Neerslachtig: Tips om weer vrolijk en energiek te worden
Neerslachtig: Tips om weer vrolijk en energiek te worden
28 februari 2018 
6 min. leestijd

Neerslachtig: Tips om weer vrolijk en energiek te worden

Je bent een beetje, mwha, bleh en niet positief. Ook niet totaal negatief, maar je merkt dat je futloos bent en weinig zin hebt om iets te doen. Je bent ook niet vrolijk, maar om nu te spreken van een depressie gaat weer te ver. Bepaalde zaken noem je al snel saai en verdrietig. Je bent kortom neerslachtig.

Heb je nu toch al te lang last van dit neerslachtige gevoel? Lees dan dit blog verder om te zien wat je hiertegen kunt doen.

Neerslachtig gevoel

Is het nu een neerslachtig gevoel, een neerslachtige stemming of doe je gewoon neerslachtig?

Als je last hebt van neerslachtigheid heb je vaak last van de volgende kenmerken:

  • Minder goede uitvoering van werk of sport
  • Meer last van angst dan normaal
  • Meer last van woede dan normaal
  • Minder energie dan normaal
  • Minder enthousiasme dan normaal
  • Minder blij/gelukkig dan normaal

Dit gevoel heeft ook allerlei effecten op het gedrag, op wat je doet. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat neerslachtige atleten zich meer inhouden, minder vaak de situatie her-evalueren, minder overtuigd zijn van hun kunnen om emoties te beïnvloeden en ze zijn minder overtuigd dat het überhaupt mogelijk ís om emoties te reguleren.

Dit is ontzettend vervelend, want daarmee leg je de verantwoordelijkheid voor het veranderen van het neerslachtige gevoel buiten jezelf.

Gelukkig kun jij wel zelf veel doen om neerslachtigheid te verminderen en om weer vrolijker en gelukkiger te worden. Dit is ook erg belangrijk om te doen, omdat langdurig neerslachtig zijn kan leiden tot depressie.

Oorzaak van neerslachtigheid vinden

Om het neerslachtige gevoel te veranderen is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Er kunnen allerlei oorzaken zijn voor neerslachtigheid. Het loopt even niet zo lekker op je werk, je relatie heeft even een dip. Er kunnen allerlei oorzaken zijn.

Vaak voel je je verraden, in de steek gelaten of gewoon alleen.

Weet je niet wat die oorzaak is? Dan kan een hypnotherapeut je helpen met het achterhalen van de oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld met regressie of met een Socratisch gesprek onder hypnose.

Daarbij zijn er nog een aantal situaties waarbij neerslachtig zijn vaker voorkomt dan je zou denken.

Neerslachtig na stoppen met roken

Zelfs het stoppen met roken kan iemand neerslachtig maken. Neerslachtig zijn na stoppen met roken is iets wat vaker voor komt dan je denkt. Opeens weet je niet waar je jouw handen moet laten en die ontspannen rookpauze is er niet meer bij. Je enige rustmomentje dat hier nog een beetje op lijkt is koffie bij het koffieapparaat halen en het wc-bezoekje.

Dus ben je net gestopt met een verslaving? Dan kan dit je een soort verloren gevoel geven wat je dan moet vervangen met een meer opgelucht gevoel dat je eindelijk van die verslaving af bent.

Neerslachtig na bevalling

Neerslachtigheid na de bevalling is iets dat vaak veroorzaakt wordt door de hormonen. Vooral na dag 4 kun je last krijgen van “bevalling-blues”. Je krijgt het overweldigende gevoel dat je dit wellicht allemaal niet aan kunt.

Deze blues komen echter veel minder vaak voor bij een thuisbevalling, daarom veranderen ziekenhuizen vaak ook de setting waarin je jouw kindje kunt leren kennen.

Neerslachtigheid stoppen

Als je de oorzaak weet voor je neerslachtigheid, zoals onzekerheid of een lage zelfwaardering, kun je ook weer veel doen om te stoppen met neerslachtig zijn.

Tip 1: Erken dat je neerslachtig bent

Dat je dit artikel leest is goed nieuws, want dat betekent dat je de eerste tip eigenlijk al aan het uitvoeren bent. Zonder het probleem, namelijk deze negatieve stemming, te erkennen ga je ook niet werken aan een oplossing.

Hierdoor blijf je angstig en misschien zelfs kwaad wat helemaal geen goede effecten heeft op je creativiteit, werk en relaties.

Tip 2: Erken dat je neerslachtig doet

Een van de eerste technieken die je kunt toepassen om minder last te hebben van neerslachtigheid is om niet alleen te erkennen dat je neerslachtig bent, maar dat je ook neerslachtig doet.

Doen is iets wat vaak gebeurt in werkwoorden.

Je denkt neerslachtig.

Je doet futloos.

Je doet niet enthousiast.

Door te erkennen dat neerslachtigheid ook terug te zien is in je gedrag erken je ook dat je jouw neerslachtige gedrag kunt veranderen. Door anders te doen kun je je anders voelen.

Tip 3: Glimlach en let op je houding

Emoties hebben vaak invloed op je lichaamshouding en gezichtsuitdrukking. Gelukkig hebben je gezichtsuitdrukking en lichaamshouding ook invloed op je emoties.

Glimlachen en echt hardop (nep) lachen kan er echt voor zorgen dat jij je vrolijker voelt. Ook een zelfverzekerdere lichaamshouding, waarin je rechtop staat met de borst vooruit zorgt voor meer zelfvertrouwen dan wanneer je maar naar je voeten blijft kijken.

Tip 4: Wees mindful over je gedachten

Veel mensen denken dat hun gedachten laten zien wie ze écht zijn, maar dat is niet waar. Voor je omgeving en eigenlijk ook voor jezelf is wat je doet belangrijk voor jouw identiteit.

Wanneer je gedachten je neerslachtig maken, omdat ze vooral negatief zijn. Is dat belangrijk om te herkennen, want je kunt jouw gedachten veranderen.

Merk je bijvoorbeeld dat je denkt: “Niemand vindt mij aardig.” Denk dan tegen jezelf “De mensen die mij aardig vinden heb ik gewoon nog niet gevonden.”

Merk je dat je denkt: “Ik kan helemaal niets.” Denk dan tegen jezelf “Dat klopt niet, want ik kan….schrijven, schoonmaken en X, en X.”

Hierdoor doorbreek je de negatieve gedachtegang en kun jij je focussen op wat wel goed gaat in je leven.

Tip 5: Help iemand die het slechter heeft dan jij

Vind je het lastig om dankbaar te zijn voor wat je wél hebt? Help dan eens iemand die slechter af is dan jij. Andere mensen helpen is goed voor je zelfvertrouwen en dit kan ook je wereldbeeld veranderen.

Je zult zien dat je dankbaarder wordt voor wat je hebt en dat je vrolijker wordt alleen al omdat je andere mensen helpt. Je leven krijgt hierdoor een duidelijk doel waardoor het makkelijker is om door te gaan.

Tip 6: Ben je neerslachtig door teleurstelling?

Ga na of je neerslachtig bent door teleurstelling. Teleurstelling is iets wat ons allemaal in het leven overkomt. Je kunt teleurgesteld zijn in de liefde door een scheiding. Je kunt teleurgesteld zijn doordat je jouw baan bent kwijtgeraakt.

Een grote teleurstelling kun je ook zien als een plot-twist in je leven. Deze zag je even niet aankomen.

Toch moet je weer door en je vertrouwen in dat onderdeel van je leven terugkrijgen. Wanneer je vindt dat je meer verdient dan wat jou is overkomen is het weer heel belangrijk om mindful te zijn op je gedachten. Het is belangrijk om de situatie te accepteren zoals hij is en om zelf stappen te zetten om (nieuwe) doelen te behalen.

Tip 7: Vind een hobby

Ga iets doen wat je leuk vindt om te doen. Als je nu denkt dat je helemaal niets leuk vindt om te doen is het tijd om op een zoektocht te gaan. Probeer elke dag of week een nieuwe hobby uit net zo lang tot je iets hebt gevonden wat je leuk vindt. Dit kan gaan om sport en kunst. Dus je kunt eens meedoen met voetballen, of je gaat een schilderen of zelfs poëzie om emoties mooi te verwoorden.

Door me-time in te plannen waarin je doet wat je leuk vindt om te doen zorg je ervoor dat je al een stuk vrolijker wordt.

Tip 8: Doe een dutje

Moet je eigenlijk veel te veel doen op een dag en zit je ’s avonds afgepeigerd op de bank? Doe als je thuiskomt eens een dutje van 30 minuten, of in je pauze als je daar de mogelijkheid toe hebt. De rust die dat brengt kan je weer genoeg energie geven om juist wel gezellig te zijn voor de andere mensen in je huis.

Daarbij is slaaptekort een groot probleem en dat zorgt vaak weer voor meer stress. Vooral als je maar 6 uur per nacht slaapt mag je dat dutje er echt wel bij doen. Doe het eens lekker rustig aan!

Tip 9: Spreek af met vrienden en familie

Wij mensen zijn sociale wezens en daarom is sociaal contact erg belangrijk. Spreek daarom af en toe af met vrienden en familie, al is het maar voor een lekker glaasje fris in de tuin of op het balkon (of ga gelijk naar een pretpark als je daar zin in hebt). Het gaat om de kleine dingen in het leven, dan komen de grootse dingen vanzelf.

Tip 10: Beweeg!

Wandelen is al genoeg, maar je kunt ook denken aan dansen of yoga of gewoon lekker naar de sportschool. Als je als mens beweegt maakt je lichaam hormonen aan die je een blij en tevreden gevoel geven. Dit kan een beetje neerslachtigheid al ontzettend verminderen.

Wil je meer weten over mentale technieken om je mentale staat te verbeteren? Kom dan eens naar een gratis online masterclass van het Hypnose Instituut Nederland of lees het boek Breek je Vrij!

Pin deze infographic als geheugensteuntje:

neerslachtig

Bronnen:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2017.00470/full

https://www.quora.com/I-feel-dejected-blue-sad-hopeless-and-defeated-What-can-I-do-to-stop-feeling-this-way

https://www.psychologytoday.com/blog/understand-other-people/201310/disappointed-dejected-down-in-the-dumps

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen