Impulsief gedrag verminderen en doordachter zijn
02 november 2022 
6 min. leestijd

Impulsief gedrag verminderen en doordachter zijn

Impulsiviteit is iets dat iedereen in meer of mindere mate heeft. Over het algemeen zorgt dit niet voor problemen, maar soms kan dit toch gebeuren. Bijvoorbeeld als je heel impulsief ontslag neemt terwijl je daar helemaal niet de financiële middelen voor hebt.

Heb je vaker last van impulsiviteit in plaats van dat je ervan kunt genieten? Lees dan even verder.

Wat is impulsief?

Impulsief zijn is een karaktertrek. Sommige mensen zijn heel erg impulsief en andere mensen willen alles plannen en weten waar ze aan toe zijn. Als je impulsief bent kun je snel reageren op interne seintjes en op externe seintjes. Zo kun je snel handelen doordat je een bepaalde gedachte hebt of emotie voelt, of je kunt impulsief reageren door iets wat er in je omgeving gebeurt[1].

Als je vriend bijvoorbeeld een keer kwaad is maak je het direct uit in plaats van het gesprek aan te gaan en tot een oplossing te komen.

Impulsiviteit kan van invloed zijn op je werk, relaties en je schoolprestaties.

Als je te impulsief bent kun je problemen hebben met agressie en het misbruiken van verdovende middelen.

Daarnaast is te veel impulsiviteit vaak ook een symptoom van ADD, ADHD, borderline en een antisociale stoornis. En impulsiviteit komt ook voor bij mensen die last hebben van kleptomanie, pyromanie en problematisch gokken (bron 1).

Wanneer je last hebt van verslavingen kun je ook impulsief omgaan met die verslaving, zelfs nadat je bent afgekickt.

Heb je lange termijn doelen? Dan kan impulsiviteit ervoor zorgen dat het lastiger is om die lange termijn doelen te halen[2].

Wat is impulsief gedrag?

Impulsief gedrag wordt vaak gezien als onaangepast gedrag. Het is gedrag dat vaak niet bij een bepaalde situatie past.

Wat wel interessant is, is dat als jij vindt dat je impulsief bent, dit volgens wetenschappers of mensen die je observeren, niet zo hoeft te zijn. In die testen moeten mensen vaak een bepaald gedrag niet uitvoeren of bepaald gedrag uitstellen, als dit dan niet goed lukt wordt dat gezien als impulsief.


Dit laat wel zien dat iedereen een beetje een uniek idee heeft over wat impulsief gedrag nu eigenlijk is.


Je hebt in ieder geval de neiging om ondoordacht actie te ondernemen, je bent ongevoelig bent voor consequenties van bepaald gedrag en je gedrag is ongepast voor bepaalde situaties.

Op school vind je het bijvoorbeeld lastig om op te letten of je begint opeens door de docent heen te praten of iets dergelijks.

Je kunt er ook opeens iets uitflappen, zoals een Freudiaanse verspreking[3].

Of als je je niet goed voelt, in plaats van daar dan iets aan te doen pak je snel een drankje ongeacht dat je er de volgende dag een kater van kunt krijgen[4].

Impulsief gedrag wordt problematisch bij:

  1. Agressie
  2. Rusteloosheid
  3. Het onderbreken van anderen
  4. Makkelijk afgeleid raken (bron 3)

De kans op impulsief gedrag wordt groter bij veranderingen in je brein, genetische factoren, omgevingsfactoren en als je een trauma in je jeugd hebt gehad[5].

Impulsief gedrag bij volwassenen

Impulsief gedrag bij volwassenen kan duiden op problemen zoals ADHD. Uit een onderzoek waarbij impulsiviteit van volwassenen met en zonder ADHD werd vergeleken kwam naar voren dat volwassenen met ADHD vaker onhandige keuzes maakten, vaker de aandacht bij een taak verloren en vaker niet goed konden plannen[6].

Als jongvolwassenen vijandig en impulsief gedrag vertonen kan dit ook een voorteken zijn voor de ontwikkeling van antisociale stoornissen of borderline. Jongvolwassenen kunnen dan ook meer seksuele risico’s nemen[7].

Als je eigenlijk nooit last hebt gehad van impulsiviteit en je merkt opeens dat je vaker impulsief bent, dan kan dit een signaal zijn van een beginnende depressie[8]. Het is dan belangrijk om alvast hulp te zoeken, zodat je niet in het gat valt dat depressie heet.

