Altijd honger? Hypnose helpt
Altijd honger? Hypnose helpt
04 december 2023 
6 min. leestijd

Altijd honger? Hypnose helpt

Heb je altijd honger? Zelfs als je al gegeten hebt? Dat is heel vervelend, want voordat je het weet eet je dan gewoon veel te veel. Gelukkig kan hypnose veel doen als je last hebt van onlogische hongergevoelens. 

Wanneer is honger logisch of niet

Als je honger hebt, heb je zin in eten, of zelfs in bepaalde voeding. Honger is echter niet altijd logisch. Als het niet logisch is, wordt er vaak ook wel gesproken van trek, of lekkere trek. Je hebt trek in iets, zoals een hele reep chocola 😊.

Factoren die bijdragen aan logische honger zijn bijvoorbeeld dat je sport, want dan verbrand je meer, of als je langere tijd in een koude omgeving bent[1], want dan verbrand je ook meer energie. 

Daarnaast is het logisch als je honger krijgt nadat je een dagdeel niet gegeten hebt. 

Het is uiteraard niet logisch als je last hebt van honger terwijl je net gegeten hebt. Het laat ook zien dat er andere factoren zijn dan alleen het daadwerkelijk hebben van honger, of van veel verbranden, waardoor je altijd honger kunt hebben en te veel kunt eten[2].

Waarom heb je een onlogisch hongergevoel

Er zijn een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat je een onlogisch hongergevoel krijgt.

Helaas kun je sociaal economische status ervoor zorgen dat je vaker honger hebt dan logisch is. Vooral in welvarende maatschappijen kan iemand die een lagere economische status heeft zich vaker hongerig voelen, terwijl die wel voldoende of zelfs te veel eet[3]

Daarnaast blijkt dat mensen die last hebben van overgewicht een hogere verbranding hebben in rust en dat ze daardoor ook meer hongergevoelens ervaren en meer eten dan mensen die geen last hebben van overgewicht[4]. Het interessante is, dat vooral het deel van het lichaam dat vetvrij is, dus zeg maar je spieren, van belang is voor dit hongergevoel, terwijl de vetten in het lichaam maar voor 5 tot 6 procent bijdragen aan gevoelens van honger.

Wat wel belangrijk is om te weten, is dat wanneer je zwaarder bent, je onder dat vet ook gespierder bent, omdat je al je gewicht de hele dag meezeult. Dikker zijn is eigenlijk de hele dag krachttraining doen en dat kost energie.

Daarom kan wandelen zo goed zijn om af te slanken, omdat je dan niet wezenlijk werkt aan je spiermassa, zoals wanneer je krachttraining doet. Daardoor krijg je niet nog meer honger dan je al hebt, omdat je niet werkt aan het verhogen van je verbranding in rust. 

Gevolgen van hongergevoelens

Het gevolg van honger, of het nu logische of onlogische honger is, is bijvoorbeeld dat je sneller geïrriteerd bent, last hebt van angsten en/of impulsiviteit. Je kunt zelfs sneller gebruikmaken van drugs (bron 3). 

Ander onderzoek laat zien dat als iemand honger heeft het humeur vaak slechter wordt. Neutraal of een beter humeur krijgen door honger zit er vaak niet in. In het Engels wordt dit slechte humeur door honger ook wel “hangry” genoemd[5]. Een verbastering van angry (boos). In het Nederlands zou je het hoos kunnen noemen 😉. 

Wat er kan gebeuren als je heel erg let op je voeding en dan bewust urenlang niet eet, is dat je op het moment dat je dan weer gaat eten, je te veel eet, omdat je dan “hoos” bent. 

En als je dat wel kunt voorkomen, dan kan de honger er alsnog voor zorgen dat je je vaak slecht voelt en last krijgt van laag zelfvertrouwen[6].

Honger kan er dus voor zorgen dat je een slecht gevoel krijgt[7]. Vervolgens kun je ervoor kiezen om dat slechte gevoel met voeding op te lossen, waar je dan weer een slecht gevoel van krijgt wat weer voor nog meer trek kan zorgen, omdat eten onbewust je oplossing is geworden voor slechte gevoelens. 

Zo beland je in een vicieuze cirkel.

Hoe helpt hypnose tegen honger

Er zijn meerdere manieren waarop hypnose je kan helpen met hongergevoelens en dat heeft allemaal te maken met je oorzaak voor hongergevoelens. Overgewicht wordt ook vaak behandeld met psychotherapie, maar zonder hypnose zijn mensen vaak kritischer en vinden ze het lastig om mee te gaan in ideeën die de therapeut geeft. Hypnose zorgt er dan voor dat mensen meer ontspannen zijn en dat helpt om minder weerstand tegen de behandeling te hebben[8].

Bij negatieve emoties is de kans dus aanwezig dat je “honger” krijgt, doordat dat een oplossing voor je is geworden om die negatieve emotie weg te halen. Je kunt zelfs moeite hebben om het gevoel van honger te onderscheiden met de daadwerkelijke negatieve emotie (bron 8).

In dat geval kan hypnose helpen om juist je negatieve gevoelens te accepteren en te herkennen en om er eventueel op een positieve manier wat mee te doen. Dit kan in combinatie met cognitieve gedragstherapie[9].

Voor mensen met overgewicht kan het soms zelfs handiger zijn om hun gewicht te accepteren, omdat afslanken betekent dat ze meer honger zullen ervaren. Als je dan minder honger wilt, is acceptatie een belangrijke stap en dat is onder andere met hypnose te bereiken[10].

Daarnaast kan hypnose je helpen om het gevoel van voldaan zijn sneller te herkennen, zodat je niet te veel eet. Bij sommige mensen kan de verbinding tussen de maag en de hersenen door omstandigheden minder goed zijn geworden en met hypnose kan die maag-brein verbinding weer versterkt worden.

Ook kun je met visualisaties over voeding invloed uitoefenen op hongergevoelens. Op zich heel logisch, maar door hier gebruik van te maken kun je hongergevoelens minder groot maken. Dat is ook iets waar hypnose je mee kan helpen[11].

In een casestudie van een 39-jarige vrouw komt ook naar voren dat de eetlust door hypnotherapie verminderd kan worden. Door hypnotherapie kon ze haar eetbuien drastisch verminderen en kreeg ze een beter zelfbeeld[12].

Hypnose technieken

Als eten een oplossing is geworden voor negatieve emoties, is dat vaak iets wat is ontstaan in je jeugd. Je kreeg bijvoorbeeld een snoepje als je was gevallen of iets dergelijks. Ergens is dus de overtuiging ontstaan dat als je een probleem hebt, voeding dit probleem oplost. Hierdoor zijn negatieve gevoelens gekoppeld aan honger.

Regressie

Met de regressietechniek kun je naar het eerste moment gaan waarop je het gevoel hebt gehad dat je honger had, terwijl het op dat moment niet logisch was. Vervolgens kan een hypnotherapeut helpen om de herinnering aan dat moment te “repareren”[13], zodat je voeding-is-oplossing niet meer als overtuiging hebt. In plaats daarvan kan er een opbouwende overtuiging worden geïnstalleerd, zoals probleem-is-hulp-vragen. Daarna kun je anders met problemen omgaan en kun je honger beter onderscheiden van andere negatieve emoties. 

Innerlijk kind

Tijdens een regressie kan een hypnotherapeut er ook voor kiezen om het gesprek met het innerlijk kind aan te gaan. De persoon die last heeft van honger wordt dan aangemoedigd om het innerlijke kind aan te spreken op hoe het leven nu is en hoe de strategie van eten en negatieve emoties zien als honger nu niet meer helpt. Dit gesprek alleen al kan een ontzettend helende werking hebben op iemand die last heeft van een probleem of overtuiging die ontstaan is in de kindertijd. 

Virtuele maagband

Het plaatsen van een virtuele maagband helpt ook goed om hongergevoelens te verminderen en om het gevoel van voldaan zijn sneller te herkennen. Tijdens een virtuele maagband krijg je met hypnotische suggesties het gevoel dat je maag daadwerkelijk kleiner is geworden. De suggesties hebben invloed op wat je voelt (hoe voldaan je bent), wat je beeld is bij voeding, je gedachten over voeding en de manier waarop je met voeding omgaat[14].

Zelfhypnose

Bij al deze technieken kun je huiswerk meekrijgen om zelfhypnose toe te passen. Meestal krijgen mensen dan een mp3 (audiobestand), van hun hypnotherapeut om bepaalde suggesties nog beter in zich op te nemen.

De mp3 helpt je dan om te ontspannen en er kunnen suggesties ingesproken zijn die je helpen met je zelfvertrouwen en om bijvoorbeeld je maag beter aan te voelen. Je voelt dan beter of je nu last hebt van honger of dat het toch een negatieve emotie is. 

Altijd honger stoppen

Altijd honger hebben is dus te stoppen met hypnose. Dit komt doordat je met hypnotherapie bewuster kunt worden van wat het signaal van de honger nu echt is, zeker op het moment dat de honger niet logisch is.

Daarnaast kan hypnotherapie je helpen om meer in contact te staan met je lichaam en dus om beter aan te voelen of je nu echt honger hebt, of dat je maag toch eigenlijk al wel vol zit.

Wil je meer weten over hypnose en hoe je hiermee jezelf of andere mensen kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Deze week kun je je ook inschrijven voor de gratis masterclasses van de GOOI formule. Die helpen je om belemmerende overtuigingen, zoals voeding is een oplossing voor problemen, op te lossen. Klik hier voor toegang tot de masterclasses. 

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen.

 

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen