Gezegend betekenis: gelukkig en blij door dankbaarheid
Gezegend betekenis: gelukkig en blij door dankbaarheid
17 februari 2022 
6 min. leestijd

Gezegend betekenis: gelukkig en blij door dankbaarheid

Je wordt gezegend en dat betekent dat iemand anders je iets geeft, maar wat betekent het nu precies en hoe zorg je ervoor dat jij je gezegend voelt? In dit blog ga ik dieper in op zegeningen en je gezegend voelen.

Wat betekent gezegend?

Gezegend wordt vaak vertaald naar gelukkig doordat je iets hebt. Of dat iemand een blij of tevreden mens is[1].

Een belangrijk onderdeel van dit blije gelukkige gevoel is dankbaarheid voor wat je hebt. Zegeningen worden bijvoorbeeld vaak in de bijbel genoemd als een gift van God. Als je niet zo religieus ingesteld bent kun je dit zien als een gift van het leven of de kosmos of iets dergelijks.

Wat je hebt hoeft ook niet materialistisch te zijn. Het kan ook gaan om vriendschappen, familie of het werk dat je hebt en dat je gewoon leuk vindt om te doen.

Hoe merk je of je gezegend bent?

In eerste instantie ben je dankbaar voor wat je hebt. Je kunt zelfs meer hebben dan je ooit had verwacht te krijgen en dat is zeker een gezegend gevoel.

Soms kun je ook opeens gezegend worden met een soort missie. Dit kan ervoor zorgen dat je een carrièreswitch doormaakt. Die zegening kun je krijgen als je reflecteert op ervaringen uit je leven en wat je daarvan hebt geleerd.

Je krijgt dan ook het gevoel dat je werkt aan iets wat beter is voor het grotere geheel en dat je doet wat altijd de bedoeling was dat je dat zou doen. Alsof dit voorbestemd was. Het kan je ook het gevoel geven dat dit is wie je bent. Je werk is dan een belangrijk onderdeel van je identiteit[2].

Dankbaarheid is een soort overkoepelend iets waar je gevoel van gezegend zijn onder valt. Je bent dan in ontzag voor wat je hebt gekregen, voor wat je ziet of meemaakt[3]. Je voelt je bijvoorbeeld heel gezegend als je een miljoen verdient.


Als je op dit moment je niet al te gelukkig of gezegend voelt kun je gelukkig veel doen om dit gevoel toch te versterken.


Oefening:

Om je gezegend te voelen kun je je inleven dat je de zegening krijgt van God/het leven. Dit doe je door even stil te staan bij wat je allemaal hebt en dit kun je meerdere keren per dag doen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen:


“Ik ben als zoon van God gezegend. Ik ben gelukkig, vredig, liefdevol en voldaan.”


Of:


“Ik ben als zoon van God gezegend. Ik ben kalm, rustig, zeker en vol vertrouwen.”


Beluister deze podcast voor meer uitleg over de oefening:

https://open.spotify.com/episode/5nKsqVYlLc7LOgXLyXSYn3?si=5e0e7c7aa42b400e

Wat is je verwachting?

Als je je gezegend voelt heb je vaak meer gekregen dan je had verwacht. Dit maakt je gezegend voelen in de toekomst eigenlijk heel eenvoudig. Stop met het verwachten van dingen en dan valt het alleen maar mee.

Tadaa, een gezegend gevoel elke keer als iets lukt[4].

Dus wat verwacht je in je leven of in de toekomst? Ben je nu niet gelukkig, omdat je eigenlijk ontzettend teleurgesteld bent?

  • Hoe logisch zijn de verwachtingen die je hebt?
  • Heb je het gevoel dat je rechten hebt?
  • Heb je het gevoel dat iemand anders je wat moet geven?
  • Hoe logisch is dat?

Die teleurstellingen en verwachtingen die je hebt gebaseerd je op overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren om een bepaalde beloning te krijgen.

Je kunt met hypnotherapie dit soort overtuigingen onderzoeken en als je belemmerende overtuigingen hebt kunnen die veranderd worden, zodat je eenvoudiger het gevoel krijgt dat je gezegend bent.

Muziek

Muziek kan een connectie maken met je stemming en je stemming zelfs veranderen. Muziek kan je bijvoorbeeld een gezegend gevoel geven[5], dan moet het wel muziek zijn die je heel mooi vindt.

Hoe cool is het uiteindelijk dat iemand de creativiteit heeft om zo’n prachtig muziekstuk te maken? Ergens is dat toch helemaal niet vanzelfsprekend.

Waardering voor bepaalde zaken veranderen

Als je op het moment niet tevreden bent met wat je hebt en je totaal niet gezegend voelt kan het veranderen van je waardering voor wat je hebt veel doen om toch gelukkiger te zijn.

Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat mensen die uit een moeilijke situatie komen en gebruik kunnen maken van een sociale huurwoning zich gezegend voelen[6].

Om die dankbaarheid te versterken kun je bijvoorbeeld dagelijks een lijstje maken van tien zaken waar je die dag dankbaar voor bent geweest. Op die manier kun je als het ware je zegeningen tellen.

Bijvoorbeeld:

  1. Ik ben dankbaar dat de zon vandaag scheen.
  2. Ik ben dankbaar voor de supermarkt op de hoek.
  3. Ik ben dankbaar voor de warme douche die ik heb genomen.
  4. Ik ben dankbaar voor de mensen om mij heen.
  5. Ik ben dankbaar voor mijn werk.
  6. Ik ben dankbaar voor de pauze op mijn werk.
  7. Ik ben dankbaar voor mijn lichaam.
  8. Ik ben dankbaar voor mijn huisdier.
  9. Ik ben dankbaar voor koffie/thee.
  10. Ik ben dankbaar voor die leuke film/dat leuke boek.

Door dit dagelijks te doen dwing je jezelf als het ware om naar de positieve kanten van het leven te kijken en om je beter te voelen[7]. Probeer ook echt dankbaarheid te voelen voor de dingen die je opschrijft.

Er op een andere manier tegenaan kijken

Problemen kunnen er vaak voor zorgen dat je het lastig vindt om je gezegend te voelen. Hypnotherapie kan ervoor zorgen dat je op een andere manier tegen een probleem aan kunt kijken, waardoor je het allemaal niet zo negatief ziet[8].

Je kunt je namelijk gevangen voelen in je probleem, maar je kunt je probleem ook zien als een kans voor zelfontwikkeling. Wat het probleem ook is. Het is een kans om een vaardigheid te leren, ongeacht of het nu iets praktisch is of gewoon de vaardigheid van voor jezelf opkomen.

Met hypnose kun je overtuigingen die je hebt over de wereld, hoe die werkt en hoe jij daarin denkt te horen of moeten functioneren onderzoeken. Soms kan zo’n verkenning al handige inzichten geven, omdat je meestal niet zo’n evaluatie maakt van hoe je denkt dat de wereld werkt. Hierdoor kun je erachter komen dat sommige overtuigingen niet logisch zijn en dan kan zelfs alleen het belachelijk maken van een dergelijke overtuiging al voldoende zijn om het probleem achter je te laten.

Ligt het wat lastiger dan dat? Heb je bijvoorbeeld het idee dat je geluk niet verdient of dat er toch altijd iets is wat het verpest, waardoor je er niet van kunt genieten? Dan kun je met regressie achterhalen waar dat idee is ontstaan.

Met regressie ga je in gedachten terug in de tijd om dat moment opnieuw te bekijken. Meestal zijn dit herinneringen uit je jeugd, maar als volwassen mens weet je veel meer. Je kunt je inleven in andere mensen die er waren of je kunt je volwassen zelf in gedachten laten praten met je jongere zelf.

Dit kan veel doen om overtuigingen die je niet helpen om je gezegend te voelen te veranderen.

Complimentjes accepteren

In de Nederlandse cultuur is het relatief normaal om een complimentje af te wimpelen, maar dat is eigenlijk heel jammer. Want complimentjes zijn een goede bron van fijne gevoelens en het afwimpelen van een compliment vermindert ook die fijne gevoelens[9].

Dus als je een compliment krijgt op mooie schoenen, zeg dan niet dat je ze slechts in de uitverkoop hebt gehaald, maar bedank de persoon die een compliment geeft en geef eventueel zelf een compliment aan de persoon.

Vrijwilligerswerk

Een andere manier om je meer gezegend te voelen is door vrijwilligerswerk te doen. Meestal help je met vrijwilligerswerk mensen die het minder goed hebben dan jij. Dus op die manier merk je dan al snel dat je eigenlijk veel hebt om je gezegend door te voelen.

Aan de andere kant is het ook nog eens dankbaar werk om te doen. Dus je kunt je ook nog eens gezegend voelen doordat je iemand de helpende hand kunt bieden. Hoe cool is dat?

Vind je het lastig om complimentjes te accepteren of denk je dat niemand op jouw hulp zit te wachten? Ook dat is iets waar je met hypnotherapie veel aan kunt doen.

Wil je weten hoe dat allemaal precies werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van de opleidingen van het HIN. Ideaal om jezelf of juist andere mensen mee te helpen.

 Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen