Flow is een staat waarin je vrolijk wordt van waarmee je bezig bent, je je goed kunt concentreren en weinig zelfbewustzijn hebt wat kan gebeuren als je bezig bent met een bepaalde taak[1].
Wat is flow?
Flow en hypnose worden vaak door elkaar gehaald. De hypnotische staat kan je bijvoorbeeld bereiken tijdens het autorijden en flow is ook iets wat je kunt bereiken tijdens het autorijden. Daarbij is de staat van hypnose iets wat je kunt meten met EEG apparaten en dat is bij de staat van flow nog niet helemaal duidelijk.
Als je in hypnose raakt tijdens het autorijden merk je soms dat je opeens ergens bent en kan je het gevoel hebben dat je een tijd lang gewoon niet hebt opgelet. Dat is niet wat er aan de hand was, maar je was wel even in een hypnotische staat van het autorijden. Geeft niets, want je let dan nog steeds goed op en als er wat was gebeurd had je echt wel op de rem getrapt of bijgestuurd.
Als je in de flow raakt van het autorijden, dan word je er heel blij van en geniet je van bijvoorbeeld het nemen van de bochten. Dit is een staat die je kunt bereiken als je er bijvoorbeeld van houdt om in de bergen te rijden of een stukje autobahn te pakken zonder snelheidslimiet.
Flow verbetert ook je zelfvertrouwen, optimisme en geeft je het gevoel dat je ergens mee bezig bent dat lekker door kan gaan.
Niet elke activiteit is een activiteit waarvan je in de flow raakt. Je hebt een duidelijk doel nodig, directe feedback (zoals die goede gevoelens), en het moet een goede match zijn tussen uitdaging en jouw kwaliteiten. Bij flow is kortdurende stress soms zelfs nodig om in de flow te raken. De trigger kan de eerste kleine stress zijn over de uitdaging die je aangaat en als je dan de feedback krijgt dat dit je gaat lukken, als je het gevoel krijgt dat je dit kan, dan kan je snel in de flow raken.
De uitdaging kan zowel fysiek als mentaal zijn. Dit is ook waarom je soms tijdens het sporten kan merken dat je in de flow raakt of juist tijdens activiteiten zoals gamen[2].
Kenmerken van mensen die snel in de flow raken
Het is handig als je snel in de flow raakt voor bijvoorbeeld je werk, zeker als je het leuk vindt, of voor je sportprestaties. Maar wat zijn nu kenmerken van mensen die relatief snel in de flow raken?
Wat in ieder geval niet helpt is als je neurotisch bent ingesteld, dan is het juist lastiger voor je om in de flow te raken. Ben je iemand die zorgvuldig is en afspraken graag nakomt? Dan is er een hogere kans dat jij iemand bent die in de flow raakt. Er is namelijk een correlatie tussen in de flow raken en conscientiousness. De beste vertaling voor dit Engelse woord is dat je gewetensvol bent.
Je hoeft ook niet een hoog IQ te hebben om sneller in de flow te raken. Of je nu een heel laag of heel hoog IQ hebt, je kans om in de flow te raken is even hoog. Het hangt meer van je persoonlijkheid af, dan van hoe slim je bent (bron 1).
Ander onderzoek laat ook zien dat in de flow raken iets is wat in je familie kan zitten. Het kan dus zelfs een beetje van je genen afhangen[3].
In een onderzoek naar gamers, mensen die mentaal in de flow kunnen raken, blijkt dat mensen die in mentale flow raken door het gamen vaak behoefte hebben aan iets te leren, behoefte hebben aan competitie en weinig behoefte hebben aan activiteit[4].
Bij muzikanten is flow ook iets dat kan voorkomen. In een onderzoek naar pianisten bleek dat de hoeveelheid die de pianisten dagelijks oefenden en de hoogte van hun EQ (Emotionele slimheid) voorspellend was voor de gave om in de flow te raken tijdens het pianospelen. Flow bepaalde niet of de ene pianist beter was dan de andere pianist[5].
Hulp krijgen om in de flow te raken
Er zijn bepaalde omstandigheden waarin het handig is om hulp te krijgen om in de flow te raken. Zoals wanneer je merkt dat je met je werk of onderneming een beetje blokkeert, je als muzikant maar niet kunt genieten van optredens of als je betere sportprestaties wilt leveren.
Hulp voor werk flow
Voor het krijgen van werkflow kan het soms handig zijn om te sparren met iemand over jouw kwaliteiten en de werkzaamheden die je uitvoert. Als er namelijk geen uitdaging in je werk zit kan dit ervoor zorgen dat je die flow staat niet bereikt. Dus dan kan het nodig zijn om iets te bedenken waardoor je werk uitdagender wordt.
Je ziet bijvoorbeeld bij eentonig werk, zoals werk aan de kassa, dat het voor sommige kassières een uitdaging kan zijn om sneller te scannen dan jij in kunt pakken. Een dergelijke uitdaging kan ervoor zorgen dat zelfs als je achter de kassa zit, je alsnog in de flow kunt komen door jezelf een uitdaging te stellen.
Maar waarschijnlijk heb je iets lastiger werk dan dat en heb je andere tips en tricks nodig om in de flow te komen. In dat geval kan een coach met kennis van hypnotherapie ook helpen.
Hypnose kan namelijk de flow staat triggeren waardoor je vervolgens weer in een opwaartse spiraal komt[6]. Een goede therapeut geeft je namelijk een doel om naar te streven en waarin je zin hebt om je best voor te doen.
Daarnaast kan je met hypnose ook nagaan hoe het voelde om in de flow te zijn. Je kunt die herinnering ophalen en ervoor zorgen dat je dit gevoel van flow weer in je lichaam ervaart. Daarna kan dit gevoel geankerd worden, zodat jij de staat kunt triggeren als je bijvoorbeeld aan het werk gaat. Hoe cool is dat?
Een manier om een doel voor je werk te bepalen is door een progressie uit te voeren. In plaats van naar het verleden stap je dan in je toekomst. In ieder geval in wat je wilt dat die toekomst is. Vervolgens ga je elke keer in gedachten een stapje terug zetten. De hypnotherapeut helpt je hiermee en voordat je het weet heb je een heel haalbaar plan in je hoofd met een doel om naar te streven.
Het hebben van een duidelijk doel, dat haalbaar maar uitdagend is, kan je helpen om in de flow te raken.
Hulp voor sport flow
Naast werken met een fijne flow is het ook handig om te kunnen sporten in een flow. Als je bijvoorbeeld een marathon loopt is het heel handig om die flow te voelen zodat je lekker kunt doorgaan.
Maar ook bij kortere sporten, zoals boksen, tennis, voetballen of sprinten, is het kunnen bereiken van de flow staat van belang om goede resultaten neer te zetten.
Hiervoor kunnen sporters high performance hypnosis gebruiken. Dit helpt sporters om tijdens een wedstrijd in de flow te raken. Onderzoek bij golfers laat bijvoorbeeld zien dat dit golfers helpt om meer vertrouwen te hebben, meer ontspannen te zijn en om ze meer gevoelens van controle te geven. Daarbij werd de golf-prestatie ook nog eens beter[7]. Ook bij mensen die badminton spelen is aangetoond dat sport hypnose helpt om in de flow te raken en om prestaties te verbeteren[8].
Die flow staat kunnen triggeren op het juiste moment is voor veel sporters ook van belang. Daarom wordt niet alleen van klassieke hypnotherapie gebruik gemaakt, maar ook van wakende hypnose wat een actievere vorm van hypnose is en van zelfhypnose. Daarbij is een post-hypnotische suggestie ook van belang om de flow staat op het juiste moment te triggeren. Onderzoek bij Olympische sporters laat zien dat sport hypnose van belang is om topprestaties te kunnen leveren[9].
Je kunt bijvoorbeeld de post hypnotische suggestie krijgen dat je bij een bepaalde beweging of bij het betreden van het sportveld in de flow raakt.
Hulp voor muziek flow
Voor muzikanten kan plankenkoorts een heel vervelende angst zijn. Je raakt prima in de flow als je thuis lekker aan het spelen bent, maar als je het voor een groep mensen moet doen dan slaat de angst opeens om je heen.
Ook in dat geval kan hypnose een uitkomst bieden, om bijvoorbeeld de angst voor het optreden te overwinnen. Dit kan gedaan worden in combinatie met EMDR therapie, maar het kan ook alleen met hypnose.
En net als bij sporthypnose kan je ook als muzikant suggesties krijgen die je helpen om in de flow te raken voor een optreden.
Flow is dus een hele handige staat om met plezier en energie ergens mee bezig te zijn. Over het algemeen werk je dan naar een doel toe en zijn jouw capaciteiten net goed genoeg om de uitdaging te winnen. Je kunt in de mentale flow raken van bepaalde activiteiten en je kan in een sportflow raken. Het hangt er maar net van af wat jij leuk vindt. Persoonlijkheidskenmerken en familieleden die makkelijk in de flow raken voorspellen of jij die staat ook met gemak bereikt.
Hypnose kan je helpen om in de flow staat te raken, ongeacht of dit voor je werk, sport of muziek is.
Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.
Of schrijf je in voor een van onze opleidingen.
Bronnen: