Werk privébalans vind ik eigenlijk een aparte term. Alsof je een koorddanser bent om “balans te krijgen in je werk en privé”, terwijl je eigenlijk gewoon wilt dat privé een groter deel van je leven is dan werk.
Dus wat dat betreft is de “balans” ver te zoeken.
De vraag is eigenlijk, hoe zorg je ervoor dat je werk er niet voor zorgt dat je privé helemaal uit balans raakt en je daardoor in de problemen komt met je relaties, met je partner, kinderen, familie en vrienden?
In dit blogartikel gaan we dieper in op wat de werk-privébalans nu verstoort, wat je kunt doen om dit te verbeteren en hoe hypnose helpt.
Wat goed is om te weten is dat het voor werkgevers belangrijk is dat je 50-50 werkt en tijd voor je privéleven hebt, omdat dit iets zegt over hoe betrokken je bent bij het bedrijf. Als je je ook goed voelt bij je werk en betrokken bent, kan dit er zelfs voor zorgen dat je langduriger inzetbaar bent dan anders[1]. Misschien werk je wel door nadat je met pensioen mag gaan.
Als je werk-privébalans niet in orde is, zorgt dit vaak voor stress en dat zorgt weer voor gezondheidsproblemen. Onderzoek laat ook zien dat mensen die een slechte werk-privébalans hebben vaker gezondheidsproblemen hebben[2].
Invloeden op je werk-privébalans
Er zijn allerlei factoren die invloed hebben op je gevoelens van een goede balans. Negatieve invloeden zijn:
- Onregelmatige werkuren
- Onduidelijkheid over je rol
- Rollen die conflicteren
- Onveiligheid op het werk
- Te hoge of te lage werkdruk
- Onredelijke vergoeding (te laag loon)
Een van de voordelen die de corona-periode ons heeft gegeven is dat thuiswerken normaler is geworden en dat werkgevers nu ook verplicht zijn dit mogelijk te maken. Thuiswerken helpt namelijk wel om je werk-privébalans te verbeteren, in ieder geval als je niet ook nog je kinderen thuisscholing moet geven vanwege corona. Dus in normale tijden kan het helpen, omdat je in ieder geval al niet in de file staat om naar je werk te gaan.
Ook moet je met thuiswerken in de gaten houden dat je niet ’s avonds of in het weekend alsnog gaat werken. Wees dan ook streng voor jezelf om de werk-privébalans goed te houden.
In Duitsland is het zelfs illegaal dat een leidinggevende je na werktijd belt voor het een of ander. Zo belangrijk is dit!
Zelfbeeld en werk-privébalans
Je zelfbeeld heeft een positief effect op je werk-privébalans.
Als je het idee hebt dat je goed bent in je werk, is dat goed voor je energie en dat je dus een goede werk-privébalans hebt. Je werk slurpt dan niet al je energie op.
Meer zeggenschap over wanneer je werkt (zoals zelf je uren kunnen bepalen) helpt ook om de balans te verbeteren(bron 1).
Als je collega’s hebt, of een leidinggevende, die je helpen op stressvolle momenten in je leven helpt dit ook om een goede werk-privébalans te ervaren en daardoor gelukkiger te zijn[3].
Er zijn dus veel factoren die je werk-privébalans beïnvloeden. Daarnaast is er ook veel wat je zelf kunt doen om een betere werk-privébalans te ervaren.
Mindfulness voor je werk-privébalans
Een manier waarop je kunt merken dat je werk-privébalans niet in orde is, is dat je op je werk de hele tijd aan thuis denkt en als je thuis bent denk je aan wat je op je werk moet doen.
Dit is erg onhandig en zorgt er niet voor dat je je goed kunt focussen op je werk of op je gezin.
Training in mindfulness kan dan veel doen om je focus te kunnen houden bij waar je bent. Focus op je werk als je aan het werk bent, en focus op je gezin (of andere privéaangelegenheid) als je thuis bent.
Onderzoek laat zien dat dit helpt om conflicten te voorkomen en om tevredener te zijn over je werk-privébalans[4].
Een hypnotherapeut kan mensen die dit lastig vinden helpen om zich bewuster te zijn van hun gedachten en mindfulness toe te passen als dit nodig is.
Hypnose voor je werk-privébalans
En daarmee komen we ook op hypnose voor je werk-privébalans. Onderzoek laat zien dat hypnotherapie op het werk helpt om emotionele uitgeputheid te veranderen en het aanpassingsvermogen van mensen te verbeteren[5].
Het helpt om stress en angst te verminderen en het verbetert daardoor je welzijn.
Hoe doet hypnose dit nu eigenlijk?
In eerste instantie is het goed om te weten dat de hypnotische staat op zich al veel ontspanning brengt. Ontspanning is nodig om in de hypnotische staat te komen. Een hypnotherapeut moet hierom altijd een veilige omgeving creëren, zodat iemand zich veilig genoeg voelt om zich te ontspannen.
Dit wordt onder andere gedaan door een comfortabele temperatuur en comfortabele stoelen of banken waarop mensen helemaal kunnen ontspannen. Zelfs de nekspieren hoeven iemands hoofd dan niet meer in de lucht te houden.
Vervolgens kan er een gesprek worden gevoerd over waarom er nu bijvoorbeeld geen goede werk-privébalans is. Waarom werk je altijd over? Waarom denk je altijd aan je partner of kinderen als je op je werk bent?
Dit geeft een hypnotherapeut handvatten over onderliggende overtuigingen die ervoor zorgen dat je het lastig vindt om een goede balans te vinden.
Als je tijdens het werk bijvoorbeeld alsnog veel bezig bent met je thuissituatie kan dit liggen aan het lastig vinden om voor jezelf te kiezen. Zeker als je werk iets is wat je heel leuk vindt om te doen.
Als je thuis toch de hele tijd nog eventjes dit en dat aan het doen bent voor je werk kan het zijn dat je het lastig vindt om zakelijk gezien je grenzen aan te geven. Ook dat ligt ergens aan.
De oorzaak van de disbalans vinden
Na dit “voorgesprek” kan een hypnotherapeut je helpen om de oorzaak van de disbalans te vinden. Meestal krijgen mensen dan de suggestie om terug te gaan naar het eerste moment waarop een bepaald gevoel er was, zoals het gevoel dat…
- Je geen “nee” mag zeggen.
- Je gezin het belangrijkste is van alles.
- Jij altijd klaar moet staan voor iedereen.
- Werk het belangrijkste is van alles.
- Enz. enz.
De suggestie hangt af van jouw probleem met de werk-privébalans. Je doet dan een regressie.
De meeste mensen komen dan uit op een herinnering uit hun kindertijd. Misschien MOEST huiswerk afgemaakt worden ondanks dat je broertje of zusje de volgende dag jarig was en je graag wilde meehelpen met de cadeaus.
Misschien werd je gepest en liet je het maar over je heenkomen.
Het kan van alles zijn. Dit is voor iedereen verschillend.
Vervolgens helpt een hypnotherapeut je om iets te doen met die herinnering om de overtuiging te “repareren”, zodat je bijvoorbeeld wel op je werk of in je privé je grenzen kunt aangeven, zodat je voor jezelf kunt kiezen, zodat jij je leven kunt leiden zoals je dat diep van binnen écht wilt.
Gedrag veranderen om je balans te herstellen
Die reparatie kan weer uit andere technieken bestaan die je beïnvloeden zodat je jouw gedrag verandert. Dit gaat dan vanzelf.
Als een angstige gebeurtenis voor de overtuiging heeft gezorgd kan de Fast-fobia techniek gebruikt worden.
In deze techniek stimuleer je het besef dat die situatie over is en dat jouw stressreactie niet meer nodig is om bepaalde problemen te overwinnen. In plaats daarvan kun je rustig reageren en meer vanuit je eigen behoefte communiceren om voor elkaar te krijgen wat je voor elkaar wilt krijgen.
Ligt het probleem meer in de relationele sfeer? Dan kan een sociaal panorama, of een gesprek tussen je innerlijke kind en die andere persoon helpen om het probleem om te lossen.
Je zorgt er dan voor dat mensen de juiste positie in je leven krijgen. Als mensen te dicht bij je staan, zet je ze verder weg.
Als je nog iets niet hebt uitgesproken tussen jou en je ouders of andere familieleden, dan kun je dit doen in een visualisatie in je gedachten. Zelfs als die persoon al overleden is.
De techniek werkt dan nog steeds.
Voor de verwerking van bepaalde gevoelens maakt het namelijk niet uit of je iets daadwerkelijk met de andere persoon bespreekt, of dat je dat in gedachten doet. En zeker met begeleiding van een hypnotherapeut zorg je ervoor dat je er alles uithaalt wat je nodig hebt.
Als vanzelf zal je gedrag dan veranderen, zodat jij je werk-privébalans eenvoudiger in de gaten en op orde houdt.
Hypnose leren
Ben jij coach voor een betere werk-privébalans of werkplezier of wil je zelf gewoon meer doen om je werk-privébalans te verbeteren? Dan is kennis van hypnose onmisbaar.
Met deze technieken help je jezelf en anderen om het potentieel in jezelf te vinden en uit het leven te halen wat je eruit wilt halen.
Kom eens naar een gratis masterclass voor een kennismaking.
Of schrijf je gelijk in voor een van onze evenementen of opleidingen.
Bronnen: