Verslaafd aan nicotine kauwgom: Wat nu?
Verslaafd aan nicotine kauwgom: Wat nu?
26 januari 2018 
5 min. leestijd

Verslaafd aan nicotine kauwgom: Wat nu?

Je bent gestopt met roken, jeej! Maar nu ben je verslaafd aan de nicotine kauwgom en die begint je stiekem eigenlijk ook de neus uit te hangen. In plaats van een relaxte rookpauze pak jij nog maar zo’n kauwgompje. Je voelt je hierdoor misschien een beetje minderwaardig en daarom ben je waarschijnlijk ook op dit blog gekomen, want stoppen met roken is 1 ding, maar hoe kom je dan weer van die nicotine kauwgom af? Want eigenlijk heb je alleen de vorm van het krijgen van nicotine veranderd, je bent nog steeds verslaafd.

Om daarachter te komen kun je dit blog verder lezen.

“Gezonde” vervangers van sigaretten zijn vaak nog steeds een bron van nicotine. Hét verslavende goedje waardoor je nu ook niet meer kunt stoppen met kauwgom kauwen. Nu kun je denken dat je dan maar gaat vapen of een elektronische sigaret moet gaan roken om weer van die nicotine kauwgom af te komen.

Dit kan een goed idee zijn.

Uit onderzoek blijkt dat rokers die gestopt zijn vaak minder afhankelijk zijn van hun elektronische sigaret dan van nicotine kauwgom.

Een andere reden waarom dit een goed idee kan zijn is omdat nicotine kauwgom kauwen niet helemaal zonder risico’s is. Uiteraard is het veel veiliger dan roken en wetenschappelijk gezien zijn er geen nadelige lange termijn effecten van het nicotinekauwen.

Echter, gebruikservaringen laten een ander beeld zien, mensen krijgen bijvoorbeeld last van:

  • Nachtmerries
  • Misselijkheid
  • Maagproblemen
  • Hoge bloeddruk
  • Vervroegde kaalheid
  • Oogproblemen
  • Droge huid

Tot zover de praktische kant van het verminderen van de nicotine inname.

De verslaving stoppen in plaats van vervangen

Zoals gezegd wilde je waarschijnlijk stoppen met roken en gewoon niet verslaafd zijn. In plaats van niet verslaafd zijn heb je gewoon de ene verslaving ingeruild voor de andere verslaving.

Ontzettend frustrerend!

Misschien wilde je juist geld besparen en hoewel die nicotine kauwgom goedkoper zijn dan sigaretten, het is nu ook niet bepaald gratis.

Om de verslaving te stoppen is het daarom van belang om triggers of oorzaken van deze verslaving in kaart te brengen.

Houd een dagboek bij

Om te achterhalen waarom en wanneer je nicotine kauwt kun je bijhouden op wat voor momenten je zo’n kauwgompje pakt. Let bijvoorbeeld op de volgende zaken:

  1. Met wat voor activiteit ben je bezig?
  2. Ben je alleen of zijn er mensen om je heen?
  3. Als er mensen om je heen zijn, wat voor mensen zijn dit dan?
  4. Heb je een bepaalde emotie of spanning?
  5. Heb je dorst of honger?

Door deze vier vragen te beantwoorden kun je achterhalen of je kauwgom kauwt als je je verveelt, als je bepaalde mensen om je heen hebt, als je stress hebt of juist om honger te onderdrukken.

Als je nicotine kauwgom kauwt omdat je je verveelt

Kom je erachter dat verveling ervoor zorgt dat je een kauwgompje pakt? Dan is het belangrijk om te achterhalen waarom je dat ziet als oplossing voor de verveling en niet eerst andere manieren vindt om de verveling het hoofd te bieden.

Je kunt bijvoorbeeld verveling tegengaan door filmpjes op YouTube te kijken, te gaan lezen, schilderen, schrijven of wat dan ook, maar iets houdt je tegen om activiteiten te ondernemen om je niet te vervelen op het kauwgompje na.

Een hypnotherapeut kan je helpen te achterhalen welke overtuigingen je hebt over het vinden van voldoende uitdaging in je leven. Deze overtuigingen gaan in dit soort gevallen vaak over sociale angsten “Wat denken mensen van mij als ik dit doe?” of “Ben ik wel goed genoeg?”

Dit soort angsten kan een hypnotherapeut je mee helpen, bijvoorbeeld om je gevoel zelfvertrouwen te versterken.

Als je nicotine kauwgom kauwt door bepaalde mensen om je heen

Collega’s die alleen kritiek lijken te hebben, een evaluatiegesprek, je schoonmoeder, die vervelende oom. Mensen kunnen om allerlei redenen stress geven. Ook in dit geval kan een hypnotherapeut je helpen met kalmeringstechnieken en overtuigingen waardoor je niet dat stomme kauwgompje nodig hebt.

Ten eerste kun je gebruikmaken van mindfulnesstechnieken om kalm te blijven tijdens vervelende gesprekken. Hierdoor blijf je bij de informatie van het gesprek en ga je niet tijdens het gesprek fantaseren over mogelijk ontslag of een familieruzie die gewoon niet meer bij te leggen is.

Hierdoor kun je ook nog eens beter inspelen op de problemen die aangekaart worden.

Daarnaast kan de hypnotherapeut je ook helpen met je sociale overtuigingen, waarom is het belangrijk wat je schoonmoeder van je denkt? Zolang je niet in haar huis woont en je partner jou op nummer 1 zet in plaats van zijn/haar moeder?

Dit soort overtuigingen kunnen achterhaald worden met een Socratisch Gesprek. Hierin wordt de “waarom” vraag een aantal keer herhaald om bij de kern van je gedachten te komen.

Daarbij kun je ook technieken leren om niet alleen kalm te blijven, maar ook om met meer zelfvertrouwen het gesprek aan te gaan. Bij een presentatie voor collega’s zijn er bijvoorbeeld meerdere manieren om de angst voor de presentatie te verminderen.

Nicotine kauwgom kauwen als je stress hebt

Algemene stress is erg vervelend. Je hebt het gewoon druk druk druk en maakt je zorgen over of je alles wel klaarspeelt. Zoveel te doen in zo weinig tijd.

De nicotine kauwgom gaat je echter niet altijd helpen om te kalmeren. In plaats daarvan moet je meer zoeken naar de oorzaken van stress en praktische stappen zetten om de stress te verminderen.

Ten eerste kun je beginnen met de praktische stappen om stress te verminderen:

Stap 1: Begin je dag met meditatie

’s Ochtends kan de stress je al naar de keel vliegen. Je moet dit doen en dat doen, nu dus ook nog mediteren. Zet desnoods de wekker 10 minuten eerder. Wat je gaat doen is rustig op je bed zitten of in een speciaal gemaakt meditatiehoekje. Daar ga je eerst gewoon 10 minuten je focussen op je ademhaling en verder niets. Dit is best lastig, maar oefening baart kunst.

Hierdoor verlaag je namelijk de hoeveelheid stresshormonen al aan het begin van de dag, en daardoor heb je gedurende de rest van de dag minder last van stress.

Stap 2: Gebruik mindfulness

Tijdens je drukke schema ben je waarschijnlijk aan het denken over je drukke schema. Hierdoor je is je focus niet bij de taak waarmee je bezig bent. Door juist mindfull te zijn en op te letten op wat je doet en niet op wat je gaat doen kun je beter in de flow raken en hierdoor krijg je jouw taken sneller (en beter) van je to-do-lijstje af.

Stap 3: Achterhaal waarom je eigenlijk stress krijgt en zoveel taken op je neemt

Voor deze stap kun je hulp inschakelen van een hypnotherapeut. Zoals gezegd kunnen mensen en situaties zorgen voor veel stress, maar waarom eigenlijk? Samen met een hypnotherapeut kun je achterhalen van welke situaties je last krijgt van stress.

Vervolgens kun je met regressie achterhalen waar die overtuiging die zo’n situatie zo stressvol maakt vandaan komt. Tijdens regressie ga je terug naar een gebeurtenis in je leven die bepalend is geweest voor een overtuiging. Vervolgens kun je met meer emotionele afstand naar die gebeurtenis kijken om te zien of die overtuiging wel zo logisch is als hij altijd heeft geleken.

Kauwgom kauwen als je eigenlijk dorst of honger hebt

Eten is iets leuks, maar ook iets dat sommige mensen koste wat het kost willen voorkomen. Het kauwen van kauwgom met nicotine geeft een kalmerend gevoel waardoor de honger niet zo belangrijk lijkt.

Toch is het dan verstandig om eerst een groot glas water te drinken, want gevoelens van honger en dorst worden nog weleens met elkaar verward.

Vervolgens is het ook hier van belang om te achterhalen waarom je liever kauwt dan eet. Doe je dit om niet te snacken of om echt niet te eten? En welke alternatieven zijn er dan?

Hypnose kan bijvoorbeeld helpen met gezond eten.

Net als met stoppen met roken, kan stoppen met nicotine kauwgom met behulp van hypnose. Vooral overtuigingen over nicotine kauwgom, stress en andere factoren spelen een belangrijke rol in de reis naar gewoon helemaal nergens verslaafd aan te zijn.

Wil je weten hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar een gratis online masterclass of volg een opleiding aan het Hypnose Instituut Nederland.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

verslaafd aan nicotine kauwgom

Bronnen:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0376871614019863

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
irene
Door

irene

op 30 Jan 2018

en als je wil stoppen met roken

Reactie plaatsen