Minderwaardigheidscomplex behandelen met hypnose
23 juli 2018 
6 min. leestijd

Minderwaardigheidscomplex behandelen met hypnose

Iedereen heeft wel eens momenten waarop hij zich minderwaardig voelt, maar als je hier lange tijd last van hebt kun je last krijgen van een minderwaardigheidscomplex. Je voelt je vaak minder mooi, minder slim of wat dan ook minder dan de mensen om je heen. Dit is erg jammer, want hierdoor kun je allerlei negatieve gevolgen krijgen die helemaal niet nodig zijn.

Daarom ga ik in dit blog in op wat een minderwaardigheidscomplex is en hoe hypnose kan helpen tegen dit complex.

Wat is een minderwaardigheidscomplex?

Zoals gezegd voel je je langdurig minderwaardig ten opzichte van andere mensen. Je voelt je lelijker, dommer en op andere manieren inferieur aan de mensen om je heen.

Vooral als je allerlei ervaringen hebt die deze gevoelens bevestigen, zoals ontslagen worden, onvoldoendes halen op school, scheidingen en andere manieren waaruit blijkt dat je “niet goed genoeg” bent kun je last krijgen van een minderwaardigheidscomplex.

Een minderwaardigheidscomplex is een probleem omdat dit je denkvermogen kan aantasten. Het is bijvoorbeeld bekend dat studenten op het moment dat ze aan het studeren zijn last kunnen krijgen van negatieve gedachten die de hele focus van bijvoorbeeld het huiswerk maken afhoudt.

Check minderwaardigheidscomplex

Ben je bang dat je last hebt van een minderwaardigheidscomplex? Dan zijn er een aantal symptomen die je kunt nagaan om te checken of je inderdaad last hebt van te veel minderwaardigheidsgevoelens.

De volgende symptomen horen bij een minderwaardigheidscomplex:

  • Laag zelfvertrouwen.
  • Twijfel over jezelf.
  • Onzekerheid over jezelf.
  • Gevoel van de standaard kwaliteit/gedrag niet halen.
  • Veel negatieve gedachten over jezelf.
  • Erg gevoelig voor kritiek.
  • Minder sociale contacten/ andere mensen kleineren of juist extravert zijn net over de grens van wat beleefd is.
  • Gevoelens slachtoffer te zijn van de wereld/mensen om je heen.
  • Lastig vinden om complimenten te geven aan andere mensen.
  • Vermijdt wedstrijden/ kan niet tegen zijn/haar verlies.
  • Faalangst.

Een minderwaardigheidscomplex kan zich ook onderbewust plaatsvinden waardoor je gaat overcompenseren. Daarom zijn mensen met een minderwaardigheidscomplex tot ontzettend bijzondere zaken in staat, maar soms gaat het juist ook ontzettend mis.

Juist omdat een minderwaardigheidscomplex ook onderbewust kan zijn helpt hypnose om een minderwaardigheidscomplex te behandelen. Hypnose is namelijk de manier om je onderbewuste te beïnvloeden.

Ontstaan van een minderwaardigheidscomplex

Veel onderbewuste problemen hebben een startpunt in de kindertijd en dat is ook het geval bij een minderwaardigheidscomplex. Een kind is fysiek minder sterk en uiteraard zijn volwassenen op dat moment vaak nog slimmer. Dit kan al een begin betekenen van gevoelens van minderwaardigheid.

Dit komt ook door gevoelens van afhankelijkheid en hulpeloosheid. Als je ook nog broers of zussen hebt die beter zijn in sommige zaken dan jij, of een romantische liefde op jonge leeftijd die invloed heeft gehad op gevoelens van minderwaardigheid.

Ook een autoritaire opvoeding kan zorgen voor minderwaardige gevoelens bij het kind.

De invloed kan er zijn op hoe je eruitziet (mooi, lelijk, slank, gespierd), hoe je reageert op situaties (huilen bij een film terwijl verder niemand dat cool vindt), of de vaardigheden die je wel (of juist niet) hebt.

Een iets bewustere oorzaak is vervolgens dat bepaalde zaken in het volwassen leven niet lukken. Als je bijvoorbeeld als volwassene een bepaalde mate van veiligheid wil hebben in de vorm van een goede baan en een prettige woning en dit lukt niet, zorgt dat voor een (onbewuste) bevestiging van de gevoelens van waardeloosheid waardoor je last kunt krijgen van échte depressieve gevoelens of het échte minderwaardigheidscomplex.

Hierdoor kun je dus allerlei twijfels krijgen over wie je nu bent en wat je nu eigenlijk op deze aarde doet. Het doel van je eigen leven kan onduidelijk worden als je het lastig vindt om die doelen die je ooit had bedacht of die de omgeving van je had verwacht te behalen.

Wat te doen tegen een minderwaardigheidscomplex?

Zoals gezegd is er al ontzettend veel waarbij hypnose kan helpen, zeker als de basis van het probleem in het onderbewuste zit, wat zeker het geval kan zijn bij een minderwaardigheidscomplex. In eerste instantie is het belangrijk om mindful te zijn over de gedachtegang die je hebt.

Omdenken

Wanneer je dan in de gaten hebt dat je negatief over jezelf of je omgeving aan het denken bent kun je gaan omdenken.

Denk je bijvoorbeeld, zoiets als: “Waarom lukt het hem nu wel om die promotie te krijgen en mij nu niet?” dan kun je omdenken naar “Als ik deze en deze vaardigheden ontwikkel, dan maak ik ook meer kans op een promotie of een betere baan.”

Dit is echter een techniek die meestal alleen in het directe moment verlichting biedt, maar het is geen oplossing voor de lange termijn.

Regressie

Voor de lange termijn is het van belang om de basis van het probleem aan te pakken. Regressie is een hypnosetechniek waarmee je naar die momenten in de kindertijd kunt gaan die de basis hebben gelegd voor het minderwaardigheidscomplex.

Met regressie kun je met meer emotionele afstand naar dat moment kijken waardoor je jouw overtuigingen over jezelf en de wereld vrij snel kunt veranderen om bijna direct minder last te hebben van gevoelens van minderwaardigheid.

De gekste resultaten kunnen met regressie naar voren komen. Als kind leg je immers niet altijd de meest logische verbanden en door je overtuigingen die toen zijn ontstaan als volwassene nog even te evalueren kan een hoop opluchting geven.

Socratisch gesprek

Vind je het lastig om in regressie terug te gaan naar een dergelijk moment? Dan kan een Socratisch gesprek ook ontzettend veel doen om naar de basis van je overtuigingen te komen.

Daarbij kan dit gesprek er zelfs voor zorgen dat jij je realiseert dat er eigenlijk helemaal geen basis voor je overtuigingen is. Als je deze realisatie krijgt kun je nieuwe overtuigingen leren via hypnose als op een onbeschreven blad.

(Zelf)acceptatie

Jezelf en je omgeving accepteren zoals hij is, dat is een van de belangrijkste lessen die je leven je geeft. In plaats van je verleden de schuld geven voor waar jij nu staat en te dromen over een toekomst die je nu onbereikbaar vindt, of juist heel onwenselijk, kun je beter in het hier en het nu leven.

Door jezelf en je omgeving te accepteren zie je ook sneller waar jij jezelf en je omgeving kunt verbeteren.

Het is ok als je 40 bent en nog niet in een villa woont, het is ook ok als je 55 bent en nog steeds een zooitje in je huis hebt alsof je in een puberkamer woont. Niemand is perfect.

Om jezelf te accepteren kun je een lijstje maken van je goede en slechte eigenschappen.

De goede eigenschappen geven je inzicht in waar je tevreden over kunt zijn en je minder goede eigenschappen geven je inzicht waar jij misschien nog wat wilt verbeteren, of waar je juist accepteert dat je gewoon maar een mens bent en dus niet perfect. Je bent geen robot! (En die hebben ook weleens bugs.)

Hypnose helpt ook bij het accepteren van jezelf. Dit kan bijvoorbeeld met hypnotische suggesties die je thuis tijdens zelfhypnose kunt herhalen.

In eerste instantie ga je ontspannen en sluit je jouw ogen. Als je ademhaling rustig en gelijkmatig is noem je vervolgens hardop de hypnotische suggesties, bijvoorbeeld:

“Ik ben goed genoeg zoals ik ben.”

“Mijn omgeving accepteert mij zoals ik ben.”

“Ik mag imperfecties hebben.”

“Ik mag lief zijn voor mezelf.”

“Ik ben mijn beste vriend.”

Let op! Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van jouw overtuigingen over jezelf kan een hypnotiseur ervoor kiezen om jou andere suggesties mee te geven.

Zelfwaardering vergroten

Naast zelfacceptatie is het ook belangrijk om je zelfwaardering te vergroten. Een belangrijke overtuiging die hiervoor nodig is, is het besef dat het leven geen wedstrijd is. Iedereen speelt het leven op zijn eigen niveau en dat is goed.

Daarbij staat succes van andere mensen je eigen succes niet in de weg. Door de competitie los te laten kun je veel meer waardering hebben voor wat je al hebt bereikt en wat je kunt bereiken.

Door een lijst te maken van alles wat je al hebt bereikt in het leven, zowel op zakelijk vlak als op privé vlak zal je al veel meer zelfwaardering krijgen. Zelfs je veterstrikdiploma is iets waar je trots op mag zijn en die bakcursus die je ooit hebt gevolgd is ook iets wat je heeft geholpen om jezelf te ontwikkelen.

Een gebeurtenis die je zelfwaardering kan verminderen is bijvoorbeeld als je als puber meedoet aan een sport en bij toernooien keer op keer de laatste bent. Zo ken ik iemand die dit vroeger had.

Dit keer op keer verliezen is gaan knagen aan haar zelfvertrouwen. Haar moeder zei dan altijd: “maar je bent in ieder geval beter dan iedereen die niet meedoet!”. Dit lijkt misschien heel logisch en zelfs iets wat er niet toe doet, maar dit was wel iets wat haar opbeurde en wat ervoor zorgde dat ze plezier bleef houden in de sport. Doordat ze in ieder geval een poging deed was ze al beter dan andere mensen die het niet eens probeerden om mee te doen aan een toernooi.

Wil je meer weten over hoe hypnose mensen kan helpen, zoals met het minderwaardigheidscomplex? Kom dan eens naar de hypnose playshop of bekijk de agenda van het Hypnose Instituut en schrijf je in voor 1 van onze evenementen.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen