Hoe maak je iemand echt blij
Hoe maak je iemand echt blij
23 juni 2020 
6 min. leestijd

Hoe maak je iemand echt blij

Celine Charlotte, super cool om te zien hoe ze met Insta in een korte tijd veel volgers heeft weten te krijgen. Ze heeft heel veel interactie met die volgers. Als ik daarnaar kijk denk ik: “Hoe kan dat?”

Sommige mensen zijn juist een paar jaar bezig en zelfs dan komt het maar niet.

Zij is ook een paar jaar bezig, maar bij haar het komt wel.

Dat heeft te maken met het go-first-principe. Als je meer interactie wilt, begin dan met de interactie, met de verbinding, met er te zijn. Als je wilt dat iemand blij wordt, wordt dan zelf blij. Doe blij en dan steek je de ander daarmee aan.

Als je een depressief toontje aanslaat, dan maak je mensen ook niet blij. Lekker de hele dag depri doen helpt niet. Door blij te doen kun je mensen niet eens depressief maken, al is de inhoud van wat je zegt depri.

Door de toon, de snelheid waarmee je praat en de inhoud depri te maken gaat je gemoedstoestand naar beneden. Die wordt anders. Je voelt je dan minder goed.

Je kunt ook getriggerd worden door dingen die worden gezegd, of dingen die gebeuren. Maar je kunt ook anders reageren. Dit is niet altijd makkelijk, maar het kan wel.

Ook op wat iemand zegt kun je anders reageren.

Maar als je iemand ergens mee naartoe wilt krijgen, je wilt iemand blij of vrolijker maken, dan moet je zelf in die staat zijn of blijven. Dit kan ook lastig zijn.

Stel je werkt in een kantoortuin en jij bent van de acht mensen die er zijn de enige blije persoon, dan is dat heel lastig. Dit komt doordat een beetje depri mensen vaak van hele blije mensen nog depressiever worden, omdat de afstand te groot is tussen die twee emoties.

Dan kan de afstand zelfs nog groter worden. Als die blije persoon dan ook nog iets zegt als “kom op man” en nog intenser blij doet, dan kan de afstand nog groter worden. Het heeft dan juist een averechts effect. Je maakt die andere persoon dan niet blijer.

Dan kun je bijvoorbeeld beter iets neutraler doen. Dat je iets rustiger vertelt over je leuke weekend. Dan heeft de ander ten minste de kans om aan te haken wanneer die dat wil. Dat is altijd de keuze van de andere.

Wat je het beste kunt doen is dus je toon vergelijkbaar te maken met de andere persoon die je wilt opvrolijken. Kalm beginnen over je weekend, langzaam de toon omhoog laten gaan en dan die andere persoon meenemen in een vrolijkere gemoedstoestand.

Dit is het principe van go-first.

Als ik mensen in hypnose wil brengen, ga ik zelf ook eerst een beetje in hypnose. Ik ga in een staat waarin iemand mee kan gaan. Ik ontspan zelf bijvoorbeeld ook en praat in ontspannen toon tegen die persoon.

Dan praat je telkens dieper en dieper en meer ontspannen. Vanuit die staat kun je mensen veel makkelijker meekrijgen.

Zo laat je de ontspanning ook klinken.

Dit is geen hogere wiskunde, maar het is wel heel belangrijk.

Wanneer iemand dat begrijpt, ermee experimenteert en het werkt, dan is het opeens heel makkelijk om te hypnotiseren.

Het go-first principe kun je op die manier ook toepassen op social media. Eerst mensen meenemen en dan de interactie aangaan. Hierdoor kun je veel volgers bij elkaar krijgen en ervoor zorgen dat die mensen ook gaan reageren en echt een connectie met je aangaan.

Dit principe van go-first is er dus niet alleen in hypnose en om mensen face-to-face blij te maken, dit zie je zelfs online.

Mensen doen wat voor je als ze dit zelf willen doen en als ze zich hier goed bij voelen.

Dit merk je bijvoorbeeld ook als je de supermarkt inloopt. Als je glimlacht, glimlachen de meeste mensen terug. Experimenteer hier maar eens mee.

Beluister ook deze podcast.

https://www.buzzsprout.com/195236/1301491-hoe-maak-je-iemand-echt-heel-blij

Wat de wetenschap zegt wat helpt

Daarbij helpt andere mensen blij of gelukkig maken ook om jezelf gelukkig te maken. Dit houdt meer in dan alleen sociaal zijn. Nee, echt je best doen om iemand anders gelukkig te maken, maakt jezelf ook gelukkiger. Of het je nu wel of niet lukt maakt eigenlijk niet heel veel uit, maar wel je idee of het je is gelukt om iemand anders blijer te maken[1].

Daarbij helpt het delen van positief nieuws ook[2]. Let hierbij wel op het bovengenoemde principe dat je eerst rekening houdt met de staat waarin de ontvanger van het goede nieuws zich bevindt.

Door online te laten merken wanneer je het met iemand eens bent help je die persoon ook om blijer te worden[3].

Daarbij heb je niet echt een formule die ervoor zorgt dat iedereen blij wordt. Uiteindelijk maken verschillende zaken verschillende mensen blij[4]. Bijvoorbeeld iets bijdragen aan de maatschappij is niet per se iets waar je blij van wordt. Dit gold bijvoorbeeld het minste voor moeders, maar het meest voor mannen en vrouwen zonder kinderen.

Daarbij kan zelfs de cultuur waarin je opgroeit bepalend zijn voor waar je blij van wordt[5]. Misschien word je als vrouw uit een meer traditionele cultuur gewoon echt veel blijer van fulltime moeder zijn dan als je als vrouw opgroeit in een omgeving waarin iedereen werkt.

Begin met jezelf blij te maken

Natuurlijk is het soms lastig om andere mensen blij te maken als je zelf nog niet blij bent, ook al zeggen wetenschappers dat dit helpt.

Heb je het idee dat je met je deprimerende bui maar lastig iemand anders kunt helpen om die persoon blij te maken? Dan mag je natuurlijk altijd beginnen met jezelf blijer maken.

Nu kan van alles je in de weg staan om jezelf eerst blij te maken, voordat je een ander blij kunt maken.

Je kunt bijvoorbeeld onbewuste overtuigingen hebben over of je geluk wel of niet verdient. Als je denkt dit niet te verdienen, is het natuurlijk heel lastig om eerst jezelf blij te maken.

In dat geval kan hypnotherapie je helpen om zo’n blokkade naar geluk en het gelukkig maken van anderen te doorbreken.

Bepaalde herinneringen kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op hoe gelukkig je bent, maar omdat herinneringen gedachten zijn die je ook op een andere manier kunt interpreteren kun je jezelf gelukkiger maken door die herinnering opnieuw te bekijken.

Dit is iets waar hypnotherapie je mee helpt. Met regressie kun je bijvoorbeeld teruggaan naar een moment die voor een negatieve overtuiging heeft gezorgd. De herinnering van dat moment loop je dan nog even na en ook jouw interpretatie van die herinnering die je altijd hebt gehad.

Is die met je huidige kennis over het leven en hoe mensen kunnen doen nog steeds relevant of kun je er nu ook andere zaken in terugzien die je destijds niet doorhad?

Dit alleen al kan ervoor zorgen dat de herinnering die je belet om gelukkig te zijn zodanig veranderd wordt dat je jezelf kunt toestaan om gelukkig te zijn.

Daarnaast kan hypnose je ook helpen om je meer te focussen op wat goed gaat in plaats van wat niet goed gaat.

Door bijvoorbeeld je dag te beginnen met zelfhypnose en het herhalen van affirmaties. Dit kunnen affirmaties zijn zoals:

“Alles komt altijd goed.”

“Elk weer is mooi weer.”

“Er gebeuren leuke dingen in mijn leven.”

Dit soort affirmaties zorgen er dan voor dat je de kleine leuke dingen in je leven sneller herkent dan wanneer je ze niet herhaalt. Toch weer iets om blij van te worden.

En dan kun jij het go-first principe gebruiken om andere mensen ook gelukkig te maken.

Het kan altijd erger

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat Denen vaak tot de gelukkigste mensen van de wereld horen. Weet je hoe dit kan? Denen verwachten vaak dat er slechte dingen gaan gebeuren en elk jaar blijkt dit toch weer mee te vallen[6].

Nu is het niet altijd handig om van het slechtste uit te gaan, maar dan vallen zaken vaak wel weer mee en daar word je dan ook weer gelukkig van.

Dit kun je ook gebruiken om andere mensen gelukkiger te maken. Je daalt eerst naar hun niveau en kunt dan bijvoorbeeld op een grappige toon zeggen: “Maar je bent niet dakloos en het is mooi weer.” Om op die manier langzaam naar de meer positieve emotie van gelukkig zijn te gaan.

Daarnaast kun je achterhalen waar mensen gelukkig van worden bijvoorbeeld boeken lezen, eten, kleding, samen iets doen of wandelen. Het maakt niet uit. Als je weet wat ze leuk vinden, kun je ze daarmee verrassen om ze blijer te maken.

Heb je hulp nodig om jezelf of anderen gelukkig te maken? Dan kan kennis van hypnose ontzettend handig zijn.

Kom eens naar de gratis online masterclass als je meer wilt leren over hypnose.

Wil je nog meer zien van wat je met hypnose kunt doen dan mensen gelukkiger maken? Kom dan eens naar een hypnose seminar en bekijk de demonstraties van hypnotherapie.

Wil je juist direct aan de slag met hypnosetechnieken om jezelf en anderen te helpen? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

hoe maak je iemand echt blij

Bronnen:

[1] https://mospace.umsystem.edu/xmlui/handle/10355/65425

[2] https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fa0018344

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0747563217300833

[4] https://www.researchgate.net/profile/Christian_Kroll/publication/225387250_Different_Things_Make_Different_People_Happy_Examining_Social_Capital_and_Subjective_Well-Being_by_Gender_and_Parental_Status/links/54b41c190cf28ebe92e453c9.pdf

[5] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1207/s15327965pli1604_04?journalCode=hpli20

[6] https://selfsustain.com/wp-content/uploads/2012/07/shenkjw_2009_what_makes_us_happy_the_atlantic.pdf (pag. 12)

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen