen hebben leren lezen met hun vingers. Dit was niet met braille, maar ze hebben mensen geleerd om plaatjes te maken met die vingers. Dat kan dus.

Dus wie houd je nu voor de gek? Je zintuigen maken ergens wat van en jij projecteert dat naar buiten.

Jij creëert dat en vindt er wat van.

Je ego (ik-gevoel) en de wereld

Je kunt dit doortrekken naar dat je een verhaal projecteert. Wie doet dat dan? Dat doe “ik” en die ik van jou wil graag een god zijn. Dat ikje vindt het lekker om er een soort van erkenning voor te krijgen. Van “kijk eens, ik ben de schepper van mijn wereld”.

We zijn allemaal licht en liefde en iedereen heeft daar wat van afgesplitst door het verhaal dat we hebben.

Adam en Eva zaten in het paradijs van licht en liefde, maar we wilden meer en toen zijn we afgesplitst. En we kunnen zo weer terug, dat is een beslissing. Dit betekent dat je het licht achter het verhaal moet zien.

Dit is vaak het afleren van allerlei meningen, dingen en oordelen.

Het is ook dat jij je realiseren dat je ‘ik’ helemaal niet bestaat. Het is maar een projectie, het is maar een idee dat heel graag hetzelfde wil zijn of wil doen als God. Maar we denken vaak “wij kunnen het beter”.

Ik kan van alles beter of het verbeteren.

Misschien is dit herkenbaar voor je.

Je kunt altijd sterker worden, beter worden in muziek, beter worden in …

Dit streven naar iets dat doet je IK. Dat houdt je in principe niet tegen. Het is prima. Laat de flow van het leven maar gaan.

Dan loop je vanzelf dat pad.

Je Ik gaat dan alsnog zeggen dat hij het zelf heeft gedaan. Maar je gaat dus lekker mee in die flow en je kan doorzien dat je gewoon lekker gaat en dat het juist niet je IK is.

Alle dingen die je doet om te verbeteren en waarvan je zegt dat je dat doet zijn niet waar. Want het is al gebeurd en het is aan het gebeuren en daarna ga je dat jezelf toe-eigenen.

Dat klinkt raar, want je zult zeggen: “Ja maar ik sport toch? Ik heb toch die goal gemaakt? Ik doet toch dit of dat? Ik heb toch gewonnen? Ik, ik ik?

Ja, dat klopt allemaal. Dan eigent je IK zich dat toe. Totdat je erachter komt dat het leven je geeft wat er al is gegeven. Je had niet anders kunnen doen dan winnen.

Er zijn mensen die ook hard trainen, maar jij hebt gewonnen.

Het leven is altijd voor je.

Je kunt je dan afvragen waarom je bent gaan trainen. Dat deed je, omdat je dat zo voelde, omdat je dat ging doen. Dit is overigens iets dat meer mensen op die manier doen[1].

Waarom ben je daarna in een zwart gat gevallen dan?

Omdat dat zo moest.

Wanneer je dat kunt zien, en dit is best killing voor je Ikje, besef je: God heeft het al geregeld.

Het leven is voor jou

Als je het verhaal gewoon op zijn beloop laat, gaat het altijd een stuk beter dan hoe jij het wilt.

Ik trap altijd in de valkuil dat ik dingen ga vertragen of wil versnellen.

Op het moment vertraag ik vooral. Ergens weet ik dat ik gewoon moet loslaten en moet vertrouwen op wat er gaat gebeuren. Maar ergens zit toch een soort angst voor het licht en de kracht die ik ben. Dus niet de angst voor dat iets fout gaat.

Nelson Mandela heeft ook eens gezegd dat mensen niet bang zijn voor de duisternis, maar voor het licht dat ze zijn.

Misschien heb je het zelf ook wel eens ervaren. Dat je het gevoel hebt dat je groter bent dan je lichaam. Om dat licht te claimen, vind ik nog wel een dingetje.

Dus ik ben dat aan het oefenen door bijvoorbeeld te zeggen:

Ik ben de schepper van mijn realiteit. Dit is een verhaal en daarachter is licht.

Soms overkomt het ons dat we opeens in de spiegel kijken of ervaren en voelen

“wow, dit zijn wij gewoon. Wow, wat een kracht”

En als we die kracht durven te claimen, dan zijn alle problemen zeer snel opgelost.

Maar dat gebeurt niet, omdat je ikje zegt:

“Nee, het kan beter en je moet er hard voor werken en doen zoals het hoort.”

Maar als je dat allemaal afpelt en ziet wie je werkelijk bent, dan is het meteen opgelost.

Daar ben ik me heel erg bewust van.

Ik ben heel benieuwd of jij dit ook wel eens ervaren hebt en of je daar dan ook bang voor bent.

Want stel je voor dat je in die kracht gaat staan? Ik krijg dan het gevoel dat ik alles kwijtraak en alles krijg.

Dat klinkt ook weer heel paradoxaal.

Dat alles wat ik heb vergaard aan relaties, vriendschappen en geld allemaal wegvalt. Dat het hele verhaal oplost.

En ik krijg alles daarbij.

Als we dit met zijn allen doen en misschien hebben we er hulp bij nodig. Misschien kunnen we het allemaal doen.

We kunnen bijvoorbeeld aan elkaar denken.

Want ik denk dat we allemaal onze schepper zijn, maar ik denk ook dat we allemaal bang zijn om dat te claimen.

Maar ik denk ook dat als we dat oplossen, dat alle problemen op te lossen zijn.

Luister ook naar deze podcast:

https://open.spotify.com/episode/5nSKkLFf9WWHYo8irNGFha?si=9250a2bf7cee4304

Het besef dat je zelf de schepper bent in je leven is ook een teken van persoonlijke groei. Dit is een van de factoren die ervoor zorgt dat jij je goed voelt. Andere factoren zijn:

  • Zelfacceptatie;
  • Goede relaties met andere mensen;
  • Autonomie (kunnen doen waar je zin in hebt);
  • Het kunnen creëren van een omgeving die goed voor je is;
  • Een doel in je leven hebben[2].

Als je kijkt naar deze factoren, dan zie je eigenlijk dat je er maar weinig voor hoeft te doen. Jezelf accepteren is als het ware meegaan in de flow van jezelf. Een doel in je leven hebben kan zijn dit doel te ontdekken door in die flow mee te gaan.

Meestal creëer je vanzelf wel een omgeving die goed voor je is. Je richt je huis bijvoorbeeld in met spulletjes waar je blij van wordt. Dit doe je vaak ook op basis van gevoel, op basis van die flow.

Hulp met je Ik loslaten en jezelf als schepper zien

Het kan natuurlijk lastig zijn om de flow in je leven te accepteren en jezelf als schepper te zien.

Die flow accepteren kan eenvoudiger worden gemaakt met hypnose. Als je bijvoorbeeld altijd het gevoel hebt dat alles zwaar is en dat je overal hard voor moet werken, kun je met behulp van hypnose achterhalen waar dat gevoel vandaan komt en het loslaten.

Je kunt de flow in je leven accepteren en leren dat het leven voor jou is. Dit kan bijvoorbeeld met visualisaties, het ophalen van herinneringen waarin dit heel duidelijk was en door hypnotische suggesties te herhalen.

Hoe dit allemaal precies werkt leg ik uit in de gratis online masterclass over hypnose.

Wil je meer weten over hypnose en hoe je hiermee jezelf en andere mensen kunt helpen? Schrijf je dan direct in voor een van onze opleidingen.

Bronnen:

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ev.20284

[2] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1111/1467-8721.ep10772395?journalCode=cdpa

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen