Omgaan met de angststoornis van je partner: 7 essentiële tips
06 februari 2017 
in Angst
6 min. leestijd

Omgaan met de angststoornis van je partner: 7 essentiële tips

Angst hebben is vervelend, maar als je partner last heeft van angst kan dit ook heel vervelend zijn. Je hebt de hele tijd het gevoel dat je hem/haar moet geruststellen of zelfs beschermen. Of wellicht begin je je toch te irriteren dat je partner een fobie heeft die nergens op slaat, wat jij er ook van zegt. Je kunt door de angst allerlei rollen op je nemen, maar het lijkt niet te helpen en jij ondervindt er nu ook stress van.

Om ervoor te zorgen dat je beter kunt omgaan met de angst van je partner en er zelf ook minder stress door krijgt.

Ik ken een heel mooi verhaal van een partner waarvan de vrouw bang was voor spinnen. Echt als ze een spin zag dan krijste ze erop los. De komende tijd kwam ze dan ook niet in de kamer waarin de spin was gesignaleerd, al was de spin weggehaald.

Tijdens een vakantie in Spanje kwam de man en haar zoon erachter dat rond het vakantiehuis waar ze waren er super veel grote spinnen waren. Ze hadden dus een levensgroot probleem, want als zij daarachter zou komen dan betekende dit dat de vakantie in dat huis voorbij was. Daarom gingen ze elke ochtend voordat ze wakker werd op spinnenjacht om ervoor te zorgen dat er geen spin en geen spoortje van de spinnen overbleven.

Dit hebben ze de hele vakantie elke dag volgehouden.

Ze hoefden niet een ander adres op te zoeken of eerder naar huis en ook de vrouw van deze man heeft heerlijk genoten van de vakantie.

Nu is angst voor spinnen nog niet zo’n groot probleem en kun je hier de humor nog wel van inzien, maar als je partner een angststoornis heeft die meer mentaal is kun je niet zoveel doen om ervoor te zorgen dat hij/zij niet geconfronteerd wordt met de angst.

Het helpen van je partner kan depressies en angsten verminderen bij je partner, vooral als dit gaat om ouderschap(1).

Daarom ga ik je een aantal tips geven.

Tip 1: Verdiep je in de angst van je partner

Hiermee bedoel ik niet dat je je partner helemaal moet ondervragen over zijn/haar angst. Het is wel handig als je weet waarvoor hij/zij precies angstig is, zodat je je kunt verdiepen in deze angst.

Er zijn meerdere soorten angsten, bijvoorbeeld angst voor dingen, zoals de angst voor spinnen of katten. Daarnaast kun je ook angstig zijn voor gebeurtenissen of sociale interacties, zoals voor vliegen.

Als je weet waarmee je partner angstproblemen heeft kun je je verdiepen in die angst. Op wikipedia staat bijvoorbeeld veel informatie over angsten. Daarnaast kun je kijken op welke manier de angst over het algemeen behandeld wordt.

Angst wordt bijvoorbeeld vaak behandeld met cognitieve gedragstherapie in combinatie met hypnose.

Tip 2: Help je partner niet om de angst vast te houden

Het voorbeeld wat ik aan het begin liet zien is eigenlijk de manier om de angst in stand te houden. Als je partner angst heeft voor autorijden en daarom verwacht dat jij hem/haar telkens naar iets toe rijdt terwijl jij ook nog dingen te doen hebt kan dit heel vervelend zijn.

Soms moet je dan juist voor jezelf kiezen. Hierdoor moet je partner de confrontatie met zijn/haar angst aangaan(2).

Vaak wil je ook dat je partner inziet dat de angst niet handig is. Als het bijvoorbeeld om een sociale angst gaat zeggen de meeste mensen dit: “Je moet je niet druk maken over wat andere mensen van je zeggen.”. Dit is een logische uitspraak, maar zal niet echt het gewenste effect hebben.

In plaats daarvan kun je je partner erop wijzen dat de angst ervoor zorgt dat het bereiken van bepaalde levensdoelen, zoals geluk, werk en zelfstandigheid belemmerd worden.

Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Ik maak me zorgen dat je angst over wat andere mensen van je denken je tegenhoudt op je werk.”

Hierdoor wordt het probleem dat de angst oplevert direct benoemd en dit kan de kans op het vinden van een oplossing voor de angst groter maken.

Tip 3: Accepteer dat je niet altijd iets kunt doen

Uiteindelijk is je partner de persoon die een probleem heeft. Je partner heeft bepaalde gedachten en overtuigingen die voor de angst zorgen. Jij kunt hier niet altijd iets aan doen. Als de tweede tip niet helpt moet je accepteren dat je niet de prins(es) op het witte paard bent.

Als je partner een paniekaanval heeft kun je er alleen maar voor hem/haar zijn.

Als je partner een paniekaanval heeft krijgt hij/zij een hele boel stresshormonen en adrenaline in 1 keer binnen. Het is net alsof het brein aangeeft dat het lichaam moet gaan vechten of vluchten. Als daar geen duidelijke aanleiding voor is, zoals een enge hond, is dit soms heel lastig te verwerken.

In dat geval kun je een stukje gaan wandelen of yoga doen. Door een fysieke reactie verbruikt het lichaam van je partner de hormonen ook direct waardoor de paniekaanval sneller over kan zijn.

Wandelen is in het openbaar wellicht de beste oplossing, bijvoorbeeld als je partner een paniekaanval krijgt tijdens het winkelen.

Tip 4: Geef grenzen aan

De hele vakantie ’s ochtends eerder opstaan dan je vrouw om rond je vakantiehuis spinnen op te ruimen is niet het beeld dat de meeste mensen hebben bij een prettige vakantie. Uitslapen is er vaak al niet meer bij en dat is toch iets dat je graag wilt op je vakantie. Gelukkig was dit maar een tijdelijk probleem.

Als het probleem van je partner minder tijdelijk is, merk je wellicht dat jouw grenzen de hele tijd worden overschreden. Je wilt afspreken met vrienden en vriendinnen, maar je partner begint dan over eenzaamheid. Je hebt haast voor een afspraak, maar je partner heeft ook een belangrijke afspraak en jij moet met hem/haar daar eerst naartoe brengen met de auto.

Hierdoor kun je de grip op je eigen leven een beetje kwijtraken. Het is dus belangrijk om aan te geven dat jij ook een leven hebt en dat je niet wilt dat die door de angst negatief wordt beïnvloed(3).

Tip 5: Doe samen leuke dingen

Om angst te verminderen kun je ook samen leuke dingen doen. Samen sporten, naar de film, uiteten of samen naar iets waarvan je lekker ontspant.

Als dit een wandeling is, is dat ook goed.

Door samen leuke dingen te doen kun je ontspannen en de band versterken. Dit is belangrijk omdat de angst van je partner die band soms iets kan verzwakken, terwijl dit helemaal niet nodig is.

Tip 6: Gebruik mindfulness in je relatie

Als je dan toch samen bezig bent om leuke dingen te doen, gebruik dan mindfulness in je relatie. Door mindfulness in je relatie te gebruiken versterk je ook de band die je met elkaar hebt.

Daarbij kan mindfulness ook goed helpen tegen angst. Het is dus belangrijk dat je partner meedoet met de mindfulness.

Ook zijn er technieken die je samen kunt uitvoeren. Je kunt je partner bijvoorbeeld helpen met de mindfulness bodyscan. In plaats van dat hij/zij de bodyscan zelf uitvoert kun je hem/haar erin begeleiden. Je geeft bijvoorbeeld aan welk lichaamsdeel gescand moet worden.

Hierdoor help je je partner te ontspannen en om met de gedachten in het hier en nu te zijn in plaats van bij de angst.

Tip 7: Zorg ook voor jezelf

Voor je partner zorgen is heel nobel, maar als je niet ook goed voor jezelf zorgt heeft het niet altijd het effect dat je wilt. Het is daarom belangrijk dat je ook dingen doet waar jij gelukkig en gezond van wordt. Als jij wilt sporten moet je dat gewoon doen.

Als jij het fijn vindt om zo nu en dan naar de kapper of schoonheidsspecialist te gaan voor een verwenmoment moet je dat gewoon doen.

Het is belangrijk om voor je lichaam en geest te zorgen zodat je geen onnodige spanningen krijgt in je relatie.

Je kunt pas voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt. Je kunt pas van een ander houden als je van jezelf houdt.

Wat te doen als je partner de angst niet wilt laten behandelen

Angsten kunnen heel eenvoudig behandeld worden, bijvoorbeeld met hypnotherapie en cognitieve gedragstherapie (CBT). Ikzelf help mensen dagelijks van angsten af, of dit nu voor honden is of voor het houden van een presentatie.

Als je partner geen behandeling wil zal het niet helpen om te blijven aandringen. Hij/zij moet zelf de keuze maken om behandeld te willen worden. Als die keuze eenmaal gemaakt is, is het belangrijk om je partner hierin te ondersteunen.

Bij hypnotherapie kan je partner bijvoorbeeld huiswerk krijgen in de vorm van zelf-hypnose. Dit kan in het begin apart zijn omdat hij/zij zich moet ontspannen en hardop hypnotische suggesties moet herhalen. Als je partner dat liever doet terwijl hij/zij alleen thuis is kun je het beste even weggaan.

Als je partner juist hulp wil dat jij de suggesties herhaalt kan dat natuurlijk ook van groot belang zijn om je partner te helpen.

Wil je meer weten over mentale technieken om angsten te verminderen voor jezelf of voor je partner? Bekijk dan eens de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland of kom naar de gratis online masterclass over hypnose. 

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

Omgaan met de angststoornis van je partner

Bronnen:

  1. https://link.springer.com/article/10.1186/s12888-016-0721-0
  2. https://psychcentral.com/blog/how-to-support-an-anxious-partner/
  3. https://www.psychologytoday.com/us/blog/hi-anxiety/201611/7-tips-supporting-romantic-partner-anxiety

 

Bewaren

Over de schrijver
Reactie plaatsen