Impulsief gedrag borderline

Impulsiviteit is een van de kenmerken van mensen met borderline. Daarnaast kun je - als je last hebt van borderline - ook last hebben van onrustige gevoelens, onrust over je identiteit, onrustige gedachten en problemen met persoonlijke relaties.

Vooral als je jong bent en last hebt van borderline heb je ook veel last van impulsiviteit, maar naarmate je ouder wordt, wordt de impulsiviteit ook minder bij mensen met borderline. Helaas blijven de andere problemen wel bestaan[9].

Omgaan met impulsief gedrag

Impulsief gedrag komt onder andere door gedachten die een ‘alternatief’ bieden. Dit zijn gedachten die je vaak kunt onderdrukken, maar als je last hebt van impulsiviteit heb je hier moeite mee[10].

Het is met name belangrijk om hulp te zoeken als je door je impulsiviteit last krijgt van:

  1. Suïcidale gedachten
  2. Misbruik van medicijnen of drugs
  3. Een manische periode
  4. Een depressieve periode (bron 5)

Een manier om minder last te hebben van impulsiviteit is door mindfulness toe te passen. Dit kan met name helpen om meer in de gaten te hebben welke gedachten je hebt en om die beter te kunnen controleren. Dit helpt bijvoorbeeld met je focus en om niet aan ‘alternatieven’ te denken.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mindfulness ook je zelfvertrouwen kan verbeteren. Deze combinatie van mindfulness en meer zelfvertrouwen helpt onder andere tegen impulsief kopen of een impulsieve shopping sessie krijgen[11].

Hypnose om impulsiviteit te verminderen

Hypnotherapie wordt ook gebruikt om mensen die verslaafd zijn geweest te helpen om hun impulsiviteit te verminderen en om te voorkomen dat ze een terugval krijgen. Uit onderzoek blijkt dat hypnose helpt om impulsiviteit te verminderen, drang naar drugs te verminderen en om de kans op een terugval te verminderen[12].


Als je last hebt van impulsief gedrag waarbij je agressief wordt of spullen vernield kan hypnose je ook helpen.


In dat geval kun je bijvoorbeeld een regressie krijgen. Tijdens een regressie ga je terug naar het eerste moment waarop je bijvoorbeeld agressief werd door iets. Hierdoor kun je onder andere nagaan wat er nu voor zorgt dat je opeens zo impulsief doet.

Daarnaast kun je controleren welke overtuigingen ervoor zorgen dat je uit de bocht vliegt in plaats van dat je op een constructieve manier met het probleem omgaat. Die overtuigingen kun je dan veranderen.

In het geval van onzekerheid kun je ook suggesties krijgen die je helpen om je ego te versterken[13]. Dit zijn suggesties die je kunt herhalen zoals:


“Mijn ontwikkeling gaat altijd door.”
“Falen is niet falen, maar een leermoment.”
“Ik ben me bewust van mijn gedachten.”
“Ik kan alles.”


Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw problemen met impulsief gedrag kun je andere suggesties krijgen om er minder last van te hebben.

Daarnaast kan je ook posthypnotische suggesties krijgen over je gedrag na de hypnotherapie. Dit kan bijvoorbeeld gaan over dat als je een bepaald idee krijgt, je eerst even rustig ademhaalt en de voor- en nadelen van het idee bepaalt. Dan pas ga je ook echt wat doen of doe je juist iets niet, omdat het bij nader inzien toch niet zo’n goed idee was.

Het patroon van impulsiviteit veranderen is ook iets wat je kunt doen met hypnose. Als je namelijk hebt kunnen achterhalen op welke momenten jij je impulsiviteit niet goed kunt bedwingen, dan heb je een patroon achterhaald. Dit kan gaan om bepaalde situaties of zelfs om bepaalde emoties waardoor je ondoordachte dingen doet.

Je kunt dit patroon bijvoorbeeld visualiseren en vervolgens dit ‘filmpje’ achterstevoren afspelen of zelfs verknippen en alles op een onlogische manier afspelen. Dit maakt het patroon voor je onbewuste ook onlogischer, waardoor je minder snel impulsief reageert op bepaalde situaties of gevoelens.

Wil je meer weten over hypnose en hoe je hiermee mensen kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen. Leuk voor je persoonlijke ontwikkeling en leuk als jij als coach of therapeut aan de slag wilt.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

impulsief gedrag verminderen

 Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen