De hypnose van succes zien
Een tijdje geleden hebben we iets heel bijzonders gezien. Nederland won het Eurovisie Songfestival. Geweldig vond ik dat, maar het mooiste van dit soort momenten is dat er ook mensen zitten te kijken die in de ban raken van die winst. Die het hoop geeft om ook dit soort succes te kunnen bereiken.
Dit zie je ook in de sport. Toen Epke Zonderland kampioen werd gingen opeens veel meer kinderen turnen.
Je ziet het succes, je raakt geïnspireerd en je gaat aan de slag. Dan na 10-15 jaar zie je het resultaat. Dat effect vind ik zo te gek aan dit soort evenementen.
Veel mensen vinden dat het nergens op slaat en dat het te veel geld kost. Hier ben ik het ook wel een beetje mee eens, maar welk effect heeft het op kinderen of volwassenen? Welke hoop geeft het aan mensen?
Al die geïnspireerde kinderen schrijven zich dan in voor bijvoorbeeld turnen of muziekles. Daar kan dan weer nieuw talent tussen zitten. Daar vindt iemand zijn of haar doel voor het leven. Dat iemand de zingeving vindt voor zijn of haar leven, in ieder geval voor een paar jaar.
Door zo’n prestatie word je geïnspireerd. Het triggert mensen. Je ziet dit ook wanneer een voetbalclub kampioen wordt. Dit kan een sprankeltje geven die een hele generatie kan inspireren om iets te doen. Je weet nooit hoe ver dat eigenlijk gaat, hoe ver dat licht schijnt.
Wist je bijvoorbeeld dat muziek mensen kan inspireren om een bepaalde taal te leren? Een van mijn teamleden was vroeger op de basisschool helemaal fan van de Spice Girls en deed daardoor extra haar best om Engels te leren, maar een andere Europese taal kan natuurlijk ook leuk zijn om te kunnen spreken (Russisch, Duits of Spaans). Muziek wordt ook gebruikt om lessen in taal aantrekkelijker en meer inspirerend te maken[1].
Hoever kan het jou inspireren om iets te doen? Wanneer je kijkt naar je eigen leven, dan ben je vast ook wel eens geïnspireerd geraakt door iemand. Misschien niet door een Songfestival of een voetbalteam, maar door iemand die je iets zag doen of die iets tegen je heeft gezegd. Dat je dacht: “Dit is tof, hier moet ik wat mee.”
Inspiratie voor zingeving van je leven
Stel je voor dat van de 200 miljoen kijkers van het Eurovisie Songfestival een procent geïnspireerd raakt, dat zijn twee miljoen mensen. Dat is mega veel! Of een half procent, dat is nog steeds een miljoen.
Dan zijn er duizenden, miljoenen mensen geïnspireerd om iets te doen met hun leven.
Zo had ik het eigenlijk nooit bekeken, maar de laatste keer keek ik er toch anders naar. Dat het effect heeft in de gedachten van mensen. Het geeft ze hoop of brengt ze op een idee. Het kan mensen helpen om iets van het leven te maken, terwijl ze in de put zitten. Dat muziek ze dan uit die situatie kan redden. Dan gaan ze ervoor. Het gaat er dan niet om om een topartiest of voetballer te worden.
Het gaat erom dat ze zin hebben om iets te doen en om te leven.
Dat maakt het leven een stuk eenvoudiger. Het idee voor je hobby, of wat dan ook, heb je ergens opgepikt.
Daarom is het zo belangrijk om eropuit te gaan. Als je nooit naar buiten gaat, waar pik je dan je ideeën op? Als je nooit iets nieuws probeert, waar pik je dan je ideeën op?
Wanneer je opeens iets anders ziet, of iets nieuws gaat doen, kun je daar veel ideeën van oppikken die je weer inspireren. Dit zie je ook bij mensen die zichzelf als doel hebben gesteld om elke maand of elke dag iets te doen wat ze nog nooit hebben gedaan. Om iets te doen dat anders is dan bijvoorbeeld vorig jaar (als je het een keer per jaar doet).
Dit kan ook iets heel kleins zijn, zoals dat je eens een andere route naar huis neemt. Dan kun je nieuwe dingen zien of meemaken die je inspireren tot nieuwe ideeën. Hét idee.
Het is niet voor niets dat leerlingen worden aangemoedigd om naar musea te gaan. Een museumbezoek kan bijvoorbeeld ook inspireren om meer met kunst, design of zelfs enginering te doen. Een technisch museum kan inspireren om juist iets met techniek te doen[2]. Je krijgt er ideeën van.
De inspiratie zorgt ervoor dat jij jouw idee krijgt
Je doet dit allemaal zelf, ideeën bedenken, maar je hebt iets nodig wat je helpt om die ideeën te krijgen. Misschien vind je dit blog wel helemaal geweldig en denk je: “Ja, ik ga nu elke week iets doen wat ik nog nooit heb gedaan.”
Als ik door dit blog een persoon bereik die geïnspireerd raakt, dan ben ik tevreden. Daar doe ik het voor, want je weet nooit tot hoe ver die verandering reikt.
Die nieuwe ideeën kunnen voor allerlei nieuwe gedachten en gewoontes zorgen, waardoor je over 10 jaar een compleet ander leven hebt. Hoe dat is ontstaan maakt niet uit, maar ergens was er een soort klik waardoor je het hebt veranderd.
Het kan van alles zijn, zoals zo’n prestatie, dit blog of misschien een boek dat je aanzet tot actie. Misschien wacht je wel op een teken. In dat geval is dit je teken om te gaan doen wat je wilt doen.
Kun je je huis niet uit? Ondernemers laten zich ook inspireren door social media of door het vinden van feiten over hoe iets in hun vakgebied werkt[3].
Yolo (you only live once)
Want je hebt een leven. Het is geen generale repetitie. Dus je gaat het gewoon doen. Natuurlijk kunnen dingen fout gaan, maar je pakt het gewoon weer op. Niet elk schrijfsel van mij is geweldig en sommige zijn goed. Maar dat maakt me niets uit, ik wil dit gewoon delen. Ik wil dit de wereld in gooien. Al bereik ik maar een persoon. Als het er twee zijn is het nog toffer, maar het is oké. Het is allemaal goed.
Dus houd jij jezelf tegen? Denk je: “Wie zit erop te wachten?” Er zit altijd wel iemand te wachten op jouw goede ideeën. Succes!
Beluister ook deze podcast:
https://www.buzzsprout.com/195236/1162628-songfestival-inzichten
Angst om wat anders te doen overwinnen
Nu kan het zijn dat je het spannend vindt om eens uit je comfortzone te komen om nieuwe ideeën te krijgen. Misschien ben je bang voor wat mensen van je vinden als je eens uit de maat loopt.
Als je ondanks dat toch wat anders wilt kunnen doen, kan hypnose je helpen om die angst voor het onbekende te overwinnen. Hypnose kan je helpen om sterker in je schoenen te staan, zodat je eens iets doet wat je nog nooit hebt gedaan.
Met regressie kun je bijvoorbeeld achterhalen waarom je het eng vindt om iets te doen wat je nog nooit hebt gedaan. Dit hangt namelijk vaak af van je overtuigingen en met regressie ga je terug naar het moment waarop de overtuiging is ontstaan dat het beter voor je is om vooral te doen wat je altijd al deed.
Vervolgens helpt de hypnotiseur je – terwijl je in hypnose bent – om dit moment te veranderen in je gedachten. Dit kan op allerlei manieren gaan. Je kunt bijvoorbeeld je oudere zelf in de situatie zetten of je kunt je inleven in andere personen die op dat moment bij je waren en ontdekken waarom zij deden wat ze deden.
Dat soort manieren helpen je om het moment in je gedachten te veranderen, waardoor je de overtuiging verandert die je tegenhoudt om zaken eens anders te doen.
Daarnaast kan zelfhypnose ook helpen om erop uit te gaan en om jezelf sterker in je schoenen te laten staan. Je brengt dan jezelf in hypnose en je kunt dan luisteren naar iets wat je hypnotherapeut voor je heeft gemaakt, zoals een geleide visualisatie.
Of je herhaalt hardop bepaalde affirmaties die je hypnotherapeut je heeft gegeven, zoals:
“Ik ben sterk.”
“Ik kan alles.”
“Ik ben vrij.”
“Ik mag doen waar ik zin in heb.”
Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen kun je andere suggesties van je hypnotherapeut mee naar huis krijgen om mee te werken.
Wil je weten hoe hypnose voelt en werkt? Kom dan eens naar een hypnose playshop. Daar leer je in een dag mensen te hypnotiseren, nog zonder therapie. De playshops worden gegeven in Zwolle en Wormerveer.
Wil je ervaren hoe hypnose voelt en zien wat er met hypnose te bereiken is qua therapie? Kom dan eens naar een hypnose seminar.
Wil je direct aan de slag om jezelf of juist andere mensen te helpen met hypnose? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden gegeven in Wormerveer, Zwolle en online.
[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0346251X14000074
[2] https://www.ingentaconnect.com/content/intellect/adche/2009/00000008/00000002/art00002
[3] https://dl.acm.org/doi/abs/10.1145/2103354.2103372