Zelfdestructief: Hypnose voor als je jezelf in de weg zit
17 mei 2024 
6 min. leestijd

Zelfdestructief: Hypnose voor als je jezelf in de weg zit

Iemand die zelfdestructief is kan het eigenlijk niet geloven dat het leven eens goed gaat en moet dan iets doen om toch weer dat vervelende gevoel te krijgen, waarvan hij of zij denkt dat het bij hem hoort.

Mensen die namelijk last hebben van weinig eigenwaarde, een laag zelfvertrouwen en/of schuldgevoel kunnen zelfdestructief worden, juist op het moment dat het leven wat beter gaat. Doordat ze het gevoel hebben dat ze dit niet verdienen kunnen ze dan last krijgen van zelfdestructieve gedachten en zelfs zelfdestructief gedrag.

Zelfdestructieve gedachten

Iemand wordt niet zomaar zelfdestructief. Hier gaan vaak eerst zelfdestructieve gedachten aan vooraf. Mensen hebben dan een soort gedachtestem in hun hoofd die allerlei negatieve gedachten spuwt. Hierbij worden mensen dan vaak ook boos. Dit gaat vaak vooraf aan zelfdestructief gedrag[1].

Maar ook dit soort negatieve gedachten ontstaan niet zomaar. Mensen die in hun kindertijd last hebben gehad van misbruik of ander trauma waarbij grenzen overschreden werden, zoals ongewenst kussen of aangeraakt worden, hebben in hun volwassen leven vaker last van zelfdestructieve gedachten en gedrag[2].

Ook kan het onderbreken van wie je verzorgers zijn, zoals door een scheiding of het overlijden van een van de ouders ervoor zorgen dat mensen op latere leeftijd last krijgen van zelfdestructief gedrag[3].

Iets ergs meemaken is niet altijd een voorwaarde voor zelfdestructief gedrag. Ook mensen met mentale problemen, zoals met een borderline stoornis, kunnen last hebben van zelfdestructief gedrag en gedachten. Mensen die erg neurotisch zijn, extravert zijn en die dingen graag “goed” willen doen en die een borderline hebben lopen een hogere kans op zelfdestructief gedrag[4].

Depressieve klachten en andere mentale stoornissen zorgen ook vaak voor negatievere gedachten en zelfdestructieve gedachten.

Zelfdestructief gedrag

Bij zelfdestructief gedrag kun je denken aan jezelf pijn doen en zelfs het plegen van zelfmoord (bel 113 als je hierover nadenkt). Zelfdestructief gedrag kan ook een stuk minder duidelijk zijn, zoals wanneer je je gezondheid verwaarloosd of gevaarlijke situaties negeert en je dus geen veiligheid opzoekt. De subtielere vormen van zelfdestructief gedrag zie je vaak bij mensen die last hebben van een verslaving[5].

Herkennen van zelfdestructief zijn

Het is niet altijd even duidelijk voor mensen dat ze last hebben van zelfdestructieve gedachten of gedrag. Een aantal symptomen hiervan zijn:

  1. Jezelf beschadigen (door krassen of branden).
  2. Je gebruikt veel te veel drank of drugs.
  3. Je rijdt roekeloos of doet aan onbeschermde seks.
  4. Je zorgt niet meer goed voor jezelf (wassen, gezond eten, regelmatig bewegen).
  5. Je saboteert je werk of school, zodat je niet succesvol wordt.
  6. Je blijft denken aan gedachten over zelfhaat, schuld of schaamte.
  7. Je denkt niet dat je situatie ooit beter wordt.
  8. Je bent pessimistisch over de toekomst.
  9. Je doet niet meer aan vrienden en/of familie.
  10. Je maakt ruzie met familie, vrienden en/of collega’s.

Herken je dit bij jezelf of anderen? Vraag dan om hulp. Er is namelijk wel een leuke toekomst. De beste tijd uit je leven komt nog.

Behandeling om zelfdestructief zijn te stoppen

Over het algemeen krijgen mensen cognitieve gedragstherapie om te stoppen met ongezonde gedachte en gedragspatronen en dat wordt ook ingezet tegen zelfdestructief gedrag. Daarbij helpt het ook om meer te leren over het reguleren van je emoties[6].

Voor jongeren wordt hier vaak ook familietherapie aan toegevoegd[7].

Voor mensen die last hebben van zelfdestructieve gedachten en gedrag door depressie geldt dat hypnose in combinatie met cognitieve gedragstherapie goed helpt om de depressie te behandelen. Dit gaat vaak sneller met hypnose dan wanneer er alleen cognitieve gedragstherapie wordt gebruikt zonder hypnose[8].

Hypnotherapie kan ook heel goed gebruikt worden om zelfdestructief gedrag en gedachten te stoppen. In een onderzoek naar een vrouw die last had van dit soort gedachten kwam naar voren dat het hielp om in bepaalde situaties minder negatief te denken en juist positiever te zijn[9].

In haar behandeling werd er aandacht besteed aan haar zelfbeeld, persoonlijkheid, stemmingen, stress en fysieke symptomen. Ze werd geholpen met progressieve ontspanning, visualisaties, het herstructureren van haar gedachten en het oefenen van nieuw gewenst gedrag[10].

Ook voor daadwerkelijk zelfdestructief gedrag kan hypnotherapie een rol spelen. In een onderzoek naar het gebruik van hypnotherapie bij jongeren die zichzelf wat aandeden kwam namelijk naar voren dat dit werkt om jongeren te laten stoppen met zichzelf beschadigen[11].

Hypnose om zelfdestructief gedrag te stoppen

Hypnose werkt dus om zelfdestructief gedrag te stoppen, maar hoe werkt dat dan? Zoals gezegd werden er technieken gebruikt als progressieve ontspanning, visualisaties en het herstructureren van gedachten en gedrag.

Als je een hypnotherapeut bent en je gaat mensen helpen die zelfdestructief bezig zijn is het ten eerste van belang om te achterhalen welke overtuigingen hiervoor zorgen.

Overtuigingen achterhalen

Overtuigingen zijn gedachten die mensen hebben over hoe de wereld werkt en hoe zijn daarin “horen” te functioneren. Die zijn voor iedereen verschillend, maar veel van die overtuigingen ontstaan in de kindertijd.

Dit verklaart ook waarom kinderen die te maken krijgen met misbruik en volwassenen die over hun grenzen heengaan in hun volwassen leven moeite hebben om hun grenzen goed te bewaken en om positief over zichzelf te denken.

Die overtuigingen geven een hypnotherapeut namelijk goede handvatten voor de technieken die gebruikt kunnen worden om zelfdestructief gedrag te behandelen.

Zelfvertrouwen verbeteren

Als iemand zichzelf waardeloos vindt, en daardoor zelfdestructief wordt, is het belangrijk om de overtuigingen over zichzelf te verbeteren en zelfliefde te versterken.

Om mensen hiermee te helpen leren we bij het Hypnose Instituut Nederland de techniek van de magische spiegel. Dit is vaak een techniek die aan het einde van een sessie wordt gebruikt. Op die manier wordt het zelfvertrouwen verhoogd en wordt het idee van wat er allemaal te genieten en te bereiken valt in het leven nog vaster in het onderbewuste geplaatst.

Immers, zonder een positief zelfbeeld is het lastig om zelfdestructief gedrag te stoppen.

Zelfdestructieve patronen doorbreken

Ook kun je als hypnotherapeut mensen helpen om patronen te herkennen en te doorbreken. Hiervoor help je mensen ook met een beetje mindfulness en het herkennen van hoe emoties voelen in hun lichaam.

Dit gevoel is sowieso belangrijk tijdens hypnotherapie, omdat je daarmee controleert hoe effectief de gebruikte technieken zijn.

Door de patronen in kaart te brengen kan een hypnotherapeut helpen door dit patroon eens even helemaal omver te gooien. Dit kan bijvoorbeeld door een bizarre visualisatie. En visualisaties kunnen ook gebruikt worden om het onderbewuste te laten zien dat bepaalde levensperiodes nu echt voorbij zijn.

Een nare ervaring of periode uit je kindertijd is namelijk niet meer aan de hand en daarom is het laten zien dat dit voorbij is ook belangrijk, zodat het onderbewuste kan stoppen met zichzelf saboteren.

Dit soort technieken helpen ook met het herstructureren van gedachten.

Herstructureren van gedrag

Gedrag veranderen is vaak iets wat volgt op het veranderen van gedachten. Echter, je kunt mensen ook helpen door ongewenst gedrag te vervangen door gewenst gedrag. Als iemand bijvoorbeeld bij bepaalde gevoelens zichzelf gaat krassen, kan dit vervangen worden door juist een kleine work-out te doen of door zichzelf een knuffel te geven.

Dit soort technieken kunnen voor allerlei problemen gebruikt worden. Zo heb ik ooit eens een vrouw geholpen die in plaats van een koekje eten in de keuken haar vloer ging schoonmaken. Hierdoor viel ze af en was haar keuken schoner dan ooit.

Hoe snel werkt hypnotherapie?

Het leuke aan hypnotherapie is dat dit vaak sneller werkt dan normale psychotherapie. Hierdoor zijn mensen vaak in drie sessies van hun probleem af. Dit kan ook heel goed gelden voor zelfdestructief gedrag.

In de eerste sessie verken je de problemen en vraag je de cliënt naar wat hij of zij denkt wat de reden is waarom ze zelfdestructief zijn. Tijdens dit gesprek kun je alvast verkennen hoe iemand denkt en hoe meegaan de persoon is.

Ook leg je dan uit wat hypnose is en wat mensen ervan kunnen verwachten. Je kunt mensen dan ook in hypnose brengen en alvast helpen met een ontspanningsoefening zodat ze weten hoe het voelt en dat het helemaal veilig is.

In de tweede sessie wordt vaak het “werk” gedaan om overtuigingen te veranderen en gedachten te herstructureren, zodat ze stoppen met zelfdestructief gedrag. In deze sessie kan de cliënt ook huiswerk krijgen in de vorm van zelfhypnose.

In de derde sessie, meestal een week of 2 later, wordt gekeken hoe het leven van de cliënt is verbeterd en of het probleem ook daadwerkelijk is opgelost. Zo niet, dan ga je nog even verder met de technieken om alles goed te transformeren.

Jouw leven transformeren met hypnose

Jezelf of andere mensen transformeren kan met kennis van hypnose. Wil je mensen helpen die vastzitten in de vicieuze cirkel van zelfdestructief gedrag? Dan kan kennis van hypnose ontzettend handig zijn.

Kom eens naar de gratis masterclass om meer te leren over de basis van hypnose.

Of schrijf je gelijk in voor een van onze evenementen of opleidingen zodat jij als coach of therapeut mensen kunt helpen.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen