Belang van geld loslaten
16 mei 2017 
6 min. leestijd

Belang van geld loslaten

Er is een website waar iemand mij pasgeleden op wees waar mensen anoniem hun geheimen kunnen delen. Ik schrok heel erg van 1 geheim. Iemand wilde al zijn of haar hele leven een salaris van een miljoen. Hij/zij had het doel bereikt, maar bekende zich nog nooit zo leeg te hebben gevoeld. Geld was blijkbaar niet de weg naar geluk.

Heb jij het idee dat je nooit genoeg geld hebt en word je daardoor ongelukkig? Dan kan het loslaten van het belang van geld je helpen om je geluk alsnog te vinden en om alsnog rijk te worden.

Iedereen wil rijk worden

In onze samenleving speelt geld een belangrijke rol. Het is lastig om je voor te stellen dat er samenlevingen zijn met andere ideeën over wat eerlijk is. Het communisme had wel geld, maar ging daar anders mee om.

Een tijdje terug was ik lekker op YouTube allerlei filmpjes aan het doorklikken en kwam ik uit op indianen uit midden Amerika die in de tijd dat het door de Spanjaarden werd ontdekt niet aan geld deden. In plaats daarvan werden gunsten betaald door voor elkaar te werken. Een soort ruilhandel in tijd. Zelfs de Spanjaarden wisten niet wat ze ermee aan moesten.

In Nederland is geld echter toch iets waar het “allemaal” om draait. De jeugd van tegenwoordig denkt ook vaak aan rijk worden en beroemd zijn. Dat is inmiddels het hoogste goed geworden. Ouders willen dat hun kinderen het hoogste niveau van onderwijs krijgen dat haalbaar is, met de verwachting dat dat tot de best betaalde baan leidt.

Zelfs de overheid straft vaak zwaarder op financiële delicten dan op geweldsmisdrijven, zeker als de belastingdienst tekort is gedaan.

Als dat geen indicatie is over het belang van geld in de Nederlandse maatschappij dan weet ik het ook niet meer.

Overtuigingen over geld

Dan heb je ook nog de overtuigingen over geld en de overtuigingen over mensen mét geld. Ondanks dat geld zo’n belangrijke plaats inneemt in onze maatschappij hebben we het toch vaak over rijke stinkerds. Dit komt natuurlijk uit van de Franse adel, maar de nare bijsmaak bij mensen met veel geld is toch blijven hangen. Dit is erg jammer, want als jij last hebt van die nare bijsmaak kan dit je beletten om voldoende geld te hebben om comfortabel te kunnen leven.

Daarbij hebben veel mensen ook de overtuiging dat het lastig is om geld te verdienen. Met die overtuiging alleen al wordt het lastiger. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat je geld nodig hebt om meer geld te verdienen.

Of dat je geen gebalanceerd leven kun leiden als je veel geld wilt verdienen. Of dat je zelfs andere mensen van de ladder moet gooien om hem zelf te beklimmen.

Het eerste dat ik je duidelijk wil maken is dat die ladder een sociaal construct is, die op het moment niet eens meer zo heel erg actief is. Mensen in Nederland hebben een bepaald beeld bij die sociale ladder en dat beeld begint (helaas) al op de middelbare school.

Ik kan je geruststellen dat die sociale ladder nep is en alleen in je hoofd bestaat. Hoger op de ladder staan zorgt niet voor geluk.

Scheiden door geld

Bij jonggehuwde stellen zijn conflicten over geld ook vaak de grootste oorzaak van scheiden, misschien dat de sociale ladder voor de ene persoon belangrijker is dan voor de ander.

Daarbij is geld vaak de belangrijkste oorzaak van stress voor de meeste mensen. Niet gezondheid of sociale relaties, geld is de belangrijkste oorzaak van stress.

Er zijn een paar geldstoornissen die veroorzaakt kunnen worden door een trauma dat te maken heeft met geld en toen erg veel stress heeft opgeleverd. Je bent bijvoorbeeld ooit ontslagen en hebt daardoor je huis moeten verkopen of je bent zelfs failliet verklaard. De beperking die dat in je leven brengt kan als erg traumatisch worden ervaren.

Geldstoornissen

Je kunt bijvoorbeeld geld gaan vermijden door te ontkennen dat je geldproblemen hebt. Als jij je post niet opent heb jij ook geen aanmaning ontvangen.

Een van de ergste stoornissen waarvan ik vind dat je die kunt hebben is als je een schuldgevoel krijgt door het verdienen van geld. Ergens heeft je zelfvertrouwen een knauw opgevangen waardoor er een overtuiging is ontstaan dat jij geld niet waard bent. Terwijl iedereen geld waard is, daarom hebben we ook uitkeringen in Nederland. Je kunt simpelweg niet zonder.

Dan heb je ook nog mensen die geld juist aanbidden. In dat geval kun je bijvoorbeeld spullen verzamelen omdat je denkt dat dat iets zegt over jouw persoonlijke welvaart, met als gevolg dat je hele huis vol staat met spullen die je niet nodig hebt.

Of je spaart juist al je geld. Je leeft alsof je een uitkering hebt, maar inmiddels heb je al tienduizenden, zo niet honderdduizenden euro’s op je bankrekening. Dit geeft je dan een veilig gevoel, iets dat ik me zeker kan voorstellen. Maar je moet ook kunnen genieten van je geld, waar werk je anders zo hard voor?

Ook kan geld zorgen voor relationele problemen, zoals gezegd de belangrijkste reden voor een scheiding. Je kunt bijvoorbeeld liegen over je bestedingspatroon en zelfs stiekem een bankrekening of hypotheek opnemen zonder dat je partner er iets van weet.

Of je vindt het lastig om “nee” te zeggen als iemand geld nodig heeft terwijl dit ook niet goed is voor je eigen financiële huishouden. Dit komt vooral voor bij ouders met volwassen kinderen die ondanks alles nog niet op eigen benen kunnen staan.

Tips om geld minder belangrijk te maken

Vind jij geld ook zo belangrijk dat je er bijna een stoornis van krijgt? Dan is het belangrijk om geld een andere prioriteit in je leven te geven. Als geld immers niet gelukkig maakt, moet je naar andere dingen grijpen.

Tip 1: Investeer in vriendschappen en familie

In plaats van je tijd te investeren in overwerken of zelfs gratis werken in de hoop op een betaalde baan kun je beter investeren in tijd doorbrengen met je vrienden en familie. Reserveer daar in ieder geval 1 dag in de week voor. Van sociale contacten wordt je vaak veel gelukkiger dan van werken of alleen zijn.

Tip 2: Leef nu

Je leeft maar 1 keer. Veel van die tijd wordt verspild door te denken aan fouten uit het verleden of juist door de zorgen van de volgende morgen. Door met je aandacht in het hier en nu te blijven leef je juist echt nu. Mindfulness is een goede manier om volop te leven in het moment. Denk je toch even aan een financiële fout of de rekeningen van morgen? Haal dan een paar keer diep adem en focus je weer op de input die je zintuigen je geven.

Tip 3: Wordt actief

Een passieve activiteit, zoals televisiekijken, maakt niet gelukkig. Uit onderzoek blijkt dat mensen die gelukkiger zijn vaak veel minder televisie kijken dan mensen die ongelukkig zijn. In plaats daarvan doen die mensen iets actiefs, zoals wandelen, een workshop volgen of zelfs een stukje fietsen.

Tip 4: Help andere mensen

Je kunt je tijd investeren in werk en dan geld aan goede doelen schenken, maar je kunt ook je handen uit de mouwen steken en mensen in jouw omgeving helpen. Dat is net zo’n goed doel en je ziet direct het effect van jouw hulp. Andere mensen helpen maakt gelukkiger en geeft je vaak meer zelfvertrouwen.

Tip 5: Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd

Tel ook je zegeningen. Door dankbaar te zijn voor wat je hebt ga je misschien minder verbeten aan het werk waardoor alles opeens vloeiender kan gaan. Maak daarom een lijstje met alle dingen die je hebt en geef er daarnaast aan of je er ook blij van wordt. Dan weet je aan de ene kant wat weg kan (lekker opruimen) en aan de andere kant houd je alleen spullen over waar je echt blij van wordt.

Positieve overtuigingen over geld

Blijft ondanks deze tips geld toch erg belangrijk voor je. Zorg er dan in ieder geval voor dat je er op een positieve manier naar kijkt in plaats van met ongezonde en zware gedachten over geld, zoals dat je ervoor moet vechten kun je ook de volgende overtuigingen herhalen.

Het universum wil dat het goed met MIJ gaat.

Alle voorspoed komt met het geloven in voorspoed.

Geld is een sociaal construct.

Geld is energie en zal er uitzien zoals ik me erover voel.

Geld heeft geen eigen leven.

Geld reageert op de instructies die ik het geef.

Geld heeft aandacht nodig.

Dit zijn overtuigingen over geld die veel mensen die succesvol (niet per sé rijk) zijn hebben. Door op een gezonde manier naar geld te kijken kun je het belang van geld meer loslaten en je leven meer leiden zoals jij dat wilt, in plaats van zoals je portemonnee dat lijkt te willen.

Wil je meer weten over mentale technieken die je door zware tijden helpen? Kom dan eens naar een seminar, volg een workshop of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://www.psychologytoday.com/blog/mind-over-money/201009/5-tips-loving-life-in-tough-economic-times

https://www.psychologytoday.com/blog/mind-over-money/201001/do-you-have-money-disorder

https://www.psychologytoday.com/blog/focus-forgiveness/201604/8-beliefs-you-should-have-about-money

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen