Beginnen als zzp’er: Tips om je vertrouwen hoog te krijgen
Beginnen als zzp’er: Tips om je vertrouwen hoog te krijgen
21 augustus 2022 
6 min. leestijd

Beginnen als zzp’er: Tips om je vertrouwen hoog te krijgen

Beginnen als zzp’er betekent dat je gaat beginnen als ondernemer en dat is de spannendste en leukste reis die je kunt maken in je werkleven. Je gaat in plaats van te luisteren naar anderen en te doen wat zij zeggen, luisteren naar jezelf en doen wat jij wilt.

Een eerst leuk inzicht van beginnen als zzp’er is dat je nu meer actiegericht gaat worden in plaats van reactief te zijn. Dus laten we het eerst hebben over wat je kunt verwachten, wat je nodig hebt en over wat je moet doen.

Fases die je doorloopt als ondernemer

Als je gaat beginnen met ondernemer zijn er drie fases die je doorloopt. Als je ‘beginnen als zzp’er’ hebt gegoogeld ben je waarschijnlijk net toe aan fase twee.

De eerste fase is namelijk een fase waarin je opmerkt dat er een bepaalde behoefte is bij mensen; in de markt als het ware. En jij kunt die behoefte vervullen. Je ziet als het ware een kans voor jezelf.

In de tweede fase begin je ook daadwerkelijk met je bedrijf. Je gaat na welke middelen je nodig hebt om te beginnen. Zoals misschien een goede laptop als je een virtual assistent wil zijn, een bedrijfswagen als je hovenier wilt worden of startkapitaal als je iets moet ontwikkelen voor je bedrijf.

In deze fase kun je je ook inschrijven bij de KVK en de Belastingdienst als ondernemer, zelfs als je nog helemaal geen klanten hebt. Want dan kun je ten minste al de btw terugvragen van de investeringen die je doet.

In de derde fase is je bedrijf er echt en dat is de fase waarin je klanten krijgt en waarin je jouw bedrijf kunt laten groeien of stabiel kunt houden, zodat jij weet dat je er langere tijd van kunt leven[1].

Wat heb ik nodig?

Het leuke aan zzp’er zijn is dat je dit vanuit huis kunt doen. Dus als jij een keukentafel hebt, dan heb je ergens al genoeg.

Dan heb je nog een vaardigheid nodig die jij gaat inzetten voor je bedrijf. Ga jij diensten leveren, zoals tegels leggen of een virtual assistent zijn of ga je juist dingetjes verkopen?

Afhankelijk van wat je gaat doen weet je zelf al wat je nodig hebt.

Als ondernemer is het wel handig om je aan te melden bij de KVK, zodat je btw kunt terugvragen van de investeringen die je doet voor je bedrijf.

Dan is het ook wel handig om ten minste iets te hebben voor je administratie, zodat je kunt bijhouden welke investeringen je hebt gedaan en zodat jij facturen kunt versturen naar je klanten. Je administratie bijhouden is dan handig voor je btw-aangifte en de uiteindelijke inkomstenbelasting.

Een computer waarop je dit soort administratie kunt bijhouden is dan wel handig, net zoals een telefoon voor je bereikbaarheid. Je kunt hiervoor ook de telefoon gebruiken die je al hebt. Je kunt dan bij je telefoonprovider vragen of ze ook een zakelijk abonnement voor je hebben wanneer je huidige abonnement afloopt en je kunt de kosten van je telefoon aftrekken van je winst.

Daarnaast heb je een paar mentale dingen nodig, namelijk:

  1. Doorzettingsvermogen
  2. Discipline
  3. Zelfvertrouwen
  4. Behoefte om iets te bereiken
  5. Ideeën
  6. Doelen (bron 1)

Wat moet ik doen?

Wat je dus moet doen is je als zelfstandige inschrijven bij de KVK en dan bedenken hoe jij jouw bedrijf bekend maakt bij je potentiële klanten.

Hiervoor is online marketing handig en je kunt in jouw omgeving kijken of er ook netwerkbijeenkomsten zijn voor ondernemers. Daar kun je jezelf laten zien en je kunt van andere ondernemers leren hoe zij hun bedrijf vormgeven.

Dit kan je ook helpen om onzekerheden en angsten over het ondernemen te overwinnen, daarover later in dit blog meer.

Daarnaast is het belangrijk om je administratie bij te houden, zeker als je nog niet de middelen hebt om dit uit te besteden.

Online marketing

Als je net begint met ondernemen is het heel fijn dat er sociale media bestaan. Dit is namelijk gratis te gebruiken en dat kan heel handig zijn om te beginnen met het promoten van je bedrijf.

Daarnaast is het handig om een website te hebben waarop je meer vertelt over wat je bedrijf kan doen voor mensen en waarom jij hier de meest geschrikte persoon voor bent.

Angsten overwinnen als je zzp’er wordt

Als je zzp’er wordt zijn er dus eigenlijk vier zaken die heel belangrijk zijn, namelijk:

  1. Vertrouwen hebben in de kwaliteit die je levert.
  2. Jezelf durven te laten zien.
  3. Niet bang zijn voor de Belastingdienst.
  4. Een ondernemers mindset hebben.

In al deze gevallen kan praten met andere ondernemers en hypnose je helpen.

Bijvoorbeeld wat betreft de kwaliteit die je levert. Door met andere ondernemers te praten over hoe zij tegen hun diensten aankijken kun je erachter komen dat je het best goed doet.

Daarnaast kan een hypnotherapeut je helpen met je zelfvertrouwen, waardoor je meer achter je product of dienst kunt staan. Dit kan ook je intentie om ondernemersgedrag te laten zien verbeteren en die intentie verbeteren helpt je ook om ondernemersgedrag te vertonen[2].

Je kunt de intentie bijvoorbeeld verbeteren door een soort plan te hebben. Een hypnose techniek die hierbij past is progressie. Progressie lijkt heel erg op regressie, met als verschil dat je juist jouw ideale toekomst als zzp’er kunt visualiseren.

Je visualiseert dan bijvoorbeeld hoe succesvol jouw bedrijf over een jaar is. Vervolgens ga je in gedachten elke keer een stap terugzetten, totdat jij op het moment terecht komt dat je bij de hypnotherapeut in de stoel zit.

Dit geeft je namelijk een plan en een duidelijk doel om te bereiken en dat kan heel veel doen om dat beeld ook daadwerkelijk te bereiken.

Dan zijn er vaak ook nog echte angsten, zoals de angst om jezelf te laten zien. Of dit nu is in sociale omstandigheden zoals tijdens het netwerken met andere ondernemers of dat dit online is, het kan toch best eng zijn.

Overtuigingen veranderen

Waar komen die angsten vandaan? Dat is ook iets wat je kunt onderzoeken met hypnose. Veel mensen die beginnen als zzp’er zien zichzelf namelijk niet echt als een ondernemer en dat kan belemmerend werken. Dit heb ik zelf ook gemerkt. In de jaren dat ik dacht dat ik geen goede ondernemer was, verdiende ik ook heel weinig ten opzichte van wat ik deed.

Maar toen ging ik met regressie achterhalen waarom ik dat dacht. Toen kwam ik erachter dat een ondernemer in mijn familie ooit tegen mij had gezegd dat ik nooit een goede ondernemer zou zijn. Die suggestie had ik aangenomen. Maar tijdens de regressie kwam ik erachter dat ik dat los kon laten.

Direct ging mijn omzet drie keer omhoog. Dus alleen al het veranderen van overtuigingen die te maken hebben met bijvoorbeeld een zzp’er zijn en wat dat doet voor je inkomen kan al heel veel doen om alsnog een succesvolle ondernemer te worden.

Hierdoor kreeg ik een ondernemersmindset. 

Regressie is ook een techniek waar een hypnotherapeut je mee kan helpen.

Jezelf durven te laten zien als zzp’er

Dit kan je ook helpen als je het bijvoorbeeld eng vindt om te werken aan je online zichtbaarheid. Als je bijvoorbeeld denkt dat je eerst moet investeren in professionele foto’s. Dat hoeft namelijk ook niet als je net begint met ondernemen.

Jezelf laten zien is ook iets dat je doet als je gaat netwerken om aan klanten te komen, vooral in het begin kan dit handig zijn als je nog niet veel volgers op je sociale media hebt of als je nog niet veel websitebezoekers hebt.

Als je het spannend vindt om met andere ondernemers te praten kan een visualisatie je heel erg helpen. Je kunt bijvoorbeeld visualiseren hoe je ontspannen blijft en hoe je kunt luisteren naar andere ondernemers, zodat je van ze leert hoe jij ontspannen meer over jezelf en je bedrijf kunt vertellen.

Zo’n visualisatie helpt je om je voor te stellen dat je dit kunt doen en dat versterkt je vertrouwen. Daarbij kun je gelijk oefenen met kalm blijven. Dat is ideaal als je een beetje last hebt van sociale angsten.

Deze techniek wordt vaak gebruikt in combinatie met andere technieken, zoals regressie of progressie.

Angst voor de belastingdienst overwinnen

Gezien alle schandalen bij de belastingdienst is het niet heel vreemd als je die angst krijgt. Zo ken ik een onderneemster die ook angst voor de belastingdienst had, wat haar heel erg remde om bijvoorbeeld een betalingssysteem uit te kiezen voor haar online producten.

Want je moet immers allemaal facturen hebben die elkaar opvolgen. Na gesprekken met andere ondernemers kwam ze erachter dat veel ondernemers ook verschillende lijsten hebben. Bijvoorbeeld een lijst met oplopende facturen voor diensten en een aparte lijst met oplopende facturen voor hun online producten.

Een andere oefening die ze deed was haar overtuiging belachelijk maken door het zinnetje “Ik ben bang voor de belastingdienst” zo gek mogelijk hardop te zeggen tijdens een raar dansje. Want als je om je angst kunt lachen, dan is het geen probleem meer.

Hypnose kan je dus zeker helpen om een succes van je bedrijf te maken als je gaat beginnen als zzp’er. Het kan je helpen met je ondernemersplan. Het kan je helpen om belemmeringen weg te nemen en om angsten te overwinnen, zodat jij ontspannen kunt beginnen met ondernemen.

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze seminars en opleidingen.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen