Jezelf terugvinden therapie: hoe hypnose helpt
Jezelf terugvinden therapie: hoe hypnose helpt
06 februari 2023 
6 min. leestijd

Jezelf terugvinden therapie: hoe hypnose helpt

“Ik ben mezelf niet of al die jaren nooit geweest”, aldus Acda en de Munnik die heel lang geleden een liedje schreven over iemand die zichzelf was kwijtgeraakt in zijn relatie. Als ik het liedje goed begrijp vindt de partner dit ook en gaat de relatie hierdoor op een gegeven moment toch echt uit. Hoe kan dat nu? In welke situaties kun je jezelf kwijtraken en als dat is gebeurd, hoe pak het jezelf terugvinden dan aan? In dit blog ga ik hier dieper op in.

Hoe vind je jezelf terug?

Jij bent altijd jij, maar het kan zijn dat alles wat je nu doet iets is waar je helemaal niet gelukkig van wordt. Het kan zelfs lijken alsof je lichaam je tegenwerkt als je iets gaat doen, of dit nu op je werk is of in je privé. Je onderbewuste schreeuwt dan eigenlijk heel hard dat je jezelf niet bent of ten minste niet doet alsof jij jezelf bent.

Jezelf terugvinden is vaak ook luisteren naar dat gevoel en je afvragen: “Wat wil ik nu wel?” Misschien komen er al allerlei zaken bij je naar boven bij de vraag wat je nu wel wilt. Dit kan je een bepaald doel geven om naar toe te werken of om iets mee te doen. Je wilt bijvoorbeeld andere kleding dragen, ’s avonds iets anders doen dan dat je nu doet of zelfs een andere baan.

Dit is het begin van je pad om jezelf terug te vinden. Net als Assepoester is het nodig om de reis naar geluk te maken, zodat jij je eigenwaarde en het geloof in jezelf terugvindt. Dit is de reden waarom de fee niet gewoon haar hele leven omtoverde[1].

Jezelf kwijtraken is dus eigenlijk een onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling om jezelf weer terug te vinden. Met een beetje moeite jezelf vinden zorgt ervoor dat je jezelf meer waardeert dan wanneer altijd alles van een leien dakje gaat.

Jezelf terugvinden na relatiebreuk

Zoals het liedje van Acda en de Munnik laat horen kan jezelf kwijtraken ervoor zorgen dat je relatie niet goed afloopt. Misschien is de relatiebreuk voor jou zelfs heel plotseling en als je dan toch een beetje last had van afhankelijkheidsgevoelens kan dit ervoor zorgen dat je nu jezelf weer moet terugvinden.

Het vervelende van een relatiebreuk is dat dit je ontzettend kan gaan laten twijfelen aan jezelf. Je bent immers afgewezen, dus ben je wel goed genoeg als je jezelf bent? 

Ja, dat ben je zeker! Het is zelfs nu nog belangrijker dat je jezelf terugvindt dan eerst, want je wilt wellicht over een tijdje weer proberen de liefde te vinden. Als je op dat moment jezelf hebt teruggevonden, dan kan je iemand vinden die bij je past en die je accepteert zoals je bent. Zoals jij echt zelf bent! Dit is ook een belangrijke strategie voor het vinden van een partner die op lange termijn bij je past[2].

Ook na een relatie geldt dat je jezelf de vraag kunt stellen: “Wat wil ik nu wel?”

Daarnaast kun je ook last hebben van een veel lagere aanmaak van dopamine; een hormoon waardoor je een gelukkig gevoel krijgt. Om dit een beetje te weerstaan kun je dingen doen waar je ook een beetje dopamine van kunt krijgen zoals sporten, dieren aaien (als je een huisdier hebt kan dat thuis en anders zoeken ze misschien wel vrijwilligers in het dierenasiel) of afspreken met vrienden[3]

Je kunt je bijvoorbeeld ook afvragen: “Wat vind ik leuk?” Dat lijstje kun je dan aflopen om te dubbelchecken of je ergens vrolijk van wordt of niet. 

Jezelf terugvinden in een relatie

Als je er voor een relatiebreuk achter komt dat je jezelf bent kwijtgeraakt in de relatie, dan is het belangrijk om al in de relatie jezelf weer terug te vinden. Je kunt het hier met je partner over hebben, zodat diegene weet waar hij of zij aan toe is als je opeens hele andere dingen gaat doen dan eerst. 

Wanneer iemand van je houdt is dit helemaal geen probleem, want dan wil die persoon immers het beste voor je. Wie weet wil je partner ook meer zichzelf zijn en kunnen jullie beide iets doen om alsnog samen een leuke relatie te hebben, zonder dat het voelt als werk doordat je niet jezelf kunt zijn. Je partner kan dan ook opeens hele andere dingen gaan doen dan eerst.

Als je bang bent om je relatie te verliezen wanneer je jezelf bent, vraag je dan eens af hoelang je de relatie kunt volhouden als je niet jezelf bent? Hoe goed is dat voor je? En hoe eerlijk is dat ten opzichte van je partner? Zou je niet liever jezelf kunnen zijn de rest van je leven met je partner, dan dat je de rest van je leven een soort rol speelt waar je ongelukkig van wordt? Geef je partner een kans om ook van de ‘echte jij’ te kunnen houden.

Dit soort angsten hangen vaak af van overtuigingen die je hebt over liefde, relaties en wat nodig is om liefde te ontvangen en om relaties stand te laten houden. De overtuigingen hoeven echter niet te kloppen. Dit komt doordat de meeste overtuigingen ontstaan in je kindertijd.

Met regressie kun je iets doen om te achterhalen waar angst voor afwijzing bijvoorbeeld vandaan komt en dan kun je die oorzaak oplossen. Hoe dat werkt leer je in de eerste opleiding van het HIN. 

Jezelf terugvinden na een bevalling

Als je relatie helemaal perfect gaat en deze bekroond wordt met een liefdesbaby kun je weer een moment in je leven krijgen dat je jezelf eventjes verliest. Als je net ouder bent geworden gaat alles immers even om het kind en niet om jou.

Jezelf terugvinden na een bevalling kan nodig zijn door een traumatische bevalling of doordat je net even te hard voor het ouderschap gaat en jezelf daarin helemaal verliest. Of zelfs een combinatie van beide.

Onderzoek laat zien dat een natuurlijke bevalling met hulp van een doula en omringt door geliefden ervoor kan zorgen dat je jezelf minder verliest en juist het gevoel krijgt dat je jezelf vindt door de bevalling[4].

Als het dus helemaal niet is gegaan zoals jij wilt en je hierdoor het idee hebt dat je jezelf bent kwijtgeraakt kun je een soort hechtingstherapie uitvoeren met behulp van hypnose. Dan krijg je juist de suggestie om je voor te stellen hoe het zou zijn geweest als alles perfect ging. De perfecte conceptie, de perfecte zwangerschap, de perfecte bevalling en de perfecte beginperiode met je kindje. Dit voorstellingsvermogen kan dan al veel doen om weer rust te vinden, om je goed te kunnen hechten aan je kindje en om weer het gevoel te krijgen dat alles goed is en dat jij jezelf bent.

Daarnaast kan dit je ook helpen met je nieuwe identiteit als ouder.

Dit is een vorm van regressietherapie, maar net even anders. Visualisaties en je goed voelen worden wel gestimuleerd door de hypnotherapeut.

Jezelf terugvinden na burn-out

Veel volwassenen met kinderen, maar ook zonder kinderen, kom erachter dat het leven soms toch iets te veel van ze vraagt en belanden dan in een burn-out. Dit kan door hun werk of door tegenslagen in hun privéleven komen en soms is het ook alles tegelijkertijd. Dat is altijd heel vervelend.

Hoe kom je dan weer uit dat dal? Hoe vind je jezelf dan weer?

Een van de belangrijkste dingen om te doen als je last hebt (gehad) van een burn-out is ontspannen. Hoe meer ontspanning hoe beter. Er zijn zelfs behandelingen met een floattank, een soort zoutwaterbad waarbij je ook geen prikkels van buitenaf krijgt die gecombineerd wordt met psychotherapie. Alleen al het gebruik van de tank kan veel doen voor mensen met een burn-out en zelfs met een depressie, maar het is nog beter als je er een therapeutische behandeling bij krijgt.

Bij hypnose speelt ontspanning ook een belangrijke rol. Je bent dan zelfs in een soort van ontspannen staat, terwijl je de therapie krijgt. Dat kan niet met de floattank.

Hypnotherapie helpt je om je eigen hulpmiddelen en je eigen kracht weer te vinden, om jezelf weer op te bouwen en terug te vinden[5]. Dit wordt dan gedaan met suggesties die stress verminderen en suggesties over de eigen krachten om zichzelf te helen. Daarnaast wordt ook het ego versterkt. Dit gaat over het opbouwen van zelfvertrouwen en het achterhalen van waarom dingen tot nu toe gedaan zijn zoals ze zijn gedaan. Welke intentie had iemand met zijn of haar gedrag dat uiteindelijk tot de burn-out heeft geleid? Dit inzicht kan namelijk gebruikt worden om die intentie op een gezondere manier te vervullen, zodat je niet een terugval in de burn-out krijgt.

Jezelf terugvinden na depressie

Als je een burn-out niet opmerkt of op een andere manier langdurig last hebt van stress, dan kan dit leiden tot een depressie. Als je depressief bent, ben je jezelf vaak volledig kwijt, omdat je niets van wat je altijd leuk vond nog leuk vindt. Je kunt vaak ook niet meer bedenken wat je dan wel zou willen. Je wilt gewoon niets meer.

Dus hoe vind je jezelf dan terug als het lastig is om naar je gevoel te luisteren?

Hypnose kan je in ieder geval helpen om te stoppen met het ophalen van pijnlijke herinneringen en om je lichaam te kalmeren wanneer je je een beetje opgefokt voelt[6]. Dit kan de scherpe randjes van de depressie er al afhalen. 

Daarna kunnen gestalttherapie, hypnose die ingaat op je gevoelens, en reguliere hypnotherapie je ook helpen om jezelf weer terug te vinden[7].

Wil je weten hoe hypnose precies werkt om je te helpen jezelf terug te vinden? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze seminars of opleidingen.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen