Angst voor dementie: Hypnotisch goede tips tegen de angst
15 januari 2025 
in Angst
6 min. leestijd

Angst voor dementie: Hypnotisch goede tips tegen de angst

Als je ouder wordt, kun je last krijgen van angsten voor ouderdomsziekten, zoals de angst voor dementie of de angst voor alzheimer. Het is ook niet niks als je denkt dat je brein niet meer goed functioneert en als je verwacht dat het alleen maar erger wordt.

Maar hoe reëel is deze angst? En kunnen dementie of alzheimerachtige klachten ook door andere zaken worden veroorzaakt?

In dit blogartikel kom je erachter en krijg je handige hypnotische tips om de angst weg te nemen.

Angst voor alzheimer en dementie

Veel mensen die ouder worden krijgen de angst dat ze alzheimer of dementie kunnen ontwikkelen. Hierdoor anticiperen ze eigenlijk al op de ziekte, terwijl er nog niets aan de hand is[1].

Als Alzheimer in je familie zit, is de kans nog groter dat je de angst krijgt voor deze ziekte. Op zich is dat heel logisch, maar het is onderzocht hoe het nu zit met deze angst bij mensen tussen de 50 en 85 jaar.

Hieruit blijkt dat de jongere mensen in die groep, met ervaring met iemand met Alzheimer, er vaak meer last van hadden dan oudere mensen met ervaring.

Terwijl mensen zonder ervaring juist angstiger werden voor Alzheimer naarmate ze ouder werden.

Wat ook meespeelde bij deze angst was het geloof in negatieve stereobeelden van oudere mensen.

Als je zelf ook niet goed was in het uitvoeren van mentale taken die te maken hadden met het geheugen, dan was er ook meer angst, terwijl die taken nog niets zeggen over of je de ziekte hebt of niet[2].

Noors onderzoek laat ook zien dat mensen onder de 50 jaar vaak banger zijn voor Alzheimer dan mensen die wat ouder zijn[3].

De angsten gaan ook niet per se alleen over de ziekte en het gebrek aan een behandeling die geneest, maar ook over het verlies van identiteit, de invloed van de ziekte op het leven, de invloed op de familie en de vraag of er wel iemand is die ze helpt als dat in de toekomst nodig gaat zijn of dat ze buitengesloten worden door geliefden vanwege een stigma (vooroordeel)[4].

Als je bang bent voor alzheimer of dementie is de kans groot dat je ook bang bent voor andere gezondheidsklachten of zorgen die het leven kunnen brengen[5].

Hoe snel gaat dementie?

Als het gaat om de ziekte is het goed om te weten hoe snel dementie dan gaat. Er is veel variatie in de snelheid van de ziekte bij mensen. Dit is ook een van de redenen waarom een behandeling lastig te vinden is.

Ouderdom gaat sowieso met een kleine achteruitgang in je cognitieve vaardigheden, maar er is een groot verschil tussen normale vergeetachtigheid doordat je ouder wordt, alzheimer en uiteindelijk dementie.

De verschillen kunnen jaren schelen in de progressie van de aandoening in hoe snel je van de ene fase naar de andere gaat (in totaal zijn er 7 fases). Die variatie is zelfs zo groot dat het soms decennia kan duren voordat je in de laatste fase komt[6]. Het hoeft dus allemaal niet snel te gaan, maar dat kan wel.

De verschillen komen ook door de verschillende vormen van dementie. Prefrontale dementie is bijvoorbeeld weer wat anders dan Alzheimer en heeft een ander (vaak sneller) ziekteverloop[7].

Tekenen van dementie (of toch iets anders)

Maar hoe weet je nu of je last hebt van dementie of dat het toch gewoon wat anders is? Je denkvaardigheid wordt namelijk sowieso iets minder als je ouder wordt, maar bij dementie gaat dit proces sneller en is de vermindering groter[8]. Vaak is 5 jaar voordat er een diagnose wordt gesteld al sprake van vermindering van mentale capaciteiten, maar dat gebeurt dus ook bij mensen zonder dementie.

Dus wat zij nu normale ouderdomsklachten en wanneer is het toch dementie?

En kun je door andere factoren problemen krijgen die lijken op dementie?

Geheugenverlies en andere klachten die lijken om Alzheimer

Mensen zijn het bangst voor geheugenverlies, maar dementie of alzheimerachtige klachten kunnen ook door andere oorzaken komen.

Bij oudere mensen met geheugenverlies of rare gedragsveranderingen kun je ook kijken naar:

  1. Delirium door drank of medicatie.
  2. Chronische infectie (AIDS HIV)
  3. Schildklierproblemen.
  4. Tekort aan vitamine B12 of foliumzuur.
  5. Gehoorproblemen.
  6. Problemen met zien.
  7. Slapeloosheid.
  8. Bijwerkingen van medicatie.
  9. Effecten van lange termijn alcohol misbruik[9].

Bij een beetje geheugenverlies kun je dus ook altijd nog even kijken of dit ligt aan je voedingspatroon, andere medicatie of problemen zoals slecht slapen.

Angst verminderen

Een van de manieren om de angst te verminderen is dubbelchecken of het niet aan een van bovenstaande problemen ligt dat je last hebt van dementie-achtige klachten, die ook aan wat anders kunnen liggen.

Daarnaast zijn er meerdere manieren waarop mensen hun angst voor Alzheimer en dementie verminderen. Namelijk door preventief gedrag, het eten van gezonde voeding, geen deodorant met aluminium gebruiken en regelmatig bewegen (bron 4).

Onderzoek laat ook zien dat gezond eten en regelmatig bewegen achteruitgang van de hersenen vertraagt of tegengaat[10].

Maar soms is alleen de dubbelcheck en het gedrag om dementie en Alzheimer te voorkomen niet genoeg om de angst te verminderen.

In dat geval kun je ook kijken naar meer psychische technieken, zoals hypnose en hypnotherapie om de angst te voorkomen.

Het wordt al gebruikt bij angsten voor medische behandelingen[11] en andere angsten. Dit werkt omdat hypnose invloed heeft op neurologische verbindingen in het brein, die ook van belang zijn om je angstreactie te veranderen[12].

Specifieke angsten verminderen

Er zijn meerdere angsten die je kunt hebben ten opzichte van dementie. Dit kan gaan over de angst om jezelf te verliezen, tot de angst of je familie wel voor je blijft zorgen.

Die angsten zijn in wezen allemaal gebaseerd op overtuigingen die je hebt over de wereld, hoe iets “hoort” te gaan en hoe “erg” het is als iets anders gaat dan hoe het hoort.

In het voorgesprek kan een hypnotherapeut verkennen welke angsten er precies zijn ten opzichte van dementie of Alzheimer en in welke gebieden in het leven van de persoon die angsten een rol spelen.

Sociale banden verbeteren

Als je je bijvoorbeeld druk maakt of je familie wel voor je zal zorgen, dan is de kans groot dat je geen goede band met je familie hebt. Wat houdt je dan tegen om die goede band te hebben? Zijn er alternatieven voor familie, zoals vrienden, die ook voor je klaar kunnen staan?

Door te werken met het sociaal panorama kun je beter prioriteiten stellen bij mensen die belangrijk voor je zijn en mensen die minder belangrijk zijn.

Hierdoor ga je onbewust je gedrag naar die mensen toe veranderen, waardoor banden verbeteren en je dus weet dat je mensen hebt die er voor je zijn als je het nodig hebt.

Belemmerende overtuigingen veranderen

Welke overtuigingen houden je nu tegen om je sociale kring op orde te krijgen? Vervolgens kan er iets worden gedaan met die belemmerende overtuigingen, zodat je je minder zorgen maakt over wie er voor je klaarstaat tegen de tijd dat het nodig is.

Als je bijvoorbeeld al heel lang met het gevoel rondloopt dat je er alleen voor staat dan kan regressie je helpen te achterhalen waar dit gevoel vandaan komt, om die overtuiging weg te nemen.

Zeker als je wel kinderen hebt, en familie en vrienden die er voor je zouden kunnen zijn.

Om hulp durven vragen

Soms wachten mensen ook gewoon op een hulpvraag voordat ze voor een ander in actie komen.

Wanneer heb jij je bijvoorbeeld ongevraagd met iemands leven bemoeid? Dat doen mensen niet.

Maar als iemand hulp vraagt, dan komen mensen vaak in actie en zijn ze blij dat ze iets voor je kunnen betekenen.

Heb je iets wat je belemmerd waardoor je geen hulp vraagt? Ook dat is iets wat met hypnotherapie aangepakt kan worden.

Heb je bijvoorbeeld iets engs meegemaakt op het moment dat je om hulp vroeg? Dan kan de fast-fobia techniek je helpen om dat moment los te laten, zodat je weer zonder rare gevoelens hulp kunt vragen aan mensen die je vertrouwt.

Hypnose leren

Wil jij jezelf of andere mensen helpen met de angsten en zorgen die komen kijken bij het ouder worden? Dan kan kennis van hypnose ontzettend waardevol zijn. Je kunt dit gebruiken als hypnocoach, hypnotherapeut of ter ondersteuning van andere technieken waarmee je mensen helpt.

Meer weten over hypnose? Kom eens naar de gratis masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen en opleidingen.

Klik hier voor onze agenda.

Klik hier voor onze opleidingen.

Heb je een vraag over onze opleidingen? Plan hier een 1-op-1 gesprek.

Bronnen: 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen