Rusteloze benen kalmeren met hypnose
02 april 2018 
6 min. leestijd

Rusteloze benen kalmeren met hypnose

Wie last heeft van slaapproblemen heeft vaak ook last van rusteloze benen, of ook wel bekend als het rusteloze benen syndroom (RBS). Je beweegt je benen dan ’s nachts waardoor het lastig is om goed door te slapen. Vooral vlak voor het slapengaan krijg je een vervelend gevoel in de benen waardoor je ze moet bewegen, erg onhandig als je in slaap wilt vallen.

Wil je weten wat je kunt doen tegen rusteloze benen? Lees dit blog dan even verder.

Wat zijn rusteloze benen?

Ben je blank? Dan heb je 10% kans op rusteloze benen. 1 op de 10 mensen met een lichte huidskleur heeft hier namelijk last van. Dat zijn er 2 of 3 in elke schoolklas. Je krijgt dan dus voor het slapengaan de aandrang om je benen te bewegen, vaak doordat je daar een raar gevoel in krijgt.

Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • Het gevoel dat er iets over je been loopt.
  • Een trekkend gevoel.
  • Een kloppend gevoel.
  • Een tintelend gevoel.
  • Een jeukend gevoel.
  • Een elektrisch gevoel.

Het bewegen van de benen zorgt er dan voor dat het rare gevoel even weg is. Het functioneert een beetje als het krabben van een jeukende plek.

Sommige mensen hebben er ook rusteloze armen bij.

De symptomen kunnen ook voor langere tijd wegblijven en dan opeens weer terugkomen.

Hoe ontstaan rusteloze benen?

Ik kan je aan de ene kant geruststellen. Rusteloze benen wordt namelijk veroorzaakt door zenuwcellen die het stofje dopamine niet goed doorgeven. De dopamine ontvangende cellen kunnen hier namelijk ongevoeliger voor worden, daarom worden klachten vaak erger als je ouder wordt.Dopamine staat er bekend om dat je er gelukkiger van wordt, maar het speelt ook een belangrijke rol in het bewegen van je spieren.

Schade aan de zenuwen in de voeten en handen, bijvoorbeeld door diabetes of alcoholmisbruik kan ook de oorzaak zijn voor RBS

Heb je vroeger veel drugs gebruikt, dan kun je ook last hebben van rusteloze benen door de invloed die de drugs hebben gehad op de dopaminereceptoren.

Ook kan je ijzertekorten hebben. Bij nierfalen kan dit ook gebeuren omdat men dan vaker een tekort aan ijzer heeft.

Vrouwen die geen last hebben van RBS kunnen hier tijdens een zwangerschap opeens last van krijgen. Na de bevalling verdwijnen de klachten weer.

Aan de andere kant is het dus niet iets met een psychologische oorzaak en dus niet iets wat je heel eenvoudig kunt beïnvloeden met mentale technieken.

Welke gevolgen hebben rusteloze benen?

Rusteloze benen kun je ook krijgen terwijl je slaapt, maar niet in je REM-slaap zit. Hierdoor kan je tijdens het slapen wakker worden en last krijgen van vermoeidheid. Wat weer stress kan opleveren.

Je maakt je overdag bijvoorbeeld veel zorgen over je gebrek aan slaap en je hele welbevinden kan hierdoor dalen. Niet iets waar je gelukkiger van wordt.

In sommige gevallen leidt RBS zelfs tot een depressie.

Hoe worden rusteloze benen behandeld?

In eerste instantie wordt er onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de ijzerwaarden van je bloed. Als die laag zijn kun je jouw dieet veranderen waardoor je meer ijzer eet. Als dit niet helpt of niet het probleem is kun je doorverwezen worden naar een slaapspecialist die jouw slaap meet.

Mensen met RBS komen vaak niet in de diepste slaapfase die er is.

Dit wordt dan gemeten tijdens je slaap in een slaapcentrum. Je krijgt dan meters op je hoofd terwijl je slaapt die jouw hersengolven in kaart brengen en daarmee ook de diepte van je slaap en wanneer je eigenlijk wakker bent.

Naast het veranderen van het dieet kun je andere levensstijladviezen krijgen, zoals:

  • Het nemen van een bad om lekker te ontspannen.
  • Het masseren van de benen om spierspanning weg te halen.
  • Een warmte-koude therapie om minder gevoelig te zijn in de ledematen. Je verwisselt dan bijvoorbeeld een warme kruik met een koude doek om de doorbloeding te verbeteren.
  • Regelmatig bewegen, op een rustige manier en eerder op de dag (dus NIET ’s avonds laat) helpt vaak om de rusteloze benen rustig te maken.
  • Koffie en andere cafeïne-houdende dranken vermijden. Dus geen cola en geen energiedrankjes meer.
  • Het oefenen en aanhouden van een goede slaaphygiëne.

Omgaan met stress en andere RBS-problemen

Rusteloze benen hebben is erg vervelend doordat het je dagelijks leven ontzettend beïnvloedt. Er zijn een aantal manieren waardoor je beter kunt omgaan met de klachten van rusteloze benen.

Tip 1: Vertel het aan je omgeving

Vertel je collega’s en vrienden dan ook dat je last hebt van rusteloze benen, vooral als je eens een super vermoeide dag hebt, dit brengt vaak begrip waardoor je ook minder last krijgt van stress.

Tip 2: Houd een dagboek bij

Houd in dit dagboek bij welke klachten je hebt en wat je die dag hebt gegeten en gedaan. Ook de medicijnen die je gebruikt schrijf je in dit dagboek op. Hierdoor kun je controleren wat voor jou het beste werkt om zo min mogelijk last te hebben van rusteloze benen.

Tip 3: Beweeg als je de drang voelt

Het tegenhouden van het bewegen kan ervoor zorgen dat je klachten alleen maar erger worden. Beweeg je benen (en armen) daarom gewoon als je die drang voelt.

Tip 4: Stretch en masseer

Begin en eindig de dag met stretchen of een massage. Dagelijks lichte yoga doen is helemaal een goed idee.

Tip 5: Zoek hulp

Praten met mensen die hetzelfde meemaken als jij kan voor handige tips zorgen en daarbij kun jij hiermee ook andere mensen helpen. Daar knap je altijd flink van op. Zoek daarom of er groepjes zijn (online of in het echt) waar je over jouw problemen kunt praten.

Wat kan hypnose doen tegen rusteloze benen?

Hypnose helpt je om beter om te gaan met de klachten van RBS. Mensen met rusteloze benen die hypnose hebben geprobeerd te gebruiken geven aan dat het helpt om te ontspannen en om een minder negatief gevoel te krijgen over hoe je leven zal verlopen.

Zoals gezegd kun je door je rusteloze benen last krijgen van vermoeidheid, stress en zelfs depressieve klachten. Juist tegen stress en depressie is hypnose goed te gebruiken.

Hypnose helpt je in eerste instantie met ontspannen. Deels omdat dit ook nodig is om gehypnotiseerd te worden. Vervolgens onderzoek je samen met de hypnotherapeut de overtuigingen die je hebt over welke invloed je rusteloze benen op je leven hebben.

Vervolgens kan je controleren of deze overtuigingen kloppen en of je op een andere manier naar de problemen die RBS geven kunt kijken.

Regressie

Een manier om te achterhalen of je op een andere manier naar je problemen kunt kijken is door naar het ontstaan van de overtuiging te kijken. Dit kan bijvoorbeeld met regressie. Tijdens regressie ga je in gedachten terug naar het moment waarop de overtuiging is ontstaan. Als je er bijvoorbeeld van overtuigd bent dat je met RBS geen werk kunt hebben is het goed om hier eens naar te kijken. De kans is aanwezig dat een van je ouders ook last had van RBS en dat die daardoor niet werkte en dat dit jouw overtuiging heeft gevormd.

Overtuigingen ontstaan namelijk al vroeg in ons leven en dit kan heel onbewust gaan. Daarom kun je vaak op verrassende scenario’s terugkijken naar hoe iets is ontstaan.

Bijvoorbeeld vroeger werkte je vader niet vanwege RBS en hierdoor raakte hij aan de drank (om maar even een voorbeeld te noemen). Je hebt dit als klein kind gezien en denkt dus dat je leven voorbij is nu jij ook rusteloze benen krijgt.

Vroeger was de samenleving echter heel anders dan nu. Je kunt nu bijvoorbeeld veel meer thuiswerken waardoor je makkelijk een dutje in de middagpauze kunt doen waardoor je veel beter kunt werken dan nu. Ook het zijn van een huisvader is niet meer iets waarvoor mannen zich hoeven te schamen. Je leven is dus echt niet voorbij als je last hebt van rusteloze benen, je moet alleen iets beter zoeken naar alternatieven.

Hypnotische suggesties

Een andere manier om overtuigingen te veranderen is door hypnotische suggesties. Deze zorgen ervoor dat positieve overtuigingen sterker worden en de negatieve overtuigingen zwakker worden.

Hypnotische suggesties kun je ook thuis herhalen of beluisteren tijdens zelfhypnose. Je gaat dan eerst ontspannen. Je gaat op een fijne plaats zitten of liggen en focust je op ademhaling door de buik. Je zorgt ervoor dat het inademen en uitademen evenlang duurt, bijvoorbeeld 3 tellen. Dan ontspan je je spieren en sluit je jouw ogen. Vervolgens herhaal je de suggesties of beluister je de mp3.

“Als ik vermoeid ben mag ik een dutje doen, ook overdag.”

“Er zijn mogelijkheden om een normaal leven te leiden, ook al werk ik dan niet op een andere locatie.”

“Ik mag mijn benen en armen ’s nachts bewegen.”

“Ik focus me op wat ik wel kan.”

“’s Avonds mag ik de televisie uit doen voor een goede slaaphygiëne.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Ga naar een hypnotherapeut om suggesties te krijgen die passen bij jouw klachten en overtuigingen.

Wil je meer weten over hoe hypnose en andere mentale technieken je kunnen helpen of hoe je er anderen mee helpt? Kom dan eens naar een hypnose playshop en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/restless-legs-syndrome/

https://sleephypnopill.com/blog/restless-legs-syndrome-audio-hypnosis-treatment/

https://healthunlocked.com/rlsuk/posts/417603/has-anyone-tried-hypnotherapy

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Ilonka de Rooij
Door

Ilonka de Rooij

op 02 Jul 2018

Dank je wel voor deze informatie. Ik dacht werkelijk dat ik gewoon een beetje gestoord was, maar ik ben dus normaal. Hier kan ik tenminste wat mee.

Reactie plaatsen