Groot denken: Is het goed voor je?
20 januari 2019 
5 min. leestijd

Groot denken: Is het goed voor je?

Heb jij ook van die figuren om je heen die vinden dat je groot moet denken? Waar ligt dan de grens van klein en groot denken en wat is nu eigenlijk het voordeel van groot denken en hoe zorg je ervoor dat je groot mág denken van jezelf? In dit blog ga ik in op de voordelen van groot denken en krijg je tips om groot denken te bevorderen.

Groot denken, de ene persoon wordt er bang van en de andere persoon ziet het als een uitdaging. Wanneer jij jezelf toestaat om groot te denken, en om die grote doelen met kleine stapjes te behalen. Zorg je in ieder geval al voor een stuk minder angst.

Groot denken en je doelen

Wanneer je groot denkt heeft dit allerlei voordelen voor de doelen die jij jezelf stelt. Misschien denk je eerst: “Ik wil gewoon een baan waarvan ik kan rondkomen”. Wanneer je groot denkt kun je denken: “Ik wil 20.000 euro per maand verdienen en een penthouse in het midden van Amsterdam en in New York hebben”.

Natuurlijk kun je nu denken dat dat penthouse in New York onbereikbaar is, maar is dat wel zo? Amsterdam is inmiddels ook niet meer de goedkoopste stad van de wereld, dus een penthouse in Amsterdam of in New York hoeven niet eens zulke verschillende grootdenkende doelen te zijn. Daarbij heb je in New York veel meer aanbod van penthouses dan in Amsterdam.

Groot denken zorgt er dus voor dat je jezelf grotere doelen durft te stellen waardoor je sowieso meer uit je leven haalt. Als je halverwege het grote doel komt, dan ben je waarschijnlijk je kleine doel waarin je alleen maar wilde rondkomen alweer vergeten. Misschien heb je geen penthouse in New York, maar wel een leuk en ruim appartement in het centrum van Amsterdam.

Groot denken en je creativiteit

Wanneer je alleen maar wilt rondkomen kan dat ook een begrenzing voor je worden. Je bent misschien te bescheiden om meer te pakken dan je nodig hebt. Terwijl je met iets meer wellicht wel gelukkiger en eenvoudiger leeft dan als je alleen maar hebt wat je nodig hebt.

Groot denken zorgt er daarom ook voor dat je jezelf minder grenzen oplegt. Je hoeft niet meer normaal te doen, doe juist maar lekker gek! Daarbij zijn grote doelen ook lastiger te bereiken, daarom moet je creatief zijn om sommige problemen te overwinnen. Wat heb je bijvoorbeeld aan een penthouse in New York als je er alleen op vakantie mag, hoe kom je dan aan zo’n green card? Door je te verdiepen in de oplossing van problemen oefen je zelf ook om meer creatief te denken, want waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Groot denken vergroot de kans op succes

Heb je een bedrijf en denk je groot en moet je hiervoor veel investeren? Dan is de kans ook groter dat je succesvol bent, je kunt het je dan namelijk niet veroorloven om te falen.

Vooral in een maatschappij waarin geld erg belangrijk is kan het maken van kosten ervoor zorgen dat je erg gemotiveerd bent om dat in ieder geval weer terug te verdienen.

Daarbij is het gewoon super cool als jij je grote doel behaald, waardoor je ook meer gemotiveerd bent om iets te doen.

Groot denken trekt talent aan

Grote doelen zijn lastig te bereiken in je eentje. Meestal moet je samenwerken met andere mensen om een groot doel te bereiken. Als je dan kijkt naar Boyan Slat die de oceanen wil opruimen zodat de vissen en andere dieren in de zee minder last hebben van het plastic zie je dat hij een groot team gemotiveerde ingenieurs en andere kennis om zich heen heeft kunnen verzamelen.

Daarbij heeft hij het hele project ook weten te financieren omdat mensen deze grote doelen inspirerend vinden en er graag aan willen bijdragen, zelfs als dat alleen met geld is omdat ze verder geen kennis hebben die hij nodig heeft voor het behalen van zijn doel.

Je geest vrijmaken om groot te denken

Vind je dit nu allemaal wel leuk en aardig. Heb je in je achterhoofd wel een missie die je “ooit eens” wilt uitvoeren, maar vind je het lastig om jezelf echt toe te staan om groot te denken? Dan is het belangrijk om je geest vrij te maken van beperkingen en blokkades die ervoor zorgen dat je klein blijft denken terwijl je stiekem wel groot wil denken.

Om erachter te komen wat die blokkades zijn kun je eerst kijken naar de overtuigingen die je hebt over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin functioneert. Er zijn meerdere manieren om die overtuigingen te achterhalen. Onder andere een regressie en een Socratisch gesprek zijn erg populair onder hypnose-experts, coaches en psychologen om dit te doen.

Met een Socratisch gesprek wordt de waarom-vraag een aantal keer herhaald om zo tot de kern van je overtuigingen te komen die je blokkeren. Het mooie aan dit gesprek is dat je er ook achter kunt komen dat beperkingen die voorkomen dat je groot kunt denken nergens op gebaseerd zijn. Hierdoor heb je een mooie lege basis om nieuwe groot denkende overtuigingen in je op te nemen.

Een andere manier is dus met regressie. Met regressie ga je terug naar het moment waarop je onbewuste heeft bedacht dat groot denken niet goed voor je is. Dat je jezelf beter klein kunt houden en je gedachtes ook. Dit is vaak een moment in de kindertijd omdat je dan de overtuigingen over hoe de wereld werkt vormt en hoe jij in die wereld kunt overleven.

Hierdoor kunnen het hele aparte momenten zijn waardoor je bent gaan geloven dat klein denken beter is dan groot denken. Nu met meer levenservaring en kennis hoe je als volwassene naar de wereld kijkt kun je heel anders tegen dat moment aankijken waardoor je de overtuiging eenvoudig kunt wegnemen en kunt vervangen door overtuigingen die je helpen met groot denken.

Positief denken om groot te denken

Is het je wel eens opgevallen dat klein denken vaak negatief denken is? Dat kun je niet. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Dat is te duur. Het is onmogelijk. Allemaal negatieve gedachten die je kunt hebben als je klein denkt.

Om groot te denken is het dus belangrijk om positief te denken. Dat kun je namelijk wel, dat kun je leren. Gek doen kan het nieuwe normaal worden en iets dat te duur is kan ook juist een goede investering zijn. Uiteindelijk is niets onmogelijk, je moet alleen een manier vinden om het mogelijk te maken.

Een manier om positief te denken is door mindful te zijn op je gedachten. Als je merkt dat je ergens negatief naar kijkt of jezelf beperkt probeer je die gedachte te veranderen naar iets positiefs, bijvoorbeeld:

“Ik kan dit niet.”

Deze gedachte verander je naar

“Ik weet nog niet hoe ik dit moet doen.”

Die tweede biedt namelijk de optie om te leren en om erachter te komen hoe je iets moet doen. De eerste gedachte sluit eigenlijk alle andere opties uit waardoor je vast zit in iets niet kunnen.

Zelfvertrouwen en groot denken

Die negatieve gedachten die horen bij klein denken? Die horen helaas ook bij het verminderen van je zelfvertrouwen. Gelukkig kan hypnose ook helpen met het verbeteren van je zelfvertrouwen om het groot denken makkelijker te maken.

Alleen het positief denken zal al veel verschil maken en met het verbeteren van je zelfvertrouwen kom je ook al behoorlijk wat stappen verder. Er zijn meerdere manieren om je zelfvertrouwen in groot denken en doen te verbeteren. Een manier is bijvoorbeeld het herhalen van hypnotische suggesties tijdens zelfhypnose. Deze krijg je ook vaak mee van je hypnose-expert op een mp3 om te beluisteren.

Voor zelfhypnose zoek je een rustige comfortabele plek op en doe je kleding aan die lekker zit zodat jij je helemaal kunt focussen op de zelfhypnose. Je gaat liggen of zitten en focust je eerst op je ademhaling en het ontspannen van je spieren. Vervolgens beluister je de mp3 met suggesties. Hier staat vaak ook eerst een inductie op die je helpt om in hypnose te komen.

Suggesties voor het verbeteren van zelfvertrouwen en groot denken kunnen zijn:

“Je hebt geen grenzen en beperkingen.”

“Je mag alles bereiken wat je wil bereiken.”

“Wat je niet kunt, kun je leren.”

“Er is een oplossing voor alles.”

“Andere mensen mogen je helpen.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van jouw blokkades om groot te denken kan een hypnose-expert je andere suggesties geven.

Bekijk ook deze video over groot denken:

Wil je meer weten over hoe hypnose je kan helpen, zelfs als er eigenlijk niets aan de hand is en je gewoon groot wil denken? Kom dan eens naar een hypnose playshop of schrijf je in voor één van onze opleidingen.

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen