Glazen plafond: Wat is jou bottleneck?
Glazen plafond: Wat is jou bottleneck?
02 januari 2021 
6 min. leestijd

Glazen plafond: Wat is jou bottleneck?

Het hele idee van het glazen plafond of de bottleneck komt van de theory of constraints. Waar zit nu de bottleneck die ervoor zorgt dat je niet verder kan groeien dan het niveau waar je nu op zit? Wat is dat? Waar zit het glazen plafond?

Eli Goldratt heeft dit idee bedacht[1]. Stel je voor je hebt een fabriek die broden bakt. Dan denk je dat je de productie gaat verhogen vanwege de toegenomen vraag. De bottleneck kan dan in eerste instantie zijn dat je meer ingrediënten nodig hebt voor het maken van het brood.

Hoeveel broden kan de bakmachine per uur bakken?

Dus die stop je vol en dat gaat lekker, maar je hebt maar 1 iemand die de broden inpakt. Opeens moet die 20 keer zoveel doen.

Stel je voor dat die verpakker daar al niet veel tijd voor had, dan redt diegene dat niet in zijn eentje. Dat is dan de bottleneck.

Dus je huurt er 5 mensen bij in en dan gaat het als een tielerier.

Maar waar zet je de broden neer voordat ze opgehaald worden? Dus extra kastruimte.

Wie haalt ze op en wanneer? Altijd 1 iemand, maar die moet nu vaker komen enzovoort enzovoort.

Dan kom je erachter dat je niet genoeg bakkers hebt die je brood verkopen en dan moet je meer distributiepunten vinden.

De botleneck is dan niet de machine, of mensen, maar de aflevermogelijkheden. Dit klinkt heel simpel, maar in de praktijk is het nog best ingewikkeld om hierachter te komen.

Als je kijkt naar je relatie, werk of onderneming kun je een huidige realiteits boom, current reality tree, opstellen om te zien waar jouw lastige plek zit, waar jouw glazen plafond is.

Dit doe je laagje voor laagje, totdat je die plek vindt waar jouw bottleneck zit.

Dan ga je een plan maken over hoe je dit kunt oplossen.

In een bedrijf, relatie of op je werk ben je zelf de bottleneck. Ergens denk je misschien iets, doe je iets, handel je op een bepaalde manier wat gewoon niet meer zo goed werkt.

Het werkte misschien ooit wel goed toen je bij wijze van spreken 5 broden per dag maakte, maar nu met 2000 broden werkt het niet meer. Nu heb je andere handelingen en gedachten nodig dan toen. Misschien moet je wel andere dingen geloven.

Dan hebben we het over overtuigingen.

In de eerste jaren van mijn onderneming kwam ik ook zo’n bottleneck tegen. Mijn oom had tegen mij gezegd: “Ed jongen, ga daar nu niet aan beginnen, want jij bent geen ondernemer.”

In mijn onderbewuste ben ik dat gaan geloven. Met als gevolg dat ik ergens tegenaan vocht op de een of andere manier. Je kan dan wel blijven duwen, maar het gaat niet aan de kant. In dit geval was dit mijn overtuiging.

Dus toen heb ik dat opgelost. Dat scheelt wel met mijn werk dat ik dit kan, want ik help er mensen ook mee. Het jaar erna had ik 3 keer zoveel omzet. Nu is omzet niet per sé heel veelzeggend, maar voor dat moment was het wel een fijne graadmeter.

Ik ging van 30.000 euro naar mijn eerste jaar met 100.000 euro en dat was echt magisch. Dit was in 2010. Ik kan me niet herinneren dat ik andere dingen ben gaan doen, maar wat ik me wel kan herinneren is dat ik anders ben gaan denken.

Nu zit ik weer tegen zo’n glazen plafond, ergens zit er weer een bottleneck. Maar nu werk ik met 20 mensen. Die bottleneck kan nu bij mij zitten of bij anderen in de organisatie. Dus dat moet ik nu uitvinden.

Stel je voor dat je geen onderneming hebt of zo’n organisatie. Kijk dan eens in je relatie of in je werk. Bijvoorbeeld je werkplezier. Dat is ook iets om na te streven.

Wat moet ik meer of minder doen? Kan ik iets uitbesteden of het op een ander tijdstip doen zodat ik met meer plezier naar huis ga.

Met relatie, oké, hoe krijg je meer relatievreugde? Waar zit daar de bottleneck? Wat doe ik wel, wat doe ik niet, wat moet ik minder doen, wat moet ik meer doen en waarom doe ik het nog niet op die manier.

Laat je ook niet hypnotiseren door het oppervlakkige dat je het wel weet, maar durf echt die laag af te pellen over waarom je doet zoals je doet. Durf daar eerlijk naar te zijn, want dan kom je tot interessante ideeën en verrassingen, want wanneer je dat weer oplost dan groei je weer gigantisch en dat gun ik je.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/2097789-wat-is-nu-jouw-bottleneck?play=true

Glazen plafond als vrouw

Het glazen plafond is ook zo’n bottleneck die je kunt tegenkomen. Deze term is vooral bedoeld vanwege het fenomeen dat vrouwen minder vaak in het topmanagement zitten dan mannen. Dit wordt vaak het glazen plafond genoemd. Onderzoek laat echter zien dat vrouwen dit plafond wel degelijk kunnen doorbreken, maar dat hiervoor wel het een en ander uitgevogeld moet worden.

Zo kan het handig zijn om te leren hoe je kunt omgaan als mannen stereotyperingen tegen je gebruiken. Het is handig om te leren hoe je omgaat met het “old boys network”, welke mensen je kiest om wat van te leren en hoe je werk en privé balanceert, hoe je jouw persoonlijke doelen bepaalt en welke stijl van leiderschap jij wilt laten zien[2].

Dat is toch een behoorlijke opsomming waarbij je jouw eigen overtuigingen over hoe je hiermee om kunt gaan eens onder de loep mag nemen om dit in jouw voordeel om te draaien.

Dan heb je ook nog het Queen Bee syndroom, en nee dit gaat niet over Beyoncé (wel iets dat ik eerst dacht).

Dit syndroom wordt al sinds de jaren 70 beschreven. Dit gaat over het fenomeen dat vrouwen in leidinggevende posities andere vrouwen minder snel een promotie geven omdat ze denken dat die minder toegewijd zijn aan het werk (kan iets met werk en privé balans te maken hebben en de gedachten die vrouwen daarover hebben met betrekking tot andere vrouwen)[3].

Dus ook als je een vrouwelijke manager hebt, kun je voor de zekerheid iets zeggen over hoe toegewijd je bent aan het werk. Gewoon zodat ze jou niet over het hoofd ziet. Just in case dat je nog niet genoeg voor jezelf opkomt juist omdat een vrouw “boven” je staat.

Wat wel interessant is, is dat veel vrouwen het glazen plafond niet zien in hun leven. Ze hebben dus niet het idee dat ze er last van hebben, maar mannen denken wel dat vrouwen last hebben van het glazen plafond[4].

Reflecteren om je plafond te breken

Dus de manier waarop je naar jezelf en naar je omgeving kijkt heeft invloed op hoe je doet en hoeveel succes je behaalt. Je idee van wie je zelf bent (zoals of ik wel of geen echte ondernemer ben) heeft veel invloed op je eigen functioneren, op wat je denkt wat van je verwacht wordt en waarmee je je wel of niet betrokken voelt[5].

Dus als je merkt dat je niet verder komt, kan het zijn dat je idee over je identiteit aangepast moet worden, zodat jij anders kunt functioneren en je misschien meer betrokken gaat voelen bij processen die je verder helpen in plaats van processen die je houden waar je nu bent.

In het onderwijs wordt ook aangegeven dat het niet hebben van een identiteit van iemand die leert ervoor kan zorgen dat studenten blokkeren. Dat studenten zelfs zichzelf gaan blokkeren waardoor ze zichzelf stoppen in hun ontwikkeling, persoonlijke groei en in wat ze leren[6].

Door jezelf te zien als een lerend mens kun je dus ook leren door ervaringen.

Hypnose om je plafond te breken

Hypnose kan je op allerlei manieren helpen om je gevoel over jezelf en over wat je kunt doen te veranderen. In eerste plaats kan je met hypnotherapie achterhalen waar jouw bottleneck of glazen plafond vandaan komt.

Dit kan bijvoorbeeld door een Socratisch gesprek, of iets wat daarop lijkt, te voeren terwijl je in hypnose bent. Dan wordt de waarom vraag, of een variant erop, een aantal keer herhaald om bij de kern van je probleem te komen. De overtuiging die ervoor zorgt dat jij niet verder komt dan waar je nu bent.

Vervolgens kun je met allerlei technieken kijken waar die overtuiging vandaan komt of hoe je gewoon anders kunt doen. Afhankelijk van hoe groot of klein het probleem is kun je hier een techniek voor gebruiken.

Met regressie ga je bijvoorbeeld vaak in op problemen die je leven op een wat grotere manier dwarszitten, terwijl de Swish techniek gebruikt kan worden om bijvoorbeeld gedrag te veranderen.

Als je bijvoorbeeld gezonder wilt eten kan de Swish techniek gebruikt worden.

Wil je meer weten over hoe hypnose je kan helpen je glazen plafond te doorbreken? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van de opleidingen van het Hypnose instituut Nederland om jezelf of andere mensen te kunnen helpen.

Bronnen:

[1] https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/01443579810199720/full/html

[2] https://www.buzzsprout.com/195236/2097789-wat-is-nu-jouw-bottleneck?play=true

[3] https://bpspsychub.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1348/0144666042037999

[4] http://journals.euser.org/index.php/ejms/article/view/1686

[5] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1354060042000337093

[6] https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-26342-3_7

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen