Wat je doet geef je door
Wat je doet geef je door
04 maart 2020 
6 min. leestijd

Wat je doet geef je door

Een tijd geleden kwam ik een oude kennis tegen die ik van vroeger kende. Toen we beide een iets ander leven hadden dan nu. Toen zaten we beiden flink in de problemen. We joegen onszelf bijna de dood in met alle middelen die we namen. Dat is gelukkig niet gebeurd, maar we gingen wel aardig wat feestjes af, die tot diep in de late ochtend duurden en soms gingen we gewoon nachten na elkaar door.

Het grappige is dat we nu allebei een heel ander leven hebben.

Hij zit nu in de hoek van online marketing. Dit is ook een van mijn passies. Het is super fascinerend hoe dat werkt met het internet en de kansen die er zijn. Ik vind het geweldig.

Opeens begon hij over zijn zoon, die is 19, en hij vertelde dat die opeens enorm aan het veranderen was. Er was iets met zijn zoon wat anders was. Hij wilde opeens uit en was boos en somber.

Het is natuurlijk niet erg dat hij opeens uit wil, maar vooral dat boos en somber maakte hij zich druk om.

“Want weet je Ed, toen ik 19 was, toen begon eigenlijk alle ellende in mijn leven. Ik had een vriendin die eerst met mijn beste vriend was, wat niet zo’n handige zet was. Want ze ging later weer naar die vriend terug en wij kregen ruzie. Het brak mijn hart en ik heb serieus op het punt gestaan om mezelf van kant te maken. Daarna zakte ik in een enorme depressie. Even later kwam ik jou tegen en werd ik alleen maar depressiever hahaha, nee dat natuurlijk niet. Je weet wel wat er toen is gebeurd”

Hij deed dat toen dus om al die gevoelens te onderdrukken en we vonden elkaar daarin onbewust. Want ik wist dat toen niet echt van hem dat het zo heftig was.

Hij zegt: “Ja precies, maar ik zie nu hetzelfde gebeuren bij mijn zoon. Alsof de geschiedenis zich herhaalt. Zijn ex is nu met zijn beste vriend. Die heeft een auto, mijn vriend had ook een auto. Die periode was er iemand bij mij op school die zichzelf ophing. Wat denk je? Bij hem op school ook vorige week! En het meest bizarre, geef ik een webinar en is dat meisje waarmee ik toen was, was opeens op dat webinar. Ik schrok me rot. En toen had ik door, ik ben mijn geschiedenis door aan het geven. Zo lijkt het in ieder geval. Kan dat?”

Ja, dat kan. Als jij het niet oplost geef je het door aan je zoon. En jij kunt wel raden wat er gaat gebeuren met die zoon. Hij gaf ook aan de pijn weer te voelen en toen stelde ik voor om het op te lossen.

Toen deed ik een regressie. We gingen terug naar het allereerste moment waarop het probleem ontstond en we losten die pijn op, zodat hij het kwijt was.

Later belt hij me op. Hij zegt “Wat denk je, mijn zoon komt naar me toe, slaat zijn armen om me heen en zegt: Je bent eigenlijk toch wel een toffe gast. Dat heeft hij nog nooit gedaan.”

Veranderen doe je niet alleen voor jezelf. Je doet het voor de generaties ervoor en erna en als je wilt weten hoe dit bij jou is. Of je iets hebt om aan of doorheen te werken.

Kijk dan naar je kinderen. Als je vindt dat die problemen hebben is de kans zeer groot dat ze het bij jou vandaan hebben.

Bij mij komt het allemaal van mijn vrouw vandaan 😉 en bij jou waarschijnlijk ook van je partner, maar misschien ook niet.

Dus check het bij jezelf, want voordat je je kinderen naar allerlei faalangsttrainingen stuurt of pillen geeft om je kinderen zich beter te laten voelen. Dat is dan misschien symptoombestrijding.

Ik denk dat wanneer jij je oude pijn of verdriet in jezelf oplost. Je oude verdriet of frustratie, dan los je het voor je familie op. Voor je kinderen en voor je ouders, ook met terugwerkende kracht. Dat is zo belangrijk.

Wie is verantwoordelijk voor het gedrag van kinderen?

De meeste mensen zijn zich hier totaal niet bewust van.

Die kijken naar hun kinderen en denken “ja kinderen doen zo”, dat is ook zo, maar ze doen “jou”. Het is veel makkelijker om het af te schuiven, dat het de verantwoordelijkheid van je kinderen is. Op een bepaalde leeftijd is het ook zo, maar is het wel zo?

Of is het gewoon jouw verantwoordelijkheid?

Niemand kan er wat aan doen. Het is niemand zijn schuld. Het is niet de schuld van die kennis van mij die zich zo is gaan voelen. Misschien kwam dat ook wel bij zijn ouders vandaan.

Misschien die weer van zijn opa, of nog verder. Maar ik weet wel dat het nu ook met terugwerkende kracht is opgelost.

Dit is zo krachtig en het fascineert mij enorm hoe alles wordt doorgegeven. Mindsets, regels, ideeën over relaties, en het leven. Regel ideeën hoe je met mensen en de wereld omgaat. Al die regels doen je kinderen ook.

Als ik kijk naar mijn zoon, die is heel rustig in de klas. Zo was ik ook. Als hij iets moet presenteren wordt hij heel anders, dan wordt hij net mij.

Net als wanneer ik ga presenteren word ik de entertainer, cabaretier, inspirator. In een groep ben ik introverter. Op een podium juist niet, dan ben ik anders. Nog steeds mezelf, maar mijn zoon dus ook. Hij doet mij.

Als je je daar bewust van bent en je kijkt om je heen en je betrekt het meer naar jezelf toe, wie doe ik? En jij lost het op, dan gebeuren er wonderlijke dingen. Opeens is het dan anders.

Voor mij was dit hele idee zeer confronterend. Het is wel een kans om iets te helen of transformeren wat ervoor kan zorgen dat je volgende generatie er niet mee hoeft te dealen. Het is meer dan persoonlijke ontwikkeling, maar familiaire ontwikkeling.

Beluister ook deze podcast

https://www.buzzsprout.com/195236/1043790-generationele-ontwikkeling

Invloed van ouders op oudere kinderen

Zelfs wetenschappers geven aan dat de manier van opvoeden invloed heeft op oudere kinderen, zoals die zoon van 19 jaar. Bij jongvolwassenen blijkt dat een steunende manier van opvoeden, in plaats van een controlerende manier van opvoeden ervoor zorgt dat kinderen weerbaarder zijn tegen de invloed van negatieve leeftijdsgenoten[1].

Ook als je kijkt naar ouders met een duidelijk trauma, zoals seksueel misbruik, is er een samenhang met kinderen die hun problemen externaliseren[2]. Dit betekent dat kinderen van ouders met een trauma vaker andere mensen de schuld geven van hun problemen en vaker agressief gedrag vertonen.

Nu ga ik even speculeren, maar die grote traumatische gebeurtenis kan door ouders de schuld krijgen van alle problemen in hun leven. Die kan dan denken “als ik niet dat seksuele trauma had dan had ik alles goed voor elkaar”. In zekere zin is dit, hoe begrijpelijk ook, het externaliseren van hun problemen. Een seksueel trauma hoeft bijvoorbeeld geen invloed te hebben op succes in je werk, maar kan natuurlijk wel invloed hebben als dit tijdens een bijbaantje is gebeurd.

Het leuke is dat ook het oplossen van eigen problemen invloed heeft op de mentale gezondheid van kinderen. Dit is onderzocht bij werkende ouders. Als ouders een conflict hadden bijvoorbeeld door een onbalans in de werk-thuis situatie had dit een negatieve invloed op de mentale gezondheid van kinderen. Konden ouders, het maakte niet uit of het om de moeder of vader ging, die problemen oplossen dan losten ook de mentale problemen van de kinderen op[3].

De wetenschap kan moeilijk onderzoeken of kinderen het leven van hun ouders op een bepaald punt “exact” kopiëren. Dit hangt bijvoorbeeld in het geval van die vriend van mij ook af van het moment waarop ze de vraag stellen, want voor het 19e levensjaar was er niets aan de hand en of het oplossen van eigen problemen dan vervolgens het probleem bij kinderen oplost.

Maar als je zoals ik een beetje onderzoek doet zie je wel dat het hebben van een duidelijk trauma ook invloed heeft op hoe je kinderen met problemen omgaan, namelijk schuld van de buitenwereld of het trauma omdat dit is wat veel mensen met een trauma doen.

Ook zie je in het onderzoek naar werk-privé problemen dat het oplossen van die problemen de mentale problemen bij kinderen oplost. In die zin zou je dus kunnen zeggen dat het oplossen van je eigen problemen ook wetenschappelijk gezien iets is wat problemen bij kinderen oplost.

Wil je weten hoe je met hypnose problemen kunt oplossen? Kom dan eens naar een hypnose playshop waar je leert mensen te hypnotiseren en waar je een voorbeeld van een hypnosesessie te zien krijgt. De playshops worden gegeven in Wormerveer en Zwolle.

Wil je juist een paar dagen aan de slag en zien en ervaren wat hypnose kan doen? Kom dan eens naar een hypnose seminar.

Heb je juist behoefte om direct aan de slag te gaan en technieken zoals regressie te leren? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden gegeven in Zwolle, Wormerveer of online.

[1] https://srcd.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1467-8624.7402017

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07317107.2019.1599255

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277953617306238

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen