Zelfzorg stimuleren met hypnotisch goede zelfzorg tips
03 februari 2025 
6 min. leestijd

Zelfzorg stimuleren met hypnotisch goede zelfzorg tips

Zelfzorg is ontzettend belangrijk. Het gaat eigenlijk over alles wat met je gezondheid te maken heeft, zowel fysiek als mentaal. Je kunt zelfzorg zien als dat je je eigen beste vriend bent. Zoals jij voor een vriend of vriendin zou zorgen, zo goed moet je eigenlijk ook voor jezelf zorgen.

Zelfzorg betekenis

De betekenis van zelfzorg is dat je aandacht besteedt aan het verbeteren van je welzijn. Dit kan dus op meerdere manieren, zoals door te letten op je voedingspatroon, beweging, ontspanning en slaap.

Het gaat zelfs over het verbeteren van de band met mensen om je heen, of zelfs je huisdier, omdat dat je gewoon een goed gevoel geeft.

Je zou denken dat iedereen onbewust wel aan zelfzorg doet, maar dat is helaas niet het geval. Veel mensen worden nog steeds geleefd.

  1. Je wordt geleefd door je werk.
  2. Je wordt geleefd door je familie.

Je kiest in ieder geval niet meer zelf goed voor je dagelijkse activiteiten en voordat je het weet ben je uitgeblust en op.

Het is belangrijk om aan zelfzorg te doen voor je eigen welzijn en zelfs om vroegtijdig overlijden te voorkomen[1].

Er zijn een aantal dingen die het lastig maken om goed voor jezelf te zorgen, namelijk:

  1. Niet weten hoe je van gezondheid een gewoonte maakt.
  2. Veerkracht na een stressvolle gebeurtenis in het leven (om zelfzorg weer op te pakken).
  3. De invloed van cultuur op zelfzorg keuzes (denk aan zorgtaken die vooral bij vrouwen worden neergelegd).
  4. Zelfzorg als je een mentaal probleem hebt (denk aan depressie en angsten).
  5. Zelfzorg als je chronisch ziek bent.
  6. Invloed van anderen op zelfzorg.

Zelfzorg tip 1: Gewoonte maken van zelfzorg

Op 1 januari schrijven veel mensen zich in bij de sportschool en besluiten ze om “alles” anders aan te pakken vanaf dat moment.

Alleen dat helpt je vaak niet om van zelfzorg een gewoonte te maken. Als er dan iets stressvols gebeurt wat tijdelijk je aandacht nodig heeft kan het daarna lastig zijn om “alles” weer op te pakken, omdat het niet echt een gewoonte van je is.

Het is niet voor niets dat in februari de sportscholen alweer een stuk leger zijn dan in de eerste week van januari.

In plaats daarvan kun je beter elke 30 dagen iets nieuws in je dagelijkse routine brengen.

Denk bijvoorbeeld aan beginnen met elke dag 1 groene smoothie nemen. Die kun je bijvoorbeeld nemen als ontbijt, of tussendoortje om 4 uur (in plaats van de cup’a soup).

Als je dit 30 dagen hebt gedaan, is het veel natuurlijker voor je om dit vol te houden. Zelfs tijdens stressvolle momenten.

Vervolgens kun je een andere gewoonte erbij nemen, zoals elke dag beginnen of eindigen met een wandeling of zelfs hardlopen of een andere sport.

Na 30 dagen ga je het voelen als een gemis als je dit niet doet. De gewoonte zit dan in je systeem.

Dan kun je zeggen dat je elke dag een vriend of familielid ten minste een berichtje stuurt op whatsapp. Al is het alleen maar om op de hoogte te blijven van hun leven en hen een update te geven over jouw leven. Voordat je het weet zitten je weekenden vol met leuke activiteiten die ervoor zorgen dat je jezelf oplaadt.

Of, als je juist al te veel tijd aan familie en vrienden besteedt, je besluit meer mindfulness toe te passen en beter na te denken voordat je ergens “ja” op zegt. Het bewaken van je grenzen is ook een vorm van zelfzorg.

Ook is ontspanning belangrijk om in je zelfzorg routine te brengen. Zoals dat je elke dag 15 minuten even helemaal niets “moet”.  Misschien ga je gewoon op de bank hangen, misschien even mediteren, of even een boek lezen. Als het maar iets is wat NIET moet, maar iets is waardoor jij jezelf oplaadt.

Zelfzorg tip 2: Zelfzorg activiteiten

Om je op een paar ideeën te brengen voor zelfzorg een klein lijstje van leuke zelfzorg activiteiten:

  1. Een spa dagje.
  2. Naar de schoonheidsspecialist gaan.
  3. Yoga.
  4. Fitness.
  5. Hardlopen.
  6. Afspreken met vrienden.
  7. Zelf koken en niets uit pakjes (zodat het lekker gezond is).
  8. 8 uur slapen.
  9. Pyjama dag.
  10. Wandelen (in de natuur).
  11. Voetballen met vrienden (of op een vereniging).
  12. Een leuk boek lezen.

Zelfzorg tip 3: bewustzijn van je cultuur

Misschien lees je al deze leuke vormen van zelfzorg en denk je bij jezelf “Ja, maar ik moet voor mijn kinderen/ouder/partner zorgen.”

Denk dan eens even heel goed na of dat wel zo is. Als je bijvoorbeeld een vrouw bent kan het zijn dat iedereen het heel normaal vindt dat jij allerlei zorgtaken op je neemt. Maar vaders kunnen ook voor kinderen zorgen. Als je broers hebt, kunnen die ook mantelzorgen voor je ouders. Je partner is volwassen en kan ook voor zichzelf zorgen.

Als het dus door je cultuur komt (en ja, ook de Nederlandse cultuur heeft hier nog last van) is het tijd om je grenzen aan te geven en mensen te wijzen op alternatieven.

Een hypnotherapeut kan je helpen om het makkelijker te maken om je grenzen aan te geven en mensen in je omgeving die jouw aandacht vragen te wijzen op alternatieven.

Zelfzorg tip 4: Zelfzorg ondanks je depressie

Een depressie of andere mentale problemen kunnen het erg lastig maken om goed voor jezelf te zorgen. De gevoelens van hopeloosheid en dat het geen zin heeft kunnen roet in het eten gooien.

Als je mij langer volgt dan weet je dat ik niet geloof in depressie hebben. Het is immers niet iets wat je vast kunt houden, maar het is iets wat je doet.

Een depressie is namelijk ook te herkennen aan je gedrag en je gedrag heeft ook invloed op het oplossen van een depressie.

Een depressie kan zonder medicijnen behandeld worden met cognitieve gedragstherapie, maar recentelijk (2021) is ook onderzocht of alleen het aanpassen van daadwerkelijk gedrag ook werkt tegen depressie en dat bleek het geval.

In dit onderzoek moesten mensen met een depressie bijvoorbeeld leuke activiteiten ondernemen en hun zelfcontrole verbeteren[2].

Zelfcontrole kan dan bijvoorbeeld gaan over dat je aandacht blijft houden voor gezond eten, regelmatig bewegen en regelmatige ontspanning. Ondanks dat je door de depressie het liefst helemaal niets doet en alleen comfortfood eet.

De leuke activiteiten kunnen zijn dat je afspreekt met vrienden of zelfs eens naar een pretpark gaan.

Dus ergens is bewust je depressie niet doen, maar doen alsof je normaal bent ook een manier om alsnog van je depressie af te komen.

Als je hier moeite mee hebt kan een hypnotherapeut je helpen om toch weer wat vrolijker in het leven te staan (ook al kun je je dat nu misschien niet voorstellen).

Zelfzorg tip 5: Zelfzorg ondanks chronische ziekte

Een chronische ziekte kan zelfzorg ook lastiger maken. Als je bijvoorbeeld last hebt van fibromyalgie kan bewegen moeilijk worden, maar toch is het belangrijk om dit te blijven doen.

De sleutel is dan om een bewegingsvorm te vinden die bij je past. Zwemmen kan bijvoorbeeld populair zijn bij ziekten die veel pijn veroorzaken.

Een hypnotherapeut kan je helpen om de focus te verleggen van wat je niet kunt, naar wat je allemaal nog wel kunt. Op die manier wordt zelfzorg een stuk eenvoudiger.

Zelfzorg tip 6: Zelfhypnose

Ontspanning is ook een belangrijke stap in zelfzorg en met zelfhypnose creëer je niet alleen ontspanning, maar kun je ook onbewuste overtuigingen die je belemmeren in zelfzorg transformeren.

Er zijn meerdere vormen van zelfhypnose. Als je zelfhypnose geleerd hebt van een hypnotherapeut kun je jezelf in de hypnotische staat brengen en de tijd gebruiken om bijvoorbeeld bepaalde affirmaties actief te herhalen, zoals:

“Ik mag tijd voor mezelf nemen.”

“Mensen mogen mij helpen.”

“Ik ben mijn eigen beste vriend.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Als je naar een hypnotherapeut gaat, omdat je het lastig vindt om zelfzorg toe te passen kan je andere affirmaties meekrijgen die beter passen bij de oorzaak van je gebrek aan zelfzorg.

Een andere vorm van zelfhypnose is dat je luistert naar een audio-opname die je helpt om in hypnose te komen en om bepaalde hypnotische oefeningen te doen die bijvoorbeeld zelfliefde versterken waardoor je zelfzorg makkelijker vindt.

Klik hier voor een gratis zelfhypnose opname voor het ervaren van meer licht en liefde.

Zelfzorg tip 7: Los je shit op met hypnose

Dit is wel de belangrijkste tip. Spanningen en stress ontstaan vaak door onbewuste overtuigingen die we hebben over het leven en hoe de wereld werkt. Die overtuigingen ontstaan vaak in onze kindertijd en daardoor zijn ze niet altijd even logisch.

En je bent je er niet eens bewust van!

Maar ze kunnen wel een grote impact hebben op je leven.

Een hypnotherapeut helpt je om de overtuigingen die voor stress zorgen te vinden en weg te nemen. Uiteindelijk is dat toch wel de beste vorm van zelfzorg.

Hypnose leren

Wil jij jezelf en anderen helpen met zelfzorg? Dan is kennis van hypnose handig.

Kom eens naar onze gratis masterclass voor een kennismaking.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen en/of evenementen.

Klik hier voor onze agenda.

Klik hier voor onze opleidingen.

Heb je een vraag over onze opleiding? Plan hier een 1-op-1 gesprek.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen