Dingen alleen doen: uit je comfortzone
13 maart 2023 
in Angst
6 min. leestijd

Dingen alleen doen: uit je comfortzone

Een tijdje geleden gaf ik weer voor het eerst na corona een seminar voor een groep van 700 mensen. Geweldig was het en de reviews daarna waren ook erg fijn. Iets wat ik een paar keer zag terugkomen was dat mensen hun angst om dingen alleen te doen hadden overwonnen door naar het seminar te gaan.

Ontzettend cool! En heel fijn dat die stap beloond is door het goede gevoel dat ze aangaven in hun reviews.

Dingen alleen doen en uit je comfortzone gaan kan dus ontzettend handig zijn om jezelf in beweging te brengen en om jezelf te ontwikkelen. Hoe zit dat nu als je het liefst iets met andere mensen onderneemt?

Bang om alleen iets nieuws te doen

Angst om iets alleen te ondernemen is iets waar meer mensen last van hebben. Vooral als het iets is dat je nooit eerder hebt gedaan.

Als je het over het algemeen lastig vindt om alleen te zijn kun je last hebben van monofobie; de angst om alleen te zijn[1].

Maar je kunt het dus ook niet leuk vinden om alleen iets nieuws te doen. Dit kan komen doordat je onzeker bent over je eigen kwaliteiten om iets nieuws onder de knie te krijgen. Of je wilt graag iets goed doen en je laat het eigenlijk van anderen afhangen of je iets goeds doet.

Veel activiteiten zijn bijvoorbeeld activiteiten die je met andere mensen ’hoort’ te doen, zo voelt het dan in ieder geval. Je kunt dan denken dat andere mensen je raar vinden als je alleen zo’n activiteit doet. Denk bijvoorbeeld aan even ergens eten in een restaurant, omdat je gewoon eens zin hebt in iets dat voortreffelijk is gemaakt, of denk aan alleen naar de bioscoop gaan.

Het is dan van belang om even te kijken naar je overtuigingen over jezelf, over hoe belangrijk jij de mening van andere mensen vindt en of dit je allemaal helpt om het beste uit jouw leven te halen.

Een hypnotherapeut kan je hiermee helpen door bijvoorbeeld gesprekshypnose, waarin je gewoon met een gesprek wat je tegenhoudt achterhaalt. Vervolgens kan een hypnotherapeut je helpen om nieuwe overtuigingen te installeren. Dit kan bijvoorbeeld door je fantasie over je mogelijkheden te stimuleren met een geleide visualisatie.

Of door je bepaalde affirmaties te laten herhalen, zoals:

“Ik ben goed genoeg.”

“Ik mag genieten van het leven in mijn eentje.”

“Me-time is goed.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen kun je andere suggesties of affirmaties krijgen om te herhalen, zodat je angst om alleen iets nieuws te doen overwonnen kan worden.

Bang door je opvoeding

Er kunnen allerlei factoren bijdragen aan dat je bang bent om iets alleen te doen. Je kunt je bijvoorbeeld in je opvoeding meekrijgen dat je ’s avonds niet alleen over straat moet lopen, dat je niet alleen uit moet gaan en dat je niet alleen naar bepaalde plekken toe moet gaan[2].

Als je altijd gewaarschuwd bent over je veiligheid en dat je veiliger bent met andere mensen, dan kan het in je volwassen leven heel apart voelen om iets alleen te ondernemen. Als je werd gestraft als je een keer ergens alleen heen ging of alleen thuiskwam na het uitgaan, dan hielp dat ook niet om gezonde helpende overtuigingen te krijgen over alleen dingen doen. Hoe begrijpelijk het ook is dat je ouders bezorgd waren, jij bent uiteindelijk wel heelhuids thuis gekomen. Je leest deze tekst dus het is je in ieder geval niet noodlottig geworden.

Overtuigingen over alleen zijn die je dan in je opvoeding hebt meegekregen moet je dan weer veranderen, zodat ze je leven niet begrenzen, maar zodat je juist wel ook in je eentje leuke dingen kunt ondernemen.

Uiteindelijk, als je naar een seminar van het Hypnose Instituut Nederland gaat, ga je niet alleen. Er zijn honderden andere mensen en in het seminar zul je ook op een leuke manier contact met ze maken. Wellicht krijg je door het seminar zelfs nieuwe vriendschappen.

Het is dan zonde als het stemmetje van je ouders je tegenhoudt om iets voor jezelf te doen. Zeker als het iets is waar je blij van wordt of waarmee jij jezelf kunt ontwikkelen.

Dus ga lekker naar die film of naar een seminar van mij 😊.

Is dit allemaal iets te makkelijk gezegd dan gedaan? Dan kan een regressie mensen (of jou) helpen om te achterhalen waardoor het nu komt dat je het eng vindt om iets alleen te doen.

Met regressie ga je terug naar het moment waarop je onbewust hebt besloten dat het beter is om dingen met andere mensen te doen. Dit heeft toen een bepaald gevoel veroorzaakt en dat gevoel krijg je nu nog bij het idee dat je iets alleen doet.

In gedachten ga je dan terug naar het moment en vervolgens helpt een hypnotherapeut je om dit moment te repareren[3], waardoor de belemmerende overtuiging weggaat en jij het wel weer leuk gaat vinden om dingen alleen te doen in plaats van angstig te zijn.

Dit zijn vaak momenten uit je jeugd. Je ouders kunnen iets hebben gedaan of gezegd. Iemand in je omgeving kan wat zijn overkomen toen diegene iets alleen deed. Misschien was je zelf alleen toen er iets misging.

Het kan van alles zijn, want als kind kunnen zelfs hele kleine dingetjes een blijvende indruk op je maken.

Bang door ervaring

Soms is het niet eens iets heel onduidelijks waardoor je bang bent om iets alleen te doen. Je kunt ook een nare ervaring hebben gehad toen je een keer iets alleen deed, waardoor je het nu eng vindt om er alleen op uit te gaan.

In dat geval heb je een beetje last van een trauma. Een trauma is ook heel goed te behandelen met hypnose. Hiervoor wordt vaak de combinatie van cognitieve gedragstraining en hypnose gebruikt[4].

Een manier waarop mensen met een trauma omgaan om niet geconfronteerd te worden met hun trauma is door bepaalde situaties te vermijden, zoals alleen dingen doen.

Onderzoek laat zien dat mensen die behandeld worden met hypnose hierna minder zaken vermijden en dus wel weer alleen dingen durven te doen. Zelfs twee jaar na de behandeling is dit nog te merken en dit verschilt dan ook nog met mensen die cognitieve gedragstherapie zonder hypnose hebben gehad.

Bij een trauma wordt bijvoorbeeld vaak gewerkt met symbolen om een angst op een hele andere manier te verwerken dan door er direct mee aan de slag te gaan. Soms wordt er bijvoorbeeld een metafoor gebruikt die je in gedachten gaat oplossen, kapot gaat maken of in ieder geval weg gaat halen.

Dit kan werken alsof je het gevoel van het trauma weghaalt.

Als het een trauma is dat in je jeugd is ontstaan kan een hypnotherapeut je ook helpen om het gesprek met je innerlijke kind aan te gaan. In dit gesprek kun je bijvoorbeeld zeggen dat de strategie die het kind heeft om zichzelf veilig te houden inmiddels niet meer nodig is en dat het gevaar weg is.

Dit kan ook heel veel doen om de overtuigingen die door de nare ervaring zijn ontstaan te veranderen en om jezelf weer vrij te maken om alleen dingen te doen. Je kunt zelfs posttraumatische groei krijgen.

Zelfhypnose om alleen dingen te doen

Daarnaast kan zelfhypnose je ook helpen om alleen dingen te doen. Na een aantal sessies bij een hypnotherapeut kun je huiswerk krijgen in de vorm van mp3 bandjes of andere zelfhypnose oefeningen die je helpen om je zelfvertrouwen en lef te houden en om lekker dingen alleen te doen.

Mocht je tijdens het alleen dingen doen toch een moment van spanning ervaren? Dan kunnen zelfhypnose technieken je helpen om kalm te blijven en om toch te genieten van de activiteit waarmee je bezig bent.

Als hypnotherapeut mensen helpen

Als hypnotherapeut kun je dus mensen die bang zijn om dingen alleen te doen helpen met conversationele hypnose, door te werken met symbolen en metaforen, door te helpen met affirmaties, met regressie en door het gesprek aangaan met het innerlijke kind.

De ene techniek is makkelijker dan de andere techniek, maar als je alle opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland volgt, dan leer je ze allemaal.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe je hiermee jezelf en andere mensen kunt helpen? Kom dan naar de gratis online masterclass over hypnose.

Wil je juist direct aan de slag met technieken om jezelf en andere mensen een beter gevoel te geven? Kom dan naar een van onze seminars of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. De opleidingen kun je klassikaal of online volgen. Kies een vorm die bij jou past.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen