Huilen en lachen zijn gevoelens en die wat met je doen. Emoties zoals liefde, verdriet, blijdschap, schaamte en vreugde zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld lacht of huilt. Emoties spelen een belangrijke rol in ons leven, zowel voor de lange termijn als in ons dagelijks doen en laten.
In dit blog ga ik in op wat emoties zijn, welk nut emoties hebben en welke overtuigingen ongezond zijn wat betreft emoties (en wat je dan kunt doen).
Wat zijn emoties?
Deze vraag is in 1884 voor het eerst gesteld in de wetenschap en ze zijn er eigenlijk nog helemaal niet over uitgepraat. In 2005 is er nog een onderzoek verschenen die een antwoord probeert te geven op deze vraag.
De verwarring begon zelfs al bij de eerste vraag, omdat William James eigenlijk wilde vragen “Wat is een gevoel?”
Een gevoel kan al op meer slaan dan een emotie, omdat het ook over je tastzin gaat en eventueel buikpijn.
Emoties kun je wel achterhalen aan gevoelens. Bij emoties heb je vaak bepaalde gezichtsuitdrukkingen, lichamelijke symptomen en die horen bij een subjectieve ervaring. Er gebeurt dus iets dat jij belangrijk vindt en op een bepaalde manier ervaart waardoor je een bepaalde emotie krijgt. Die emotie kan weer een bepaalde consequentie hebben in het gedrag dat je uit(1).
Het nut van emoties?
Omdat emoties ervoor zorgen dat je iets wel of niet doet hebben emoties onder andere hun nut in het overleven. Angst is bijvoorbeeld een krachtige emotie die mensen vaak tot actie aanspoort om de angst te verminderen, in sommige gevallen is dat niets doen, maar in de meeste gevallen wordt er een oplossing gevonden voor de subjectieve ervaring die angst oplevert.
Die subjectieve ervaring laat ook zien dat mensen verschillend kunnen reageren op dezelfde ervaring. Er zijn bijvoorbeeld mensen die een slang graag als huisdier hebben terwijl andere mensen gillend wegrennen bij het zien van een slang.
Je kunt ook zelf iets doen wat een emotie triggert, zoals schuld of schaamte als je iets steelt of liegt.
Het oproepen van de emotie is onderhevig aan de overtuigingen die je hebt, bijvoorbeeld over wat goed of slecht is. Of juist genetische factoren, zoals bij het proeven van eten of het zien van kleuren.
Vervolgens helpt de emotie je om het gedrag op te wekken dat passend is in de situatie. Emoties helpen dus eigenlijk ook om je gedrag sociaal acceptabel te maken. Hierdoor helpen emoties je ook bij de overleving omdat we sociale dieren zijn.
Dit proces gaat heel snel.
Hierdoor kunnen emoties ook veranderen, omdat je gedurende de dag verschillende dingen kunt meemaken. Emoties zijn een achtbaan, het ene moment ben je super blij en het andere moment kun je briezen van woede. Het hangt er maar net van af hoe je dag verloopt.
Een bepaalde stemming hebben, zoals chagrijnig zijn, kan veel langer duren.
Wat als je sommige emoties niet voelt?
Sommige mensen blokkeren hun reactie op sommige gebeurtenissen om een bepaalde emotie maar niet te voelen. Je bent bijvoorbeeld ooit woest geworden om iets en die woede sluimert nog ergens, maar omdat je niet woedend wilt zijn op iedereen probeer je die emotie te blokkeren.
Dit kan een onbewuste beslissing zijn die over het algemeen gebaseerd is op angst. Bijvoorbeeld angst om iemand te kwetsen. Of juist angst om gekwetst te worden waardoor je liefde niet meer goed kunt voelen.
Het nadeel van het blokkeren van 1 emotie is dat je alle emoties kunt blokkeren. Hier kun je al een aantal maanden last van hebben voordat je je hiervan bewust wordt.
Om die emoties weer toe te laten is het belangrijk om je angst voor de emotie, of de consequentie die de emotie kan hebben, los te laten.
Angst kan ervoor zorgen dat je je bevriest en dit kan in een minder letterlijke zin betekenen dat je jouw emoties bevriest. Door na te gaan welke angst ervoor zorgt dat je één of alle emoties niet meer voelt kun je stappen zetten om die angst te overwinnen.
Ga na of je de emotie vermijdt door angst
Je kunt nagaan wanneer het vermijden van een bepaalde emotie is ontstaan. Wellicht na een traumatische gebeurtenis? Als je bijvoorbeeld een feestje aan het vieren was dat bruut werd verstoord door een plotselinge ruzie of wat anders kan dit ervoor zorgen dat je het lastig vindt om 100% happy (blij) te zijn. Omdat je bang bent dat die emotie ruw verstoord kan worden.
Als je ooit in een scheiding terecht bent gekomen kan dit ervoor zorgen dat je liefde eigenlijk niet meer wilt voelen omdat je bang bent weer verlaten of verraden te worden door de persoon van wie je houdt.
Soms is het lastig om dit bewust na te gaan omdat je bijvoorbeeld een onbewuste keuze hebt gemaakt om een bepaalde emotie niet meer te voelen. In dat geval kan een hypnotherapeut je met regressie en andere technieken helpen om te achterhalen waarom je sommige emoties blokkeert.
Angst confronteren
Angst verminderen wordt meestal gedaan door angst te confronteren. Bij angst voor spinnen gebeurt dit bijvoorbeeld eerst in gedachten en vervolgens in het echt. Dit kan beginnen met een afbeelding en naarmate dat soort triggers angst minder oproepen kan er uiteindelijk een confrontatie met een daadwerkelijke spin plaatsvinden.
Als je juist angst hebt om verdriet te voelen, bijvoorbeeld doordat je iemand verloren hebt, kun je ook langzaam het verdriet opwekken. Bijvoorbeeld eerst door herinneringen van de persoon op te halen, vervolgens naar foto’s te kijken en uiteindelijk naar zijn/haar laatste rustplaats te gaan. Hierdoor bouw je de emotie langzaam op waardoor je meer gewend raakt aan wat de emotie met je lichaam doet. Hierdoor is de kans op paniek veel kleiner.
Een hypnotherapeut kan je helpen bij het confronteren van angst voor een emotie of voor welke angst dan ook(3). Zoals gezegd kan een hypnotherapeut je helpen om te achterhalen welke angst je blokkeert. Vervolgens kan een therapeut verschillende technieken, zoals neuro-linguïstisch programmeren of cognitieve gedragstherapie toepassen (CGT) om je te helpen om met de emotie om te gaan. Bij CGT is het bijvoorbeeld wetenschappelijk bewezen dat de resultaten versterkt worden als je de therapie volgt terwijl je onder hypnose bent.
Geen negatieve emoties mogen voelen
Een ander probleem waar veel mensen steeds vaker tegenaan lopen is dat ze de overtuiging hebben ontwikkeld dat je geen negatieve emoties mag hebben, zoals angst, verdriet, onzekerheid en ook vermoeidheid, terwijl dat meer een lichamelijke staat is.
Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die deze overtuiging hebben minder zelfcompassie hebben en ook minder snel hulp zoeken als ze juist wel last hebben van deze emoties of van vermoeidheid. Daarbij vermijden ze emoties over het algemeen ook vaker dan mensen die deze overtuiging niet hebben.
Helaas is de kans op angst en depressie bij mensen met deze overtuiging ook groter dan bij mensen die zichzelf wel toestaan om negatieve emoties te ervaren(2). Een ironisch gegeven.
Als je juist wel hulp durft te vragen wordt de kans op angst en depressie weer lager.
Veranderen van de overtuiging
Als je last hebt van de overtuiging dat je geen negatieve emoties mag voelen kun je deze overtuiging op meerdere manieren veranderen. Je kunt bijvoorbeeld met zelfhypnose de overtuiging veranderen door hypnotische suggesties aan jezelf te herhalen.
Zelfhypnose voor het veranderen van de geen-negatieve-emotie-overtuiging
Ga op een comfortabele plaats zitten of liggen en sluit je ogen. Haal een aantal keer diep adem en probeer daarna je ademhaling zo gelijkmatig mogelijk te houden. Let op dat je door je buik ademhaalt. Dit kun je controleren door je handen op je buik te leggen. Als je handen bewegen adem je door je buik.
Focus je op je ademhaling en ontspan je spieren. Dit kun je ook doen met een mindfulness bodyscan.
Als je ontspannen bent kun je de volgende suggesties aan jezelf herhalen:
Negatieve emoties horen bij het leven.
Negatieve emoties zijn nodig voor het verwerken van negatieve ervaringen.
Ik mag dingen stom vinden.
Ik mag erkennen dat ik bang ben.
Ik mag moe zijn.
Ik moet niet altijd vrolijk te zijn.
Ik moet niet altijd energie hebben.
Ik mag om hulp vragen.
Mijn beste vrienden mogen weten dat ik verdriet heb.
Als je het lastig vindt om deze suggesties aan jezelf te herhalen kun je ze eerst opnemen en vervolgens aan jezelf afspelen.
Regressietherapie voor het achterhalen van het ontstaan
Als je deze overtuiging hebt en het herhalen van de suggesties niet helpt om de overtuiging te veranderen kan het helpen om te achterhalen waar die overtuiging vandaan is gekomen. Wellicht heb je ooit iets meegemaakt waardoor je denkt dat je altijd energiek en vrolijk moet zijn, terwijl dit een onhaalbaar streven is.
Met regressietherapie probeert een hypnotherapeut je te helpen om het waarom van het ontstaan van de overtuiging te achterhalen. Dit kan een gebeurtenis zijn, maar ook een combinatie van andere overtuigingen die hiervoor gezorgd hebben.
Als het bijvoorbeeld een gebeurtenis is geweest kun je door de regressietherapie daar op een andere manier naar kijken waardoor de overtuiging kan veranderen. De resultaten van de regressietherapie kunnen heel verrassend zijn.
Wil je meer weten over mentale technieken om problemen in je leven aan te pakken? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.
Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen.
Bronnen:
- http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0539018405058216
- https://www.cambridge.org/core/journals/behavioural-and-cognitive-psychotherapy/article/div-classtitlebeliefs-about-emotions-depression-anxiety-and-fatigue-a-mediational-analysisdiv/D0015D9B9A0C563989842B06F407C069
- http://ijnms.net/index.php/ijnms/article/view/256