Hypnotherapie is een mentale behandeling die steeds vaker gegeven wordt. Voor veel psychologen hoort het bij de dagelijkse behandeling van cliënten. Er zijn zelfs therapeuten die alleen maar van hypnose gebruikmaken omdat het vaak tot een succesvolle behandeling leidt. Een opleiding voor hypnotherapie volgen maakt je echter nog niet tot een succesvolle behandelaar. Je weet hoe je alle ins en outs van je vak kan toepassen, maar dat geeft helaas geen garantie tot een uitpuilend klantenbestand.
Om je te helpen een succesvolle hypnotherapeut te worden ga ik in dit blog in op de vraag of je een expertise moet hebben.
Waarvoor kan hypnotherapie gebruikt worden?
Hypnose en hypnotherapie kunnen voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Over het algemeen wordt hypnose toegepast om angsten te overwinnen en om pijn te verminderen, maar dat is niet het enige waar het goed voor is.
Zelfs in ziekenhuizen wordt inmiddels hypnose gebruikt om patiënten te ondersteunen met de heling van wonden. Dit begint voor sommige mensen nog voordat ze op de operatietafel liggen.
Hypnose is dus al lang niet meer iets dat alleen nog gebeurt op locaties waar ook tarotkaarten gelegd worden. Het is een methode die wetenschappelijk bewezen werkt om allerlei problemen op te lossen, zoals:
- Angst voor de tandarts
- Ondersteuning van een depressiebehandeling
- Versterken van zelfvertrouwen
- Verslavingen overwinnen
- Mensen stimuleren een gezonde levensstijl te hebben
- Verminderen van stress
- Verbeteren van concentratievermogen
- Ondersteunen van sporters
- En dan nog veel meer…
Het is daarom niet vreemd dat je als hypnotherapeut verleidt wordt om mensen met allerlei problemen te helpen, maar hoe goed is dit voor je praktijk? Word je dan de beste hypnotherapeut die je kunt zijn?
Om ervoor te zorgen dat jouw praktijk een succesvolle praktijk is met tevreden cliënten die echt met hun probleem geholpen zijn kan het een goed idee zijn om je te specialiseren in het oplossen van bepaalde problemen.
Hoe vind je dan de beste specialisatie? Moet je je gewoon specialiseren in waar de meeste vraag naar is?
Dit antwoord is voor iedereen verschillend. Om te weten of jij je moet specialiseren en waarin kun je een aantal stappen zetten.
Stap 1: Spring eerst in het diepe
Iedere ondernemer moet ergens beginnen, of je nu een hypnotherapeut bent of een andere professie hebt. Nadat je de opleidingen hebt gevolgd die nodig zijn om hypnotherapeut te worden is het tijd om dé stap te zetten en je eigen praktijk te openen.
Als je gewoon begint is de kans groot dat je eerste klanten via-via gevonden worden. Hierdoor kun je allerlei verschillende problemen van cliënten voorgeschoteld krijgen die ze graag opgelost zien.
Door de variatie aan problemen waarmee je gaat werken merk je op een gegeven moment welke klachten jij interessant vindt om op te lossen.
Je ontwikkelt jezelf eerst in het algemeen als hypnotherapeut en krijgt een eigen stijl in het toepassen van hypnotherapie.
De manier waarop je hypnose hebt ontdekt kan ook veel invloed hebben op de specialiteit waar je naartoe neigt.
Leer van je fouten
Daarbij maak je als beginner fouten, iedereen maakt weleens een fout. Net als wanneer je net je rijbewijs hebt komt het echte werk pas als je gaat rijden. Dat zijn de momenten waarop je weer extra leert.
Als je een fout maakt kan dit een moment zijn waarop je opgeeft. Maar iemand die stopt zal nooit een succesvolle praktijk hebben. Reflecteer op waar je hebt gefaald of tekort bent geschoten, wat zou…
Denk aan de fout die je hebt gemaakt, wat zou je anders doen als je weer in zo’n situatie terecht komt?
Is er iets waar je eigenlijk nog extra les voor nodig hebt? Zoals regressietherapie om valse herinneringen te voorkomen? Een betere manier van het induceren van hypnose?
Door van je fouten te leren schaaf je jouw kennis bij zodat je mensen in de toekomst nog beter kunt helpen.
Er zijn zelfs therapeuten die hun sessies opnemen om vervolgens de sessie terug te kijken. Hiermee evalueren ze zichzelf om hun hypnose methodes nog verder te perfectioneren.
Stap 2: Praat met hypnotherapeuten die al succes hebben
Dit kan een lastige stap zijn, maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Er zijn genoeg netwerkmogelijkheden om met andere succesvolle therapeuten te kunnen praten. Door te luisteren naar hun verhaal en reis om hypnotherapeut te worden kun je ontzettend veel leren.
Stel vragen
Je leert bijvoorbeeld wat je vooral niet moet doen en welke stappen je wel kunt zetten.
- Hoe ga je met lastige cliënten om?
- Wanneer verwijs je iemand door naar een psychiater of arts als je denkt dat het probleem juist een fysieke oorzaak heeft of dat het niet binnen je macht ligt op het op te lossen?
- Hoe stimuleer je cliënten om hun huiswerk te doen?
- Hoe maak je voor de therapie de connectie met de cliënt?
Leer van hun fouten
Praat ook met hen over de fouten die ze hebben gemaakt en wat ze doen om die fout in de toekomst te voorkomen. Hoe reageren zij in eerste instantie op een fout en draaien ze dit om naar iets positiefs?
Heeft hij/zij een specialiteit?
Vraag aan de andere hypnotherapeut of hij/zij een specialiteit heeft waardoor het succes is gekomen en welke stappen hij/zij nog meer zet voor het vinden van klanten.
Bestaat dit uit netwerken of juist een goede online aanwezigheid?
Stap 3: Onderzoek welke klachten jij het beste oplost en het leukste vindt om op te lossen
Als je een specialisme kiest kun je heel gericht communiceren naar mensen waarmee je ze kunt helpen. Je bekendheid op dat specialisme kan dan de doorslag geven waarom mensen naar jou toegaan in plaats van naar iemand die “van alles wat” hypnotherapie aanbiedt.
Door het specialisme kunnen sommige mensen er ook voor kiezen om hogere tarieven te vragen, maar dat is een keuze die je voor jezelf moet maken. Eerst moet je die agenda vol zien te krijgen.
Hoe weet je nu welk specialisme bij je past?
Raak je zelf in soort hypnose tijdens het geven van een therapie en dat alles automatisch goed gaat? Dat is een manier om te achterhalen dat dit een specialisme is dat bij jou past. Je raakt in de flow bij bepaald type klachten en weet de technieken om die samen met de cliënt op te lossen goed te combineren om het probleem aan te pakken.
Je raakt vertrouwd met die technieken en kan daarmee samen met de cliënt de sessie tot een goed en succesvol einde leiden.
Hoe laat je los dat je álles moet kunnen?
Natuurlijk kun je ook tegen jezelf zeggen dat je elk probleem moet kunnen oplossen met hypnotherapie, maar is dat niet super stressvol? Om overal goed in te zijn?
Geeft het niet veel meer rust als je bepaalde problemen uitkiest waarin jij wilt excelleren? Zodat mensen niet vijf sessies nodig hebben, maar slechts drie? Help je jouw cliënten daar uiteindelijk niet het meeste mee?
Daarnaast help je ook nog eens jezelf om meer focus te hebben op de gebieden waarin jij je wilt specialiseren.
Ook als hypnotherapeut ben je vaak een ondernemer en ondernemen kan veel stress opleveren. Doe jezelf en je cliënten daarom een plezier om een specialisme te kiezen als je stap 1, 2 en de eerste delen van stap 3 goed in kaart hebt gebracht.
Stap 4: Communiceer je specialiteit
Een succesvolle praktijk leiden als hypnotherapeut betekent dat je vertrouwen moet krijgen van je cliënten. Om dit vertrouwen te krijgen is het belangrijk om een goede communicatie te voeren, zowel in gesprekken als via reclamemiddelen.
Het is bijvoorbeeld belangrijk om op je website je specialiteit te communiceren. Ook op de visitekaartjes mogen je specialismen niet ontbreken. Dit is erg belangrijk als je veel naar netwerkbijeenkomsten gaat en je daar je visitekaartje meegeeft aan mensen met wie je een gesprek hebt gehad, waarin je natuurlijk heel terloops doch duidelijk je specialisme genoemd hebt.
Referenties van klanten zijn van levensbelang voor het succes van je bedrijf. Ken je dat? Dat je referenties checkt voordat je iets koopt? Mensen die een hypnotherapeut zoeken zullen dit ook doen. Is het lastig voor je om referenties te krijgen omdat de problemen die je oplost door mensen als zeer privé worden ervaren? Dan kun je ook je succesratio delen.
Wanneer je net je eigen praktijk opent is het misschien handig een zo’n breed mogelijk scala aan oplossingen aan te bieden zodat je een groot klantenbestand kunt opbouwen. Een specialisatie kiezen en je daarin verdiepen kost tijd.
Uiteindelijk blijft het je eigen keuze om je wel of niet te specialiseren.
Kijk naar wat bij jou past en hoe jij je cliënten het beste denkt te kunnen helpen. Wil jij meer leren over hypnotherapie, maar niet een hele opleiding volgen? Dat kan ook bij het Hypnose Instituut Nederland. We geven namelijk ook playshops over hypnose. Na deze dag kun je hypnose toepassen, ideaal om mensen een stapje op weg te helpen.
Heb je juist de wens om mensen niet alleen een stapje op weg te helpen, maar van A naar B te willen brengen? Kijk dan eens naar de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland deze zijn geschikt voor starters en experts die nog een niveau hoger willen.
Wil je eigenlijk geen hypnotherapeut worden, maar ben je gewoon op zoek naar een goede hypnotherapeut? Dan ben je ook welkom bij het Hypnose Instituut Nederland. We zijn niet alleen een opleidingscentrum, we helpen mensen ook echt van hun problemen af.
Per probleem hebben we een specialist die voor je klaarstaat.