Iets veel zien: Betekenis
Iets veel zien: Betekenis
17 januari 2020 
6 min. leestijd

Iets veel zien: Betekenis

Soms zie je iets heel veel. Over het algemeen heeft dit te maken met zaken die op dat moment in je leven spelen. Wanneer je een bepaald iets veel of vaak ziet en hier een betekenis voor zoekt, dan heb je misschien “last” van het Baader-Meinhof fenomeen of de frequentie illusie.

Tweelingen in gele Fiat Panda’s…

Jaren geleden toen mijn vrouw zwanger was van onze tweeling, zag ik overal tweelingen. Ik werd er praktisch mee doodgegooid.

En ik maar denken dat het iets speciaals was. Welnee. Overal zag ik ze. Wagens met tweelingen, eeneiige tweelingen, twee-eiige tweelingen. Iedere dag zag ik er wel een aantal.

Totdat ze geboren waren en ik zag ze niet meer.

Dus op het moment dat ik wist dat ik een tweeling zou krijgen was dat iets wat erg aanwezig was in mijn gedachten en daardoor vielen tweelingen mij ook sneller op. Misschien was mijn onderbewuste bezig om te zien hoe je eigenlijk met tweelingen omgaat en hoe anderen met een tweeling omgaan.

Toen ze er waren moest ik het doen, dus toen was het iets waar ik niet meer naar hoefde te “zoeken”.

Een tijdje geleden sprak ik daarover met een ondernemer en die vertelde mij dat ze op vakantie in Italië een gimmick hadden dat ze achtervolgd werden door gele Fiat panda’s.

‘En wat denk je Ed? We zagen ze overal. Maar zelfs in Nederland zag ik ze nog een tijdje. Overal gele Fiat panda’s. Maar nu? Ik zie ze nooit meer…’

Misschien wilde ze toen een gele auto? En dat die auto haar gewoon opviel, want leuk en wie weet werd het ook gelinkt aan Italië en de zon en die schijnt natuurlijk geel.

Het Baader-Meinhof fenomeen. Ken je dat? Vernoemd naar de terroristische actiegroep uit Duitsland in de jaren ’80. Er werd in 1994 op een online forum gediscussieerd over dit fenomeen en toen noemde iemand die naam en dat hij die opeens overal tegenkwam.

Arnold Zwicky heeft dit in 2006 omgedoopt tot de frequentie illusie. Je kent het wel. Je wilt nieuwe schoenen kopen en opeens zie je overal precies die nieuwe schoenen. Of met auto’s, of met wat dan ook.

Daar hadden we het over in combinatie met het algoritme van Facebook. Dat je alleen ziet wat je wilt zien. Dat je alleen maar wordt achtervolgd door advertenties die je ‘wilt’ zien of interesse in hebt getoond.

Eigenlijk werkt je brein dan net zo als het algoritme van Facebook. Jij bent met een bepaald onderwerp bezig en dan filtert je brein de prikkels in je leven op zo’n manier, zodat alleen de seintjes die te maken hebben met dat onderwerp tot je bewustzijn doorkomen.

De ondernemer met wie ik sprak zei: ‘Je leven wordt zo ingeperkt vind je niet? Je ziet niet wat er buiten dat algoritme is’

Ik zeg ‘Het is net het leven vind je niet? Jij ziet een hele andere werkelijkheid dan ik. Wat ik belangrijk vind en geloof dat zie ik. Zoals dat ik overal tweelingen zag en jij gele Fiat panda’s’

Betekenis van de frequentie illusie

Dus wanneer je de betekenis zoekt van iets wat je vaak ziet en wat je nu toch echt begint op te vallen, dan kun je het beste kijken naar waar jij op dit moment mee bezig bent of waar je mee zit.

Zie je overal kleine kinderen of zwangere vrouwen? Misschien vind je onderbewuste het tijd voor een kindje.

Zie je overal stelletjes? Misschien voel je je een beetje eenzaam en ben je toe aan een nieuwe liefde.

Zie je overal spinnen? Misschien heb je verschrikkelijk last van angst voor spinnen als je buiten bent.

Wanneer je niet echt weet waarom je ziet wat je ziet, kan hypnose je helpen om meer duidelijkheid over de frequentie illusie te krijgen.

Zoals in de voorbeelden gezegd kan de illusie het gevolg zijn van iets wat je in de toekomst gaat tegenkomen, zoals bij mijn tweelingen, iets wat je graag wilt, of juist iets waar je verschrikkelijk bang voor bent.

Waarom ligt je focus waar hij ligt?

Zoals in de voorbeelden was mijn focus op tweelingen er omdat ik dit iets was waarmee ik in de toekomst voor moest zorgen. De ondernemer werd “achtervolgd” door gele Fiat panda’s. Dat duidt op gevaar.

In beide gevallen ging het om overleving. De overleving van mijn kinderen en de overleving van de vakantie (want wie weet wat voor creepy personen er in zo’n gele Fiat panda rijden).

Wanneer je juist gefocust bent op kansen heeft zelfs dát te maken met je overleving of in ieder geval het gemak waarmee je overleeft.

Het is bijvoorbeeld bekend dat er zoiets bestaat als Golddiggers, als je als man veel keuze wilt hebben uit vrouwen om een relatie mee aan te gaan is het handig om succesvol te zijn. Misschien ben je op dat moment nog niet eens bezig met dat succes voor je toekomstige partner, maar het kan in je onderbewuste zeker een rol spelen.

Ik heb bijvoorbeeld 4 kinderen en heb met mijn kinderen zaken meegemaakt waardoor ik zo succesvol mogelijk wil zijn met het hypnose instituut zodat mensen niet hetzelfde hoeven mee te maken als ik heb meegemaakt en natuurlijk om de toekomst van mijn kinderen zo veilig mogelijk te maken.

Dus waar ligt jouw focus? Is de focus iets waar je je op wilt focussen of is het een rare noodzakelijke focus?

Die rare noodzakelijke focus zie je vaak bij angsten. Dit is bijvoorbeeld de reden dat mensen met sommige angsten binnenblijven, omdat ze buiten de hele tijd worden geconfronteerd met hun angst omdat hun focus daarop ligt.

Het is natuurlijk veel leuker als je naar buiten gaat en juist kansen ziet om ten minste te genieten van het leven.

Wat jij gelooft en waar je mee bezig bent is dus vaak wat je ziet en waar je focus op ligt. Dus als je daarbuiten wilt zien wat er speelt dan moet je je focus verleggen of wat je belangrijk vindt en iets anders gaan geloven. Dan ga je vanzelf iets anders zien in deze algoritmische werkelijkheid.

Eerst zien dan geloven? Nee, eerst geloven en dan pas zien. Dat doe je nu namelijk ook 😉

Hypnose om jouw kansen te zien

Dus zie je nu vaak iets waar je wat bang van wordt, of wat misschien iets betekent? Een hypnotiseur kan je helpen te achterhalen waarom je focus daarop ligt. Wanneer je in hypnose bent kun je bijvoorbeeld een Socratisch gesprek voeren waarin de waarom vraag (of variaties op die vraag) herhaald wordt.

Op die manier kom je bij de kern van waarom je je op iets focust. Een angst of zorg kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn waarom je bepaalde dingen vaak ziet.

Vervolgens kan een hypnotiseur je helpen te bepalen op welke overtuigingen die angst of zorg is gebaseerd. Misschien klopt die overtuiging niet en kan het veranderen van die overtuiging ervoor zorgen dat je wordt losgekoppeld van hetgeen waarop je je nu (ongewenst) veel focust waardoor er weer ruimte is voor andere zaken in je leven.

Focus verleggen naar kansen

Wanneer je dan niet meer gefocust bent op zaken waarop je je helemaal niet wilt focussen kun je ook bepalen (en dat kan zelfs al voordat je het eerste probleem oplost) waarop je je wel wilt focussen.

Misschien wil je je focussen op een beter gezinsleven, kansen voor een nieuwe liefde, kansen op je werk of voor je bedrijf.

In dat geval kan hypnose je ook helpen om je focus te verleggen naar die kansen, zodat je bijvoorbeeld allemaal leuke uitjes ziet die je met je gezin kunt ondernemen, allemaal leuke single mensen (in plaats van stelletjes) waar je een relatie mee kunt aanknopen, kansen om aan je leidinggevende te laten zien welke toegevoegde waarde je hebt of zelfs kansen om je bedrijf zichtbaarder te maken.

Hiermee kan een hypnose-expert je helpen. Er zijn meerdere hypnosetechnieken die dit doen. Een van die technieken is bijvoorbeeld het herhalen van hypnotische suggesties. Omdat je in hypnose bent, neem je die suggesties beter in je op en zie je ze ook sneller als de waarheid. Het wordt sneller iets wat je gelooft en daardoor wordt het iets wat je helpt om vaker de kansen in je leven te zien.

Dit kunnen bijvoorbeeld suggesties zijn zoals:

“Ik ben een goede moeder en ik zie wat goed is om de band van mijn gezin te versterken.”

“Ik ben een leuke single en er zijn genoeg singles om een relatie mee aan te gaan.”

“Ik ben goed in mijn werk en ik kan die toegevoegde waarde laten zien aan mijn collega’s en leidinggevenden.”

“Ik ben een goede ondernemer en ik zie kansen voor meer omzet.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw doelen kan een hypnotherapeut je andere suggesties geven of gebruikmaken van een totaal andere techniek om je focus te verleggen.

Wil jij meer weten over hypnose en hoe je hiermee jezelf en anderen helpt? Kom dan eens naar een hypnose playshop, in Zwolle of Wormerveer, of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen.

De opleidingen worden gegeven in Wormerveer, Zwolle of online.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen