Emoties loslaten zonder ze te voelen: De Emotie Vervang Techniek
20 juli 2020 
in Hypnose
6 min. leestijd

Emoties loslaten zonder ze te voelen: De Emotie Vervang Techniek

Emoties loslaten zonder ze te voelen. Dit is mogelijk met de emotie vervang techniek (EVT). Deze techniek leer je in de 2.0 opleiding van het instituut, dit is de vervolgopleiding van de 1.0. Dit is een techniek die heel goed werkt wanneer jouw cliënt in diepe trance is en hij werkt goed bij jonge kinderen, omdat die altijd in hypnose zijn.

Die hoeven niet te vertellen waar het gevoel vandaan komt of waardoor het komt. Dat eerste vinden kinderen soms best lastig, want het kan met mama of papa te maken hebben. Ga je als kind dan eerlijk vertellen dat het iets met je ouders te maken heeft? Ik denk het niet. Ze gaan hun vader en moeder beschermen.

Dus dan is het best lastig om er zoiets uit te halen.

Gelukkig hoeft dit met deze techniek niet, want je haalt gewoon het gevoel weg. Je zet er ook een ander gevoel voor in de plaats. Je vraagt bijvoorbeeld welk gevoel ze dan willen hebben, zoals blij of rust. En dan installeer je die emotie.

Deze techniek is geniaal. Hij is ontwikkeld door Tom Silver, een Amerikaan.

Een casus met EVT

Zelf heb ik er ook veel mensen mee geholpen en nu leer ik het aan mijn cursisten. Om dit te doen geef ik eerst een demonstratie. Een cursist is dan even mijn cliënt. Dit laat zien hoe goed de techniek werkt. Ik geef dus nog wel sessies, maar vaak in de opleiding.

Voor cursisten is deze techniek vaak levensveranderend, omdat de techniek zo goed werkt. Daarbij begrijpt de cursist wat de bedoeling is. Die combinatie is goud.

Ik hielp iemand die last had van maagspanning, dit zorgde ervoor dat ze niet diep in hypnose kon gaan. Na de sessie zei ze dat ze nog nooit zo diep in hypnose was geweest, omdat de techniek de spanning weghaalde.

Dus voor deze techniek kon ze nooit heel diep in hypnose en nu werkte deze techniek voor haar en kon ze opeens super diep in hypnose.

Ze wist op een gegeven moment niet meer wat ik had gezegd en gedaan, maar haar onderbewuste reageerde wel heel goed op mijn instructies. Met die techniek kun je dan emoties loslaten waar je jarenlang last van hebt.

Maar je moet de pijn toch voelen om ermee om te gaan?

Veel mensen begrijpen deze techniek niet. Die vragen: “Moet je die pijn niet doorleven en doorvoelen om ermee om te leren gaan, zodat je een betere en sterker persoon wordt?”

Dit vind ik interessant, en het komt ook een beetje uit de psychologie.

Maar stel je nu voor dat je voor de keuze stond: je hebt een dochter die last heeft van heel veel boosheid en daar kan ze in een sessie vanaf. Of we laten haar haar hele leven met die boosheid zitten, maar daar wordt ze dan wel een beter of sterkere persoon van?

Als je er op die manier naar kijkt is dat een heel gek idee. Je denkt gewoon dat het weg moet.

Want hoe groeit je kind op zonder die boosheid? Anders inderdaad, maar is je kind dan ook zwakker of minder weerbaar?

Ik denk het niet. Ik denk niet dat boosheid je weerbaarder of beter maakt als dit blijft teren in je lichaam. Boosheid is niet per se slecht, maar woede of angst zijn niet handig.

Ja je kunt met je angst omgaan, maar je bent nog steeds bang. Terwijl iemand in een sessie van angst af kan zijn. Die voelt zich dan prima, is niet meer bang. Wie is er dan beter, slechter, weerbaarder of niet weerbaarder? Dit is lastig, en de vergelijking gaat misschien niet helemaal op.

Maar als je een beetje logisch nadenkt, wat leer je dan van “ermee omgaan”? Terwijl als het er niet is, je niet hoeft te leren hoe je ermee om moet gaan. Prima toch?

Vuilnis in je huis of vuilnis in je hoofd

Dit is net zoiets als het idee dat je een beter persoon wordt als je heel veel vuilnis in je huis hebt en daarmee leert om te gaan. Dus ik stort gewoon heel veel vuilnis in je huis en dan is het goed toch? Prima, word je een beter persoon van. Je leert de vuilnis te waarderen. Ja het stinkt wel, maar je vindt het dan wel moeilijk om mensen binnen te laten, want er ligt allemaal vuilnis. Daar moet je dan een muurtje omheen bouwen. Daar moet je dan maar mee om leren gaan.

Dan ben je iemand geworden die heel goed heeft leren omgaan met vuilnis in het huis.

Een andere persoon zegt: “Kun je dat niet even weghalen?” En die laat het vervolgens gewoon weghalen. Dan heeft die persoon een schoon huis en hoeft hij nergens meer mee om te leren gaan. Mensen kunnen gewoon lekker naar binnen en die persoon met vuilnis wil nog steeds altijd mensen buiten houden.

Als je nu het woord vuilnis vervangt voor een emotie waar je vanaf wilt, is dit stukje misschien iets beter te begrijpen.

Ik snap wel waar de vraag vandaan komt, maar het blijft apart. Zaken kneden je als persoon, maar dat betekent ook dat als jij snel dingen kunt transformeren om vervolgens door te gaan.

Ik begrijp het idee. Er valt voor alles wel wat te zeggen. Ook mijn leven was niet altijd geweldig, depressies, angsten en verslavingen hebben mij ook gemaakt tot wie ik nu ben. Maar als ik een keuze had gehad, met de kennis van nu zeg maar, dan had ik me niet vijftien jaar lang hoeven te drogeren.

Daar heb ik geen spijt van, maar als ik een keuze had, dan had ik het niet gedaan. Waarom zou je jezelf vergiftigen als het niet hoeft? Het is zoals het is en het gaat zoals het gaat, maar ik denk dat wanneer je mensen de keuze geeft, dat ze dan kiezen om de slechte emoties weg te halen.

Zodat je er geen last meer van hebt.

Ik zie het als een level-up die je met een cheat kunt bereiken. 😉

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1341340-emoties-kunnen-in-een-keer-weg

Voor welke problemen kun je de emotie vervang techniek gebruiken?

Zoals gezegd kun je de emotie vervang techniek gebruiken als je last hebt van negatieve emoties, zoals woede en angst.

Faalangst of examenangst

Angst is niet per se iets dat je altijd hebt en soms is een beetje angst ook gezond. Echter, als je last hebt van faalangst of angst voor examens kan dit ervoor zorgen dat je inderdaad je examen niet haalt of andere opdrachten voor school, omdat je ontwijkgedrag hebt.

Bij medische studenten is hypnose gebruikt om minder last te hebben van de angst, zoals met de emotie vervang techniek, en om voor een examen meer zelfvertrouwen te hebben dat je het examen ook echt kunt halen. In het onderzoek kregen de studenten twee sessies hypnotherapie van vijftig minuten. Op een proefpersoon na haalde iedereen het examen en het overgrote deel van de deelnemers had ook echt het gevoel minder last van de angst te hebben[1].

Depressieve gevoelens

Heb je juist last van depressieve emoties? Gevoelens dat je waardeloos bent of niet goed genoeg? Ook dan kan hypnose, en onder andere deze techniek, helpen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat hypnose beter werkt tegen depressieve klachten dan cognitieve gedragstherapie[2]. Angstgevoelens en gevoelens van hopeloosheid verdwijnen veel meer met hypnose dan alleen met cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie wordt vaak gebruikt door psychologen.

Woede

Woede is een emotie die soms helemaal niet helpt. Zo is er een casusstudie geweest naar een man wiens vrouw, voordat ze verkering kregen, ooit was verkracht . Hier was hij uiteraard woest om, dat dit haar was overkomen. Alleen die woede zat in de weg als zij haar ei kwijt moest over het voorval, wat dus helemaal niet handig was voor de relatie. Als paar hebben ze toen hypnotherapie gevolgd. Deze therapie hielp om de woede los te laten, zodat hij een emotionele schouder voor zijn vrouw kon zijn. Hier is gebruikgemaakt van een geleide visualisatie[3].

Bij ernstige ziektes

Wanneer je een ernstige ziekte hebt, zoals kanker, kan dit allerlei emoties oproepen. Waarom heb jij het gekregen? Hoe wordt je leven ooit weer normaal? Heb je straks nog een leven? Ernstige ziektes kunnen veel negatieve emoties oproepen. Hypnose kan helpen om zowel mentaal als fysiek in een betere staat te komen[4].

Als de behandeling mentaal zwaar voor je is kan hypnose, met bijvoorbeeld de emotie vervang techniek, ervoor zorgen dat het toch eenvoudiger voor je is om de behandeling van kanker te doorstaan en om minder last te hebben van onzekerheid die kanker (of een andere ernstige ziekte) met zich meebrengt.

Hypnose is dus erg interessant om jezelf of andere mensen mee te helpen als je last hebt van negatieve gebeurtenissen die voor negatieve emoties zorgen.

Wil je hypnose verkennen? Kom dan eens naar een hypnose playshop, waarin je in een dag leert om mensen te hypnotiseren.

Je kunt ook naar een seminar komen waar je ook demonstraties van verschillende hypnosetechnieken kunt zien.

Ben je coach, therapeut of zelfs psychiater en wil je je verdiepen in hypnose of wil je coach worden? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen om direct aan de slag te gaan met technieken om mensen te helpen.

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.1993.10403004

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207140601177897

[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207149008414492

[4] http://www.jhrr.org/article.asp?issn=2394-2010%3Byear%3D2017%3Bvolume%3D4%3Bissue%3D3%3Bspage%3D96%3Bepage%3D103%3Baulast%3DSharma&fbclid=IwAR2ilNGu0rEH1mheL4CmxfLRNVSpJw3Uj7a6Ub9syCSKxipk2qTfw9vEXPI

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Joke
Door

Joke

op 08 Oct 2022

Hallo, Is dit ook een goed techniek voor als je last hebt van dwang?

Reactie plaatsen