Mensen die gedrag kopiëren zijn soms best uniek
19 april 2020 
7 min. leestijd

Mensen die gedrag kopiëren zijn soms best uniek

Je kan beter een goede kopie zijn dan een slecht bedacht idee.

Tsja, zo uniek ben jij eigenlijk niet… Als je beseft dat je voor 70% dezelfde genen hebt als EEN BANAAN. En lijkt op een aardappel. En maar heel weinig verschilt van een chimpansee. Dan is er al weinig uniekheid te vinden. Dan kun je zeggen: ‘Ja maar Ed, ik zie de wereld op mijn eigen unieke wijze.’ Maar er zijn ook veel mensen die zien precies hetzelfde als jij. Het schijnt dat ongeveer 5% van de mensen dezelfde filters gebruiken als jij, dezelfde unieke wijze. Dus dat zijn al veel mensen.

Veel mensen willen uniek zijn, maar eigenlijk zijn we helemaal niet zo uniek. Het is bijvoorbeeld lastig om uniek te lopen of praten. Het idee van uniek zijn is dat dat beter is, maar je kunt ook iemand kopiëren die ergens heel goed in is en dan word jij ook goed.

Je kunt bijvoorbeeld uniek goed willen hardlopen. Dan ga je meedoen met een hardlooptraining en doe je de goede lopers (zoals je trainer) na. En opeens ben je een goede hardloper.

Je hebt veel dingen in je leven gekopieerd en dat is goed. Tenminste, ik zou willen dat er meer goede kopieën kwamen. Als je alleen al kijkt naar bedrijven, dan zie je dat van de 1,9 miljoen bedrijven die er zijn, er maar 100 een miljard of meer omzet per jaar hebben.

Stel je voor dat die zzp’ers die 30.000 euro per jaar verdienen, dat zijn er bijna een miljoen, wat zouden kopiëren van die 100. Dan zouden ze het een stuk beter doen.

Je kunt dingen zelf gaan uitvinden en kijken hoe andere mensen het doen en die kopiëren, maar dat wil niet zeggen dat die het allemaal het beste weten.

Je kunt je ouders kopiëren in hoe die met mensen omgaan, met relaties omgaan of met geld omgaan. Je kunt je afvragen of dat de beste voorbeelden zijn. In mijn geval niet. Het zijn goede voorbeelden, want ik heb hele toffe en super lieve ouders, maar niet de allerbeste op ieder vlak.

Dat kan ook helemaal niet. Dat ben ik ook niet. Het zou best gek zijn als ik alles heel goed zou kunnen.

Bedenk eerst waarin je goed wilt zijn

Het is bijvoorbeeld handig als je vader wordt en je besluit dat je de beste wilt worden, dat je kijkt naar andere mensen. Wie in je omgeving is een goede vader? Hoe doet hij dat?

Zijn er mensen die veel geld verdienen en wil jij dat ook en daarnaast heel gelukkig zijn, een goede relatie hebben, dankbaar zijn en anderen succes gunnen?

Misschien vind je die niet in een persoon, maar wel op bepaalde vlakken.

Wanneer je de mensen die dat hebben kopieert, dan word je een kopie van die mensen. Wanneer je dat van al die mensen bij elkaar doet, dan ben je opeens een unieke kopie.

Dan heb je een skillset die maar weinig mensen hebben. Dat is dan een uniek iets.

Ik zou het ook heel tof vinden – en mijn ego vindt het dan ook fantastisch – als je zegt dat ik uniek ben of een unieke persoonlijkheid ben.

Maar als je er goed naar kijkt is het allemaal een bijeengeraapt zooitje, een bij elkaar geraapt succes die we Edwin noemen.

Sommige dingen heb ik heel goed gekopieerd en mijzelf eigen gemaakt, waardoor het lijkt alsof het allemaal van mij is.

Maar het enige dat echt van mij is, is de combinatie van wat ik kan, van mijn interesses en van wat ik belangrijk vind. Dat maakt mij uniek.

Dan nog kunnen er mensen zijn die ongeveer dezelfde combinatie hebben.

Is dat nu erg?

Dat valt wel mee. Iedereen die zichzelf super uniek vindt, hoort bij de groep van mensen die zichzelf super uniek vinden.

Wanneer je bijvoorbeeld aan vechtsport doet, zul je eerst je leraar kopiëren. Je kopieert de trainer voor elke band die je kunt halen en na tientallen jaren krijg je pas je eigen stijl en word je een uniek iemand. Dit komt dan vaak ook nog door lichamelijke kenmerken. Je moet anders vechten als je klein bent, dan wanneer je lang bent.

Je doet niet je eigen karate, tai-chi of mediatie stijl.

Het is prima als je iets van anderen hebt gekopieerd.

Ik zou willen dat mensen een betere kopie zouden worden, met een soort van nederigheid voor de mensen die bepaalde vaardigheden hebben. Om die te kopiëren en eigen te maken en om daarvan uit een fundament te leggen om verder te groeien.

Hypnose en je eigen stijl

Wanneer mensen zich inschrijven voor de opleiding en dan zeggen dat ze helemaal hun eigen stijl gaan creëren, houd ik mijn hart vast. Heel soms gaat het goed, wat die mensen goed doen vergeleken met de mensen die dit niet lukt, is dat ze zich eerst alles eigen maken wat er wordt gezegd.

Alles wat ze leren tijdens de opleiding pakken ze op en daar maken ze dan een combinatie van. Dan kunnen ze zeggen dat het hun eigen stijl of eigen methode is.

Het is dan vooral hun eigen methode vanwege de combinatie die ze hebben gemaakt.

Je ziet wel dezelfde structuur terug als bij elke andere hypnotherapeut, maar door de combinatie van bouwstenen die ze pakken uit de opleiding hebben ze het een eigen draai gegeven.

Het is wel interessant dat ze dit dan claimen als iets van zichzelf, terwijl het een hele goede kopie is die verder is uitgewerkt.

Een kopie maken voor een betere wereld

Voor mensen wens ik dat in plaats van te zoeken naar de eigen uniekheid je beter kan kijken naar wat werkt. Daar creëeren we een betere wereld door dan door het zoeken naar je eigen uniekheid. Er zijn namelijk al veel mensen die het goed doen en als we die kopiëren, doen we het allemaal heel goed.

In plaats van proberen vanuit ons eigen egoïstische staat van “ik weet alles beter” en dan ga ik mediteren en dan weet ik het nog beter. Van daaruit ga ik leven, dat kan, maar soms is het handiger om te kijken wat iemand super simpel en super makkelijk doet.

Kopieer die dan eens.

Soms denk ik dat de wereld doorslaat in uniek willen zijn of juist kopiëren.

Zo heb je ook leren slapen, lopen en eten en zo werkt het met alles. Peuters hebben een voorbeeld nodig die ze helpt om nieuwe dingen te leren[1]. Interactie met mensen van wie ze leren hoe het leven werkt is super belangrijk voor ze.

Ook in je latere leven kan het kopiëren van zaken je goed helpen om je leven te verbeteren.

Beluister ook deze podcast.

https://www.buzzsprout.com/195236/1102367-zo-uniek-ben-je-helemaal-niet?play=true

Wetenschappelijk kopiëren

Dat eigen maken van technieken is ontzettend belangrijk, want daarmee maak je jezelf uniek. Iemand letterlijk kopiëren is op zich niet zo verkeerd, maar op bijvoorbeeld universiteiten is het heel belangrijk dat je geen plagiaat pleegt. Dat je de tekst in je onderzoek niet letterlijk kopieert uit de tekst van een ander onderzoek.

Het is voor de wetenschappelijke wereld, en trouwens ook de rest van de wereld, belangrijk dat de toekomstige wetenschappers weten hoe ze zich iets eigen moeten maken. Studenten moeten bijvoorbeeld een onderzoek kunnen lezen, begrijpen en dan in hun eigen woorden kunnen vertellen waar het onderzoek over ging. Dit is van belang in het literatuurstuk van een onderzoek. Daarin leggen wetenschappers vaak eerst de voorgeschiedenis uit waar hun onderzoek op voortborduurt[2].

In de wetenschap wordt dus in zekere zin ook gekopieerd en vanuit die kopie wordt vervolgens verder gewerkt. Dit is hoe wetenschappers proberen de wereld beter te maken.

Dus zelfs in een wereld waar elk onderzoek in zekere zin naar unieke resultaten zoekt, is de basis een kopie.

Het kopiëren van mensen om je heen en je identiteit

Gedrag kopiëren we allemaal en het is erg belangrijk om je hiervan bewust te zijn. Daarom is het ontzettend belangrijk om te bepalen met wie je wel en niet omgaat. Uit onderzoek bij studenten blijkt dat de identiteit die iemand aanneemt veel afhangt van de mensen met wie hij omgaat.

Je doet sneller wat mensen om je heen doen.

Voor universiteiten is het daarom zelfs belangrijk om gemotiveerde studenten te hebben, want die motiveren elkaar weer. Heb je juist een universiteit waarin veel uitval van studenten is, dan kopiëren andere studenten dat ook weer[3].

Door om te gaan met mensen op wie je wilt lijken, kun je ook sneller dit goede gedrag overnemen, je eigen maken en doorontwikkelen.

Wil jij je door ontwikkelen en andere mensen helpen om zich door te ontwikkelen en om te gaan met mensen op wie ze willen lijken? Dan kan het heel leuk zijn om dit met hypnose te doen. Bij ons kun je je omringen met andere mensen die hypnotherapeut willen worden.

Zoals gezegd kun je een opleiding voor hypnotherapie volgen op het Hypnose Instituut Nederland. 

Wil je eerst zien wat je er allemaal mee kunt bereiken? Kom dan eens naar een hypnose seminar.

Of volg even de gratis online masterclass over hypnose.

Pin ook deze handige infographic:

mensen kopiëren

Bronnen:

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/desc.12430

[2] https://s3.amazonaws.com/academia.edu.documents/31835997/klitgard_Qualitative_Survey.pdf?response-content-disposition=inline%3B%20filename%3DFrom_Copy-and-Paste_to_Trace-and-Learn_A.pdf&X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=ASIATUSBJ6BAKNEBZCWB%2F20200416%2Fus-east-1%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20200416T172629Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-Security-Token=IQoJb3JpZ2luX2VjEJH%2F%2F%2F%2F%2F%2F%2F%2F%2F%2FwEaCXVzLWVhc3QtMSJHMEUCIAg3CpUYSSw5WwKAt0fBYQX6U7Z5s9XYCMBFxNFn6%2FcMAiEAoNKGQ8oDToHJMZLZM1KJbrtzJ2E89LqeP6zECKo6hUwqvQMIqf%2F%2F%2F%2F%2F%2F%2F%2F%2F%2FARAAGgwyNTAzMTg4MTEyMDAiDPD50U8kIFQtz0bLzCqRA4EtzjPXrdNXccNMcFkLhHWNWuYGYupUV0e4IlGCYyYxabkOc8msrq17J8m3Ii2WxrXKZa1wC6xzQW4znQqy9bJKGeaP3MbFyg2ug%2FKoiU9wLUhImHrVY3GoxYsGySl150MWcmjnObfMy8eCDn%2BytC5Mm7RGqMmjxD42RXuTTIH%2FLSmtP2POVMtDiXt595hJ6Sx9T36XQbaksVVDjn%2BIBzl2L1eHg5vWwxvJOsDvkpCbb9M23px7Hv6B7y33qnAYaHIdT9kgyvgm6ULYjKRV%2FTlE466bY%2FrZ3IulbjoJNn8xIqX%2FWztSGKIBEPI6uke7jfueTJXf2PejiVeGDCs39dbbcM21cN59KI8yjjtlFD29CVINPWi38zjP%2FkUYjEEMZ7zv8b8OGPb0%2Bor8x8LzS2TjtdmLd8Y3xIr8kTTqqv1pNovXTRufGpq17nDpLf%2BsiQFMemU50QXZoRSKtlLxKS1VOgBDw6gX328VjaOi4WyUt2IlqVY8Hf2Ax%2B5Ehyxyk4f9K96K7FLglvlJ038VIWdBMNSK4vQFOusBOMslEOiTonim5DhdPaum6475IqchdVyc%2FM5kjqGfROcu3SSltiw%2BzLNQrxP%2FKAPmbkd5ZhwuoSYOc1Rmpuhy7RD0xL6gKcVN0ykxd3L6KzcsyVLy75COe6QlPHa9I2xji1N6XqcKCFcxQLPoukBtfC%2BZ45R4dsVkf5Wsb0Ds4aTxrBW4KYZ5QSOJKZvxrKGjmvMutF2ETeJVSwQqRXQxn63IQldHAWeyovNP8RtjVMu1Qu6LpDoGxV5Z%2Bp5RZupzt2YKWat4UV6QbF7iKxNpNSXsNhAh%2FGy1gdhil9HQTeXrjfa2YBee9PJH%2Fg%3D%3D&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=b274d66b67a8293911fd3a47de41e9193c1021c52e386cafde32a052f2956517

[3] https://muse.jhu.edu/article/720774

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen