Hatelijk voelen: Wat te doen om er vanaf te komen
Hatelijk voelen: Wat te doen om er vanaf te komen
22 september 2021 
in Stress
6 min. leestijd

Hatelijk voelen: Wat te doen om er vanaf te komen

Je hatelijk voelen, jezelf haten of iemand anders haten kan heel vervelend zijn. Je bent namelijk in gedachten veel met die haat bezig, terwijl je eigenlijk je aandacht aan wat anders wilt besteden.

Maar je voelt gewoon zoveel haat en woede dat dit heel lastig voor je is. De haat verzwelgt je. Je hatelijk voelen naar iemand die je wat heeft aangedaan is een normale emotie wanneer je een trauma moet verwerken. Dit kan gaan om trauma’s van misbruik, ongelukken en ziekten.

Haat kan ook geruststellend zijn, omdat het zelf beschermend is. Het geeft je het gevoel dat de wereld simpel in elkaar zit en helpt je om te geloven in een rechtvaardige wereld.

Maar wat kun je dan doen om je minder hatelijk te voelen?

Onderzoek laat zien dat je realiseren dat de haat je leven verzwelgt of de kwaliteit van je leven niet verbetert een eerste stap is om de haat los te laten. Mensen die dit zelf hebben gedaan geven aan dat ze hun gedachten meer onder de loep namen en er meer controle over uitoefenden. Dit kan bijvoorbeeld met mindfulness.

Andere mensen lieten hun hatelijke gevoelens los door vergeving. Vergeving betekent niet dat je wat is gebeurd goed vindt. Het betekent dat je stopt met het oordelen over jezelf en anderen[1].

Allemaal heel mooi als je dit zelfstandig kunt doen, maar soms heb je wat extra hulp nodig. Daarom geef ik even wat uitleg over technieken die ik gebruik als hypnotherapeut om mensen te helpen haat los te laten.

De persoon in gedachten wat aandoen

Een van de oefeningen die ik vaak uitvoer bij mensen die overmand worden door woede naar iemand toe is dat je de persoon die in gedachten jou wat heeft aangedaan van alles aandoet.

Haat heeft namelijk als doel om een bepaalde persoon of groep te elimineren[2]. Gelukkig weet je brein niet wat echt en nep is en dus kun je met het elimineren van de persoon in je gedachten al heel wat doen om haat lost te laten.

Je kunt hem/haar in de fik steken. Overrijden. Van een flat gooien. Uit een vliegtuig gooien. Met een knuppel bewerken. Je kunt het zo gek maken als je zelf maar wilt.

Dit maakt hetgeen wat die persoon je heeft aangedaan ook op een hele vreemde manier luchtiger. Op deze manier komt de haat van je hart af.

Dit doe je totdat je het een beetje zielig vindt voor die persoon. Dan heb je genoeg gedaan. Je stopt niet eerder. Dus als je tien minuten of een uur moet fantaseren over wat je die persoon aan doet, dan is dat helemaal prima.

Vergeven en begrijpen

Er zijn ook twee stappen die je kunt combineren, namelijk:

  • Stap 1: Vergeven
  • Stap 2: Begrijpen

Of andersom. Waarom kan het ook andersom? Soms is begrijpen voldoende. Dit zie je bijvoorbeeld wanneer kinderen een foutje maken.

Een kind die iets per ongeluk stuk maakt hoef je niet te vergeven, want je begrijpt dat het een kind is en dat ongelukjes gebeuren. Het kan nog wel vervelend zijn, maar je wordt niet hatelijk naar het kind. Dus soms is begrip al voldoende.

Als je begrijpt waar iemand vandaan komt en je snapt waarom hij doet wat hij doet hoef je hem niet te vergeven.

Als je bijvoorbeeld op de snelweg wordt afgesneden kunt je kwaad worden, maar als je dan hoort dat iemand met spoed naar het ziekenhuis gaat in verband met een bevalling, dan vind je het al niet meer erg.

Begrijpen is dus echt beter dan vergeven. Want vaak is het vergeven dan niet meer nodig.

Voor vergeven is het nodig dat je het vervelend vindt dat iemand op een bepaald punt in zijn leven komt dat hij je iets heeft aangedaan. Wat moet zo iemand hebben meegemaakt dat zoiets gebeurt? Als dit te lastig is begin je eerst met begrijpen. Dan kun je hem/haar vergeven.

Compassie om je minder hatelijk te voelen

De volgende stap is compassie. Dat je het voor de ander erger vindt dan voor jezelf. Want hoe shit is je leven geweest als je iemand anders iets aan moet doen? Hoe shit is je leven als je iets moet doen, kunt doen of gaat doen?

Stel je voor je kunt die switch maken dat je iets erger vindt voor de persoon die je heeft aangevallen dan voor jou. Dan heb je er nooit meer last van.

Dan weet je bijna zeker dat je de rest van je leven waarschijnlijk nul problemen zult ervaren. Je zult wel vervelende dingen kunnen meemaken, maar die zullen je minder raken.

Onderdruk je haat niet

Wat veel mensen doen die haat voelen is zeggen dat ze iemand vergeven, maar onderhuids voelen ze de haat nog wel. Dat is heel onhandig, want dan blijft het smeulen.

Je wilt juist graag je hart bevrijden van die hatelijke gevoelens. Erkennen dat je iemand gewoon echt haat om wat die persoon je heeft aangedaan kan dan een goede eerste stap zijn.

Het is oké om iemand te haten die je wat heeft aangedaan. Wanneer je merkt dat de haat je dagelijkse leven beïnvloedt is het belangrijk om hier wat mee te doen.

Beluister ook deze podcast:

https://open.spotify.com/episode/6YSQZVh3vQVoLAEtSWpOQO?si=364ceacae7d7485e

Haat je jezelf of juist de ander?

Haat is iets wat op meerdere manieren kan. Als jij bijvoorbeeld zelf de gehate persoon bent, kan dit ervoor zorgen dat je jezelf gaat haten. Door een bepaalde situatie heb je iets geleerd over je hatelijk voelen en dat is dan iets wat je weer moet afleren.

Je kunt jezelf gaan verdedigen tegen de ingewikkelde situatie die voor de hatelijke gevoelens zorgen en de haat gaan ontkennen[3].

Als je jezelf haat is het heel belangrijk om juist zelfcompassie te hebben. Je gaat natuurlijk niet jezelf in je fantasie straffen, want dat brengt alleen maar schuldgevoel en daar heb je niet heel veel aan (behalve dat je nooit meer gaat doen wat voor het schuldgevoel heeft gezorgd).

In dat geval is het belangrijk om jezelf te vergeven of jezelf te begrijpen waarom je iets hebt gedaan waarop jij je nu hatelijk voelt naar jezelf. Dit maakt het ook makkelijker om jezelf te vergeven.

Het leven is immers soms gewoon heel ingewikkeld en je neemt de beslissingen die je op dat moment het beste vindt. Dat het soms anders uitpakt dan je had verwacht kon je ook niet voorspellen.

Waarom haat je iemand

Soms kun je je hatelijk voelen naar iemand of een bepaalde groep, terwijl je daar niet eens een duidelijke oorzaak of reden voor kunt bedenken. Het is gewoon een gevoel dat je hebt bij die persoon of bij een bepaalde groep.

Dat gevoel wordt echter getriggerd door jouw wereldbeeld. Jouw overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren. Die overtuigingen kunnen je het gevoel geven dat het voor jou het beste is om een bepaald iemand of een bepaalde groep te haten, terwijl je hier niet eens een duidelijke reden voor hebt.

Met hypnose kun je ook achterhalen waarom je iemand of een groep haat, terwijl je niet een duidelijk traumatisch voorval hebt meegemaakt met die persoon of die groep.

Regressie kan bijvoorbeeld gebruikt worden om terug te gaan naar het moment waarop de overtuiging is ontstaan om bepaalde type mensen te haten, omdat dat blijkbaar is zoals het hoort.

Vaak zijn dit gebeurtenissen uit je jeugd, omdat dat het moment in je leven is waarop je overtuigingen ontstaan. Meestal neem je niet de tijd om die te dubbelchecken en je onbewuste neemt ze gewoon mee, de rest van je leven.

Maar met regressie ga je in hypnose die overtuiging juist wel even dubbelchecken om te zien of het je leven echt verder helpt.

Terwijl je dat doet kun je gelijk de belemmerende overtuiging veranderen of vervangen met een overtuiging die je juist verder helpt.

Afhankelijk van het moment kan dit op meerdere manieren. Soms is je inleven in andere mensen die op dat moment een rol hebben gespeeld voldoende. Soms kun je in gedachten juist het moment veranderen, door je volwassen zelf bijvoorbeeld met je jongere zelf te laten praten en mee te nemen naar het nu.

Dit kan veel doen om minder haat te voelen naar mensen of groepen, terwijl die haat eigenlijk helemaal niet logisch is.

Daarbij helpt het je ook om dan met meer positieve energie verder te leven.

Wil je meer weten over hypnose en technieken tegen hatelijke gevoelens? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

hatelijk voelen

Bronnen:

[1] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/00221678960361007

[2] https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1754073917751229

[3] https://open.spotify.com/episode/6YSQZVh3vQVoLAEtSWpOQO?si=364ceacae7d7485e

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen